Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste Bøger

"Kolesterolkogebogen"

Køb ved Saxo.com

den glutenfri kogebog

"Den Glutenfri Kogebog"

Køb ved Saxo.com

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 49,-

 

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 926 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Vores Jul - 4. Afsnit

I dette 4. videoafsnit af "Vores Jul" kan du hente inspiration til julemiddagen, til lækre salater og juleretter samt til pyntning af julebordet. Se med, når Sif Orellana, Claus Dalby og jeg tilbereder julemad og dækker julebord.

Opskrifterne og tipsene kan du finde i e-bogen Vores Jul, en gratis jule e-bog på 125 sider der kan hentes fra Saxo.com via dette link (helt gratis at downloade, kræver blot at du indtaster navn og emailadresse). Du kan også læse mere om Vores Jul projektet her på bloggen.

Fjerde video-afsnit er nu klar, og kan ses lige her (husk at klikke "full screen" i nederste højre hjørne af videoen for at se den i stor størrelse):

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Hjemmelavet julekonfekt

Du kan finde opskriften på hjemmelavet marcipan og tips og tricks til julekonfekten i Vores Jul KLIK HER

Du kan finde opskrifterne på æbleskiver med eller uden gluten KLIK HER

Rigtig glædelig Jul

 

Frugt fyldt med rester af sprøjtegifte

Det ser kulsort ud i forhold til kvaliteten og mængden af sprøjtegifte i den konventionelle frugt, som du kan finde i landets supermarkeder. Den er ganske enkelt fyldt med rester af forskellige sprøjtegifte og anden skadelig kemi. En ny rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser eksempelvis, at 84 procent af de konventionelle pærer, som vi importerer, indeholder uønskede kemiske stoffer.

Rapporten viser i al sin tydelighed, hvor sløjt det står til med vores fødevaresundhed, for der er fundet rester af giftstoffer i to tredjedele af den konventionelle frugt og i en tredjedel af grønsagerne.

Forskere i miljømedicin ved Syddansk Universitet  advarer kraftigt mod indtag af de kemiske stoffer fra frugt og grønt, og de kalder dem hormonforstyrrende.  Indtag af pesticider kædes da også sammen med udvikling af blandt andet brystkræft. De høje niveauer af kemiske stoffer i vores fødevarer er i særlig grad skadelige for vores børn, og indtag kan hæmme barnets kønsudvikling eller påvirke stofskiftet, så risikoen for udvikling af fedme øges. Danske børn har næsten alle sprøjtemiddelgiftrester i deres urin.

Fødevarestyrelsen vurderer fortsat, at kemi i maden ikke udgør et problem for helbredet. Jeg er dybt uenig, og finder det uanstændigt, at en offentlig instans udtaler noget sådant, når vi ved, at i særdeleshed cocktaileffekten (et udtryk for den effekt det kan have at indtage flere forskellige kemiske stoffer samtidig)  kan opgradere effekten af et kemisk stof mange hundrede gange. Det kan ikke være befolkningssundheden, der er fokuseret på, når styrelsen udtaler noget sådant, muligvis er det i højere grad en beskyttelse af et konventionelt erhverv, der har gjort det til noget naturligt og uundværligt at anvende sundhedsskadelig kemi i produktionen af fødevarer.

Vil du undgå kemi i maden, så er det eneste du kan gøre, at købe økologisk producerede fødevarer. Du kan læse mere om, hvordan kemi i maden kan påvirke dig  HER  og dine børn HER

Vores Jul - 3. Afsnit

vores jul afsnit 3
Savner du inspiration til sund og lækker julekonfekt, til Luciaboller og smukke dekorationer, så kan du se med her. I det 3. afsnit af "Vores Jul" juler Sif Orellana, Claus Dalby og jeg videre, og der er masser af gode ideer at hente til en hyggelig jul uden stress.

Du kan se afsnit 3 her:

Du kan downloade Vores Jul e-bog med opskrifter, tips og ideer helt gratis via Saxo.com.

Mandler er supersunde

Mandler er en af mine yndlingsspiser, jeg nyder mandler i morgenmyslien, i stenalderbrødet, sammen med lidt frugt og grønt, og så anvender jeg ofte mandler i kager og andet bagværk.  Mandler er en super sund fødevare, de indeholder sunde fedtstoffer,  proteiner og masser af næringsstoffer, og så har de en fremragende blodsukkerstabiliserende effekt. Derfor er  mandler velegnede hver dag, for eksempel sammen med lidt frugt eller grønt som mellemmåltid. Det mætter mere og det sikrer, at dit blodsukker ikke ryger i vejret med raketfart.

Jeg vil til hver en tid anbefale dig at købe økologiske mandler, og  du kan spise dem enten som de er med skallerne på, eller du kan lægge dem i blød i vand natten over, så bliver de bløde og lækre. Undersøgelser har vist, at mandlernes hinde eller skal indeholder stoffer,  der i særlig grad kan styrke immunforsvaret. Netop derfor er det også væsentligt, hvis du vælger at spise mandlerne som de er, at du vælger de økologiske af slagsen, så du undgår at få uønskede kemiske stoffer og sprøjterester indenbords.

