Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste E-bøger

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download gratis indtil 31/3

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 29,-

mad for livet ebog

"Mad For Livet"
Udkom 2. februar
Download her for kun 99,-

Bestil Mine Nyeste Bøger

den glutenfri kogebog

 Tilbud på min nyeste bog

"Den Glutenfri Kogebog"

Nu kun 199 kr + porto

Forudbestil Syv Sunde Skridt

Tilbud på min bog

"Syv Sunde Skridt"

Nu kun 199 kr + porto

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 807 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Filter kaffe er den bedste kaffe at drikke

 

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt danskernes yndlingsdrik; kaffen. Resultaterne vil for nogle nok være overraskende, idet undersøgelserne viser, at det er sundere at drikke gammeldags filterkaffe fremfor stempelkandekaffe, nescafe eller espresso. 

Det skyldes, at kaffe indeholder usunde stoffer, der blandt andet indirekte kan øge kolesteroldannelsen. De stoffer, der påvirker kolesteroldannelsen negativt kaldes diterpener, cafestol og kahweol, og de kan forhøje niveauerne med 5-10 procent, hvis du drikker mere end to kopper kaffe dagligt. Hårdtristet kaffe indeholder også acrylamider, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Du kan undgå hovedparten af disse stoffer, hvis du drikker filterkaffe i stedet for stempelkandekaffe, nescafe eller espresso, idet hovedparten af stofferne filtreres fra, når du laver gammeldags kaffe igennem et filter eller anvender en aero press. Så nyd blot et par kopper filterkaffe dagligt  – hvis du i øvrigt kan lide og tåler kaffe.

Du kan læse mere om kaffe HER

Du kan læse mere om den geniale aero press HER 

Du kan læse mere om kaffe og vitaminpiller og hvorfor det ikke skal indtages samtidig HER

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Er det nødvendigt at spise vitaminpiller?


Vitaminer og mineraler kaldes også for mikronæringsstoffer. Deres mikroskopiske vægt og fylde til trods, så er de helt afgørende for at kroppens systemer og organer kan fungere optimalt. Desværre anerkendes betydningen af tilstrækkelige niveauer af vitaminer og mineraler ikke, og det er efter min mening problematisk, for det hindrer os danskere i selv at tage optimal vare om vores sundhed og balancer.

For blot 60 år siden kunne du få cirka 60 mg magnesium ved at spise en portion grønkålssalat. I dag skal du være heldig, hvis du får 10 mg fra samme portion. Det samme gør sig gældende for selen, for zink og mange andre vitale næringsstoffer. Vores landbrugsjord drænes for næringsstoffer, og mange konventionelle grønsager dyrkes i rockwool eller kunstig jord, der ikke indeholder skyggen af mikronæringsstoffer. Frugt plukkes før den er moden, og modnes kunstigt. Disse faktorer bevirker, at konventionelle afgrøder i dag  ikke indeholder vitaminer og mineraler i nævneværdig grad. Spiser du økologiske grønsager og frugter, så får du også flere vitaminer og mineraler indenbords, men der skal mange forskellige slags grønsager til, i mange forskellige farver, førend dagsbehovet er dækket. Det er de færreste danskere der spiser så mange grønsager hver dag.

Så JA, det er efter min mening nødvendigt for sundhed og balance at supplere maden med en multivitaminpille af høj kvalitet hver eneste dag. Og hermed berører vi så næste følsomme emne. Vi har i Danmark verdens mest strikse lovgivning i forhold til produktion og salg af vitaminer og mineraler, og det har stor betydning for kvalitet og udbud. Det er os forbrugere, der er de store tabere, for vi får efter min mening ganske enkelt for lidt og for dårlig kvalitet for vores penge, når vi køber vitaminer. Vi får også uhyggelig dårlig rådgivning fra de officielle kanaler, og der er så stor forskel på kvaliteter og optagelighed af vitaminer og mineraler, at området er en uoverskuelig jungle for den enkelte forbruger.

Som en tommelfingerregel kan jeg oplyse, at jeg personligt er tilhænger af food state vitaminer og mineraler eller i det mindste aminosyrekelerede mineraler og naturidentiske vitaminer. Jeg går i en stor bue udenom alle syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler. De optages nemlig ikke særlig godt af kroppen, og kroppen genkender dem ikke, som de genkender mikronæringsstoffer fra mad eller food state vitaminer og mineraler.

Et godt eksempel er calcium, som mange kvinder spiser under og efter overgangsalderen. Mange læger anbefaler calciumcarbonat i store doser. Det kan skabe ravage i en ellers sund krop og burde efter min mening forbydes. Hvis man i stedet vælger food state calcium, så kan man opnå samme gode effekt med en dosis, der er 70% lavere og uden uønskede bivirkninger, som der kan ses ved indtag af den uorganiske carbonatform. Så vælg dine kosttilskud med stor omhu, og køb kun de allerbedste.

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler, former og optagelighed HER

Du kan læse mere om calciumtilskud HER

Du kan læse mere om Food state vitaminer og mineraler HER

GMO rester fundet i bihonning

Amerikanske forskere har for nyligt påvist, at hvis bier samler nektar i områder, hvor der dyrkes genmodificerede afgrøder, så indeholder biernes honning spor heraf. Forskningen fandt sted i Campeche i Mexico, og der blev fundet spor fra GMO sojabønner i biernes pollen og honning.

