Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 29,-

 

Bestil Mine Nyeste Bøger

den glutenfri kogebog

 Tilbud på min nyeste bog

"Den Glutenfri Kogebog"

Nu kun 199 kr + porto

Forudbestil Syv Sunde Skridt

Tilbud på min bog

"Syv Sunde Skridt"

Nu kun 199 kr + porto

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 872 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Kunstige sødemidler kan øge risikoen for sukkersyge og fedme

 

Helt ny forskning viser, at indtag af kunstige sødemidler, som for eksempel aspartam og saccharin, øger risikoen for udvikling af type 2 diabetes (sukkersyge) og fedme. Forskningen påviser, at de kunstige sødestoffer påvirker bakteriesammensætningen i tarmen negativt. Tarmbakterier har stor betydning for vores sundhed, og sammensætningen af dem har vist sig afgørende i forhold til udvikling af en lang række velfærdssygdomme. Dette går stik imod de generelle kostråd og regulativer fra henholdsvis EU og Fødevarestyrelsen.

Forskningen er foretaget af en gruppe israelske forskere, som har påvist, at når såvel mus som mennesker indtager kunstige sødemidler, så påvirkes blodsukkerniveauerne og dermed også bugspytkirtlen til udskillelse af insulin. Indtaget påvirkede således også sammensætningen af tarmbakterier og dermed deres signalleringsevne og funktion.

Det viste sig, at når såvel forsøgsmusene som menneskene, der deltog i forsøget, indtog kunstige sødemidler, så steg deres blodsukker markant. Kroppen lader sig ikke snyde af de kunstige sødemidler og opfatter dem som sukker. Det igangsætter udskillelse af insulin. Insulin fremmer inflammation, som igen indgår i uviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Forsøget viste også, at efter nogle dage med indtag af kunstige sødemidler, så ændrede tarmfloraen blandt forsøgspersonerne og musene sig. Den ændrede sig ikke ved indtag af almindeligt sukker, ligesom blodsukkerniveauerne ikke i samme grad blev påvirket af indtag af almindeligt sukker som af kunstige sødemidler.

En af forskerne bag studiet, Dr. Eran Elinav fra Afdelingen for Immunology på Weizmann Institute of Science i Israel udtaler: ”Vores resultater viser, at kunstige sødestoffer ufordøjede fortsætter igennem fordøjelsessystemet, ned i tarmene, hvor de påvirker bakteriefloraen negativt”. En anden af forskerne bag studiet professor Eran Shagal udtalte: ” I ingen af vores forsøg fandt vi, at der var en fordelagtig effekt af kunstige sødemidler. Tværtimod viste alle studierne en skadelig effekt. De viste alle, at kunstige sødemidler er forbundet med forhøjede blodsukkerniveauer”.

Det er dejligt, at dette nu langt om længe er solidt dokumenteret, at kunstige sødestoffer er skadelige for vores helbred og blandt andet kan øge risikoen for udvikling af såvel sukkersyge som fedme. Blandt andet. Vi har bedt om sådanne undersøgelser i mange år, men modstand og industrielle interesser har vejet tungere end hensynet til befolkningssundheden. Nu er studiet her, det er velgennemført og overbevisende, og vi må så håbe, at denne forskning giver anledning til øjeblikkelige ændringer i vores officielle anbefalinger samt indvirkning på den rådgivning der gives blandt andet til sukkersyge og overvægtige på landets hospitaler. Kilde:  Jotham Suez, Eran Segal, Eran Elinav et al; ”Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota”;  Nature, 2014; DOI: 10.1038/nature13793

Læs mere om, hvordan kunstige sødemidler kan gøre dig fed  Læs mere om sunde alternativer til sodavand og læs om det sundere sukker; kokossukker

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Økologiske æbleavlere får erstatning

Læste du også om de økologiske æbleavleres nedtur, da det viste sig at deres lækre, økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, der stammede fra konventionelle landmænds sprøjten. Stoffet prosulfocarb viser sig at fortætte sig i atmosfæren og de de uvelkomne rester er blevet spredt ud over store områder, altså også økologiske æbletræer, med regnen. Nu får de økologiske æbleavlere erstatning, MEN handlingsplanen halter gevaldigt.