Mandler har i mange år haft ry for at fede, men et hollandsk studie viste, at du kan spise 82 gram mandler om dagen, og så faktisk tabe dig. De fedtstoffer, der findes i mandler, er af en sunde slags, som ikke alene  afbalancerer kolesteroltallene, men også fremmer stofskiftet, så derfor er mandler et sundt valg, som fint kan indgå i flere af dagens måltider uden nødvendigvis at belaste badevægten yderligere.

Julen står for døre, og du kan også let og uden besvær lave din egen hjemmelavede marcipan og konfekt uden tilsat sukker. Det smager pragtfuldt, og er samtidig en hyggelig familiebeskæftigelse. Du kan finde opskrifterne på flere slags marcipan og hjemmelavet konfekt i e-bogen Vores Jul, som du kan downloade helt gratis HER  

Anbefal D-vitamin tilskud til alle danskere

 

Hvorfor skal det være så svært for den danske Sundhedsstyrelse og de danske læger at anbefale indtag af en D-vitaminpille? Det kan undre, for netop D-vitaminets betydning er forskningsmæssigt velunderbygget, og lave D-vitaminniveauer er decideret sundhedsskadeligt. Mangel på D-vitamin kan øge risikoen for udvikling af sygdom markant og dødeligheden med op til 30 procent. Især i vores nordlige lande og i de solfattige måneder fra oktober til maj kan det være vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at få tilstrækkeligt med sol til at danne det vigtige D-vitamin.

I stedet for at tage den solide forskning til efterretning og med befolkningens sundhed for øje anbefale alle danskere et tilskud af D-vitamin dagligt i de mørke måneder, så foreslår danske læger at vi beriger vore mad med D-vitamin. Professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitet anbefaler i en udtalelse til Politiken, at Danmark bør indføre et »berigelsesprogram«, som de blandt andet har i Sverige. Denne anbefaling bakkes op af DTU Fødevareinstituttet, der mener, at vi skal berige blandt andet vores brød og mælk med D-vitamin for at sikre, at alle danskere får tilstrækkeligt. Efter min mening er det en glidebane af en vis kaliber. Ved at tilsætte D-vitamin til maden, så har den enkelte dansker ikke en jordisk chance for at kontrollere indtaget af D-vitamin, og der sættes slet ikke fokus på det faktum, at vitamintilskud generelt kan være afgørende for bevarelsen af sundhed og kropslig balance. Hvad er det lige der gør, at det skal være så svært at anerkende vitaminer og mineralers enorme betydning for stort set alle kropslige processer?

Du kan læse mere om betydningen af D vitamin HER

Mælkesyrebakterier har stor sundhedsmæssig betydning

I studie efter studie afsløres det hvor afgørende vores mælkesyreflora i tarmen er for immunforsvarets evne til at beskytte os mod sygdom og for vores sundhed generelt. Alligevel anbefaler danske læger ikke tilskud af probiotika! Det er ikke alene velunderbygget men også velkendt, at mælkesyrefloraen i tarmen har stor betydning for kroppens balancer, og er den svækket, så er risikoen for udvikling af en lang række sygdomme samt overvægt væsentligt forøget. Mælkesyrebakteriefloraen huser cirka 70% af dine immunforsvarsceller, og sammensætningen og balancen af denne flora betyder alt for kroppens signalleringsevne og balancer. Den gode mælkesyreflora videregives fra mor til det lille nyfødte barn under fødslen. Det betyder også, at børn født ved kejsersnit ikke overdrages en varieret bakterieflora fra moderen via vagina, hvorfor disse børn – med den viden vi har i dag - helt automatisk burde ordineres mælkesyrebakterier efter kejsersnittet for at forebygge sygdom. Det sker bare ikke. Den udbredte anvendelse af antibiotika har også stor betydning for sammensætningen af tarmfloraen. Antibiotika slår effektivt alle bakterier ihjel, ikke kun de uønskede, men også de gode og styrkende mælkesyrebakterier. Derfor skal en antibiotika behandling altid følges op af mindst to måneders indtag af gode mælkesyrebakterier. Det anbefales bare ikke af danske læger! Gode tilskud af mælkesyrebakterier har et indhold af mindst 15 mia. Mælkesyrebakterier pr. kapsel, og de indtages bedst sammen med et måltid for at opnå optimal effekt. Jeg anvender personligt Udo’s probiotika, som jeg synes er de bedste, der findes på det danske marked. Jeg tager ofte en mælkesyrekapsel sammen med et måltid, og så sørger jeg for at supplere min mad med velsyrnede yoghurter, mælkesyregærede grønsager og kefir, som alle styrker en sund mælkesyreflora. Det betaler sig at pleje sin mælkesyreflora.

Vores Jul - 2. Afsnit

Velkommen til Vores Jul. Du kan nu nyde den 2. udsendelse i Vores Jul og hente endnu mere inspiration til julehygge og skøn hjemmelavet konfekt. Opskrifterne finder du i Vores Jul e-bogen, som kan downloades helt gratis via dette link på Saxo.com.