Ikke overraskende men dybt problematisk, særligt set i lyset af, at genmodificerede afgrøders effekt på mennesker slet ikke er undersøgt til bunds. Ligeledes problematisk at vi i EU kan importere denne honning og spise den uden at det er deklareret at den indeholder rester af GMO fra sojabønner.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad pokker det lige er, at vi har gang i? Selv i Danmark har vi ladet Monsanto opkøbe store arealer, som de har dyrket med genmodificerede afgrøder. De har trukket sig ud nu, men de har sat sig uafvendelige spor i danske marker, der ellers skulle være GMO fri. Det er de så bare ikke alle steder, for afgrøderne spreder sig nemlig til andre marker og områder og således også via bier og andre dyr og insekter.

 

Vi deltager ufrivilligt i det største menneskelige eksperiment nogensinde, idet vores basale og grundlæggende næring - maden - manipuleres, raffineres, forarbejdes og tilsættes så megen kunstig kemi, at den ikke længere arbejder for os, men derimod arbejder imod os. Forskere fra DTU har fornylig netop fundet ud af at genmateriale fra fødevarer, i dette tilfælde tomater, kan passere blodbanen og dermed optages i vores celler, organer og arvemateriale. Uhyggeligt.

Ved at købe økologiske fødevarer, kan du sikre dig selv og din familie GMO frie fødevarer. Samtidig sender du et klart signal til vores politikere om, at du ikke ønsker GMO rester i dine fødevarer. 

Du kan læse mere om GMO soja HER

GMO soja - værd at vide om GMO soja


Det er forbudt at dyrke genmodificerede afgrøder i Danmark, og undersøgelser viser, at vi danskere heller ikke ønsker at sætte tænderne i  fødevarer, der er genmanipulerede eller indeholder GMO. Alligevel gør de fleste danskere det hver eneste dag - formodentlig helt uden at vide det.

Genmodificerede afgrøder – eller GMO afgrøder - er ikke naturlige planter, men derimod afgrøder, hvor man har tilføjet særlige gener eller ændret på planternes genetiske design, så de eksempelvis er mere modstandsdygtige overfor særlige typer svampe eller insekter eller mere sensitive overfor særlige typer sprøjtemidler. Den oprindelige tanke bag GMO afgrøder var, at de skulle være lettere at dyrke og at anvendelsen af sprøjtemidler skulle kunne reduceres drastisk. Desværre har virkeligheden vist sig en ganske anden.

Der er adskillige udfordringer i relation til genmodificerede afgrøder, og de væsentligste er:

1.       Forskerne har ikke styr på, hvad der sker med mennesker, der spiser GMO afgrøder. Alligevel fodres dansk konventionelt opdrættede grise, køer, fisk og kyllinger med GMO soja, så vi får det indenbords, når vi køber og spiser helt almindelige konventionelle fødevarer som eksempelvis svinekød, bøffer, pålæg, mælkeprodukter, opdrætsfisk og kyllinger -  men det er IKKE deklareret på emballagen, at de indeholder rester af GMO

2.       Forskerne har ikke styr på, nøjagtigt hvor i planternes arvemasse de genmodificerede elementer ender op. Det betyder, at vi ikke kender langtidseffekterne af at anvende, dyrke og indtage disse afgrøder

3.       Forskerne har ikke styr på, i hvilken grad de genmodificerede afgrøder spredes og inficerer ikke genmodificerede marker eller dyrkningsarealer. Desuden har det vist sig, at genmodificerede afgrøder sprøjtes lige så meget eller mere end konventionelle, og ofte skal der anvendes særligt patenterede sprøjtemidler, designet til GMO afgrøderne. Vi kender heller ikke effekterne på mennesker og natur af disse specialdesignede sprøjtemidler.

Til trods herfor indkøber danske, konventionelle landmænd lystigt enorme mængder GMO soja, som de anvender i dyrefoderet. Det begrundes med, at det er billigt og det giver hurtigere vækst. Men GMO sojaen ender i flæskestegen, i spegepølsen og i kyllingen, som vi så får indenbords, når vi spiser disse fødevarer, og det skal IKKE deklareres på emballagen, at dyrene er fodret med genmodificerede fødevarer.

Nogle vil mene, at vi med denne ukritiske og voldsomme brug af genmodificeringsteknologien sætter os selv over naturen. Vi aner ikke, hvilke effekter det vil have på os mennesker eller på vores natur, så hvorfor løber vi denne risiko? Hvorfor ser vi stiltiende til, at vores natur og fødevarer inficeres med GMO uden den mindste kontrol eller mærkning? Måske kender du svaret, men det er uhyggeligt, hvordan monetære interesser igen og igen sættes over naturens og vi menneskers sundhed. Vi deltager ufrivilligt i det største menneskelige eksperiment nogensinde, idet vores basale og grundlæggende næring - maden - manipuleres, raffineres, forarbejdes og tilsættes så megen kunstig kemi, at den ikke længere arbejder for os, men derimod arbejder imod os. 

Ved at købe økologiske afgrøder undgår du GMO i maden og du sender et klart signal til politikerne om, at du ønsker naturlige kvalitetsfødevarer i Danmark. Hvert eneste valg i supermarkedet har betydning. 

Du kan læse mere om GMO fund i bihonning HER

Du kan læse mine gode råd om soja HER

Du kan læse mere om soja HER

Du kan læse om dansk svineproduktions anvendelse af soja HER

Tarmbakterier helbreder autisme i mus

Er vores helbred styret af hvilke tarmbakterier vi bærer rundt på? Mere og mere tyder på det, og en lang række studier har i de senere år påvist, at mængden og sammensætningen af de 1½ kilo bakterier, der lever i vores tarmsystem, kan afgøre om vi er sunde eller syge, tykke eller tynde, glade eller triste.

Forskere fra California Institute of Technology (Caltech) i USA publicerede for nylig en undersøgelse, som viste, hvordan tilførsel af tarmbakterien Bacteroides fragilis kunne helbrede mus for autisme. Deres forsøg viste, at behandling med tarmbakterier affødte en vedvarende ændring i musenes adfærd.

