Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 29,-

 

Bestil Mine Nyeste Bøger

den glutenfri kogebog

 Tilbud på min nyeste bog

"Den Glutenfri Kogebog"

Nu kun 199 kr + porto

Forudbestil Syv Sunde Skridt

Tilbud på min bog

"Syv Sunde Skridt"

Nu kun 199 kr + porto

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 857 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Havtorn - rige på vitaminer og på omega 7 fedtsyrer

Du kan finde havtorn langs Danmarks mange strande, og det kan betale sig at samle havtorn, for det er ren og uforfalsket sundhed, som du finder i grenenes gyldne bær.  

Når du skal ud og samle havtorn, så vær opmærksom på, at grenene på havtornbusken er fyldt med torne. Det kan derfor være en god ide at have en saks med, så du let kan klippe de bærfyldte grene af. Et godt tip fra Aftenshowet i går aftes lød  på, at fryse grene og bær ned, at lægge de frosne grene ned i en papkasse og ryste den grundigt, så skulle bærrene falde af og ligge nederst i kassen. Det skal da afgjort prøves, for bærrene er vanskelige at få hele af grenene, når de ikke er frosne.

Havtorn er en sand vitaminbombe. Et bær indeholder ligeså meget C vitamin som en hel appelsin, og så indeholder den også omega 7 fedtsyrer, der er en sundhedsfremmende men vanskelig tilgængelig fedtsyre.  Havtorn bærrene er syrlige i smagen, og de mister let deres syrlige og friske smag, når de varmes op. Derfor kan du med fordel bruge dem i dagens friskpressede grønsagssaft eller rå i kompot til bagt selleri, jordskokker eller fiskeretter. Du kan også servere det med lidt god ost til et stykke brød.

Du kan således bruge bærrene friske i friskpresset grønsagssaft eller du kan mase eller knuse bærrene i en sigte. Pureen kan koges ind eller serveres som den er til bagte grønsager, til fisk eller ost og sågar også i kager, hvor den syrlige smag passer.

Jeg er på vej ud med saksen og vil eksperimentere lidt i køkkenet. Du hører nærmere...

Du kan købe havtorn på kapsler HER

Du kan købe bogen Havtorn - nordens citron på tilbud HER

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Grøn te beskytter mod Alzheimer's og demens

Der er godt nyt for alle os, der elsker en god kop te. Grøn te ikke alene stimulerer immunforsvaret, det kan også effektivt forebygge udviklingen af Alzheimer's og demens. Ny forskning viser, at ved at drikke grøn te ekstrakt dagligt, kan vi nedsætte vores risiko for udvikling af kognitive lidelser med hele 54%.

Det har længe været velkendt, at grøn te kan styrke immunforsvaret, hjælpe dig til at tabe i vægt og øge din insulinfølsomhed med mere, men nu viser helt ny japansk forskning, at grøn te ekstrakt også kan beskytte dig mod Alzheimer's og demens. For første gang har et humant studie, med 1000 deltagende forsøgspersoner, der alle fik foretaget hjernescanninger, vist, at grøn te ekstrakt specifikt stimulerer de områder i hjernen, der sørger for vores hukommelse. Samtidig viste grøn te en hæmmende effekt i forhold til dannelsen af de proteinstoffer – også kaldet amyloide plaques – der netop fremmer hukommelsesbesvær, Alzheimer's og demens.

Derfor kan du med sindsro nyde et par kopper god grøn te dagligt. Det er væsentligt, at det er grøn te og ikke sort te, idet den fermenteringsproces, som sort te gennemgår, fjerner hovedparten af de gavnlige polyphenoler. Polyphenoler er de plantestoffer, der gør grøn te til så sund en drik. Vælg også altid en økologisk variant af grøn te. Teplanten er afgrøde, der sprøjtes meget, og konventionel grøn og sort te kan indeholde rigtig megen uønsket kemi. Det gør de økologiske varianter til gengæld ikke. Husk også, at når du tilbereder din grønne te, skal vandet være max. 80 grader varmt, så bevarer du flest polyphenoler og andre gavnlige stoffer. 

Personligt har jeg altid et par breve ActiGreen grøn te med pebermynte med i tasken, og drikker dem med stor fornøjelse. Et brev frysetørret grøn te svarer til adskillige kopper almindelig grøn te, når det kommer til indhold af gavnlige plantenæringsstoffer, og normalt deler jeg et brev og anvender et brev til to kopper te. Jeg køber også økologisk grøn te hos Tante-T på nettet, hun har nogle virkelig skønne varianter, lige nu er min favorit Fleur de Provence. Grøn te er også velegnet som is-te i varmen, eventuelt med isterninger, frisk mynte og frisk lime. Rigtig god fornøjelse.

Du kan købe ActiGreen grøn te med pebermynte HER

Du kan købe Tante-T teer HER

Du kan også læse min artikel "Er det farligt at drikke grøn te?" HER 

Kilde: Hyung Y, et al; "Insights into antiamyloidogenic proterties of the green tea extract – epigallocatechin-3.gallate toward metal-assiciated amyloid-beta species" Prot Natl Acad Sci USA, 2013; March 5th; 110(10); pp 3743-3748.

Hyben, tips og tricks

Nu er det tid for skønne og næringsrige hyben. De er omkring os lige nu, klar til at plukke og bruge i enten marmelader, kager eller smoothies. De er sunde, sprængfyldt med C vitaminer og andre gode sager og tilskrives antiinflammatorisk effekt. Det, at fjerne de genstridige kerner, kan dog være et stort arbejde, og afholder mange fra at kaste sig ud i at anvende de sunde hyben, men der er faktisk et par ret gode tricks til effektiv og hurtig udkerning.
 
1. Skær top og bund af, rens hybenbærrene, flæk dem og frys dem ned. De genstridige kerner er langt lettere at fjerne fra frosne hyben med en teske, end fra friske.
2. Skær top og bund af, rens hybenbærrene, flæk dem og blend dem i mindre portioner. Læg herefter mosen i et stort glas med vand. Da kernerne vejer mindre end bærrene, vil de flyde ovenpå, og kan således let fjernes. Tilbage har du en hybenmos, som kan anvendes til nedenstående marmelade, til kager eller i smoothies. 
 
P.S. Det er bedst at fjerne kernerne, da de også er kendt som "Kløpulver", og kan fremkalde ubehagelig kløe, hvis de kommer på kroppen eller spises. 
 
Du kan finde opskriften på hybenmarmelade HER
Du kan læse mere om inflammation HER

Pesticid alarm! Danskerne udsættes for pesticidrester i et omfang, som aldrig set tidligere

Ekstra Bladet afslørede i går, at danskerne udsættes for pesticider i så stort et omfang, at det kan udgøre en helbredsrisiko. En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at i særlig grad udenlandsk frugt og grønt indeholder så store mængder pesticidrester, at det kan udsætte danske forbrugere for en sundhedsrisiko at spise dem.

