Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste Bøger

"Kolesterolkogebogen"

Køb ved Saxo.com

den glutenfri kogebog

"Den Glutenfri Kogebog"

Køb ved Saxo.com

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 49,-

 

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 913 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Smør eller Margarine - din guide til større fedtbevidsthed

Smør eller Margarine er en lille guide til større fedtbevidsthed. Denne lille guide indeholder en bog samt en halv times tv-udsendelse, hvor jeg fortæller, hvordan du let og uden stort besvær kan udskifte Dellefedt med Cellefedt i din hverdag og dermed opnå større sundhed. Den kan ses som et fint supplement KOLESTEROLKOGEBOGEN, men kan også læses uafhængigt heraf, og er for alle, der ønsker at kunne skelne imellem gode og dårlige fedtstoffer i hverdagen. Den lille guide er top aktuel netop nu, hvor julen står for døren, og hvor der skal træffes væsentlige beslutninger i forhold til, hvilke fedtstoffer, der skal anvendes til bagværk og julemad. Du kan købe Kolesterolkogebogen til særpris HER og du kan downloade Smør eller Margarine - din guide til fedtbevidsthed GRATIS via dette link

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Økologisk Take-Away i Århus

økologisk takeaway i århus

Er der også engang imellem, hvor du har så travlt, at du gerne lige ville kunne køre forbi og købe færdig aftensmad med hjem, og samtidig være sikker på, at det var økologisk og af høj kvalitet. Det er så dejligt, for det kan nu lade sig gøre i Aarhus. Vi har fået to steder, hvor maden og kvaliteten er i top og priserne rimelige.

Cafe Ganefryd i Borggade er et super dejligt sted, de serverer 100% økologisk og vegetarisk mad, også ud af huset, til meget rimelige penge. Du kan se mere på www.cafeganefryd.dk

Foodfein på Sønder Alle' laver også rigitg god mad. Det er hovedsagelig økologisk, og de laver rigtig god mad, der smager fantastisk godt. Også til meget rimelige penge. Du kan se mere på www.foodfein.dk

Kirsten Skaarup - Et af mine store forbilleder

kirsten skaarup

Et af mine store forbilleder indenfor mad- og kogebogsverdenen har i mange år været Kirsten Skaarup. Nu er jeg så heldig, at hun også er blevet en god kollega og ven. Kirsten har skrevet et væld af skønne vegetariske kogebøger, men har også blogget om mad, klima og om sine mange eksotiske rejsemål i de seneste fem år. Kirstens blog hedder kirstenskaarup.dk

Kirsten er en globetrotter, hun rejser verden rundt og henter inspiration til skønne og klimavenlige retter. Det er ikke luksusrejser Kirsten er på, når hun drager afsted. Hun rejser under de mest primitive forhold og med rygsækken på nakken i primitive og vanskeligt fremkommelige landskaber og områder. Hun har sågar i nogle år været formand for Danske Kvindelige Eventyrere. Klima og miljø står også højt på dagsordenen hjemme hos Kirsten og således også på hendes blog. Opskrifterne på bloggen er både vegetariske og veganske. Kirsten har selv været vegetar i mere end 40 år og er formentlig den herhjemme, der har arbejdet mest med vegetarisk/vegansk mad. 

Kirsten Skaarup vil gerne overbevise kødspisere om, at grøn mad smager FANTASTISK og giver masser af liv og næring til kroppen. Hun er en sand mester i at få det til at både se og smage vidunderligt, og for Kirsten er den vegetariske livsstil et tilvalg - ikke et fravalg.

Du kan finde to af Kirstens lækre opskrifter herunder, ligesom jeg varmt kan anbefale dig at slå et slag forbi Kirstens blog, når der skal hentes inspiration til aftensmaden.

Læs også:
Kirstens opskrift på Sund Marokkansk Gryderet
Kirstens opskrift på Suveræne Hash Browns
Det Kærlige Køkken - Fantastisk bog af Kirsten Skaarup

Kirsten Skaarups Grønne Køkken - En Dejlig Bog i Ny Udgave
Den Lille Grønne Madpakkebog af Kirsten Skaarup

Overvægt blandt børn – koden knækket?


 Overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm burde efter min mening have en medalje. Hans store forståelse for fedme som en kronisk sygdom, hans rummelighed og viden om overvægtens dybe indvirkning på hormonsystemet og på børn og voksnes liv, har nu hjulpet foreløbigt 1900 børn og unge, men vil forhåbentlig hjælpe endnu flere også i fremtiden.

 Der skal nemlig forståelse og viden til at håndtere overvægt, såvel blandt børn som voksne. Det handler ikke bare om at spise mindre og motionere mere, som har været den helt store udbredte misforståelse igennem mange år. Hormoner, gener og vaner spiller en afgørende rolle, større end hidtil anerkendt, hvilket også kan være årsagen til, at 95% af de svært overvægtige, der taber sig, hidtil har taget de tabte kilo på igen efterfølgende, ofte fulgt af lidt ekstra kilo.

Derfor handler  det om at møde den enkelte, der hvor vedkommende er, se på vaner, mønstre og madkvaliteter. Jens-Christian Holm har tilbudt de 1900 deltagende børn og unge skræddersyede planer, konkrete forslag til ændringer, der ofte har omfattet 15-20 livsstilsændringer. 80% af børnene har tabt sig og holdt den nye vægt efterfølgende. Det er bemærkelsesværdigt gode resultater, der også omfatter reduktion i blodtryk, blodsukker, kolesteroltal og forekomst af fedtlever. Derfor nytter det ikke noget blot at ændre en eller to parametre. Resultaterne fra Holbæk sygehus viser, at for at et ønsket vægttab skal lykkes og holdes, må samtlige nødvendige livsstilsændringer implementeres på en gang.