Undersøgelsen vækker begejstring blandt danske forskere; "Det her arbejde er utroligt inspirerende, for det fortæller noget om de molekylære mekanismer, som kommer fra tarmbakterierne og regulerer adfærden i musene. Det danner et rationale for at undersøge, om lignende mekanismer kan gøre sig gældende i mennesker", siger professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet.

I mange år har amerikanske forskere arbejdet ud fra teorien om, at autisme er affødt af tarmdysbiose eller ligefrem leaky gut. Børn, født med en utilstrækkelig tarmflora, med en belastet eller hullet tarm, udvikler hyppigere autisme end børn født med en sund og velafbalanceret tarmflora. Et nyere studie fra de amerikanske sundhedsmyndigheder underbygger denne viden. I 2012 kunne det nemlig dokumenteres, at amerikanske autistiske børn havde dobbelt så høj risiko for betændelse i tarmene end børn med andre lidelser. Autistiske børn lider også hyppigere af fænomenet Leaky gut, der betyder permeabel eller hullet tarm. En sådan tilstand kan tillade fødeemner at entre blodbanen og i særlige tilfælde at passere blod/hjerne barrieren, hvilket kan føre til ændret adfærd.

Der er en del tiltag, som man selv kan iværksætte i behandlingen af autisme. Desværre har danske læger ikke været synderligt åbne overfor naturlig behandling af autisme ud fra de amerikanske undersøgelser, og derfor er mange danske forældre ikke blevet vejledt eller rådgivet om disse muligheder. Ønsker du mere viden, så kan du læse meget mere om den amerikanske forskning og tilgang til behandling af autisme i den såkaldte DAN-protokol. DAN står for Defeat Autism Now. Der er også skrevet en dansk bog om emnet med velunderbyggede råd; "Kost og ADHD", den kan købes HER

Et godt sted at starte er derfor med en kur med gode mælkesyrebakterier. Husk at mælkesyrebakterier altid skal indtages sammen med måltidet. De bedste jeg kender til er Udo's probiotic super 8, og der skal tages 1 stk dagligt. Der findes også Udo's probiotic til børn og ældre. Du kan købe Udo's probiotic HER

P.S. De føromtalte mus blev sat på en bakteriekur, der bestod af æblesovs tilsat den gavnlige tarmbakterie B. fragilis. En anden gruppe autistiske mus og en gruppe raske mus blev fodret med æblesovs uden tarmbakterier. Efter en periode, kunne forskerne konstatere, at de mus, der indtog tarmbakterier ikke længere opførte sig autistisk og deres tarme lækkede ikke mere.

Kilde: "Microbiota Modulate Behavioral and Physiological Abnormalities Associated with Neurodevelopmental Disorders"; Cell, Volume 155, Issue 7, 1451-1463, 05 December 2013

Du kan læse mere om etablering af en sund tarmflora HER

Undgå flammehæmmere

Flammehæmmere er kemiske stoffer, der indgår i fremstillingen af en lang række forbrugerprodukter med henblik på at hindre produktet i at brænde. De virker bare ikke, og hvad der er endnu værre, så afgiver produkter med flammehæmmere giftige dampe, der skader børns hjerner, virker hormonforstyrrende og er under kraftig mistanke for også at virke kræftfremkaldende.

Flammehæmmere, hvad enten de er bromerede eller hedder CCP, TCCP eller TDCPP eller andet, er langsomt nedbrydelige kemiske substanser, der er særdeles toxiske for mennesker. Får vi dem ind i kroppen, og det er vanskeligt ikke at få, som vores verden ser ud i dag, så ophobes de i celler og væv og er meget vanskelige at udskille igen fra organismen.

En undersøgelse foretaget af Philppe Grandjean, Syddansk Universitet, viser at samtlige testpersoner, der blev undersøgt, havde spor fra bromerede flammehæmmere eller andre kemsike substanser stammende fra flammehæmmere i organismen. Hvordan det er kommet så vidt, at der i dag anvendes flammehæmmere i alt lige fra møbler, tæpper, bilinteriør, autostole til babybæreseler samt Goretex tøj og sko, får stå hen i det uvisse. Flammehæmmeres indvirkning på den menneskelige organisme er nemlig slet ikke undersøgt før man gik i gang med at anvende de giftige og skadelige stoffer i usandsynligt mange helt almindelige forbrugerprodukter.  

For vores egen og ikke mindst vores børns skyld må vi derfor kunne forlange to ting:

  1.  At der lovgives om, at ALLE produkter, der indeholder flammehæmmere, mærkes klart og tydeligt med at der er anvendt flammehæmmere i produktionen.
  2.   At vi fremover undersøger effekten af kemiske substanser på den menneskelige organisme FØR vi tillader brugen af dem.EU eller ej, vi må stille krav til vores politikere om at få disse uvirksomme giftige substanser fjernet fra vores hverdag!

Du kan læse mere om, hvordan skadelig kemi truer vores hjerner HER

Du kan læse mere om hormonforstyrrende stoffer og udvikling af overvægt HER

Sund fordøjelse er nøglen til sundhed

Vores fordøjelse er noget der helst bare skal fungere. Opstår der udfordringer med funktionen, så taler vi helst ikke om emnet, da det er lettere tabuiseret og oftest omgærdet med dyb tavshed.

I gamle dage forbandt vi det vi spiste med mavens og tarmens sundhed som noget helt grundlæggende naturligt. Det naturlige har vi desværre bevæget os langt væk fra i vore moderne tider, og sammenhængene mellem det vi spiser og drikker og tænker og så hvordan vi har det, er desværre gået fløjten. Vores børn lærer ikke sammenhængene mellem mad, fordøjelse og velbefindende, og ansvaret for vores sundhed er blevet lagt i hænderne på andre mennesker, på piller, der skal kunne løse det hele og på læger, der helst skal vide det hele. Sådan fungerer det bare desværre ikke. Tingene hænger sammen, og den eneste der ved, hvad der er bedst for dig...er dig! Ansvaret for egen sundhed kan ikke uddelegeres og påhviler til hver en tid den enkelte, som så kan søge råd og hjælp fra andre.