Adskillige danske og udenlandske forskere advarer mod det stadigt stigende forbrug af pesticider. Ikke alene er grænseværdierne blot anslåede værdier, der er heller ingen, der kender den samlede effekt af indtaget af mange forskellige pesticidrester på en gang. De interagerer og mange kan forstærke effekten af et enkelt pesticid flere hundrede gange. Fænomenet kaldes for cocktaileffekten, og netop den cocktail kan det betale sig at have den allerstørste respekt for.

Pesticidrester selv i mindre mængder har vist sig at kunne skade børns hjerner og påvirke deres indlæringsevne negativt. Det er desuden påvist, at pesticidrester kan skade vores centralnervesystem, sænke immunforsvarets evne til at beskytte os, øge risikoen for udvikling af kræft samt sænke forplantningsevnen. Indtag af flere forskellige pesticidrester, som vi får ind i os gennem al konventionel frugt og grønt, såvel dansk som udenlandsk, kan udgøre en sådan helbredsfarlig cocktail.

De fleste forbrugere har tillid til danske politikere, der påstår, at vi har verdens højeste fødevaresikkerhed. Danske forbrugere er ikke klar over, at de sammen med deres børn intetanende deltager i det største menneskelige eksperiment nogensinde. De er slet ikke klar over, hvor farlig al den kemi de spiser er. Og politikerne løfter ikke en finger for, at give danskerne et reelt valg. Tværtimod, de har netop stemt for et EU forslag om højere grænseværdier for enkelte pesticider.

Det er ikke alene uacceptabelt, at der overhovedet sælges varer med rester af sundhedsfarlig kemi, som ikke er udførligt mærkede med, at de indeholder disse stoffer. Det er uanstændigt, at danske politikere, DTU og Fødevarestyrelsen forsøger at nedtone debatten og problemet. Det vil givetvis blive betragtet som både barnligt og naivt at forlange klar mærkning og dansk stop for brug af pesticider, men ærlig talt, er det rimeligt, at fødevareproducenter og konventionelle landmænd skal have lov til at ødelægge vores mad? Den mad, som vi er afhængige af, og som skal nære os og skabe basis for sundhed og balance. Derfor er der kun en vej for os forbrugere; at købe økologisk. Dermed undgår du pesticidrester og sender et klart og utvetydigt politisk signal om, at det her vil du hverken finde dig i eller deltage i.

Det nytter ikke noget at købe dansk, for dansk frugt og grønt er også fyldt med pesticider. Læs mere HER              

Du kan læse om, hvordan pesticidrester skader børns hjerner HER                                                                              

Du kan læse mere om cocktaileffekten HER

Miljøministeren lader økologiske æbleavlere i stikken


Økologien er stærkt udfordret. Et er gensplejsede afgrøder, der spreder sig som lynets hast, noget andet er sprøjtemidler, anvendt i det konventionelle landbrug, der nu også forurener økologiske afgrøder. Et helt konkret tilfælde er danske, økologiske æbleavlere, der i år oplever, at deres æbler forurenes af sprøjtemidlet prosulfocarb. Sidstnævnte udfordring kan der helt konkret gøres noget ved, hvis man altså vil…

Det konventionelle landbrug sprøjter lystigt. De lader sig på ingen måde begrænse af aftalen om nedbringelse af brugen af sprøjtegifte, for det er jo en frivillig aftale, og dermed ikke bindende for landmanden, der stædigt fortsætter med at anvende flere forskellige former for kemi og større mængder sprøjtegifte år for år. Godt hjulpet på vej af Fødevare-Landbrug, den danske regering og EU. Det ikke alene ødelægger vores grundvand, det er også sundhedsskadeligt, kræftfremkaldende, dårligt for fertiliteten og nu også faretruende tæt på at ødelægge den økologiske fødevareproduktion i Danmark.

Lige nu står landets økologiske æbleavlere frem med chokerende nyt. Sidste år viste en stikprøvekontrol, at 12 ud af 17 økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, til trods for, at de økologiske æbler var avlet økologisk og dermed slet ikke sprøjtede. Det er anvendelsen af pesticidmidlet prosulfocarb, der i særlig grad giver æbleavlerne problemer. Brugen af dette middel udfordrer dermed også alle os, der lever af økologiske råvarer, fordi vi ikke ønsker al kemien fra de konventionelle landbrugsprodukter indenbords.

Prosulfocarb anvendes blandt andet som et ukrudtsmiddel og sprøjtes over konventionelle korn- og kartoffelmarker. Når landmanden sprøjter eller lige har sprøjtet, så fordamper en del af sprøjtemidlet op i atmosfæren. Det fortættes og spredes igen via regnvandet, uforudsigeligt bredt drypper det, og således også over økologiske marker og frugtplantager.

Det er ikke bare dybt urimeligt, det er også uacceptabelt, at det overhovedet er kommet så vidt. Jeg tror ikke, at nogen danskere har stemt på politikere, der ønsker mere kemi og mindre økologi. Jeg kender heller ikke nogen danskere, der med fornøjelse sætter tænderne i fødevarer, fyldt med rester af prosulfocarb eller andre kemiske stoffer. De fleste mennesker ved det bare ikke, eller ønsker ikke at vide det. Men politikerne ved det og har ansvaret, og den almindelige dansker betaler nu sammen med de økologiske frugtavlere prisen. Vi er ganske enkelt blevet taget som gidsler i denne beskidte affære, der i bund og grund handler om penge.

Så, fru miljøminister Kirsten Brosbøl, det er her du skal vise flaget og hvad du står for. Det nytter ikke at se tiden an eller at gemme sig bag floskler, tom politikersnak eller frivillige ordninger. Det her handler om giftige kemiske stoffer, der gør os mennesker syge, ødelægger vores miljø og vores gode, økologiske afgrøder. Der er brug for handling lige NU. Mit råd er; Sæt for en gangs skyld folkesundheden øverst på dagsordenen,lyt til forbrugerne og forbyd brugen af pesticider i Danmark. Vi gik enegang i udfasningen af transfedtsyrer tilbage i 2001, ganske enkelt fordi vi bliver syge af at spise dem. Vi kan gøre det samme med pesticider. Forbyd brugen af skadelige pesticider i det konventionelle landbrug nu, ellers har vi ikke økologisk råvareproduktion om få år.

Det allerbedste du som forbruger kan gøre er stadig at købe økologiske råvarer, også økologiske æbler. De checkes og sorteres, og indeholder de for mange sprøjterester, så nedklasseres de til konventionelle æbler, selvom de er avlet og dyrket økologisk. Hvert økologisk køb du foretager er en stemme på en politiker, der støtter sunde, økologiske og kemifri fødevarer. Så ønsker du at kunne købe giftfri fødevarer og æbler også fremover, så er det her du kan påvirke…og det er IKKE nok at købe dansk, for danske landmænd bruger rigtig megen kemi, det skal være økologisk.