Du kan læse mere om projektet Vores Jul her på bloggen.

Vores Jul - Årets Jule E-bog (Gratis!)

Vores Jul E-bog

Hjertelig velkommen til Vores Jul!

For os er julen blomsternes, hjerternes, børnenes og lysenes fest. Julen er en tid fyldt med traditioner, god mad og hyggeligt samvær. Alt det, vi godt kan lide. Derfor har vi forenet vores kræfter og inviterer dig indenfor til Vores Jul.

Vores Jul er en helt ny kombination af en jule e-bog og fire videoafsnit med Claus Dalby, Sif Orellana og Anette Harbech Olesen. Du kan helt gratis downloade det hele og dermed hente inspiration til julen.

Claus er blomsterkunstner og havemand og frembringer de mest vidunderlige dekorationer og buketter. Han fortæller om sine bedste ideer og kommer med forslag til adventskranse og andre julerier. Sif sprudler af iderigdom og med børnene som omdrejningspunkt er Sif kvinde for såvel skønne opskrifter som inspiration til familiehygge og aktiviteter. Anette deler sine bedste tips og opskrifter til den traditionelle julemad men inspirerer også til nye og spændende lækkerier, som eksempelvis hjemmelavet marcipan og skønne salater til julebordet.

Vores gratis jule e-bog på 125 sider kan hentes fra Saxo.com via dette link (helt gratis at downloade, kræver blot at du indtaster navn og emailadresse).

De fire videoafsnit udkommer hver uge gennem december, og kan ligeledes hentes helt gratis. Første afsnit er nu klar, og kan ses lige her (husk at klikke "full screen" i nederste højre hjørne af videoen for at se den i stor størrelse):

Husk at følge mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev, hvis du vil informeres, når næste videoafsnit er klar.

Alle tre er vi også aktuelle med nye bøger – Claus Dalby med Claus Dalbys Jul. Anette Harbech Olesen med Kolesterolkogebogen og Sif Orellana med Slyngler og stanglakrids. Alle tre bøger kan købes nu på Saxo.com via nedenstående links:

Claus Dalbys Jul
Sif's Slyngler og Standlakrids
Min Kolesterolkogebogen

Vi glæder os rigtig meget til at byde dig velkommen til vores univers og til at dele vore mange ideer og juletraditioner med dig. Vi har tilstræbt at gøre det hele enkelt og tilgængeligt og håber således, at du vil få rigtig stor glæde og gavn af såvel bog som videoer.

Husk at klikke "Synes godt om" lige nedenfor, hvis du ønsker at sprede vores julebudskab til venner og bekendte.

Vi ønsker dig en rigtig glædelig jul!

De bedste hilsner
Claus Dalby, Sif Orellana og Anette Harbech Olesen

Smør eller Margarine - din guide til større fedtbevidsthed

Smør eller Margarine er en lille guide til større fedtbevidsthed. Denne lille guide indeholder en bog samt en halv times tv-udsendelse, hvor jeg fortæller, hvordan du let og uden stort besvær kan udskifte Dellefedt med Cellefedt i din hverdag og dermed opnå større sundhed. Den kan ses som et fint supplement KOLESTEROLKOGEBOGEN, men kan også læses uafhængigt heraf, og er for alle, der ønsker at kunne skelne imellem gode og dårlige fedtstoffer i hverdagen. Den lille guide er top aktuel netop nu, hvor julen står for døren, og hvor der skal træffes væsentlige beslutninger i forhold til, hvilke fedtstoffer, der skal anvendes til bagværk og julemad. Du kan købe Kolesterolkogebogen til særpris HER og du kan downloade Smør eller Margarine - din guide til fedtbevidsthed GRATIS via dette link

Økologisk Take-Away i Århus

økologisk takeaway i århus

Er der også engang imellem, hvor du har så travlt, at du gerne lige ville kunne køre forbi og købe færdig aftensmad med hjem, og samtidig være sikker på, at det var økologisk og af høj kvalitet. Det er så dejligt, for det kan nu lade sig gøre i Aarhus. Vi har fået to steder, hvor maden og kvaliteten er i top og priserne rimelige.

Cafe Ganefryd i Borggade er et super dejligt sted, de serverer 100% økologisk og vegetarisk mad, også ud af huset, til meget rimelige penge. Du kan se mere på www.cafeganefryd.dk

Foodfein på Sønder Alle' laver også rigitg god mad. Det er hovedsagelig økologisk, og de laver rigtig god mad, der smager fantastisk godt. Også til meget rimelige penge. Du kan se mere på www.foodfein.dk

Kirsten Skaarup - Et af mine store forbilleder

kirsten skaarup

Et af mine store forbilleder indenfor mad- og kogebogsverdenen har i mange år været Kirsten Skaarup. Nu er jeg så heldig, at hun også er blevet en god kollega og ven. Kirsten har skrevet et væld af skønne vegetariske kogebøger, men har også blogget om mad, klima og om sine mange eksotiske rejsemål i de seneste fem år. Kirstens blog hedder kirstenskaarup.dk

Kirsten er en globetrotter, hun rejser verden rundt og henter inspiration til skønne og klimavenlige retter. Det er ikke luksusrejser Kirsten er på, når hun drager afsted. Hun rejser under de mest primitive forhold og med rygsækken på nakken i primitive og vanskeligt fremkommelige landskaber og områder. Hun har sågar i nogle år været formand for Danske Kvindelige Eventyrere. Klima og miljø står også højt på dagsordenen hjemme hos Kirsten og således også på hendes blog. Opskrifterne på bloggen er både vegetariske og veganske. Kirsten har selv været vegetar i mere end 40 år og er formentlig den herhjemme, der har arbejdet mest med vegetarisk/vegansk mad. 