En sund og velfungerende fordøjelse er helt afgørende for et langt liv i sundhed. Sundheden sidder i tarmen, og den seneste forskning viser, at stort set alle sygdomme lige fra autoimmune lidelser til migræne, overvægt og autisme kan have deres udspring i en dårligt fungerende og uafbalanceret tarm.

Tarmfloraen er involveret i signaleringen til stort set alle kroppens celler, til hormonsystem, nervesystem og immunforsvar, og cirka 80% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmen. Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde sin tarm i topform, det fremmer ikke alene den generelle sundhed men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør. Hvad enten du har en irritabel tarm, en inflammatorisk tarmsygdom som Morbus Chrohns eller colitis ulcerosa, diarre eller forstoppelse, så spiller den mad du vælger at spise, det miljø du beslutter at byde dine celler og de tanker du tænker, en stor og afgørende rolle for din samlede velbefindende og sundhed.

To tredjedele af en gennemsnits-danskers energiindtag stammer i dag fra hvede, rug, kartofler, kød og mælkeprodukter . Det er en uheldig ernæringsmæssig fordeling, og manglen på fiberrige og sunde grønsager og gode fedtstoffer overgås kun af det voldsomt høje indtag af glutenholdige fødevarer som hvede og rug samt af verdens højeste indtag af mælkeprodukter. En sådan kostplan vil for de fleste kunne medføre udfordringer i relation til sundhed og fordøjelse. Det kan derfor betale sig at vælge at spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der primært belaster tarmen.

Bakterier i tarmen kan aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtigt for den generelle sundhed. Vores øgede anvendelse af antibiotika har enorm betydning for tarmens flora. Antibiotikaen er effektiv og slår alt ned, også de gavnlige tarmbakterier. Derfor skal en antibiotikakur altid følges op af mindst 2 måneders probitiotika kur.

Ubalance i kroppens vigtige tarmflora er den underliggende årsag til mange dårligdomme. Uhensigtsmæssige fødevarer, medicin, sukker og stress kan være nogle af årsagerne til ubalance. Set i lyset heraf må vores tilgang til sundhed og behandling af sygdom nødvendigvis ændres. Alle symptomer og lidelser har en årsag, og det er nødvendigt at finde selve hovedårsagen og behandle den, førend egentlig helbredelse kan finde sted. Da vi alle er dybt individuelle og har vidt forskellig tarmflora, så kan standard behandlinger og procedurer ikke hjælpe alle. Vi er nødt til at møde den enkeltes problem ud fra et individuelt perspektiv. Individuelt tilpasset madplan, probiotika, genopbygning af tarmflora og eventuel reetablering af mavesyreniveauer og B12 niveauer samt øvrige relevante kosttilskud må nødvendigvis indgå som en naturlig del af fremtidens etablerede medicinske behandling.

Læs mere om tarmbakteriernes betydning HER

Læs om fibre og tarmproblematikker HER

Læs om effektiv behandling af fordøjelsesproblemer med osteopati HER

Naturlig behandling af dårlig fordøjelse med osteopati

Af Tommy Hedelund, osteopat D.O. www.manuelbehandling.dk.
 
Osteopati er manuel behandling, altså behandling med hænderne, men faget favner også ernæringsmæssige og andre vejledende tilgange. Osteopati kan dermed også med held behandle tarm- og fordøjelsesproblemtatikker ud fra et nervemæssigt, et venøst/ arterielt/ lymfatisk perspektiv samt under inddragelse af lokale tarmproblematikker som eksempelvis arvæv, sygdom eller lignende. 
 
Tarmsystemet er kontrolleret og styret af vores autonome nervesystem. Dette system har centrum i hjernen og distribueres ud fra rygmarven øverst i nakken, mellem skulderbladene samt fra korsbenet. Koordineringen mellem tarmen og dens lukkemuskler er vigtig for at opnå et normalt flow i systemet. Skulle det ske, at én af vores 5 lukkemuskler skulle være forkrampet på grund af et problem i ryggen svarende til det område, hvor nerverne til musklen distribueres, kan man opleve mavekramper, forstoppelse, diarré, oppustethed med mere. Èn af disse muskler (ileo cecal klappen) er lokaliseret i samme område som vores blindtarm, og det er faktisk set, at patienter er blevet underlagt operation for blindtarmsbetændelse, selvom den underliggende årsag har været krampe i musklen.

Alt det blod, som kommer fra tarmsystemet, skal via portåren (en vene) igennem leveren for at blive renset for både næringsstoffer samt giftstoffer, inden det løber tilbage til hjertet. Hvis portåren og leveren ikke fungerer optimalt, vil blodet
1.) Forblive i tarmsystemet. Det bevirker, at tarmen suger urenset blod til sig, tarmvægen vil hæve, komme i krampe, og tarmbevægelserne samt optagelsen af næringsstoffer vil forringes.
2.) Blodet vil forsøge at komme tilbage til hjertet via omveje (kaldet "anastomoser") Disse findes ved spiserøret samt ved endetarmen. Blodet vil ophobes i disse områder, og reflux og hæmorider ses ofte som konsekvens heraf. Derfor er leverens sundhed (med alt hvad dette begreb indebærer) essentiel for et sundt og velfungerende tarmsystem.
 