Du kan læse mere om indholdet af pesiticidrester i dansk frugt og grønt HER

Du kan læse mere om grønsager fyldt med pesticidrester HER

Og om hvordan pesticidrester kan påvirke børns hjerner HER

Og om økologien er i fare HER

Blåbær er sunde

Det har været udfordrende for forskerne at påvise blåbærs reelle sundhedseffekt, men nye studier viser, at blåbær er sunde, de forbedrer vores kognitive formåen samt optimerer hjerte- og kredsløb. Et studie viste, at indtag af blåbær kan forebygge diabetes og hjertesygdom – hos rotter. I studiet blev der påvist forbedringer i hjerte, kar og kredsløb blandt de rotter, der fik en kost rig på blåbær. Et delstudie fra Harvards store nursestudy har vist, at kvinder, der jævnligt spiser bær – blåbær eller jordbær – har mindre risiko for at få et hjerteanfald sammenlignet med kvinder, der sjældent spiser bær. Meget tyder derfor på, at det også for os mennesker er en god ide at spise bær, gerne blåbær eller jordbær, et par gange om ugen eller hyppigere.

Blåbær er efter min mening naturens gave til os mennesker. De modvirker inflammation i kroppen, de har også en beskyttende effekt på hjernecellerne, og dyrestudier har vist, at de gavnlige stoffer i blåbær kan modvirke Alzheimers og demens og har en gavnlig effekt på blodtrykket. Desuden smager de godt, og jeg nyder at få blåbær iblandet Skyr og med hjemmelavet mysli til morgenmad. En lækker blåbærsmoothie næsten emmer af sundhed og sammen med agurk, æble, citron, banan, hampeprotein og hampefrøolie kan det faktisk gøre det ud for et helt måltid. Båbærsmoothien kan også fryses ned os spises som is.

Blåbær kan også hjælpe til en bedre fordøjelse i særlig grad, hvis de spises sammen med et godt surmælksprodukt som eksempelvis Skyr eller Acido, der samtidig er rige på mælkesyrekulturer. Kombinationen er optimal, og når de skønne bær smager godt og samtidig kan fremme vores kognitive formåen, så er der vist ikke noget at vente på; spis løs af de skønne bær. Og husk at vælge de økologiske, så du undgår al den unødige og giftige kemi.

Du kan anvende friske blåbær i sæson, og kender du et blåbærsted med vilde blåbær, så er de ekstra rige på de gavnlige plantenæringsstoffer, blandt andet antocyaniner. Antocyaniner er kendt for deres høje ORAC værdi, der er en angivelse af deres antioxidative virkning i krop og hjerne. Udenfor sæson kan du anvende frosne blåbær, for næringsstoftabet ved frysning er minimalt. Koges blåbærrene derimod, så er næringsstoftabet markant og kan nærme sig firs procent. Det kan desværre være nødvendigt at give importerede, konventionelle og frosne bær et opkog for at slå uønskede bakterier ned. Derfor er danske, økologiske blåbær bedst. 

Du kan finde opskriften på blåbærsmoothie HER 

Åbent brev til Fødevareminister Dan Jørgensen

Kære Dan Jørgensen,

Tak for dit indspark i debatten om danskernes madvaner. Du har ret, de er alt for ringe, og en debat hilses derfor velkommen. Ved at rejse denne debat, har du dog for mig at se stillet dig selv i lidt af et dilemma. Det er nemlig ikke kun danskerne selv der har et ansvar for at købe sundere mad, det har du og regeringen også, og det har industrien i særdeleshed. Det handler grundlæggende om udbud, kvalitet, dyrevelfærd og uvildig rådgivning.

Den alliance, der igennem mange år, har eksisteret imellem Fødevare-Landbrug og den øvrige fødevare- og medicinalindustri og så Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og dine ministerielle embedsmænd, har været og er en livsfarlig cocktail for danskerne. Officielle kostanbefalinger, der udformes sammen med industrien og landbruget, tilladelser til produktion, forarbejdning og salg af fødevarer, der efter min mening intet har med mad at gøre, manglende support til små, økologiske landbrug til fordel for stordrift, og jeg kunne blive ved. Det er ikke danskernes sundhed, der står øverst på dagsordenen, når der skal lovgives, rådgives eller produceres.

Derfor Dan Jørgensen, er dit initiativ prisværdigt, men start med at rydde op i egen hønsegård. Skab vandtætte skodder imellem industri og dit ministerium og dine styrelser. Vær kritisk, og lad som udgangspunkt industrien dokumentere, at en ny fødevare, raffineret synder og sammen og fyldt med tilsætningsstoffer, ikke er farlig for menneskers helbred, frem for omvendt.

Vi ønsker uvildighed, saglighed og kvalitet. Ikke flere margarinesager, sukkersager, svinesager og andre narrestreger. Ryd op, og sæt folkesundheden øverst på dagsordenen. Gør økologiske fødevarer billigere end konventionelle, gør det lettere for de små landmænd at producere kvalitet også selvom de er små. Gør det lovpligtigt, at alle sprøjtemidler, tilsætningsstoffer, GMO soja med mere skal deklareres udenpå varen på store, gule mærkater. Gør Fødevarestyrelsen klart, at de arbejder for forbrugerne, ikke for industrien, og lad sund mad, tilberedt af gode, økologiske råvarer, indgå som et fag i skolen. Så skal du se løjer, hvor hurtigt danske familier kan komme til at leve sundere og nyde mad tilberedt af gode velsmagende råvarer - til gavn og glæde. Det er muligt, og du som ansvarlig minister kan foranledige det. 

Du kan læse mere om, hvordan pesticidrester påvirker vores børns hjerner negativt HER 

Sådan undgår du at blive smittet med MRSA bakterien


De danske myndigheder har vendt det blinde øje til i sagen om den resistente MRSA bakterie. Konsekvensen heraf er, at samtlige svin i konventionelle danske svinebesætninger om få år formodes at være inficerede med MRSA-bakterien.  Svinene bliver ikke syge af bakterien, men det kan vi mennesker blive, hvis vi kommer i kontakt med svinene eller deres ejere. Det værste af det hele er, at på grund af svineproducenternes massive anvendelse af antibiotika, er MRSA bakterien blevet resistent overfor flere typer antibiotika. Det betyder, at de mennesker, der smittes, vanskeligt kan behandles effektivt. Fire danskere er allerede døde af bakterien, som førende professorer og sundhedseksperter mener, vil udgøre en veritabel bombe under hele vores sundhedssystem.