Kirsten Skaarup vil gerne overbevise kødspisere om, at grøn mad smager FANTASTISK og giver masser af liv og næring til kroppen. Hun er en sand mester i at få det til at både se og smage vidunderligt, og for Kirsten er den vegetariske livsstil et tilvalg - ikke et fravalg.

Du kan finde to af Kirstens lækre opskrifter herunder, ligesom jeg varmt kan anbefale dig at slå et slag forbi Kirstens blog, når der skal hentes inspiration til aftensmaden.

Læs også:
Kirstens opskrift på Sund Marokkansk Gryderet
Kirstens opskrift på Suveræne Hash Browns
Det Kærlige Køkken - Fantastisk bog af Kirsten Skaarup

Kirsten Skaarups Grønne Køkken - En Dejlig Bog i Ny Udgave
Den Lille Grønne Madpakkebog af Kirsten Skaarup

Overvægt blandt børn – koden knækket?


 Overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm burde efter min mening have en medalje. Hans store forståelse for fedme som en kronisk sygdom, hans rummelighed og viden om overvægtens dybe indvirkning på hormonsystemet og på børn og voksnes liv, har nu hjulpet foreløbigt 1900 børn og unge, men vil forhåbentlig hjælpe endnu flere også i fremtiden.

 Der skal nemlig forståelse og viden til at håndtere overvægt, såvel blandt børn som voksne. Det handler ikke bare om at spise mindre og motionere mere, som har været den helt store udbredte misforståelse igennem mange år. Hormoner, gener og vaner spiller en afgørende rolle, større end hidtil anerkendt, hvilket også kan være årsagen til, at 95% af de svært overvægtige, der taber sig, hidtil har taget de tabte kilo på igen efterfølgende, ofte fulgt af lidt ekstra kilo.

Derfor handler  det om at møde den enkelte, der hvor vedkommende er, se på vaner, mønstre og madkvaliteter. Jens-Christian Holm har tilbudt de 1900 deltagende børn og unge skræddersyede planer, konkrete forslag til ændringer, der ofte har omfattet 15-20 livsstilsændringer. 80% af børnene har tabt sig og holdt den nye vægt efterfølgende. Det er bemærkelsesværdigt gode resultater, der også omfatter reduktion i blodtryk, blodsukker, kolesteroltal og forekomst af fedtlever. Derfor nytter det ikke noget blot at ændre en eller to parametre. Resultaterne fra Holbæk sygehus viser, at for at et ønsket vægttab skal lykkes og holdes, må samtlige nødvendige livsstilsændringer implementeres på en gang.

Opskriften lyder på skræddersyede livsstilsændringer, herunder anvendelse af tallerkenfordelingen. Alle måltider serveres anrettet på en tallerken, hvor halvdelen af tallerkenen er grønsager, en fjerdedel er proteiner fra fisk, fjerkræ, kød eller magre mælkeprodukter, og den sidst fjerdedel er grove kulhydrater fra hele korn, brune ris, kartofler, havregryn eller fuldkornspasta. Børn og forældre undervises i fødevarekvaliteter, anbefales at undgå at have sukkerholdige morgenmadsprodukter, kiks, kager og sodavand etc. i huset og i stedet servere kvalitetsmåltider uden sukker og hvidt brød efter tallerkenfordelingen. Der er også gode råd omkring en ugentlig slikdag, fjernsynskiggeri, computerspil og fysisk aktivitet.

Man kan håbe, at disse flotte resultater vil afspejle sig i kvaliteten af de fødevarer, der udbydes i Danmark. Andre undersøgelser har nemlig vist, at pesticidrester, tilsætningsstoffer og anden kemi, kan gøre os tykke. Derfor er økologiske fødevarer som udgangspunkt det bedste valg. En yderligere tydeliggørelse af de enkelte fødevarers indhold af sukker og hvidt hvedemel ville også være ønskeligt. Rigtig mange fødevarer har nemlig et meget højt sukkerindhold. Et højt sukkerindtag er tidens svøbe og årsag til rigtig mange dårligdomme. Vi kan håbe, at de flotte resultater også fremover vil afspejle en større forståelse og imødekommenhed overfor de massive udfordringer, og ofte også stigmatiserende adfærd, som overvægtige danskere udsættes for. Du kan hente masser af opskrifter efter tallerkenfordelingen HER og du kan læse mere om kemi og fedme HER

Methyl kviksølv fra tun er sundhedsskadeligt

Methyl kviksølv er verdens farligste tungmetal. Det er vanskeligt nedbrydeligt, det  kan ophobes i kroppens fedtvæv. Særligt  hjernen, der jo består primært af fedt, er udsat for  kviksølvs stærkt degenererende virkninger.