Læs mere på Organic Today HER

Læs om, hvordan de økologiske æbleavleres nedtur HER

Få opskriften på verdens bedste æblekage med mandellåg HER

Få opskriften på de lækreste æblemuffins (også i glutenfri version) HER

Amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod syreneutraliserende medicin

Lider du af reflux eller sure opstød og tænker du, at det skyldes for megen mavesyre, så vær opmærksom på, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, netop har udsendt en advarsel mod brug af syreneutraliserende medicin. Man har nemlig fundet ud af, at den form for medicin kan gøre dig alvorligt syg. Hvor ville det være dejligt, såfremt den danske Sundhedsstyrelse fulgte trop med en advarsel, for alt for mange behandles med denne medicin uden at problemerne med reflux eller sure opstød skyldes for høje niveauer af mavesyre.

Det er enkelt og billigt at teste for for megen mavesyre, og det er yderst væsentligt at få konstateret, om det egentlig ER for megen mavesyre, der udløser symptomerne. For lidt mavesyre giver nemlig nøjagtig samme symptomer som for megen mavesyre. Desværre er det ikke gældende praksis at teste for mavesyreniveauerne, før eventuel syreneutraliserende medicin udskrives.(Læs mere via linket herunder). 

Døjer du med sure opstød, prøv at spise de mange helt almindelige fødevarer som eksempelvis æbler, der har vist sig at have stor og positiv virkning mod for megen mavesyre. Det er derfor på alle måder en god ide at spise et dejligt økologisk æble hver dag. Suppler med mandler og masser af økologiske grønsager, det har god og basedannende effekt. Du kan også udelade de fødevarer, der er meget syredannende som for eksempel kaffe, cola, kød, sukker, hvidt brød og chokolade og istedet drikke lidt basete. Sådanne små tiltag hjælper hos de fleste, hvis problemet er for megen syre.

Er problemet for lidt mavesyre, så er det væsentligt at få mavesyreproduktionen stimuleret igen. Tilstrækkelig med mavesyre er vigtigt for at kunne fordøje maden effektivt, danne tilstrækkeligt B12 vitamin og holde uønskede bakterier og parasitter væk. Du kan stimulere en eventuel lav mavesyreproduktion med tilskud af Betain HCL eller Bitterstern dråber. 

Du kan læse mere om mavesyreubalancer HER

Vaccine mod cøliaki og glutenallergi på vej

Flere og flere mennesker oplever, at de ikke tåler gluten. Gluten er et proteinstof, der findes primært i hvede, men også i rug og byg. Konventionelle havregryn indeholder også ofte rester af gluten, selvom havregryn ikke fra naturens side indeholder gluten. Cøliaki er en autoimmun sygdom forårsaget af gluten. Sygdommen bevirker en nedbrydning af tarmepitelet med nedsat optagelse af vitale næringsstoffer til følge.  Glutenallergi er en uhensigtsmæssig reaktion fra immunforsvarets side på indtag af gluten.

Avisen Daily Mail oplyste i går, at et amerikansk medicinalfirma nu er ved at udvikle en vaccine mod cøliaki eller glutenallergi. Vaccinen skulle efter sigende kunne kurere sygdommen ved at øge kroppens tolerance overfor gluten. Det foregår ved at injicere små mængder gluten i blodbanen. Ved at gentage denne procedure i flere omgange og langsomt øge dosis, så vil immunforsvaret langsomt kunne vænne sig til indtag af gluten uden at reagere negativt.

Cøliaki og glutenallergi helbredes i dag ved fuldstændig afholdenhed fra indtag af gluten. Spørgsmålet er bare, om glutenallergi eller cøliaki kan betegnes som uhensigtsmæssige kropslige reaktioner på en sund fødevare, eller er det monstro naturlige kropslige reaktioner på en usund fødevare? Ja, jeg spørger bare…

Du kan læse mere om gluten, glutenallergi og glutenfri levevis HER og du kan købe Den glutenfri kogebog HER

Ny tænketank skal ændre danskernes madvaner

Fødevareminister Dan Jørgensen har netop nedsat en tænketank, der skal fremme danskernes madkultur. Umiddelbart et prisværdigt initiativ, tænker jeg, da jeg læser overskriften, og formoder selvfølgelig, at ministerens formål med denne foranstaltning er at højne kvaliteten af fødevarer i Danmark samt danskernes sundhed generelt.  

Men da jeg læser videre i pressemeddelelsen, så skriver Dan Jørgensen; ”at Danmark har et unikt fadebur af gode råvarer”. Jeg tænker umiddelbart på udvalget i danske supermarkeder, der bestemt ikke er en Odysse’ i kvalitet og gode råvarer, men forestiller mig så, at ministeren nok mener, at der netop fremover skal fokus på nye spændende råvarer, bønner i stedet for bøffer, flere økologiske grønsager og mindre kød, kemi og forarbejdede færdigretter.