Undersøgelser viser, at såvel mennesker, der bor i nærheden af konventionelle svinelandbrug, som mennesker i tætbefolkede byområder er i risiko for at blive smittede. Så vi er alle udsatte, og det viser sig, at bakterier kan smitte fra grise til mennesker men du kan også blive inficeret ved at spise svinekød. Det er ikke alle mennesker, der smittes med MRSA bakterien, der får symptomer, så derfor kan raske smittebærere give smitten videre uden at vide det. Det er særligt svage og syge mennesker, der rammes af symptomer fra bakterien, men også mennesker med sår eller skader inficeres lettere. Desværre tager myndighederne og fødevareministeren større hensyn til bruttonationalprodukt, omsætning og eksport end til folkesundheden. I Norge har man taget konsekvensen af den farlige bakterie, fundet frem til hvilke svinehold, der var inficerede, slået dem ned og erstattet dem med nye. Det har bevirket, at man nu har overblik over omfang og antal inficerede grise. Danske myndigheder har efter min mening ikke udvist rettidig omhu i relation til behandling af den omfattende sundhedsrisiko, som MRSA bakterien udgør. Tværtimod har man forsøgt at fortie såvel omfanget af inficerede svinebesætninger, alvorligheden af MRSA infektioner samt undladt at oplyse om dødsfald forårsaget af MRSA bakterien. Det er dybt alvorligt og særdeles betænkeligt. Bakterien er nu så udbredt i danske, konventionelle svinebesætninger, at de økonomiske konsekvenser ved samme tiltag som iværksat i Norge, vil være uoverskuelige. Igen er det folkesundheden og den almindelige dansker, der står som tabere, og landbruget og monetære interesser, der prioriteres.

Der er få men enkle råd du kan følge, hvis du vil undgå at blive syg af MRSA bakterien:

1.       Styrk dit immunforsvar ved at spise økologiske grønsager, krydderurter, bær, frugt samt en multivitamin-mineralpille hver dag af høj kvalitet.

2.       Styrk din tarmflora ved at spise masser af mælkesyrebakterier, eksempelvis gennem velsyrnede yoghurter som fx Acido, mælkesyregærede grønsager, Kefir eller hjemmelavet yoghurt. Du kan supplere med en tsk. antibakteriel Manuka honning hver dag.

3.       Hold en god køkkenhygiejne, vask ofte hænder, desinficer knive og spækbrætter og skift karklud hyppigt.  

4.       Undgå så vidt muligt svinekød. Vælg i stedet andre former for økologisk kød, når du skal have kød på bordet og gennemsteg det altid.

5.       Lad være med at besøge svinestalde og undlad at klappe grise.

Du kan læse mere om MRSA bakterien HER                                                                                                                 

Du kan få opskriften på hjemmelavet yoghurt HER

Du kan læse mere om antibakteriel Manuka honning HER 

Middelhavskost er sundt

Der har været talt om den sunde Middelhavsmad i mange år, men nu har forskere fra Harvard's store Nurse Health study påvist, at mennesker med hjertesygdomme kan leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsmad.

Studiet, der fornylig er publiceret i Journal of Clinical Nutrition, omfattede ikke mindre end 6,137 mænd og 11,278 kvinder, der alle led af hjertesygdomme. Deltagerne, en mindre gruppe fra verdens største studie af sin art; The Nurse Health Study, hvor 140,000 mennesker har deltaget siden 1976, har indrapporteret cirka hvert fjerde år omkring spisevaner, helbred og en lang række andre sundhedsaspekter. Resultatet viste, at Middelhavskost kunne forlænge levetiden for hjertepatienter med op til syv år. 

Hemmeligheden ligger i at spise masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler, nødder og supplere alt dette med mindst to spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske. Det gør vidundere for din krop. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og dårlige fedtstoffer som forarbejdede olier og margariner af enhver slags. 

Måske har du lyst til at prøve at spise mere Middelhavsmad henover sommeren, vejret inspirerer lige nu til det. I givet fald kan du hente inspiration i min bog Syv sunde skridt, der er udarbejdet ud fra ovenstående principper og du kan finde opskriften på en ægte Middelhavsklassiker Salade Nicoise HER

Sol og solbadning uden faktor er sundt


Et nyt studie, netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, viser med stor tydelighed, at solbadning er sundt og øger livslængden. Særligt vi kvinder nyder godt af solens livgivende stråler, og i undersøgelsen, hvor næsten 30,000 kvinder deltog, var dødeligheden blandt de kvinder der undgik solen, dobbelt så høj sammenlignet med gruppen af kvinder, der nød solens stråler.

Vi er alle forskellige og tåler solen forskelligt, men uanset individualitet og historik er vi alle sammen igennem mange år blevet advaret mod solen. Solens stråler er blevet udråbt som kræftfremkaldende, og vi er blevet indpodet fra vi var ganske små, at solbadning uden solcreme med faktor betød øget risiko for udvikling af forskellige kræftformer, herunder hudkræft og modermærkekræft. Nye forskningsresultater tyder dog på, at vi nok må bede om en revidering af den officielle danske rådgivning på området. Fornuftig soldyrkelse og sollys og den deraf affødte D-vitamin dannelse ser nemlig ud til at være fantastisk befordrende for sundhed og livslængde. Det ser også ud til decideret at forebygge og hæmme udviklingen af visse kræftformer. Solskin og D vitamin ser ud til ligefrem at øge overlevelsesraten blandt mennesker med tidlige stadier af kræftsygdommen malignt melanom, også kendt som modermærkekræft. Overdreven soldyrkelse kan dog stadig være forbundet med øget risiko for udvikling af hudkræft.

D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen, og tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer er ikke alene befordrende for knoglesundheden, det er også afgørende for immunforsvarets og hormonbalancens effektivitet. Og en hel masse andet. D vitamin danner vi via solens stråler, hvis vi har tilstrækkeligt med kolesterol i blodet og hvis vi undlader at smøre os med solcreme med faktor.

Solcreme med faktor blokerer for dannelsen af D vitamin i kroppen, og solcreme med faktor indeholder en lang række problematiske stoffer, som det faktisk er bedst at undgå. Hvad nu, hvis det viser sig, at det er de kemiske stoffer i solcremen, der øger risikoen for kræft og ikke solens stråler?

Vi, der lever og bor i nordlige, solfattige lande, har øget forekomst af en række sygdomme relateret til lave D-vitamin niveauer. Cirka 70% af os mangler D-vitamin om vinteren. Vi har i Danmark kun juni, juli og august måned til dannelse af D vitaminer, fordi kun i disse måneder står solen højt nok på himlen. Derfor vil jeg klart anbefale, at du lige nu nyder solens stråler intelligent, at du undgår direkte sol mellem klokken 12 og 14, at du får mindst en halv times sol dagligt uden solcreme med faktor, at du beskytter dig selv og familiens yngste med solhatte, let tøj og tilstrækkeligt med skygge. Går rejsen til sydlige himmelstrøg med masser af stærk sol, så kommer du nok ikke udenom at bruge solcreme, hvis du vil opholde dig i solen i længere tid. Men du vil sikkert opleve, at når D-vitamin niveauerne er høje, så beskytter D-vitamin til en vis grad også kroppen mod solskoldning. Så nyd solen intelligent hele sommeren, og tag tilskud af D3 vitamin hele vinteren, det er ifølge den seneste forskning langt sundere end at undgå solen eller at smøre den ind i solcreme.