Livet  for det ufødte barn i moderens mave kan være særdeles farligt, særligt hvis den gravide eller ammende mor har hang til tun, haj, sværdfisk, laks eller andre store, fede rovfisk. Disse vilde fisk er nemlig rige på methylkviksølv,  som fremkommer fra udledt kviksølv, der i havet omdannes til det endnu farligere methylkviksølv.  Dette farlige tungmetals skadelige virkninger kan opgraderes mere end 100 gange fra mor til foster. Det migrerer igennem moderkagen til det lille foster, hvis sårbare hjerne og nervesystem dermed kan tage skade. Dette har forskerne og sundhedsmyndighederne kendt til i mange år, idet kviksølv tilbage i 1950’erne var årsag til en stor forgiftningskatastrofe i Japan. Det skete i byen Minamata, hvor en virksomhed udledte store mængder kviksølv i havet, som forurenede de fisk, som indbyggerne spiste, også de gravide mødre. Resultatet var et rekordstort antal børn, der blev født med hjerneskader og misdannelser. Det blev fastslået, at disse skader på de små børn var forårsaget af kviksølv under graviditeten.

Professor Philippe Grandjean fra syddansk universitet stod sammen med den færøske forsker Pal Weihe bag en stor undersøgelse på Færøerne tilbage i 1980’erne. Den viste, at rigtig mange nyfødte børn af mødre, der havde spist grindehval under graviditeten, var født med hjerne- og nerveskader og nedsat intelligens.

En fjerdedel af alle børn, der fødes i dag har øget risiko for hjerneskader og lavere intelligens på grund af kviksølv. Det er påvist via såvel dansk som britisk forskning. Professor Philippe Grandjean mener, at de danske sundhedsmyndigheder helt skal fraråde gravide kvinder at spise fisk, der kan indeholde kviksølv. Indtil for nylig har Fødevarestyrelsen i sine kostråd anbefalet tun som en sund fødevare, men derimod frarådet gravide at spise laks mere end 125 gram laks om måneden.  

Det er en trist udvikling, men en udvikling som vi er nødt til at tage alvorligt. Derfor må jeg også tilføje, at når gravide og nyfødte kan tage skade af at spise kviksølv fra fisk, så kan vi alle sammen, såvel vores børn, unge som gamle.  Methylkviksølv i verdenshavene og i fiskene er kommet for at blive, desværre. Det lader sig ikke sådan fjerne. Derfor må vi selv tage vare om vores sundhed og undgå tun, laks, haj og sværdfisk i vores mad og i stedet spise de økologiske fisk som ørreder og laks samt de små fisk i fødekæden som ansjoser, sardiner og i en vis udstrækning sild.  

Se DR dokumentaren "De ufødte børn" HER

Du kan læse mere om økologiske fisk HER 

Gaspakket Hakket Oksekød - Er det ok?

I Madmagasinet i går aftes kunne du se, hvordan hakket oksekød i stigende grad gaspakkes med stor forringelse af smag, konsistens og kvalitet til følge. Vi danskere er ret vilde med kød, og vi har faktisk verdensrekord i indtag af hakket oksekød, kødpålæg, pølser og alle andre former for kød. 

I min barndom gik vi til slagteren, når der skulle hakkebøf på middagsbordet, det var en festspise, og kødet var friskhakket og saftigt. Friskhakket oksekød kan normalt kun holde sig i 24 timer, fordi den øgede overflade, der fremkommer ved hakningen, øger bakteriers vækstmuligheder. Det er ikke praktisk for landets supermarkeder, og derfor fremstilles hakket oksekød i dag på store slagterier , og udfordringen ligger selvfølgelig i, at dette kød ikke kan nå frem til supermarkedernes kølediske og forbrugernes middagsborde indenfor 24 timer. Derfor gaspakkes oksekødet, og det indebærer, at luften suges luften ud af pakningerne og erstattes med en ny kombination af ilt og kuldioxid. Denne atmosfære gør kødet mere rødt, men desværre fremmer det også såvel harskning af kødets fedt som kødets sejhed. Otte slagerelever fik i udsendelsen lov at smage på en bøf fremstillet af friskhakket oksekød og en fremstillet af gaspakket kød, og de svarede alle, at den friskhakkede smagte absolut bedst.

Dette er endnu et godt eksempel på, at vi er ved at bevæge os væk fra gode, friske råvarer og over til prefabrikeret og forarbejdet mad. Jeg tror ikke, at det er en sund og god udvikling, og jeg vil derfor til hver en tid anbefale, at vi dropper det gaspakkede hakkekød til fordel for mindre kød i hverdagen og så en rigtig god økologisk oksesteg eller friskhakket hakkebøf fra slagteren en gang imellem. 

Er mælk sundt?