Opskriften lyder på skræddersyede livsstilsændringer, herunder anvendelse af tallerkenfordelingen. Alle måltider serveres anrettet på en tallerken, hvor halvdelen af tallerkenen er grønsager, en fjerdedel er proteiner fra fisk, fjerkræ, kød eller magre mælkeprodukter, og den sidst fjerdedel er grove kulhydrater fra hele korn, brune ris, kartofler, havregryn eller fuldkornspasta. Børn og forældre undervises i fødevarekvaliteter, anbefales at undgå at have sukkerholdige morgenmadsprodukter, kiks, kager og sodavand etc. i huset og i stedet servere kvalitetsmåltider uden sukker og hvidt brød efter tallerkenfordelingen. Der er også gode råd omkring en ugentlig slikdag, fjernsynskiggeri, computerspil og fysisk aktivitet.

Man kan håbe, at disse flotte resultater vil afspejle sig i kvaliteten af de fødevarer, der udbydes i Danmark. Andre undersøgelser har nemlig vist, at pesticidrester, tilsætningsstoffer og anden kemi, kan gøre os tykke. Derfor er økologiske fødevarer som udgangspunkt det bedste valg. En yderligere tydeliggørelse af de enkelte fødevarers indhold af sukker og hvidt hvedemel ville også være ønskeligt. Rigtig mange fødevarer har nemlig et meget højt sukkerindhold. Et højt sukkerindtag er tidens svøbe og årsag til rigtig mange dårligdomme. Vi kan håbe, at de flotte resultater også fremover vil afspejle en større forståelse og imødekommenhed overfor de massive udfordringer, og ofte også stigmatiserende adfærd, som overvægtige danskere udsættes for. Du kan hente masser af opskrifter efter tallerkenfordelingen HER og du kan læse mere om kemi og fedme HER

Methyl kviksølv fra tun er sundhedsskadeligt

Methyl kviksølv er verdens farligste tungmetal. Det er vanskeligt nedbrydeligt, det  kan ophobes i kroppens fedtvæv. Særligt  hjernen, der jo består primært af fedt, er udsat for  kviksølvs stærkt degenererende virkninger.

Livet  for det ufødte barn i moderens mave kan være særdeles farligt, særligt hvis den gravide eller ammende mor har hang til tun, haj, sværdfisk, laks eller andre store, fede rovfisk. Disse vilde fisk er nemlig rige på methylkviksølv,  som fremkommer fra udledt kviksølv, der i havet omdannes til det endnu farligere methylkviksølv.  Dette farlige tungmetals skadelige virkninger kan opgraderes mere end 100 gange fra mor til foster. Det migrerer igennem moderkagen til det lille foster, hvis sårbare hjerne og nervesystem dermed kan tage skade. Dette har forskerne og sundhedsmyndighederne kendt til i mange år, idet kviksølv tilbage i 1950’erne var årsag til en stor forgiftningskatastrofe i Japan. Det skete i byen Minamata, hvor en virksomhed udledte store mængder kviksølv i havet, som forurenede de fisk, som indbyggerne spiste, også de gravide mødre. Resultatet var et rekordstort antal børn, der blev født med hjerneskader og misdannelser. Det blev fastslået, at disse skader på de små børn var forårsaget af kviksølv under graviditeten.

Professor Philippe Grandjean fra syddansk universitet stod sammen med den færøske forsker Pal Weihe bag en stor undersøgelse på Færøerne tilbage i 1980’erne. Den viste, at rigtig mange nyfødte børn af mødre, der havde spist grindehval under graviditeten, var født med hjerne- og nerveskader og nedsat intelligens.

En fjerdedel af alle børn, der fødes i dag har øget risiko for hjerneskader og lavere intelligens på grund af kviksølv. Det er påvist via såvel dansk som britisk forskning. Professor Philippe Grandjean mener, at de danske sundhedsmyndigheder helt skal fraråde gravide kvinder at spise fisk, der kan indeholde kviksølv. Indtil for nylig har Fødevarestyrelsen i sine kostråd anbefalet tun som en sund fødevare, men derimod frarådet gravide at spise laks mere end 125 gram laks om måneden.  

Det er en trist udvikling, men en udvikling som vi er nødt til at tage alvorligt. Derfor må jeg også tilføje, at når gravide og nyfødte kan tage skade af at spise kviksølv fra fisk, så kan vi alle sammen, såvel vores børn, unge som gamle.  Methylkviksølv i verdenshavene og i fiskene er kommet for at blive, desværre. Det lader sig ikke sådan fjerne. Derfor må vi selv tage vare om vores sundhed og undgå tun, laks, haj og sværdfisk i vores mad og i stedet spise de økologiske fisk som ørreder og laks samt de små fisk i fødekæden som ansjoser, sardiner og i en vis udstrækning sild.  

Se DR dokumentaren "De ufødte børn" HER

Du kan læse mere om økologiske fisk HER 

Gaspakket Hakket Oksekød - Er det ok?

I Madmagasinet i går aftes kunne du se, hvordan hakket oksekød i stigende grad gaspakkes med stor forringelse af smag, konsistens og kvalitet til følge. Vi danskere er ret vilde med kød, og vi har faktisk verdensrekord i indtag af hakket oksekød, kødpålæg, pølser og alle andre former for kød. 