Du kan læse mere om det vigtige D-vitamin HER

Kilder: “Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort”, P. G. Lindqvist1,, E. Epstein, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, K. Nielsen, M. Stenbeck and H. Olsson. Journal of Internal Medicine; Vol. 276, Issue 1, pp 77–86, July 2014 samt JNCI J Natl Cancer Inst (2005) 97 (3): 161-163.doi: 10.1093/jnci/dji047

Kokosolie som skønhedsmiddel

Jomfrukokosolie er ikke alene sundt at spise og stege i, det er også effektivt som ansigtsmaske, make-up fjerner, creme, tandpasta og lusemiddel. Du kan med stort held anvende det såvel indvortes som udvortes, og netop fordi Jomfrukokosolie virker fugtgivende, nærende og lægende på huden, så vil du sikkert ligesom jeg, altid have en dåse jomfrukokosolie på dit badeværelse som et uundværligt, effektivt og samtidig billigt plejemiddel.

Jeg bruger det som det er til at rense huden om aftenen, også når jeg har haft makeup på, ligesom jeg bruger det som en slags ansigtsmaske natten over. jeg lægger et håndklæde over min hovedpude, så kommer der ingen fedtede pletter på betrækket. Jeg blander ofte lidt jomfrukokosolie i min økologiske body lotion, særligt om vinteren, det giver den en mere fed og fyldig konsistens. Jeg smører også jomfrukokosolie på albuer og fødder, hvor der har dannet sig lidt hård hud, ligesom jeg blander jomfrukokosolie med kokossukker eller Muscovado sukker til en effektiv bodyscrub. Du kan også anvende olien til en effektiv mundrens, hvor du som det første om morgenen tager en spiseskefuld jomfrukokosolie, som du kører rundt i munden i 15 minutter og derefter spytter ud. Det er virkelig effektivt. Olien skal ikke være kold, når du skal bruge den eller blande den, men gerne have stuetemperatur, så er den blød og cremet. Om sommeren, når det er meget varmt, bliver den helt flydende. 

Jomfrukokosolie indeholder en masse sunde fedtsyrer, som du kan læse mere om HER                                                                                                                               Jomfrukokosolie er et effektivt og naturligt lusemiddel, det kan du læse om HER

Effektiv kur mod lus

Mange børnefamilier oplever fra tid til anden problemer med lus. Og de små kryb kan være genstridige at komme til livs. Det kan også være en dyr omgang, når hele familien skal behandles med lusemidler, måske endda ad flere omgange, for lusene kan udvikle resistens overfor de dyre medicinske præparater. 

I en undersøgelse, publiceret i European Journal of Pediatrics i 2010, sammenlignede forskerne effekten af et lægemiddel mod lus med en kombination af kokosolie og anisolie. Sidstnævnte kombination viste sig langt mere effektivt i kampen mod lus end lægemidlet. Forskerne mener, at årsagen til kokosoliens effektivitet ligger i, at olien lægger sig som en tynd film omkring lus og æg og på den måde, nærmest kvæler dem. 

Du kan gøre flg.for at bekæmpe lus effektivt:

1.. Vask dit hår og skyl det i æblecidereddike. Lad det tørre, så luseæggene "slipper"

2.. Smør håret ind i jomfrukokosolie iblandet anisolie. Blandingen skal blive i håret i mange timer for at lusene slåes ihjel, så du kan pakke håret ind i en badehætte eller et håndklæde natten over. 

3. Red håret med en lusekam og vask det i shampoo som normalt. 

En kur skulle være tilstrækkeligt til at komme lusene til livs, men er de særligt genstridige, kan du kæmme hver dag med en lusekam og gentage ovenstående kur ligeså mange gange det skal være, for det er helt naturlige præparater, der ovenikøbet efterlader håret smukt og skinnende. 

Kilde: Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. "Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation" European Journal Pediatrics. 2010 Jan;169(1):55-62

Du kan læse mere om kokosolie HER

Lone Landmand

Humøret var højt og stemningen god, da vi drog til marked hos Lone Landmand og Søren Sørøver. Vejrguderne var med os, og gården stod smukt med vinmarker, æbletræer, køkkenhave og masser af lykkelige høns og fredelige får.Sikken et dejligt sted. I laden var der dækket op til fest med rødternede duge og masser af boder, hvor økologiske producenter fortalte om deres lækkerier. Man kunne heldigvis også købe. Alt lige fra fantastisk Samsø mel, til chokolade, jordbær, kaffe, cremer, honning, snaps, pølser, ost og gode vine fra landmanden og sørøverens egen produktion. Der var også masser af glade høns og hjælp til start af eget hønseri. Det var en glad og dejlig dag. Vi sad på halmballerne med en god kop kaffe og nød solskinnet, stemningen og livet generelt.

Lone Landmand starter hver dag med at skrive små betragtninger fra sin hverdag som landmandskone. Dem deler hun rundhåndet med rigtig mange mennesker, der hver morgen modtager en lille mail fyldt med livsoplevelser, meninger og fantastiske opskrifter. Det er dejlige skriverier at modtage. Som regel. For det kan også til tider være udfordrende at leve livet med glade høns og økologisk køkkenhave og så samtidig være nabo til en konventionel svineproducent. Det er forståeligt at den del også må komme til udtryk. 

Jeg kan anbefale dig et besøg på Lone Landmands hjemmeside HER og herunder kan du finde Lones opskrift på verdens bedste guacamole, der smager helt forrygende. Du kan finde opskriften HER

Kanel og Kanelsnegle

Først blev den dømt ude – kanelsneglen. Mest fordi den uægte kassiakanel, som bagerne anvender, indeholder stoffet kumarin, der kan skade leveren, hvis det spises i for store mængder. Som for eksempel hvis særligt udsatte spiser en af bagerens kanelsnegle - eller to. Men nu er den lige blevet dømt inde igen – kanelsneglen. Mest fordi Fødevarestyrelsen sammen med bagerne og supermarkederne har fundet på at kalde kanelsnegle for ”traditionelt dansk bagværk” i stedet for ”almindeligt bagværk”.  Det betyder nu, at bagerne må bage og sælge kanelsnegle med masser af kumarinholdig kanel lystigt bakket op af den danske Fødevarestyrelse.