Vi bliver indprentet gennem de officielle kostråd, at mælk er sundt og at indtag af mælk er væsentligt for knoglesundheden. Vores børn får helt automatisk mælk i skolen, og på landets hospitaler udgør mælkeprodukter en stor del af ernæringen til de syge. Et nyt svensk studie sætter nu spørgsmålstegn ved de officielle anbefalinger og traditioner, som vi hidtil har levet efter.

Vi hører i Danmark til blandt verdens mest mælkedrikkende lande. Vi er vokset op med mælk som en helt grundlæggende fødevare, og mange af os kan huske mantraet om, at en halv liter mælk om dagen giver sunde knogler. Problemet er bare, at det ikke nødvendigvis passer, det  som myndighederne og Fødevare-landbrug har forsøgt at overbevise os om i mange år.

To sideløbende svenske studier med mere end 100,000 deltagende mænd og kvinder har vist en øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud blandt de deltagende kvinder og en generel højere dødelighed  blandt samtlige af de deltagere, der indtog mere end tre glas mælk om dagen. Der sås i såvel kvinde- som mandegruppen øget forekomst af oxidation og inflammation blandt de deltagere., der drak mere end tre glas mælk dagligt. Øget inflammation indgår i udviklingen af alle velfærdssygdomme. 

Hidtil har vi i Danmark ikke været villige til at undersøge mælks potentielt sygdomsfremmende effekt, til trods for udenlandske studier fra blandt andet Harvard University, der viste, at særligt indtag af konventionelle mælkeprodukter kunne øge risikoen for udvikling af hormonelt betingede kræftformer. Mælk er ikke bare mælk, og vi reagerer som mennesker også vidt forskelligt på indtag af mælk. Økologisk mælk kan således være en udmærket proteinkilde for  dem, der kan tåle mælk. For alle dem, der ikke tåler mælk, må rådet være, at udelade komælksprodukter i maden. Vi skal i højere grad end det har været kotume i Danmark lære at lytte til vores kroppe og til, hvad der gør os godt og mindre godt og handle derefter. Og det er ikke spor vanskeligt at spise sig til hverken de proteiner eller mikronæringsstoffer fra andre fødevarer end mælk.

Vi trænger grundigt til uvildig forskning i mad og sundhed, til åbenhed overfor udenlandske studier, der viser noget andet, end det der passer ind i vores verdensbillede, og vi trænger i allerhøjeste grad til, at få adskilt industri og monetære interesser fra fødevareforskningen og udarbejdelsen af officielle kostanbefalinger. Reference: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Du kan læse mere om mælk og knogleskørhed HER og du kan læse læge Per Bennickes indlæg om mælk HER

Derfor skal du vælge økologisk!

Statskontrolleret Økologisk

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske fødevarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Fødevareministeren har indgået en frivillig aftale med landbruget om mindskning af brugen af sprøjtegifte, men desværre er mængden af anvendt kemi i danske landbrug steget støt lige siden.

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2012, er der fundet pesticidrester i 66% af al konventionel dyrket frugt. Der findes altså store mængder kemi - også i dansk frugt - hvor der i hele 38,5% er fundet pesticidrester - mod i 71% af frugten fra andre EU lande. Velbekomme siger jeg bare. Derfor er der efter min mening kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner og stråforkortere er en af de væsentligste årsager til min anbefaling om at købe økologisk. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad. Kemiske stoffer, som vi ikke aner, hvordan påvirker din krop. Men der er mistanke til mange af dem; om at de kan fremkalde blandt andet kræft, overvægt og hormonforstyrrelser.

En anden årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler. 

Et er al den skadelige kemi, der er mistænkt for at kunne virke hormonforstyrrende og muligvis er årsag til at små piger går alt for tidligt i pubertet - et andet er E-numre og farve-, og aromastoffer. Der findes desværre mange hundrede tilladte E-numre. To af dem hedder E249 og E250. De står for nitrit. Nitrit anvendes til at konservere og farve kød rødt. Uheldigvis er nitrit bevisligt kræftfremkaldende. (læs mere senere under "sagen om den økologiske pølse"). E102 er et andet eksempel, der dækker over gult farvestof, der kan være særdeles problematisk og bl.a. virke stærkt allergifremkaldende. Nogle børn kan reagere med hyperaktivitet på dette stof, og der er ligeledes mistanke om dets betydning ifht udviklingen af visse kræftformer. Alt sammen vægtige argumenter for at holde sig til økologiske produkter. Ved at købe økologiske fødevarer er du også med til at beskytte miljøet, at sikre god dyrevelfærd og passe på det danske grundvand. 

Og så lige for at nævne et par af de seneste års pesticid gysere. En af topscorerne var en chiliprøve fra Thailand, som viste sig at indeholde intet mindre end 10 forskellige pesticider, tæt fulgt af en prøve med italienske vindruer, der indeholdt 9 forskellige. Kartofler er ligeledes en af de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark. Sommerens favoritter - de skønne jordbær - kan holde på masser af pesticidrester pga deres bulede overflade. De kan være næsten umulige at vaske af, og derfor ryger de med indenbords, når du spiser dem, medmindre du vælger de økologiske af slagsen. Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Selleri skiller sig ligesom kartofler særligt ud. Fordi stilkene er meget porøse, så de holder på pesticiderne, som de bliver sprøjtet med - der er fundet op til 13 forskellige pesticidrester på dem. Spinat og tomater scorer også højt, specielt tomater og tomatpasta på dåse er problematiske, da dåsernes inderside kan indeholde det skadelige stof Bisphenol A, der kan afgives til tomatindholdet.