I min barndom gik vi til slagteren, når der skulle hakkebøf på middagsbordet, det var en festspise, og kødet var friskhakket og saftigt. Friskhakket oksekød kan normalt kun holde sig i 24 timer, fordi den øgede overflade, der fremkommer ved hakningen, øger bakteriers vækstmuligheder. Det er ikke praktisk for landets supermarkeder, og derfor fremstilles hakket oksekød i dag på store slagterier , og udfordringen ligger selvfølgelig i, at dette kød ikke kan nå frem til supermarkedernes kølediske og forbrugernes middagsborde indenfor 24 timer. Derfor gaspakkes oksekødet, og det indebærer, at luften suges luften ud af pakningerne og erstattes med en ny kombination af ilt og kuldioxid. Denne atmosfære gør kødet mere rødt, men desværre fremmer det også såvel harskning af kødets fedt som kødets sejhed. Otte slagerelever fik i udsendelsen lov at smage på en bøf fremstillet af friskhakket oksekød og en fremstillet af gaspakket kød, og de svarede alle, at den friskhakkede smagte absolut bedst.

Dette er endnu et godt eksempel på, at vi er ved at bevæge os væk fra gode, friske råvarer og over til prefabrikeret og forarbejdet mad. Jeg tror ikke, at det er en sund og god udvikling, og jeg vil derfor til hver en tid anbefale, at vi dropper det gaspakkede hakkekød til fordel for mindre kød i hverdagen og så en rigtig god økologisk oksesteg eller friskhakket hakkebøf fra slagteren en gang imellem. 

Er mælk sundt?

Vi bliver indprentet gennem de officielle kostråd, at mælk er sundt og at indtag af mælk er væsentligt for knoglesundheden. Vores børn får helt automatisk mælk i skolen, og på landets hospitaler udgør mælkeprodukter en stor del af ernæringen til de syge. Et nyt svensk studie sætter nu spørgsmålstegn ved de officielle anbefalinger og traditioner, som vi hidtil har levet efter.

Vi hører i Danmark til blandt verdens mest mælkedrikkende lande. Vi er vokset op med mælk som en helt grundlæggende fødevare, og mange af os kan huske mantraet om, at en halv liter mælk om dagen giver sunde knogler. Problemet er bare, at det ikke nødvendigvis passer, det  som myndighederne og Fødevare-landbrug har forsøgt at overbevise os om i mange år.

To sideløbende svenske studier med mere end 100,000 deltagende mænd og kvinder har vist en øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud blandt de deltagende kvinder og en generel højere dødelighed  blandt samtlige af de deltagere, der indtog mere end tre glas mælk om dagen. Der sås i såvel kvinde- som mandegruppen øget forekomst af oxidation og inflammation blandt de deltagere., der drak mere end tre glas mælk dagligt. Øget inflammation indgår i udviklingen af alle velfærdssygdomme. 

Hidtil har vi i Danmark ikke været villige til at undersøge mælks potentielt sygdomsfremmende effekt, til trods for udenlandske studier fra blandt andet Harvard University, der viste, at særligt indtag af konventionelle mælkeprodukter kunne øge risikoen for udvikling af hormonelt betingede kræftformer. Mælk er ikke bare mælk, og vi reagerer som mennesker også vidt forskelligt på indtag af mælk. Økologisk mælk kan således være en udmærket proteinkilde for  dem, der kan tåle mælk. For alle dem, der ikke tåler mælk, må rådet være, at udelade komælksprodukter i maden. Vi skal i højere grad end det har været kotume i Danmark lære at lytte til vores kroppe og til, hvad der gør os godt og mindre godt og handle derefter. Og det er ikke spor vanskeligt at spise sig til hverken de proteiner eller mikronæringsstoffer fra andre fødevarer end mælk.

Vi trænger grundigt til uvildig forskning i mad og sundhed, til åbenhed overfor udenlandske studier, der viser noget andet, end det der passer ind i vores verdensbillede, og vi trænger i allerhøjeste grad til, at få adskilt industri og monetære interesser fra fødevareforskningen og udarbejdelsen af officielle kostanbefalinger. Reference: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Du kan læse mere om mælk og knogleskørhed HER og du kan læse læge Per Bennickes indlæg om mælk HER

Derfor skal du vælge økologisk!

Statskontrolleret Økologisk

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske fødevarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Fødevareministeren har indgået en frivillig aftale med landbruget om mindskning af brugen af sprøjtegifte, men desværre er mængden af anvendt kemi i danske landbrug steget støt lige siden.

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2012, er der fundet pesticidrester i 66% af al konventionel dyrket frugt. Der findes altså store mængder kemi - også i dansk frugt - hvor der i hele 38,5% er fundet pesticidrester - mod i 71% af frugten fra andre EU lande. Velbekomme siger jeg bare. Derfor er der efter min mening kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner og stråforkortere er en af de væsentligste årsager til min anbefaling om at købe økologisk. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad. Kemiske stoffer, som vi ikke aner, hvordan påvirker din krop. Men der er mistanke til mange af dem; om at de kan fremkalde blandt andet kræft, overvægt og hormonforstyrrelser.

En anden årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler. 

Et er al den skadelige kemi, der er mistænkt for at kunne virke hormonforstyrrende og muligvis er årsag til at små piger går alt for tidligt i pubertet - et andet er E-numre og farve-, og aromastoffer. Der findes desværre mange hundrede tilladte E-numre. To af dem hedder E249 og E250. De står for nitrit. Nitrit anvendes til at konservere og farve kød rødt. Uheldigvis er nitrit bevisligt kræftfremkaldende. (læs mere senere under "sagen om den økologiske pølse"). E102 er et andet eksempel, der dækker over gult farvestof, der kan være særdeles problematisk og bl.a. virke stærkt allergifremkaldende. Nogle børn kan reagere med hyperaktivitet på dette stof, og der er ligeledes mistanke om dets betydning ifht udviklingen af visse kræftformer. Alt sammen vægtige argumenter for at holde sig til økologiske produkter. Ved at købe økologiske fødevarer er du også med til at beskytte miljøet, at sikre god dyrevelfærd og passe på det danske grundvand. 