Hvad tænker de lige på? Hvorfor påbyder man ikke istedet bagerne at anvende gode råvarer. Ægte Sri Lanka kanel, der ikke indeholder kumarin, fuldkornsmel, der ikke er drænet for næringsstoffer som det hvide mel, og gammeldags kærnet smør istedet for margarine? Det er dyrere, men det vil være sundere. Ægte Sri Lanka kanel er sundt. Det stabiliserer i modsætning til uægte kassiakanel blodsukkeret, og det belaster ikke leveren. Når Fødevarestyrelse og industri bare ikke vil støtte sundere tiltag, så må vi da bare bage vores kanelsnegle selv. De smager også meget bedre, og vi kan bruge ægte og sund Sri Lanka kanel og rigtigt mel med næring. Her er en opskrift på kanelsnegle med ægte Sri Lanka kanel, de smager bare godt og er ikke spor leverskadelige men derimod stærkt glædesfremmende J  

Du kan finde opskriften på kanelsnegle med ægte kanel HER

Læs mere om ægte kontra uægte kanel HER

Du kan købe ægte Sri lanka kanel HER

Kræftsyge lades i stikken

Sygeplejerske Elise Gejsing fra Onkologisk afdeling i Aarhus har valgt at skrive et indlæg i Jyllands Posten for at råbe politikere og cheflæger op. Efter hendes mening er kræftafdelinger landet over ved at udvikle sig til rene kemofabrikker, hvor der ikke er tid til hverken nødvendige sikkerhedsprocedurer, lydhørhed eller omsorg. ”Det handler ikke om mennesker, men om at give kemo på samlebånd”, siger hun.

Udviklingen er efter Elise Gejsings mening gået i stå, der er ikke plads til hverken nysgerrighed eller forskning, og knapt nok tid til de allermest nødvendige praktiske procedurer. Efter hendes mening er det akut påkrævet, at området prioriteres med flere ressourcer, mere forskning og flere hænder hurtigst muligt, så landets mange kræftpatienter ikke lades i stikken.

Jeg håber inderligt, at Elise Gejsings opråb bliver hørt og fulgt op. Vores erfaring er, at sygeplejerskerne på de onkologiske afdelinger løber meget, meget stærkt for at holde sammen på det hele. Vores erfaring er også, at lægerne er pressede, og måske derfor ikke har overskud eller ressourcer til at udvise nysgerrighed overfor det enkelte menneske, overfor individualitet og overfor forskelligartede reaktioner. Jeg tror ikke, at det bunder ikke i uvilje, for alle på de onkologiske afdelinger løber stærkt og har en stor vilje til at få tingene til at glide. Jeg undrer mig bare over, hvordan man kan uddanne sig i så mange år for at blive kræftlæge, og så acceptere kun at have et redskab i sin værktøjskasse; kemoterapi. Jeg giver derfor Elise ret; Prioriter området, så der frisættes ressourcer til at oppebære nysgerrighed, forskning og individuelle behandlings former, så det hele ikke kun er kassetænkning og automatiseret bivirkningstung kemo på samlebånd.   

Du kan læse mere på hjemmesiden om kræft og læse her om at 3500 danskere hvert år dør af medicin HER

Du kan købe min bog Mad mod Kræft HER

Du kan læse artiklen fra Jyllands Posten HER

Afskaf plasticposer!

Gå med på anti-plasticpose bølgen og brug kurve, net eller muleposer, når du handler ind!

En tredjedel af sildene i Storebælt er fyldt med plasticstykker, en hel ø af plastic affald flyder rundt i Atlanterhavet til skade for fisk og miljø, og der udledes 20,000 tons affald årligt i Nordsøen, hvoraf to tredjedele er plastic. Vi bruger plastic som aldrig set tidligere i verdenshistorien. Der anvendes masser af CO2 og olie på at producere plasticposer for derefter at brænde dem eller smide dem i naturen. Det lyder ærlig talt ikke særlig smart, men er desværre den skinbarlige sandhed og forbruget af plasticposer vokser.

Vi bærer mange af vores indkøb hjem i plasticposer, og såvel forretninger som stat tjener godt på vort stigende plasticposeforbrug via plastposeafgiften. Derfor vil vi nok ikke fra deres side opleve det helt store incitament til at reducere forbruget af plasticposer.

Men vi kan selv gøre en indsats og tage affære. Ønsker du at gøre op med det enorme plasticposeforbrug og forurening, så vi ikke efterlader en plasticlosseplads af en jord til vores efterkommere, så gå over til  kurve, muleposer, net eller tasker, når du er ude at handle. Ikke alene skåner det miljøet, det er faktisk også en ret god og hyggelig fornemmelse. 

Tilmeld dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER og du kan støtte siden Husk Posen HER

Hjemmelavet yoghurt - Lav selv din yoghurt

En sund tarmflora med høje niveauer af mælkesyrebakterier spiller en stor rolle for bevarelse af sundhed og balance. En velsyrnet, økologisk yoghurt som eksempelvis Acido kan derfor være god at få lidt af hver dag, idet den tilfører de vigtige mælkesyrebakterier i et vist omfang. Det smager godt i kombination med lidt bær og mysli, og kan dermed være en løsning på let mangel på mælkesyrebakterier, hvis altså du tåler komælksprodukter. Økologisk Skyr kan også være ok, det er fedtfattigt og proteinrigt, men indeholder færre mælkesyrebakterier end Acido.

Gå derimod i en stor bue udenom lynsyrnede yoghurtprodukter, der ofte er fyldt med E-numre, sukker og andre mærkværdigheder og har et lavt indhold af de gavnlige mælkesyrekulturer. 

Det allerbedste du kan gøre, hvis du gerne ad naturlig vej vil stimulere og optimere din mælkesyreflora, er at lave din egen yoghurt. Jeg har i mange år lavet yoghurt af såvel biodynamisk (uhomogeniseret) mælk som af kokos. Vores favorit herhjemme er så absolut kokosyoghurt lavet af kokosnød og kokosmælk, og kokos indeholder en lang række gavnlige fedtsyrer, der kan hjælpe tarmen til balance. Fidusen ved at lave din egen yoghurt er at du kan optimere indholdet af gavnlige mælkesyrekulturer, og du kan lade yoghurten syrne i den tid en yoghurt skal syrne. På den måde får bakterierne optimale vækstforhold og formår delvist at fordøje såvel mælkeproteiner som sukker, så yoghurten tåles og fordøjes bedre. 

Et helt nyt produkt på markedet - Nutri-Flora - gør det let at lave din egen yoghurt og yoghurten får ovenikøbet en høj koncentration af gavnlige mælkesyrebakterier. Du får leveret en smart Nutribox, der sørger for, at temperaturen holdes stabil (varm) i de mange timer, som yoghurten skal syrne. Såvel kulturer som box leveres med portionsglas med låg, så de kan opbevares i køleskabet og serveres direkte. Jeg har et lille yoghurtapparat af ældre dato fra Dansk Hjemmeproduktion. Det har tjent mig godt, men det laver kun seks små glas yoghurt ad gangen. Jeg er derfor ret begejstret for denne nye yoghurt kasse, der kan stå i bryggers eller køkken, og som tilbereder 12 store glas yoghurt ad gangen og med et meget højt indhold af gavnlige mælkesyrebaktrier. 