Men nej, den nye tænketank, der skal ændre danskernes spisevaner, består af medlemmer fra industrielle interesseorganisationer, forskere og sundhedseksperter, hvoraf mange har tilknytning til industrien, og formanden, han hedder såmænd Søren Gade og er formand for Fødevare-Landbrug.

Derfor får Dan Jørgensen i den grad dumpekarakterer hos mig for dette initiativ. Hvis vi nogensinde skal have sundhed her til lands og gode råvarer, fri for kemi og alskens numre, så kræver det uvildighed. Uafhængighed af industrielle interesser fra såvel Fødevareministeriums, Fødevarestyrelses og Sundhedsstyrelses side.

Den enkelte dansker har ikke en chance for at gennemskue en fødevarers kvalitet eller lødighed, aner ikke at alt konventionelt kød er proppet med GMO soja, at konventionelle kartofler er fyldt med pesticidrester, og at brødet er bagt af næringsdrænet mel, krydret med vækstfremmere. Og sådan kunne jeg blive ved. Den stadige og efter min mening livsfarlige sammenblanding af industrielle og monetære interesser og så officielle såkaldte sundheds- eller kostråd som udokumenterede madpyramider etc. har kostet og koster danskerne dyrt på kontoen for sundhed, livskvalitet og livslængde. 

Du kan læse mere om sunde fødevarer og hvor vanskelige de er at finde HER

Havtorn - Nordens citroner

De gule havtorn bær dufter friskt og sødt, men de snyder lidt, for når du spiser dem, viser de sig at være temmelig sure. De kan tilføre friskhed og markant smag til alt lige fra fiskeretter til kager og marmelade. Og så er de super sunde.

Havtorn bær er rige på vitaminer, særligt på C vitamin. Sådan et lille gult bær indeholder lige så meget C vitamin som en hel appelsin. Havtorn bær indeholder også gavnlige omega 7 fedtsyrer. Omega 7 fedtsyrer er en gruppe fedtsyrer med hormonel effekt. De kan reducere risikoen for udvikling af såvel diabetes type II som åreforkalkning og overvægt. De kan sænke inflammationsniveauerne i kroppen og have en afbalancerende effekt på kroppens kolesterolniveauer.

Det er forskere fra Harvard, der har fundet frem til omega 7 fedtsyrernes store sundhedsfremmende effekt, og du kan finde disse attraktive fedtsyrer i havtorn, i macademianødder og lidt i fisk. Der er udviklet kosttilskud med omega 7 fedtsyrer, hvor netop omega 7 fedtsyren palmitoleinsyre er isoleret og koncentreret, for dermed at kunne have optimal effekt på såvel kroppens fedtsyreniveauer som på blodsukkerbalance og vægt. Bær fra havtorn indeholder cirka 15-25% omega 7 fedtsyrer. 

Havtorn menes oprindeligt at stamme fra Nepal og Tibet, men buskene er i dag fremherskende langs alle danske kyster. De kan ikke plukkes, derimod kan du klippe de små grene af hvor bærrene sidder. Vær varsom når du gør det, for de har lange og stikkende torne. Klip dem til, når du kommer hjem, og frys dem ned (her er det praktisk, at der ikke er for mange store og lange grene). Tag de frosne grene og klaser ud, og ryst dem enten i en papkasse eller brug en gaffel til at tage bærrene af grenene med.

Bærrene kan du juice som de er, og eventuelt fryse juicen ned i små plastbægre, hvis du har mange bær. Juicen kan nemlig kun holde sig et par dage i køleskab. Laver du friskpresset grønsagsjuice om morgenen, kan du med stor fordel bruge en håndfuld friske havtorn bær eller to deri også.

Du kan også koge bærrene op og presse dem igennem en sigte, så har du en puree, som du kan anvende til fiskeretter eller i saucer. Bærrene kan også tørres i en tørremaskine og males til havtornedrys. Det kan bruges over morgenens yoghurt med bær og mysli eller over salater og grønsager. Bærrene er også meget velegnede til marmelade.

Du kan finde opskriften på havtorn marmelade HER  

Du kan finde opskriften på Kokostoppe med havtorn HER

Du kan finde opskriften på en lækker drik med havtorn og ingefær HER  

Du kan købe bogen Havtorn HER og du kan købe økologiske havtorn bær og drys HER

Hvidløg er havens penicillin

Hvidløg betegnes som en krydderurt og er samtidig en flerårig løgplante. Den er næringsrig, kraftfuld og stærk og kaldes også for havens penicillin. Hvidløg blomstrer i juli og august med smukke hvidviolette skærmblomster, og løgene er sammensat af stærktsmagende fed, som pilles og anvendes i madlavningen. 