Og så lige for at nævne et par af de seneste års pesticid gysere. En af topscorerne var en chiliprøve fra Thailand, som viste sig at indeholde intet mindre end 10 forskellige pesticider, tæt fulgt af en prøve med italienske vindruer, der indeholdt 9 forskellige. Kartofler er ligeledes en af de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark. Sommerens favoritter - de skønne jordbær - kan holde på masser af pesticidrester pga deres bulede overflade. De kan være næsten umulige at vaske af, og derfor ryger de med indenbords, når du spiser dem, medmindre du vælger de økologiske af slagsen. Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Selleri skiller sig ligesom kartofler særligt ud. Fordi stilkene er meget porøse, så de holder på pesticiderne, som de bliver sprøjtet med - der er fundet op til 13 forskellige pesticidrester på dem. Spinat og tomater scorer også højt, specielt tomater og tomatpasta på dåse er problematiske, da dåsernes inderside kan indeholde det skadelige stof Bisphenol A, der kan afgives til tomatindholdet.

Som I kan læse er der rigtig mange gode grunde til at vælge økologisk, og så har vi slet ikke berørt mælkeprodukter og kød fyldt med medicinrester med mere...

Du kan læse min artikel om økologiske afgrøder nu bevisligt ER sundere og mere næringsrige i OrganicToday HER

Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

God mad til vores gamle og ældre

Der er mange følelser i mad. Et faktum, som landets kommunalpolitikere fuldstændig overså, da de i deres spareiver vedtog at vacuumpakke ældremaden. Vacuumpakkede madpakker betyder, at gamle mennesker potentielt kan sætte tænderne i en ni dage gammel leverpostejmad.

Uetisk siger nogle, ulækkert udtaler andre, men uanset, så har beslutningen affødt massiv kritik og en storm af protester over hele landet.

Forståeligt siger jeg, for mad giver os liv og tilfører energi og nydelse. For de fleste mennesker forbindes indtag af mad med noget livsbekræftende. Derfor rammer de uheldige politikere lige ind i hjertet af den danske folkesjæl, hvor de med deres indførelse af vacuumpakket mad til vores forældre og bedsteforældre, kompromitterer ikke alene værdien af gamle menneskers liv, men også vores fælles glæde ved god mad tilberedt af gode råvarer som selve grundlaget for et godt liv.   

For mange ældre og gamle er appetitten ikke hvad den har været. Dannelsen af fordøjelsesenzymer falder med alderen, smags- og lugtesansen aftager, og energiniveauerne ligeså. De daglige måltider skal derfor udgøre et højdepunkt på dagen. Synet og duften af god mad spiller en stor rolle, for det sætter gang i produktionen af fordøjelsesenzymer. Vi ved alle sammen, hvordan tanken om et godt måltid mad kan få mundvandet til at løbe. Det er særligt vigtigt at få aktiveret denne mekanisme hos landets ældste generation, så derfor skal de selvfølgelig hver dag have serveret frisklavet mad, tilberedt af de bedste økologiske råvarer. Økologiske råvarer indeholder flere næringsstoffer end konventionelle, og de fleste ældre mangler vitaminer og mineraler.

De skal have lune, smørstegte frikadeller med nye kartofler og en frisk salat af agurker og dild. De skal have rigtigt hjemmebagt rugbrød med et tykt lag gammeldags kærnet smør på og sild, nye kartofler i skiver, hjemmelavet, økologisk leverpostej eller laks ovenpå. De skal have rodfrugtmos med masser af krydderurter og gammeldags kærnet smør sammen med en lækker flødestuvet gryderet med vildtkød og tranebær. Og sådan kunne jeg blive ved. Jeg tror, at rigtig god mad hver dag vil kunne øge mange gamles livskvalitet og bedre eventuelle symptomer. Vi skal passe rigtig godt på vores ældste generation, og de skal forkæles med den allerbedste mad, der kan tilberedes, for det fortjener de. De har passet på os og bidraget til vores liv og samfund. Derfor vil alt andet end den bedste mad være en samfundsmæssig falliterklæring.  

Læs mere om hvordan en sund fordøjelse kan være nøglen til livslang sundhed HER Få opskriften på laksefrikadeller med hjemmerørt remoulade og nye kartofler HER

Danmark er Europas bedste i økologisk fiskeopdræt

Herhjemme hos os har vi i flere år kun spist økologiske fisk. Det skyldes den massive forurening af verdenshavene, som afspejler sig i fiskenes indhold af toxiske stoffer. Det skyldes også, at eksempelvis norske opdrætslaks fodres med transfedt og GMO soja, og ikke indeholder særlig mange omega 3 fedtsyrer.

I starten var det vanskeligt at købe økologiske fisk i Danmark. Det er derfor en stor glæde, at kunne viderebringe nyheden om, at Danmark nu er EU's største producent af økologiske opdrætsørreder i dambrug og havbrug. Vi har ligeledes produktioner af økologiske blåmuslinger og økologisk tang i Danmark. I dag drives 11 dambrug og 2 havbrug økologisk i Danmark, men der opleves stor interesse fra konventionelle dambrug for omlægning til økologisk drift.

Økologiske fisk fra danske, økologiske dambrug produceres under yderst kontrollerede forhold. Alt lige fra vandkvalitet til foderkvalitet er af højeste kvalitet, og så virker brugene samtidig genoprettende for den omkringliggende natur og miljøet.