Du kan læse om fordøjelsen som nøglen til sundhed HER

Du kan finde opskriften på hjemmelavet kokosyoghurt HER

Du kan læse mere om og købe Nutri-Floras yoghurtkasse HER

Du kan læse mere om Skyr HER

 

Sådan undgår du inflammation

Inflammation er en betændelsestilstand i kroppens væv, og inflammation indgår i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Inflammation kan måles via en lille priktest hos lægen, kaldet CRP (C-reaktivt protein). De hyppigste årsager til højt CRP er infektioner, men for højt et indtag af inflammationsfremmende omega 6 fedtsyrer fra kød og mælkeprodukter i kombination med for lavt et indtag af inflammationsdæmpende omega 3 fedtsyrer fra fisk, hørfrø og hampefrø, kan også for mange være en afgørende faktor. Dårlig mundflora (det kan hjælpe at bruge tandtråd), dårlig tarmflora (tarmubalancer og eventuel mangel på gode mælkesyrebakterier) samt stress spiller også en rolle for udviklingen af inflammation i kroppen.

Nu har forskere fundet frem til, at mennesker med for høje CRP niveauer har øget risiko for udvikling af kræft. Inflammation er som et tveægget sværd, idet det er livsnødvendigt for os og har til formål at yde os beskyttelse. Konstant forhøjede inflammationsniveauer er derimod problematisk, og kan øge risikoen for udvikling af en lang række sygdomme. Ubalancer skyldes som regel infektioner, toxiner, indtag af inflammationsfremmende fødevarer eller vedvarende uhentsigtsmæssig påvirkning, der kan føre til kronisk inflammation. 

Du kan hjælpe kroppen til selvhjælp og dæmpe inflammationsniveauerne via dine valg af mad og drikke samt øvrig livsstil. Du kan blandt andet:

Undgå for store mængder kød kødpålæg og mælkeprodukter i dine måltider, idet disse fødevarer fremmer inflammation i kroppen.

Derimod dæmper omega 3 fedtsyrer fra fisk, hørfrø og hampefrø inflammation, så det er en god ide at opprioritere disse fødevarer.

Curcurmin, der findes i gurkemeje har en stærk antiinflammatorisk effekt. Du kan bruge gurkemeje i din madlavning enten frisk økologisk, som du river og svitser eller som krydderi. Det kan koges med grønsager, ris og kød og tilfører udover en smuk farve også en dejlig smag. Du kan købe økologisk gurkemeje krydderi HER

Ingefær har ligeledes antiinflammatorisk effekt, og du kan herunder hente inspiration til ingefærte med citron og Manuka honning. Du kan også med fordel tage ingefær i tilskudsform for at opnå optimal antiinflammatorisk effekt HER

Hvidløg, løg og porrer indeholder stoffet quercetin, der virker antiinflammatorisk.

Alle former for krydderurter er gode at anvende som drys over kartoffelmaden eller over salater og grønsager. Udover at være rige på vitaminer og mineraler, indeholder det grønne drys også antiinflammatoriske substanser. 

Resveratrol fra røde druer og rødvin virker antiinflammatorisk, selvom mange med for høje inflammationsniveauer i kroppen kan have vanskeligt ved at tolerere rødvin. Rødvin, kaffe og chokolade kan virke stærkt syredannende, og kan derfor forværre eksempelvis gigtsymptomer, en lidelse hvor inflammation i særdeleshed spiller en rolle, og forhøjede inflammationsniveauer er en del af årsagen i relation til udvikling af gigt. Rød druesaft uden tilsat sukker kan derimod være effektivt og så smager det dejligt. Personligt hælder jeg det op i et rødvinsglas og nyder det afkølet. 

Sørg for en god mundhygiejne. Brug tandtråd og rens eventuelt munden i jomfrukokosolie hver morgen, hvor en tsk. jomfrukokosolie køres rundt i munden i cirka 15 minutter (før du spiser morgenmad og børster tænder). Herefter spyttes kokosolien ud. 

Optimer din tarmflora med gode mælkesyrebakterier hver dag. Det kan være via en velsyrnet, økologisk yoghurt som eksmpelvis Acido, det kan være via kefir eller mælkesyregærede grønsager. Du kan også i perioder supplere med et indtag af gode mælkesyrekapsler, eksempelvis Udo's Probiotic. Køb dem på tilbud HER

Tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer er også væsentligt og virker inflammationsdæmpende. Dine D3 vitaminniveauer i blodet må gerne ligge på 100 nm/ll året rundt, så er du godt beskyttet. 

Produktet Anti Inflammin Super er effektivt. Det produceres af Doctor's Natural og kan købes via Birgitte Nielsen, telefon: 70 23 03 05 (indtal besked på tlf. svarer, så ringer de tilbage, hvis de ikke lige er der)

Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Website: www.doctorsnatural.co.uk

Ro, glæde, åndedrætsøvelser, motion og meditation har i lighed med andre afstressende tiltag også god og antiinflammatorisk effekt. 

Du kan læse mere om gurkemeje HER

Du kan læse mere om ingefær HER

Du kan læse mere om manuka honning HER

Du kan læse mere om betydningen af en god mundhygiejne HER

Har du lyst til at vide mere og til at lade dig inspirere af sunde tips og opskrifter, så er du velkommen til at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER

De bedste højbede

Jeg er så heldig at have en have med fire højbede. Hvert år kører jeg ud til den økologiske have i Odder eller på torvet og køber økologiske grønkål, salater, krydderurter, græskar, gulerødder, radiser og mange andre lækkerier. Jeg planter disse skønne afgrøder ud i økologisk jord, som jeg blander med min også økologiske kompostjord.

Tiden nærmer sig til årets udplantninger, men mine højbede kan ikke mere. De er mørnede og ikke særligt lækre efter at have tjent mig vel i mange år. Jeg har derfor været på udkig efter nye højbede, som kunne se smukke ud og samtidig holde i lang tid. Valget er faldet på de skønne, prisbelønnede "Land Højbede" i ubehandlet jern, de er naturlige og afgiver ikke uønskede stoffer til grønsagerne. Jeg glæder mig til at få dem etableret og jeg vil fortælle lidt mere om projektet i næste nyhedsbrev. Via Land Højbede er det også muligt at købe små mobile højbede, hvis pladsen er mindre eller det er til terrasse eller altan.

Du kan læse mere om Land Højbede på deres hjemmeside HER

Du kan læse mere om krydderurter HER

Sig nej til GMO !