Som I kan læse er der rigtig mange gode grunde til at vælge økologisk, og så har vi slet ikke berørt mælkeprodukter og kød fyldt med medicinrester med mere...

Du kan læse min artikel om økologiske afgrøder nu bevisligt ER sundere og mere næringsrige i OrganicToday HER

Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

God mad til vores gamle og ældre

Der er mange følelser i mad. Et faktum, som landets kommunalpolitikere fuldstændig overså, da de i deres spareiver vedtog at vacuumpakke ældremaden. Vacuumpakkede madpakker betyder, at gamle mennesker potentielt kan sætte tænderne i en ni dage gammel leverpostejmad.

Uetisk siger nogle, ulækkert udtaler andre, men uanset, så har beslutningen affødt massiv kritik og en storm af protester over hele landet.

Forståeligt siger jeg, for mad giver os liv og tilfører energi og nydelse. For de fleste mennesker forbindes indtag af mad med noget livsbekræftende. Derfor rammer de uheldige politikere lige ind i hjertet af den danske folkesjæl, hvor de med deres indførelse af vacuumpakket mad til vores forældre og bedsteforældre, kompromitterer ikke alene værdien af gamle menneskers liv, men også vores fælles glæde ved god mad tilberedt af gode råvarer som selve grundlaget for et godt liv.   

For mange ældre og gamle er appetitten ikke hvad den har været. Dannelsen af fordøjelsesenzymer falder med alderen, smags- og lugtesansen aftager, og energiniveauerne ligeså. De daglige måltider skal derfor udgøre et højdepunkt på dagen. Synet og duften af god mad spiller en stor rolle, for det sætter gang i produktionen af fordøjelsesenzymer. Vi ved alle sammen, hvordan tanken om et godt måltid mad kan få mundvandet til at løbe. Det er særligt vigtigt at få aktiveret denne mekanisme hos landets ældste generation, så derfor skal de selvfølgelig hver dag have serveret frisklavet mad, tilberedt af de bedste økologiske råvarer. Økologiske råvarer indeholder flere næringsstoffer end konventionelle, og de fleste ældre mangler vitaminer og mineraler.

De skal have lune, smørstegte frikadeller med nye kartofler og en frisk salat af agurker og dild. De skal have rigtigt hjemmebagt rugbrød med et tykt lag gammeldags kærnet smør på og sild, nye kartofler i skiver, hjemmelavet, økologisk leverpostej eller laks ovenpå. De skal have rodfrugtmos med masser af krydderurter og gammeldags kærnet smør sammen med en lækker flødestuvet gryderet med vildtkød og tranebær. Og sådan kunne jeg blive ved. Jeg tror, at rigtig god mad hver dag vil kunne øge mange gamles livskvalitet og bedre eventuelle symptomer. Vi skal passe rigtig godt på vores ældste generation, og de skal forkæles med den allerbedste mad, der kan tilberedes, for det fortjener de. De har passet på os og bidraget til vores liv og samfund. Derfor vil alt andet end den bedste mad være en samfundsmæssig falliterklæring.  

Læs mere om hvordan en sund fordøjelse kan være nøglen til livslang sundhed HER Få opskriften på laksefrikadeller med hjemmerørt remoulade og nye kartofler HER

Danmark er Europas bedste i økologisk fiskeopdræt

Herhjemme hos os har vi i flere år kun spist økologiske fisk. Det skyldes den massive forurening af verdenshavene, som afspejler sig i fiskenes indhold af toxiske stoffer. Det skyldes også, at eksempelvis norske opdrætslaks fodres med transfedt og GMO soja, og ikke indeholder særlig mange omega 3 fedtsyrer.

I starten var det vanskeligt at købe økologiske fisk i Danmark. Det er derfor en stor glæde, at kunne viderebringe nyheden om, at Danmark nu er EU's største producent af økologiske opdrætsørreder i dambrug og havbrug. Vi har ligeledes produktioner af økologiske blåmuslinger og økologisk tang i Danmark. I dag drives 11 dambrug og 2 havbrug økologisk i Danmark, men der opleves stor interesse fra konventionelle dambrug for omlægning til økologisk drift.

Økologiske fisk fra danske, økologiske dambrug produceres under yderst kontrollerede forhold. Alt lige fra vandkvalitet til foderkvalitet er af højeste kvalitet, og så virker brugene samtidig genoprettende for den omkringliggende natur og miljøet.

Til lykke til de fantastiske ildsjæle, der utrætteligt har arbejdet for økologisk fiskeopdræt. Jeg kan varmt anbefale jer at købe og spise økologiske fisk. De smager godt, du støtter miljøgenoprettende tiltag og naturligt foder, rigt på omega 3 fedtsyrer. Du undgår dioxiner, kviksølv, hormonforstyrrende stoffer fra de forurenede have, medicinrester og anden uønsket kemi, så prøv det af. Du kan i dag købe økologiske fisk hos mange fiskehandlere, hos Aarstiderne.com, hos Irma.dk, i Brugsen og Kvickly samt økologisk fersk røget laks og ørreder i Føtex. Rigtig god fornøjelse.