Til lykke til de fantastiske ildsjæle, der utrætteligt har arbejdet for økologisk fiskeopdræt. Jeg kan varmt anbefale jer at købe og spise økologiske fisk. De smager godt, du støtter miljøgenoprettende tiltag og naturligt foder, rigt på omega 3 fedtsyrer. Du undgår dioxiner, kviksølv, hormonforstyrrende stoffer fra de forurenede have, medicinrester og anden uønsket kemi, så prøv det af. Du kan i dag købe økologiske fisk hos mange fiskehandlere, hos Aarstiderne.com, hos Irma.dk, i Brugsen og Kvickly samt økologisk fersk røget laks og ørreder i Føtex. Rigtig god fornøjelse.

Du kan læse mere om økologiske fisk HER

Zink mod infektioner - Undgå zinkmangel

Tilstrækkeligt høje zinkniveauer i kroppen reducerer risikoen for infektioner og inflammation. Vil du således gerne undgå vinterinfluenza, efterårsforkølelse eller andre dårligdomme, så test dig selv for eventuel zinkmangel og tag et tilskud, hvis du mangler.

Zink indgår som cofaktor i mere end 200 enzymatiske processer i organismen, det stabiliserer enzymdannelsen og har derfor betydning for såvel fordøjelse som stofskifte, energiproduktion, fertilitet og dannelse af nyt væv f.eks. ved sårheling. Det indgår i omsætningen af A-vitamin i øjnene, er væsentligt for hjernens funktionsevne, for hudens elasticitet samt for smags- og lugtesansen. Det har betydning for fedtstoffernes omsætning, det har antioxidant og antiviral effekt, og zink indgår i flere hundrede biokemiske processer i kroppen.

Zink er således afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os, og zinkmangel er idag næsten en folkesygdom, som altså kan påvirke immunforsvaret negativt. Tidligere fik vi tilstrækkeligt med zink via maden. Idag spiser vi næringsdrænede afgrøder, som ikke indeholder særligt mange vitaminer og mineraler. Der er meget zink i østers, så er østers din favoritspise, så mangler du sikkert ikke zink :-). For alle os, der ikke er så begejstrede for østers, store bøffer eller baked beans, kan et dagligt tilskud af zink være aktuelt. Der er dog også zink i frø, kerner, rigtigt fuldkorn og nødder, eksempelvis indeholder økologiske cashewnødder pæne mængder zink.

Det er let at teste sig selv for eventuel zinkmangel. Du kan i de fleste helsekostforretninger eller på nettet købe enten flydende zink eller en zinktest, som også består af flydende zink. Undlad at spise eller drikke noget i en lille times tid, tag lidt flydende zink og kør det langsomt rundt i mundhulen, mens du tæller til 25. I den periode skal du smage, hvordan væsken smager. Det er fortyndet metal (zink), så du vil givetvis have en let metallisk fornemmelse i slimhinderne, men det er væsken du skal koncentrere dig om. Den kan smage enten af vand, sødligt metallisk eller helt forfærdeligt. Smager den af vand, så mangler du zink, og kan med fordel tage food state eller wholefood zink til natten. Smager det sødligt metallisk, så har du let mangel, og smager det helt forfærdeligt, så har du tilstrækkeligt høje niveauer i kroppen og behøver ikke at tage ekstra tilskud.

Zink optages bedst om natten og allerbedst i food state eller wholefood former. Du kan derfor med fordel have din zink stående på natbordet og tage en eller to lige før sengetid (sammen med din magnesium :-)). Det kan have endog meget stor immunstyrkende effekt, det kan sikre en effektiv enzymdannelse, det kan modvirke strækmærker (læg særligt mærke til unge teenagedrenge, hvis de har strækmærker på lår og baller, kan det være zinkmangel), unge, der lider af acne mangler ligesom mange ældre mennesker ofte zink. Mennesker, der lider af sukkersyge, insulinresistens eller vejer for meget, har også hyppigt lave zinkniveauer.

Du kan læse mere om food state vitaminer og mineraler HER

De Bedste Madmarkeder i London

Jeg må tilstå, at jeg er begejstret for de skønne, økologiske markeder, som de har masser af i London. Der er de store og omfattende som Borough Market, Camden Lock Market og Berwick Street Market, men også masser af små og beskedne rundt omkring i lokalområderne. Næsten uanset hvor du bor i London, så er der let adgang til friske økologiske råvarer, og små markeder, hvor lokale farmere kommer rejsende til med deres økologiske produkter, fra Notting Hill Food Market til Maltby Street Market.

Et godt eksempel var Shepherd's Bush marked hvor vi mødte Paul, der producerer de skønneste gede- og fåreoste fra egne geder og får. De smagte fantastisk godt. Vi mødte dedikerede tomatavlere, juicere, pølsemagere, bagere og små chutneyproducenter, der alle delte fællespassionen; god og økologisk mad. Og så fik vi tidligt om morgenen på et lille lokalt marked, serveret den absolut bedste flat white kop kaffe, som vi nogensinde har smagt.

Tænk om vi kunne få etableret sådan nogle markeder, fyldt med specialiteter og økologiske råvarer her i Danmark. Det ville i sandhed være en hyldest til det gode måltid.

PS. Hvis du kun har tid til ét marked i London, så er min personlige favorit helt klart Borough Market. Der er enormt mange mennesker, men det er klart et besøg værd. Markedet er åbent fredag og lørdag, og der er færrest mennesker om fredagen. Rigtig god fornøjelse. 

Tidslernes selvhjælpskursus: The Healing Code

Den 19.-21. september deltog min mand og jeg på Tidslernes selvhjælpskursus The Healing Code. Kurset foregik på Kursuscentret Slettestrand, og undervisningen blev varetaget af Mette og Peter Junker fra Body Mind Academy. Kurset var helt fyldt op af dejlige, livskraftige Tidselmedlemmer, og tonen var fra første øjeblik slået an i et humoristisk og glædesfyldt leje.