Der spilles hasard med vores helbred, når den danske regering i morgen formodentlig sammen med de øvrige EU lande accepterer import og salg af endnu flere typer GMO soja. EU kommissionen har forslaget til afstemning i morgen den 23. maj 2014, og det handler om tilladelse til import og markedsføring af yderligere tre sojavarianter, og dermed endnu flere fødevarer og foderstoffer i omløb, der indeholder, består af eller er fremstillet af genetisk modificeret soja, det såkaldte GMO.

Allerede i dag oplever vi, at stort set alle former for konventionelt dyrefoder indeholder store mængder GMO soja. Det til trods for, at danske og norske forskere har fundet store mængder sprøjterester fra glyphosat i afgrøderne. Glyphosat er sundhedsskadeligt og mistænkes for at være kræftfremkaldende, og GMO afgrøder indeholder flere sprøjterester end andre afgrøder, fordi de sprøjtes langt mere netop med glyphosat – solgt under navnet Roundup.

En række danske konventionelle landmænd har råbt vagt i gevær, fordi de har oplevet store forbedringer i deres husdyrs helbred efter at de er stoppet med GMO soja i foderet. Dette tilskriver danske forskere, at GMO soja og glyphosat rester påvirker tarmfloraen og dermed helbredet negativt. Der er ingen der rigtig ved, hvordan indtag af GMO afgrøder påvirker menneskekroppen på lang sigt.

Konventionelle kød- og mælkeprodukter indeholder GMO sojarester, men er IKKE mærket med det på emballagen. Dette er væsentligt at bemærke, for man får næsten tårer i øjnene, når EU politikerne taler om den høje danske fødevarekvalitet, -sikkerhed og mærkningsgrad. Dansk fødevarekvalitet er efter min mening IKKE høj, men muligvis højere end den amerikanske. For de fleste forbrugere er kvaliteten af danske konventionelle fødevarer vanskelig gennemskuelig. Men det kan åbenbart blive værre endnu, og det lader til at den laveste fællesnævner skal være den toneangivende.  

Det er de multinationale virksomheder Monsanto, Basf og PioneerHi-Bred, der har ansøgt EU om tilladelse til at markedsføre hver deres genmodificerede soja-variant i EU. Jeg ved ikke, om det er muligt at stoppe disse virksomheders fremmarch i Danmark, men jeg synes at vi som forbrugere som et minimum må kunne forlange at ALLE produkter, der indeholder GMO soja, også konventionelle kød- fiske- og mælkeprodukter skal mærkes klart og tydeligt med gule labels. Så vi som forbrugere har et reelt valg. Sådan er det ikke i dag, uanset hvad EU politikerne forsøger at berolige os med. Vi deltager ufrivilligt i det største eksperiment nogensinde foretaget på mennesker, og der er kun et at sige; VÆLG KUN ØKOLOGISKE AFGRØDER. For din egen, dine børns og dine børnebørns skyld. 

Du kan læse mere om Roundup og glyphosat HER

Stenalderkost kan tilpasses alle

Ordet stenalderkost eller palæo mad betyder egentlig ”mad fra forhistorisk tid”. De fleste forbinder stenalderkost  med store mængder kød og ingen brød eller grønsager. Det afholder mange – særligt kvinder – fra at springe ud i denne mad trend, for meget kød kan give træg fordøjelse og gigtsymptomer. Men stenalderkost er meget mere end bare kød, og kan sagtens tilpasses den enkeltes behov og fysik.

Det handler nemlig om at spise den rette variation af naturlige og uforarbejdede råvarer af allerbedste kvalitet. Næsten sådan som vores forfædre ville have gjort det, eller endnu mere præcist udtrykt, at spise en mad, som passer til vores oprindelige design og indre biokemi. Du kan nemlig skræddersy din mad, så den er optimal for dig, din krop og dermed for dine energiniveauer og dit humør.

I min terminologi er stenalderkost primært mad uden forarbejdede fødevarer og stivelse som sukker, hvidt brød og pasta. Derimod indeholder den en, for den enkelte, optimal variation af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. Det væsentlige ligger i valget og kombinationen af fødevarer. Vælg altid økologiske råvarer, og gå i en stor bue udenom alle former for forarbejdet mad og e-numre. Dernæst skal du sørge for at få alle tre næringsstofgrupper til hvert eneste af dagens måltider. Mærk efter, i hvilket forhold de passer dig. På denne måde tilbyder du din krop den optimale næring, så den kan bibeholde balance og sundhed.

Proteiner fås bedst fra økologisk kød, fisk og æg, men du kan også få rigtig gode proteiner fra linser og bønner. Proteiner til morgenmaden kan eksempelvis være æg eller hakkede mandler og valnødder, men kunne også være hampeprotein- eller risproteinpulver. Hampeproteinpulver indeholder alle essentielle aminosyrer og er også optimalt at anvende i en grønsagssmoothie før eller efter træning.

Gode fedtstoffer får du fra økologiske frø, kerner, nødder, mandler, ekstra jomfruolier og fisk. Dem skal du ikke spare på, og de må gerne indgå i hvert eneste af dagens måltider. Men vær kvalitetsbevidst, for kun uforarbejdede fedtstoffer er sunde og gode for dig. Du kan læse meget mere om fedt og fedtkvaliteter HER

Kulhydrater indtages bedst gennem økologiske grønsager, som du kan spise løs af alt det du lyster. Grønsager er de bedste og sundeste kulhydrater, du kan spise. De er fiberrige, næringsrige og indeholder stort set ikke nogen kalorier. Spis gerne 600 gram grønsager om dagen og tilbered dem som du bedst kan lide.

En optimal dag kunne for eksempel se sådan her ud; grønsagssmoothie med hørfrøolie og hampeprotein til morgenmad, en fyldig salat med broccoli, peberfrugter, økologisk ørred og ekstra jomfruolivenolie til frokost – måske med en skive stenalderbrød - og linse- eller fiskefrikadeller med asparges, bagte gulerødder, braiserede forårsløg og pesto til aftensmad. Suppler gerne med mandler og bær som mellemmåltider.

Det kan anbefales at prøve dette af, for husk på, at proteiner bygger dig op, grønsager giver masser af fibre, mæthed, vitaminer og mineraler og sundt fedt giver optimal næring til dine celler. Fylder du dine lagre med det rigtige fedt, så har du næring til 30 dage. Fylder du dine lagre med brød og sukker, så har du max energi til en dags tid. Så mærk selv efter, hvordan din krop reagerer. Du kan finde masser af opskrifter HER

Du kan finde opskriften på stenalderbrød HER

Du kan finde opskriften på Eggs Benedict HER

Du kan købe bogen Stenalderkost HER

Du kan læse mere om bogen Stenalderkost HER

Du kan læse mere om hampeproteinpulver HER

Følg mig på Facebook