Udover at tilføre maden smag og karakter kan hvidløg også anvendes som lægeplante. Den har en dokumenteret forebyggende effekt mod blodpropper og for højt kolesterol, den virker antiinflammatorisk og antibiotisk. Hvidløg styrker tillige immunforsvaret og kan modvirke infektioner, forkølelse og snue. Du kan sågar bruge hvidløg som effektiv ormekur, mod svamp og parasitter og meget meget mere.Mod forkølelse er hvidløgste suverænt. Du tager blot to fed hvidløg, skåret i mindre stykker sammen med lidt frisk ingefær og hælder kogende vand over. Lad det trække et par minutter og suppler eventuelt med friske citronskiver og manuka honning, så bliver såvel smag som effekt bedre. 

 

Det kan være en god ide altid at have friske hvidløg i huset og anvende dem med rund hånd i maden. Det kan betale sig at tilsætte hvidløgene til allersidst, for således at bevare flest muligt af hvidløgs sundhedsfremmende effekter. Husk altid at anvende økologiske hvidløg, så undgår du unødig kemi. 

Du kan læse mere om antiinflammatoriske tiltag HER

Du kan finde opskriften på bagte hvidløg HER

Økologisk Byggræs Juice

byggræs juice

Min gode hvedegræssaft leverandør (www.hvedegraessaft.dk) tilbyder nu også frisk økologisk Byggræs Juice. Byggræs er super sundt og indeholder enzymer, sunde plantenæringsstoffer og antioxidanter i rigt mål. Du kan med fordel blande hvedegræssaft og byggræssaft i morgenens friskpressede saft eller skifte imellem dem fra dag til dag, for de komplementerer hinanden suverænt. Du kan se en opskrift på Byggræs Booster herunder eller hvad med denne super sunde grønsagssaft HER.

Du kan bestille byggræssaft via www.hvedegraessaft.dk. OBS: Når du bestiller minimum 2 poser af hvilken som helst juice fra www.hvedegraessaft.dk, så får du 2 ugers Bonus pakke af det NYE Byggræs Juice GRATIS med (værdi 300kr). Skriv blot 'Festtilbud' på din bestilling, så vedlægges der automatisk 2 ugers byggræsjuice (værdi 300kr) til din levering.

Har du problemer med bestillingen, så kontakt Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

ByLykke Creme - Colostrum Råmælk

Bylykke Råmælk Creme

ByLykke producerer gode cremer og olier til vores hud. Colostrum cremen vakte særligt min interesse, fordi jeg på det tidspunkt havde noget genstridigt udslet på min ene arm. Cremen hjalp efter kun få dages påsmøring.

Råmælk er særdeles næringsrigt. Det siger sig selv, når afkommet skal kunne vokse og leve alene af det, så skal det være fyldt med krudt, næring og andre gode sager. Pia Lykke får råmælken - kaldet colostrum - fra New Zealand. Hun har arbejdet på at få et dansk økologisk colostrum produkt, men det har ikke været muligt at fremstille. Derfor nu den New Zealandske, der er frisktappet og af utrolig høj kvalitet. Den er så ren, at den kan spises. På New Zealand kælver køerne en gang om året, hvor der så produceres colostrum. Det bevirker et højere indhold af gavnlige næringsstoffer i forhold til den danske colostrum, der lider under det faktum, at køerne kælver hele året.

Colostrum har været anvendt i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet i 2007 og ingrediensen blev i den forbindelse vurderet som havende antiinflammatorisk effekt. Mennesker med tør hud, eksem og med lidelsen Rosacea kan have særlig gavn af cremen, der også findes i en lotionudgave.

Du kan købe både creme og lotion på www.netspiren.dk.

Havtorn - rige på vitaminer og på omega 7 fedtsyrer

Du kan finde havtorn langs Danmarks mange strande, og det kan betale sig at samle havtorn, for det er ren og uforfalsket sundhed, som du finder i grenenes gyldne bær.  

Når du skal ud og samle havtorn, så vær opmærksom på, at grenene på havtornbusken er fyldt med torne. Det kan derfor være en god ide at have en saks med, så du let kan klippe de bærfyldte grene af. Et godt tip fra Aftenshowet i går aftes lød  på, at fryse grene og bær ned, at lægge de frosne grene ned i en papkasse og ryste den grundigt, så skulle bærrene falde af og ligge nederst i kassen. Det skal da afgjort prøves, for bærrene er vanskelige at få hele af grenene, når de ikke er frosne.