Mette og Peter indførte os nænsomt og blidt i hemmelighederne bag de enorme og unikke selvhelbredende kræfter, som vi hver især råder over. De demonstrerede, hvordan vi, via vores daglige valg, påvirker ikke blot vores omgivelser, men i høj grad også vores egen indre biokemi. De viste os, hvordan vi ved at være bevidste om vores grundlæggende overbevisninger og forholde os til dem, og ved opmærksomt at handle ud fra hjertet frem for ud fra egoet, kan påvirke vores forhold til andre mennesker men også vores opfattelse af os selv, positivt. Vi skal ikke være nærige med at løfte andre mennesker og vise dem kærlighed. Det beriger ikke kun dem men også os selv i rigt mål.

Det allerbedste af det hele var, at vi med i rygsækken fik en række enkle, dybtgående og effektive redskaber og teknikker til selvhealing, bevidsthedsgørelse og stressreducering. Ved at arbejde med disse teknikker hver dag, er det muligt at aktivere kroppens egne selvhelbredende kræfter, få energi, indre ro og ikke mindst hjælp til at tro på, at uanset hvad der sker, så er alt som det skal være. Min mand og jeg kørte opløftede hjem. Vi havde overgivet os helt og aldeles; til Mette og Peters budskab og dejligt inspirerende selskab, til alle I skønne Tidsler, der deltog, for kraftfuldt og livsbekræftende selskab, og til vores dejlige forening Tidslerne for at gøre det muligt for alle os at deltage for et nærmest symbolsk beløb.

Tidslerne er en uvildig forening, der arbejder ihærdigt for at hjælpe og oplyse om komplementære og nye behandlingsformer indenfor kræft. De fortjener al den støtte, som det er muligt at give. Du kan støtte og læse mere på www.tidslerne.dk

Du kan læse mere om Mette og Peter fra The Body Mind Academy på www.bodymindacademy.dk

Lars Muhl: Man kan ikke spise penge!

Gæsteindlæg af Lars Muhls (www.larsmuhl.com/dk/)

I skrivende stund – samtidig med at danske svineproducenter, godt støttet af såkaldte eksperter fra Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen samt diverse politikere, hårdnakket nægter at tage MRSA-problemet alvorligt – er mindst ti nyfødte konstateret smittede i Nordjylland, mens tre soldater netop er blevet hjemsendt, alle smittede med MRSA. I Limfjorden er samtlige muslinger inficeret efter udledning af gylle. Og nu er der også fundet MRSA i kød. I København er en af vores bekendte, der i et halvt år har kæmpet med et åbent sår, der ikke ville hele, også blevet konstateret smittet med MRSA. På bare et år er der sket en tredobling af smittede. Men hvad med alle dem, som ikke er registrerede? I Norge kan man godt håndtere og løse problemet. Hvorfor vil man ikke i Danmark? Her kan man kun råbe "skræmme-kampagne" og "stigmatisering" i en sådan grad, at det bliver virkeligt skræmmende. Hvad med befolkningens ve og vel? Når overlæge Henrik Westh fra Videncenter for MRS siger, at problemet er mere end alvorligt og ude af kontrol, så bør man vel lytte til ham.

MRSA er jo ikke nogen nyhed, problemet har været kendt i årevis, hvor bl.a. professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos og andre, forgæves har forsøgt at råbe myndigheder og landbrug op. Nu ser vi konsekvenserne. Landbruget siger at MRSA er kommet for at blive, og at vi skal lære at leve med den. Men hvordan lever man med noget, man i sidste ende kan dø af? Hvor langt skal vi ud? Først når den sidste gris er død, den sidste mark forurenet, den sidste vandboring lukket, og den sidste borger smittet, vil vi indse, at man ikke kan spise penge.

Du kan læse mere om MRSA bakterien HER

Laurentius - dejlig forretning i Skagen

På Sct. Laurentii vej i Skagen, er der kommet en ny forretning. Den hedder Laurentius. De to dejlige piger bag forretningen, Charlotte og Susanne, tager hyppigt til Frankrig for at finde ægte fransk køkkentøj. Det, de kan lide, køber de med hjem, og sælger i forretningen sammen med mange andre skønne specialiteter. Smukke, papirstynde tallerkener fra Afrika, de skønneste jernpander fra Frankrig i et væld af størrelser, søde glas, krukker og knive. Ja, jeg må tilstå, at jeg gik lidt amok derinde, for sjældent har jeg oplevet så meget lækkert køkkengrej samlet på et sted. Laurentius i Skagen er i den grad et besøg værd. Jeg er allerede begyndt at spare op til mit næste besøg! :)
 

Inspiration til spændende madpakker

Går du også op i sunde madpakker, og har du brug for frisk inspiration, så er denne bog lige noget for dig. "Kram i madkassen" er en fantastisk samling af Sif Orellanas største madpakke-hits fra hendes forfatterskab, krydret med et læs helt nye. Bogen byder på hele 72 sunde, velsmagende og mættende madpakkeindslag.

I denne særlige "Award-udgave"* finder du et nyt bonuskapitel på 32 sider med 12 helt nye hits under overskriften "Børnenes egne favoritter". Alle opskrifterne er udviklet, afprøvet og gennemtestede i Sifs eget køkken. Hendes sønner og deres kammerater har fungeret som kvalitetsbevidste smagsdommere.

Sif Orellana er en af Danmarks mest afholdte og betroede familiekogebogsforfattere. I "Kram i madkassen" tilbyder hun en bred vifte af idéer og indslag til madpakken, dit barn vil elske – fra lækkert madbrød med fyld, til sunde snacks, farvestrålende salater, forvandlingsdeje og små søde overraskelser. Alt er præsenteret i et univers fuld af stemningsfulde og skønne fotografier.