Det arterielle blod (iltet blod fra hjertet) til tarmsystemet kommer fra hovedpulsåren, Aorta. Efter at Aorta kommer ud under mellemgulvet, nabo til spiserøret og leveren, fragår der 3 mindre arterier til hele tarmen samt alle organerne i maven minus underlivet og endetarmen. Igen, problemer i leveren kan skabe problemer i dette område, ofte med konsekvens på kun den øverste af disse arterier. De to andre arterier er fra naturens side lokaliseret steder, hvor der ikke er ret meget plads, og de bliver derfor let klemt af selv små problemer. Når du beder tarmen om at arbejde, f.eks. efter et måltid, vil tarmen kræve maximal blodgennemstrømning. Nedsat blodgennemstrømning på bare nogle få % kan give symptomer, som kan være svære at diagnosticere, da dette afhænger af, hvad der er spist og hvornår man bliver undersøgt med mere. 

Lymfesystemet består af lymfeknuder og "lymfeårer" og er en vigtig del i kroppens immunsystem. Ca. 70 % af kroppens lymfeknuder finder vi i tarmsystemet. Lymfen finder vi i bughinden og de hinder, der omgiver organerne. Hinderne er smurte med en smule væske, så de kan bevæges mod hinanden. Under kikkert operationer puster man ofte en gas ind i maven for at få plads til at operere. Denne gas kan udtørre denne væske, så der i bughinden kommer tørre områder med nedsat bevægelighed. Det hæmmer lymfens evne til at fungere optimalt. Symptombilledet er også her at tarmene vil hæve og der vil opstå kramper. Vi ser også arvæv og sammenvoksninger mellem tarmene efter åbne operationer mod eksepelvis blindtarmsbetændelse, galdesten, endometriose med mere samt ved betændelses sygdomme som colitis MB. Crohn. med flere.

Osteopatisk behandling af disse tilstande består af behandling af rygsøjlen, leveren, bughinden og hinderne omkring organerne, vener og arterier, samt organet i sig selv.
Med Osteopati kan vi normalisere og optimere rygmarven disse steder for derigennem at have en positiv indvirkning på koordineringen og kontrollen af tarmsystemet samt dets lukkemuskler. Behandlingen her vil ofte bestå af mobilisering samt manipulering af rygsøjlen samt behandling med fokus på at hjælpe den enkelte nerve til at bevæge sig bedre i sine omgivelser.

Organerne behandles ved rent fysisk at bevæge dem i forhold til hinanden samt ved at strække interne ledbånd. Herved kan man f.eks hjælpe leveren ved at strække ledbånd under den, så portåren bedre kan tømme sig ind i leveren (indgangen) samt ved at løsne over og bag leveren, så blodet bedre og hurtigere kan komme væk (udgangen). Bughinden strækker vi for at stimulere normal funktion. Ved stræk udskiller bughinden, samt andre hinder, den før omtalte væske, der tillader, at organerne kan glide i forhold til hinanden. Arvæv fra åbne operationer strækkes for at opnå en bedring af den lokale bevægelighed.
Alt dette, så krampe forsvinder, og så lymfe, vener, arterier og nerver igen kan hjælpe kroppen til at fungere optimalt.
Et af osteopatiens største principper er: " Movement is life ". Vi søger at opnå og stimulere til en så normal funktion som muligt. 
Læs mere om betydningen af en sund fordøjelse HER
Læs mere om refluks, mavesyre og Tommy Hedelunds forslag til behandling HER
Du kan læse mere om Tommy Hedelunds Klinik for Manuel Behandling HER

Ludvigslyst - fantastisk god og økologisk mad

Kira Provst Hansen er kvinden bag genåbningen af det historiske traktørsted Ludvigslyst i Sejs ved Silkeborg. Hun er tidligere kok på restaurant L’estragon i Aarhus men har nu fået foden under eget bord. Og det er virkelig en stor fornøjelse at lægge vejen forbi Ludvigslyst, for ikke alene er omgivelserne smukke, stedet hyggeligt og maden sublim, men råvarerne er også af allerhøjeste økologiske kvalitet og betjeningen såvel vidende som venlig.

Du kan spise lette og lækre frokostretter samt aftensmad i restauranten, der også har gourmetmenuer med udsøgte vine, økologisk øl eller sodavand til. Du kan køre, cykle eller sejle til Ludvigslyst, der ligger i den smukkeste natur med egen bådebro, hvor også Hjejlen lægger til.

Selvom der er plads til 60 spisende gæster i restauranten og samme antal i de tilstødende selskabslokaler, så kan det betale sig at bestille bord, for Ludvigslyst er blevet et populært udflugtsmål og et yndet sted for fødselsdage, sammenkomster og fester. Det kan jeg godt forstå, for jeg har selv været heldig at være inviteret såvel til frokost som til fest på Ludvigslyst. Det var begge gange en udsøgt fornøjelse og en madoplevelse af de helt store.

 Du kan læse mere HER 

Drik rent vand

Rent og frisk drikkevand er livsnødvendigt for os.

Vi glemmer bare ofte denne livsnødvendighed, og får drukket for lidt vand i løbet af dagen. Det kan betale sig at drikke 1½-2 liter vand om dagen og samtidig sikre sig, at det vand, som vi drikker af hver dag og tilbereder vores mad i, vitterligt er rent. Masser af vandboringer må nemlig lukke på grund af forurening, og grundlæggende bliver vores drikkevandskvalitet ikke bedre i fremtiden. En del steder i landet indeholder vandet aggressivt kuldioxid og andre uheldige forekomster. 