Du kan læse mere om økologiske fisk HER

Zink mod infektioner - Undgå zinkmangel

Tilstrækkeligt høje zinkniveauer i kroppen reducerer risikoen for infektioner og inflammation. Vil du således gerne undgå vinterinfluenza, efterårsforkølelse eller andre dårligdomme, så test dig selv for eventuel zinkmangel og tag et tilskud, hvis du mangler.

Zink indgår som cofaktor i mere end 200 enzymatiske processer i organismen, det stabiliserer enzymdannelsen og har derfor betydning for såvel fordøjelse som stofskifte, energiproduktion, fertilitet og dannelse af nyt væv f.eks. ved sårheling. Det indgår i omsætningen af A-vitamin i øjnene, er væsentligt for hjernens funktionsevne, for hudens elasticitet samt for smags- og lugtesansen. Det har betydning for fedtstoffernes omsætning, det har antioxidant og antiviral effekt, og zink indgår i flere hundrede biokemiske processer i kroppen.

Zink er således afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os, og zinkmangel er idag næsten en folkesygdom, som altså kan påvirke immunforsvaret negativt. Tidligere fik vi tilstrækkeligt med zink via maden. Idag spiser vi næringsdrænede afgrøder, som ikke indeholder særligt mange vitaminer og mineraler. Der er meget zink i østers, så er østers din favoritspise, så mangler du sikkert ikke zink :-). For alle os, der ikke er så begejstrede for østers, store bøffer eller baked beans, kan et dagligt tilskud af zink være aktuelt. Der er dog også zink i frø, kerner, rigtigt fuldkorn og nødder, eksempelvis indeholder økologiske cashewnødder pæne mængder zink.

Det er let at teste sig selv for eventuel zinkmangel. Du kan i de fleste helsekostforretninger eller på nettet købe enten flydende zink eller en zinktest, som også består af flydende zink. Undlad at spise eller drikke noget i en lille times tid, tag lidt flydende zink og kør det langsomt rundt i mundhulen, mens du tæller til 25. I den periode skal du smage, hvordan væsken smager. Det er fortyndet metal (zink), så du vil givetvis have en let metallisk fornemmelse i slimhinderne, men det er væsken du skal koncentrere dig om. Den kan smage enten af vand, sødligt metallisk eller helt forfærdeligt. Smager den af vand, så mangler du zink, og kan med fordel tage food state eller wholefood zink til natten. Smager det sødligt metallisk, så har du let mangel, og smager det helt forfærdeligt, så har du tilstrækkeligt høje niveauer i kroppen og behøver ikke at tage ekstra tilskud.

Zink optages bedst om natten og allerbedst i food state eller wholefood former. Du kan derfor med fordel have din zink stående på natbordet og tage en eller to lige før sengetid (sammen med din magnesium :-)). Det kan have endog meget stor immunstyrkende effekt, det kan sikre en effektiv enzymdannelse, det kan modvirke strækmærker (læg særligt mærke til unge teenagedrenge, hvis de har strækmærker på lår og baller, kan det være zinkmangel), unge, der lider af acne mangler ligesom mange ældre mennesker ofte zink. Mennesker, der lider af sukkersyge, insulinresistens eller vejer for meget, har også hyppigt lave zinkniveauer.

Du kan læse mere om food state vitaminer og mineraler HER

De Bedste Madmarkeder i London

Jeg må tilstå, at jeg er begejstret for de skønne, økologiske markeder, som de har masser af i London. Der er de store og omfattende som Borough Market, Camden Lock Market og Berwick Street Market, men også masser af små og beskedne rundt omkring i lokalområderne. Næsten uanset hvor du bor i London, så er der let adgang til friske økologiske råvarer, og små markeder, hvor lokale farmere kommer rejsende til med deres økologiske produkter, fra Notting Hill Food Market til Maltby Street Market.

Et godt eksempel var Shepherd's Bush marked hvor vi mødte Paul, der producerer de skønneste gede- og fåreoste fra egne geder og får. De smagte fantastisk godt. Vi mødte dedikerede tomatavlere, juicere, pølsemagere, bagere og små chutneyproducenter, der alle delte fællespassionen; god og økologisk mad. Og så fik vi tidligt om morgenen på et lille lokalt marked, serveret den absolut bedste flat white kop kaffe, som vi nogensinde har smagt.

Tænk om vi kunne få etableret sådan nogle markeder, fyldt med specialiteter og økologiske råvarer her i Danmark. Det ville i sandhed være en hyldest til det gode måltid.

PS. Hvis du kun har tid til ét marked i London, så er min personlige favorit helt klart Borough Market. Der er enormt mange mennesker, men det er klart et besøg værd. Markedet er åbent fredag og lørdag, og der er færrest mennesker om fredagen. Rigtig god fornøjelse. 

Følg mig på Facebook