"Kram i madkassen" er for nylig kåret til "Danmarks bedste" og nomineret til titlen som "Verdens bedste" af verdens største internationale kogebogskomité Gourmand World Cookbook Awards. Derfor denne særlige award-udgave med ekstra opskrifter.

Du kan købe Kram i Madkassen - NY AWARD udgave HER

Har dansk landbrug glemt forbrugeren?

Danske forbrugere ønsker i stigende grad kvalitetsråvarer fri for pesticidrester, GMO soja og antiobiotika. Flere og flere danskere er optaget af, hvad de putter i munden, og salget af økologiske varer er stærkt stigende.

Fornylig kunne vi i nyhederne høre, at danske konventionelle landmænd er presset af svigtende priser og stor gæld. Brugene bliver færre og større i kampen om overlevelse, hvilket bevirker højere forbrug af pesticider, vækstfremmere, antibiotika og GMO soja og lavere kvalitet og dyrevelfærd.
Er landmændene i virkeligheden helt ude af trit med forbrugernes ønsker?

For mig at se er mange landmænd presset ud i stordrift, hvis hovedformål er stor mængde til lav pris. Kvaliteten af slutproduktet er ligesom dyrevelfærd og miljøhensyn, efter min mening ikke i tilstrækkelig grad prioriteret.

Som eksempel kan nævnes danske svineproducenters stadigt stigende forbrug af antibiotika til deres dyr. I 2012 eksporterede danske svineproducenter over 9 millioner smågrise. De fragtes rundt i Europa på lastbiler, sjovt nok for at holde prisen nede. De får store mængder antibiotika, ikke fordi de er syge. Nej, de får antibiotika forebyggende, for IKKE at blive syge. Landbruget kalder det for vækstfremmere, det lyder bedre.

Dyrenes Beskyttelse udtaler, at danske smågrise er stressede og presset til det yderste. Antibiotikaen bruges blandt andet til at kompensere for de unaturlige og stressende forhold. Overlæge Hans Jørn Kolmos udtaler at: "Antibiotika er udviklet som et lægemiddel til mennesker, nu bliver det brugt til at producere discountfødevarer. Det hører ingen steder hjemme". Flere overlæger advarer mod det stadigt stigende forbug af antibiotika i landbruget, og vi nærmer os et scenarie, hvor vi mennesker risikerer at dø af småinfektioner, fordi overdreven brug af antibiotika i landbruget har gjort bakterierne resistente overfor antibiotikaen.
 
Er det egentlig ikke odiøst at vi producerer så mange landbrugsprodukter af så ringe en kvalitet og med så store omkostninger for dyr, miljø og mennesker, og så tjener vi slet ikke nogen penge på det? Hvor er selvransagelsen, hvor er overvejelserne om retning, kvalitet, sundhed, forbrugerønsker og dyrevelfærd?

Herunder kan du læse om en af de helt store omkostninger ved dansk svinelandbrugs høje antibiotikaforbrug, nemlig MRSA bakterien. Bakterien er helt ude af kontrol, og den kan gøre os alvorligt syge. Lars Muhl har gjort sig tankevækkende overvejelser i artiklen: "Man kan ikke spise penge".

Læs mere om dansk svineproduktion HER

Kunstige sødemidler kan øge risikoen for sukkersyge og fedme

 

Helt ny forskning viser, at indtag af kunstige sødemidler, som for eksempel aspartam og saccharin, øger risikoen for udvikling af type 2 diabetes (sukkersyge) og fedme. Forskningen påviser, at de kunstige sødestoffer påvirker bakteriesammensætningen i tarmen negativt. Tarmbakterier har stor betydning for vores sundhed, og sammensætningen af dem har vist sig afgørende i forhold til udvikling af en lang række velfærdssygdomme. Dette går stik imod de generelle kostråd og regulativer fra henholdsvis EU og Fødevarestyrelsen.

Forskningen er foretaget af en gruppe israelske forskere, som har påvist, at når såvel mus som mennesker indtager kunstige sødemidler, så påvirkes blodsukkerniveauerne og dermed også bugspytkirtlen til udskillelse af insulin. Indtaget påvirkede således også sammensætningen af tarmbakterier og dermed deres signalleringsevne og funktion.

Det viste sig, at når såvel forsøgsmusene som menneskene, der deltog i forsøget, indtog kunstige sødemidler, så steg deres blodsukker markant. Kroppen lader sig ikke snyde af de kunstige sødemidler og opfatter dem som sukker. Det igangsætter udskillelse af insulin. Insulin fremmer inflammation, som igen indgår i uviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Forsøget viste også, at efter nogle dage med indtag af kunstige sødemidler, så ændrede tarmfloraen blandt forsøgspersonerne og musene sig. Den ændrede sig ikke ved indtag af almindeligt sukker, ligesom blodsukkerniveauerne ikke i samme grad blev påvirket af indtag af almindeligt sukker som af kunstige sødemidler.

En af forskerne bag studiet, Dr. Eran Elinav fra Afdelingen for Immunology på Weizmann Institute of Science i Israel udtaler: ”Vores resultater viser, at kunstige sødestoffer ufordøjede fortsætter igennem fordøjelsessystemet, ned i tarmene, hvor de påvirker bakteriefloraen negativt”. En anden af forskerne bag studiet professor Eran Shagal udtalte: ” I ingen af vores forsøg fandt vi, at der var en fordelagtig effekt af kunstige sødemidler. Tværtimod viste alle studierne en skadelig effekt. De viste alle, at kunstige sødemidler er forbundet med forhøjede blodsukkerniveauer”.