Tilstrækkeligt med rent vand hjælper kroppen til selvhjælp og til at udskille uønskede affaldsstoffer via sved, åndedræt og urin. Drik derfor gerne to liter frisk og rent vand dagligt medmindre der er tale om særlige omstændigheder. Kaffe, te og andre stimulanser tæller ikke med i vandregnskabet, nærmere tværtimod. Koffein kan dræne kroppen for nærende mineraler og kan også virke vanddrivende, så det er faktisk en god ide at drikke 1-2 store glas rent vand for hver kop kaffe eller te, du drikker.

Vi har her i huset måttet konstatere, at vores vand ikke er af ypperste kvalitet. For at kunne drikke tilstrækkeligt rent og frisk drikkevand hver dag, har vi de senere år afprøvet en række forskellige vandrensere. Vi anvender nu to former for vandrensning, som vi er meget tilfredse med:

1.Vi har anskaffet en vandrensemaskine. Det er en almindelig husholdningsmaskine, som dem de anvender i Japan, og den renser og omformer almindeligt postevand til ioniseret basisk vand.  Kort fortalt, så renses vandet gennem naturlige rensefiltre, og maskinen skiller vandet, det deles i 2 slanger - en basisk og en syret. Det basiske drikkevand bevarer vigtige mineraler og mindsker størrelsen af vandmolekylerne via elektrolyse. Det betyder, at vandet der kommer ud er renere og at vandmolekylerne bedre kan optages af kroppens celler. Ved at drikke vand med en PH-værdi på 8-10 mindskes oversyring og kroppen hjælpes til en optimal PH balance. Vi har vandrenseren stående i vores bryggers, men den kan også sagtens stå i køkkenet. Du kan indstille vandrensemaskinen til den ønskede PH-værdi, afhængig af om du skal bruge vandet til tilberedning af grønsager, til te eller kaffe eller til at drikke. Der er en udførlig vejledning med apparatet. Vær opmærksom på, at disse vandrensemaskiner tilbydes til meget forskellige priser i Danmark. Jeg mener at have fundet den bedste til den billigste pris. Du kan læse mere herunder. 

2.Derudover bruger vi kulstænger til at rense vandet med. De er fortrinlige, skal kun koges cirka hver 14 dag, skylles og så er de klar til at blive anvendt igen. En stor kulstang renser en liter vand i løbet af 6 timer. Jeg synes, at de er dekorative og effektive.

Du kan læse mere om vand HER

Du kan læse mere om min vandrensemaskine HER

Mad Mod Kræft - Ny eBog

mad mod kræft anette harbech olesen

Min nye e-bog "Mad mod Kræft" udkommer i dag. Såfremt du kender nogen, der kunne have interesse i denne bog med mine allerbedste råd, opskrifter og erfaringer om kræft, så er du velkommen til at henvise dem min hjemmeside (www.madforlivet.com). Alternativt kan du også dele dette indlæg på Facebook via 'synes godt om' knappen nedenfor eller blot videresende linket per mail. 

Bogen kan downloades  på Saxo.com via dette link 

PS. Bogen udkommer kun i elektronisk format (kan læses på alle computere, ipads etc.). Distributionen sker via Saxo.com, da min sidste gratis e-bog fik min egen hjemmeside til at gå ned på grund af antallet af downloads. Rent praktisk betyder blot, at man skal oprette en brugerkonto hos Saxo.com for at kunne downloade, men bogen er stadig helt gratis.

Syre, Base og Kræft

syre base kræft

Kræft trives bedst i et surt miljø. Derfor kan det være en rigtig god ide at skabe et mere basisk indre miljø, idet det kan give kræftceller langt vanskeligere trivselsvilkår. Der tales meget om syre og base balance i relation til vores madindtag. Måske fordi vi i dag spiser flere og flere syredannende fødevarer som sukker, brød, kød og ost, og vi drikker gerne rødvin, cola og kaffe til. Medicin og konserveringsmidler kan ligesom stress indirekte virke meget syredannende. Så vores nutidige livsstil virker mestendels syredannende på vores kropslige balancer. Indtaget af grønsager, der sammen med kartofler og mandler er meget basedannende, har i mange hjem måttet vige pladsen for mere kød, brød og pasta. Og det kan på sigt give problemer med helbredet.

Den tyske forsker Otto Warburg vandt Nobelprisen for sin forskning i kræftceller. Den Warburgske teori er, at kræft opstår på grund af mangel på ilt i kroppen, og at kræftceller kun forekommer i iltfattigt blod. PH værdien kan måles på en skala, der går fra 1 til 14. 1 er ekstremt syrligt og 7 er neutralt. Kroppen har det bedst, hvis PH værdien i blodet ligger mellem 7,38 og 7,42. Kroppen optager ilt op til 1000 gange bedre, når miljøet er basisk med niveauer fra 7,0 og opefter. Du kan hver dag måle syre/base balancen i din urin via en lille PH test, som kan købes på apoteket. PH værdien i din urin adskiller sig fra PH værdien i blodet. Urinens PH værdi skal helst ligge mellem 5 og 6 eller højere. Ligger den under dette, så er du for sur. Du kan anvende målingen som et parameter for, hvilke fødevarer, der virker forsurende på din krop. Det er for de fleste mennesker forholdsvis enkelt at gøre miljøet og urinen mere basisk ved at spise flere grønsager, drikke friskpressede grønsagssafter, spise mindre brød, kød og sukker, drikke mindre kaffe og rødvin og motionere mere. Det kan også være en god ide at checke vandet, for tro det eller ej, dit vand kan også være for „surt“. En god, lang travetur hver dag i den friske luft er også fantastisk befordrende for indre sundhed.