Det er dejligt, at dette nu langt om længe er solidt dokumenteret, at kunstige sødestoffer er skadelige for vores helbred og blandt andet kan øge risikoen for udvikling af såvel sukkersyge som fedme. Blandt andet. Vi har bedt om sådanne undersøgelser i mange år, men modstand og industrielle interesser har vejet tungere end hensynet til befolkningssundheden. Nu er studiet her, det er velgennemført og overbevisende, og vi må så håbe, at denne forskning giver anledning til øjeblikkelige ændringer i vores officielle anbefalinger samt indvirkning på den rådgivning der gives blandt andet til sukkersyge og overvægtige på landets hospitaler. Kilde:  Jotham Suez, Eran Segal, Eran Elinav et al; ”Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota”;  Nature, 2014; DOI: 10.1038/nature13793

Læs mere om, hvordan kunstige sødemidler kan gøre dig fed  Læs mere om sunde alternativer til sodavand og læs om det sundere sukker; kokossukker

Økologiske æbleavlere får erstatning

Læste du også om de økologiske æbleavleres nedtur, da det viste sig at deres lækre, økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, der stammede fra konventionelle landmænds sprøjten. Stoffet prosulfocarb viser sig at fortætte sig i atmosfæren og de de uvelkomne rester er blevet spredt ud over store områder, altså også økologiske æbletræer, med regnen. Nu får de økologiske æbleavlere erstatning, MEN handlingsplanen halter gevaldigt.

Læs mere på Organic Today HER

Læs om, hvordan de økologiske æbleavleres nedtur HER

Få opskriften på verdens bedste æblekage med mandellåg HER

Få opskriften på de lækreste æblemuffins (også i glutenfri version) HER

C vitamin reducerer risikoen for pludselig hjertedød

C vitamin kan vi ikke selv danne i kroppen, det er vi afhængige af at få gennem maden eller som kosttilskud. C vitamin er et flygtigt vitamin, som hurtigt forsvinder fra vores fødevarer, hvis de står på køkkenbordet, opvarmes eller på anden måde udsættes for ilt, lys eller varme. Appelsiner er kendt for deres høje indhold af rigtigt C vitamin (det du finder i de fleste vitaminpiller, er kun en del af C vitaminet, kaldet ascorbinsyre). Når du skræller en appelsin, så starter iltningsprocessen allerede der, og hvis du ikke spiser den med det samme, så er en stor del af C vitaminindholdet væk efter blot 10-15 minutter. Dette er en af årsagerrne til, at jeg anbefaler, at du drikker din friskpressede grønsagssaft med det samme. På den måde får du størst udbytte og glæde af saftens høje vitamin- og mineralindhold.

En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser med stor tydelighed en sammenhæng mellem høje C vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C vitamin nievauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde.

Meta-analysen omfattede en lang række studier, omfattende 217,454 deltagere, og flere af disse studier har tidligere peget på, at særligt mænd, der dyrker megen sport, har ekstra behov for tilskud af C vitaminer. Jeg er personligt tilhænger af organiske C vitamintilskud, der opfattes af kroppen som mad, og som indeholder hele C vitaminkomplekset. Det kan eksempelvis være C vitamin fra acerolabær, hyben eller kirsebær (Cherry-C). De fleste C vitamintilskud i Danmark indeholder desværre kun ascorbinsyre, der blot er en del af C vitaminkomplekset. Suppleret med masser af grønsager, friskpressede grønsagssafter og frike bær kan det lykkes at få masser af C vitamin igennem maden, men om vinteren og hvis du dyrker megen sport, så kan et ekstra tilskud hver dag være gavnligt.

Du kan finde opskriften på friskpresset grønsagssaft HER

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER

Amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod syreneutraliserende medicin

Lider du af reflux eller sure opstød og tænker du, at det skyldes for megen mavesyre, så vær opmærksom på, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, netop har udsendt en advarsel mod brug af syreneutraliserende medicin. Man har nemlig fundet ud af, at den form for medicin kan gøre dig alvorligt syg. Hvor ville det være dejligt, såfremt den danske Sundhedsstyrelse fulgte trop med en advarsel, for alt for mange behandles med denne medicin uden at problemerne med reflux eller sure opstød skyldes for høje niveauer af mavesyre.

Det er enkelt og billigt at teste for for megen mavesyre, og det er yderst væsentligt at få konstateret, om det egentlig ER for megen mavesyre, der udløser symptomerne. For lidt mavesyre giver nemlig nøjagtig samme symptomer som for megen mavesyre. Desværre er det ikke gældende praksis at teste for mavesyreniveauerne, før eventuel syreneutraliserende medicin udskrives.(Læs mere via linket herunder). 

Døjer du med sure opstød, prøv at spise de mange helt almindelige fødevarer som eksempelvis æbler, der har vist sig at have stor og positiv virkning mod for megen mavesyre. Det er derfor på alle måder en god ide at spise et dejligt økologisk æble hver dag. Suppler med mandler og masser af økologiske grønsager, det har god og basedannende effekt. Du kan også udelade de fødevarer, der er meget syredannende som for eksempel kaffe, cola, kød, sukker, hvidt brød og chokolade og istedet drikke lidt basete. Sådanne små tiltag hjælper hos de fleste, hvis problemet er for megen syre.

Er problemet for lidt mavesyre, så er det væsentligt at få mavesyreproduktionen stimuleret igen. Tilstrækkelig med mavesyre er vigtigt for at kunne fordøje maden effektivt, danne tilstrækkeligt B12 vitamin og holde uønskede bakterier og parasitter væk. Du kan stimulere en eventuel lav mavesyreproduktion med tilskud af Betain HCL eller Bitterstern dråber. 

Du kan læse mere om mavesyreubalancer HER

Følg mig på Facebook