Læs også:
Mad Mod Kræft - Ny eBog
Syre Base Balance - Derfor er det vigtigt! 
Kræft er ikke nogen sygdom

Opskrift på Anti cancer drik

For megen teknik i køkkenet? Morsom video fra Tyskland!

anti cancer drik

For megen teknik i hjemmet? Del hvis du kender fornemmelsen! :)

Smart trick til deling af æg! Genialt!

trick til deling af æg 

Fik lige tilsendt dette geniale trick til perfekt deling af æggehvider og æggeblommer. Blev nødt til at dele det! :)

Tryk 'synes godt om' nedenfor, hvis du også synes det er smart!

Økologiske Greens

økologisk greens

Har du lyst til at sætte ekstra skub i smoothien eller den friskpressede grønsagssaft? Så er disse nye økologiske Greens fra Juicemester Mads Bo fantastiske. De er fremstillet skånsomt, så flest mulige næringsstoffer er bevaret, de indeholder en række af de allermest nærende fødevarer, som vi kender til. Og så er de også økologiske.

De nye Greens indeholder såvel frysetørret hvedegræs, byggræs, lucernespirer, chlorella, spirulina som kamutgræs og brændenælder. En symfoni af sundhed! Du kan læse mere om Greens og købe dem på Mads' hjemmeside www.highonlife.dk.

Læs også:
Super Grønne Juicer og Smoothies - ny bog af Mads Bo
Super Simpel Sundhed - Ny bog af Mads Bo
Den Bedste Saftpresser - Philips HR1861

Mademballage, Flourstoffer & diPAPs

mademballage-flourstoffer-diPAPs

De emballager, som vore fødevarer er pakket ind i, det madpapir eller bagepapir, vi anvender i vores køkkener eller det engangsservice vi bruger til vores frokostmad. Alle disse former for mademballage kan indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer, også kaldet diPAPs. Svenske forskere har i et nordisk studie undersøgt en lang række fødevareemballager og er kommet frem til den konklusion, at hovedparten af dem indeholder fluorstoffer, der, når de kommer i kontakt med fødevarer, kan gøre dem sundhedsskadelige at spise, idet stofferne kan vandre fra emballager til mad.

Fluorstoffer anvendes i mademballager primært for at hindre fedt og væske i at trænge igennem emballagerne eller for at beskytte fødevarerne. Selv om der er tale om småbitte mængder, så er forskerne bag undersøgelsen urolige, og de mener, at selv små mængder er tilstrækkeligt til at kunne have skadelig indvirkning i kroppen. Vi udsættes idag for fluorstoffer fra rigtig mange produkter, som vi omgiver os med, og vi ved slet ikke nok om deres effekt og interaktioner. Meget tyder på, at selv bittesmå mængder kan have en særdeles negativ effekt. Derfor kan det betale sig at gå sit køleskab og køkken igennem, brug tallerkener over madrester, plastboxe uden phtalater til salaterne og undgå så vidt muligt fast food i papemballager.

Du kan læse mere om sundhedsskadelige stoffer i emballage, køkkenudstyr og meget mere HER.

Ny forskning - narkolepsi skyldes influenzavirus

 narkolepsi influenzavirus

Narkolepsi er en sygdom, der medfører pludselige søvnanfald og muskellammelser. De mennesker, der lider af sygdommen, kan pludselig falde i søvn, også midt på dagen eller midt i et møde. Det er en invaliderende sygdom, der påvirker livet for dem, der er så uheldige at have fået den.

Ny forskning med dansk deltagelse viser nu, at nakolepsi skyldes en virusinfektion. Specifikke vira, særligt fra svineinfluenza, har vist sig at kunne igangsætte en autoimmun reaktion. En autoimmun reaktion er reaktion, hvor kroppens eget immunforsvar forvirres og istedet for at beskytte os, angriber kroppens eget væv. I tilfældet med narkolepsi er det hjernen, der angribes, og områder af hjernen ødelægges. Det omfatter ved narkolepsi de områder og de signalstoffer, der regulerer søvnen. 

Forskerne har påvist, at vira fra svineinfluenza, også kaldet H1N1, kan igangsætte den autoimmune reaktion i kroppen, der kan føre til søvnsygdommen narkolepsi.  Risikoen opstår både, når man rammes af sygdommen svineinfluenza, og når man lader sig vaccinere mod den. Denne nye viden vil forhåbentlig føre til ændret vaccinationspraksis og øge mulighederne for at hjælpe dem, der lider af sygdommen. 

Læs også:
Gode Tips til Bedre Nattesøvn
Sleep Master - Fantastiske Sovebriller
Søvn og vægttab - Kan vi sove os slankere?

Grøn Te & Hjerteproblemer

grøn te og hjerteproblemer

Et nyt studie, offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, viser, at mennesker, der drikker to til tre kopper grøn te dagligt, har 21% lavere risiko for at få hjerteanfald og en generelt lavere dødelighed, end mennesker, der ikke drikker grøn te. De sundhedsfremmende effekter tilskrives det høje indhold af flavonoider i grøn te.

Jeg nyder selv med stor fornøjelse grøn te hver dag. Grøn te skal tilberedes nænsomt, vandet må maximalt være 80 grader varmt, for på den måde bevares flest mulige antioxidanter og flavonoider i teen. Det er en nydelsesfuld drik, og der findes idag mange gode kombinationer af grøn te og mange smagsvarianter. En af mine favoritter for øjeblikket er ActiGreen grøn te med pebermynte. 

Når vi som danskere mødes er det ofte kaffe, der serveres. Jeg har derfor altid et brev frysetørret grøn te med mig i tasken, det er let at røre ud i et glas varmt vand, og så svarer sådan et lille brev til cirka 2-3 kopper almindelig grøn te. Det skyldes, at indholdet af gavnlige næringsstoffer opkoncentreres, når teen frysetørres. Vælg altid en økologisk grøn te, for konventionelle teplanter sprøjtes desværre hyppigt. 

Kilde: Am J Clin Nutr. 2013 Dec; 98(6): 1651S-9S

Læs også:
Er det farligt at drikke grøn te?
Grøn Te og Vægttab

Du kan købe Acti Green te hmed pebermynte i landets helsekostforretninger og på www.bidro.dk 

Fritureolie & Transfedt

fritureolie og transfedt

Vi ved det egentlig godt, at fritureolie ikke er sundt, men nu er det veldokumenteret, at det er forbundet med sundhedsrisiko at sætte tænderne i pommes frites og anden frituremad i grill-baren.

Der er gået over et ton pommes frites til på Aarhus Universitet, da man satte sig for at undersøge hvad der egentlig sker med fritureolier, når de opvarmes til høje temperaturer og indgår i madlavningen. Undersøgelsen koncentrerer sig om fire olier;  palmeolie, solsikkeolie, sojaolie samt en unavngiven olie.

"Vi har undersøgt indholdet af forskellige fedtsyrer i olierne og deres sammensætning for at se, hvordan de ændrer sig over tid. Derudover har vi målt på nedbrydningsprodukterne i olierne, som opstår under friturestegningen. På den måde kan vi ret præcist sige noget om oliernes stabilitet og dermed også noget om, hvor velegnede de er til friturestegning set fra et sundhedsmæssigt perspektiv," siger Annika Methmann, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet.

Resultaterne viste med stor tydelighed, at vegetabilske olier, der opvarmes til høje temperaturer, ændrer kemisk struktur, hvorved der opstår sundhedsskadelige forbindelser. Der opstår blandt andet et højt indhold af frie fede syrer samt aldehyd og akrylamid, der er toxiske, kræftfremkaldende substanser. Derudover dannes der ved gentagen brug af samme fritureolie transfedtsyrer, der er særdeles sundhedsskadelige, og forbudt i fødevarer i Danmark. Indtag af industrielt frembragte transfedtsyrer i maden kan koste dyrt på helbredskontoen og øger risikoen for stort set alle velfærdssygdomme.

Udfordringen i relation til forbuddet omkring transfedtsyrer i maden har været at kontrollere niveauerne af transfedtsyrer i eksempelvis grillbarer og fast food restauranter generelt. Her anvendes ofte billige, raffinerede vegetabilske olier. Samme olie kan bruges i frituregryderne igen og igen. På et par af de 20 grillbarer, der fik besøg i forbindelse med forsøget blev samme olie brugt i en hel uge i træk. Det dur ikke, for Universitetets forsøg viste, at nogle af olierne begyndte at transe efter gentagen brug over flere dage. Vi må håbe at denne dokumentation, som de friske studerende har medvirket til at frembringe, må blive anvendt også i praksis. Men generelt; lad være med at spise raffinerede, vegetabilske olier, fast food og frituremad. Vær yderst selektiv i dine valg af fedtstoffer, for vi består af fedt, og fedt danner grundlag for dine cellers og din sundhed. Og vi har da ikke lyst til at bestå af transet friturefedt, vel? 

Du kan læse mere om sundt fedt HER

Se TV udsendelsen, hvor jeg fortæller om forskellen på cellefedt og dellefedt HER

Du kan finde opskriften på hjemmelavede pommes frites HER

Nyt Risproteinpulver

økologisk risproteinpulver

Et nyt lækkert, højkvalitetsproteinpulver har set dagens lys. Det er Søren Wolff, der står bag udviklingen af Plantforce, et fuldtnærende proteintilskud, baseret på brune ris. Produktet smager godt, og er anvendeligt for de mange, der ønsker at øge proteinindtaget i morgensmoothien eller efter træning.

Det er efter min mening bedst at undgå proteinpulvere, der er baseret på sojaprotein, det kan virke hormonforstyrrende, allergifremmende, og vi kender ikke de fulde effekter af indtag af GMO soja. Derfor kan jeg varmt anbefale Plantforce, der er lavet af gode råvarer. Det er fremstillet nænsomt og er allergivenligt og letanvendeligt. Plantforce fåes i forskellige smagsvarianter.

Du kan læse mere om Plantforce risproteinpulver og købe dem på www.rawfood.dk

Opskrifter til 5:2 Kuren

Gode Opskrifter til 5:2 Kuren  Gode Opskrifter til 5:2 Kuren

5 dage med almindelig sund og grøn mad og 2 dage med max 5- eller 600 kalorier er forholdsvis enkelt at have med at gøre. Det er grundprincipperne bag 5:2 Kuren, udviklet af lægen Michael Mosley.

5-600 kalorier er som regel ensbetydende med en morgenmad bestående af eksempelvis en smoothie eller lidt grød med bær, kerner og valnødder/mandler. Aftensmad kan bestå af en suppe eller af wokgrønsager med fisk eller kylling. Det er for de fleste overskueligt og let, når det kun er to dage om ugen. Savner du alligevel opskrifter til de to "fastedage", så findes der to gode bøger på markedet fyldt med enkle opskrifter på dagsmenuer, der maximalt giver dig 5-600 kalorier. Det kan give ekstra inspiration til dagene med et lavt madindtag. 

5:2 kogebogen er skrevet af Mimi Spencer og er udviklet i tæt samarbejde med Michael Mosley, manden bag 5:2 Kuren. Den er fyldt med inspirerende og nytænkte opskrifter på velsmagende retter, så 5:2 Kuren let kan følges.

Du kan køb 5:2 Kogebogen HER

Sund og Slank med 5:2 Kuren er skrevet af Birdie Bjerregard og Louise Bruun og du kan købe Sund og slank med 5:2 HER 

Læs også:
Virker 5:2 Kuren?
"Verdens Bedste Kur" af Christian Bitz & Arne Astrup
Søvn og vægttab - Kan vi sove os slankere?

Følg mig på Facebook