Havtorn er en sand vitaminbombe. Et bær indeholder ligeså meget C vitamin som en hel appelsin, og så indeholder den også omega 7 fedtsyrer, der er en sundhedsfremmende men vanskelig tilgængelig fedtsyre.  Havtorn bærrene er syrlige i smagen, og de mister let deres syrlige og friske smag, når de varmes op. Derfor kan du med fordel bruge dem i dagens friskpressede grønsagssaft eller rå i kompot til bagt selleri, jordskokker eller fiskeretter. Du kan også servere det med lidt god ost til et stykke brød.

Du kan således bruge bærrene friske i friskpresset grønsagssaft eller du kan mase eller knuse bærrene i en sigte. Pureen kan koges ind eller serveres som den er til bagte grønsager, til fisk eller ost og sågar også i kager, hvor den syrlige smag passer.

Jeg er på vej ud med saksen og vil eksperimentere lidt i køkkenet. Du hører nærmere...

Du kan købe havtorn på kapsler HER

Du kan købe bogen Havtorn - nordens citron på tilbud HER

Grøn te beskytter mod Alzheimer's og demens

Der er godt nyt for alle os, der elsker en god kop te. Grøn te ikke alene stimulerer immunforsvaret, det kan også effektivt forebygge udviklingen af Alzheimer's og demens. Ny forskning viser, at ved at drikke grøn te ekstrakt dagligt, kan vi nedsætte vores risiko for udvikling af kognitive lidelser med hele 54%.

Det har længe været velkendt, at grøn te kan styrke immunforsvaret, hjælpe dig til at tabe i vægt og øge din insulinfølsomhed med mere, men nu viser helt ny japansk forskning, at grøn te ekstrakt også kan beskytte dig mod Alzheimer's og demens. For første gang har et humant studie, med 1000 deltagende forsøgspersoner, der alle fik foretaget hjernescanninger, vist, at grøn te ekstrakt specifikt stimulerer de områder i hjernen, der sørger for vores hukommelse. Samtidig viste grøn te en hæmmende effekt i forhold til dannelsen af de proteinstoffer – også kaldet amyloide plaques – der netop fremmer hukommelsesbesvær, Alzheimer's og demens.

Derfor kan du med sindsro nyde et par kopper god grøn te dagligt. Det er væsentligt, at det er grøn te og ikke sort te, idet den fermenteringsproces, som sort te gennemgår, fjerner hovedparten af de gavnlige polyphenoler. Polyphenoler er de plantestoffer, der gør grøn te til så sund en drik. Vælg også altid en økologisk variant af grøn te. Teplanten er afgrøde, der sprøjtes meget, og konventionel grøn og sort te kan indeholde rigtig megen uønsket kemi. Det gør de økologiske varianter til gengæld ikke. Husk også, at når du tilbereder din grønne te, skal vandet være max. 80 grader varmt, så bevarer du flest polyphenoler og andre gavnlige stoffer. 

Personligt har jeg altid et par breve ActiGreen grøn te med pebermynte med i tasken, og drikker dem med stor fornøjelse. Et brev frysetørret grøn te svarer til adskillige kopper almindelig grøn te, når det kommer til indhold af gavnlige plantenæringsstoffer, og normalt deler jeg et brev og anvender et brev til to kopper te. Jeg køber også økologisk grøn te hos Tante-T på nettet, hun har nogle virkelig skønne varianter, lige nu er min favorit Fleur de Provence. Grøn te er også velegnet som is-te i varmen, eventuelt med isterninger, frisk mynte og frisk lime. Rigtig god fornøjelse.

Du kan købe ActiGreen grøn te med pebermynte HER

Du kan købe Tante-T teer HER

Du kan også læse min artikel "Er det farligt at drikke grøn te?" HER 

Kilde: Hyung Y, et al; "Insights into antiamyloidogenic proterties of the green tea extract – epigallocatechin-3.gallate toward metal-assiciated amyloid-beta species" Prot Natl Acad Sci USA, 2013; March 5th; 110(10); pp 3743-3748.

Hyben, tips og tricks

Nu er det tid for skønne og næringsrige hyben. De er omkring os lige nu, klar til at plukke og bruge i enten marmelader, kager eller smoothies. De er sunde, sprængfyldt med C vitaminer og andre gode sager og tilskrives antiinflammatorisk effekt. Det, at fjerne de genstridige kerner, kan dog være et stort arbejde, og afholder mange fra at kaste sig ud i at anvende de sunde hyben, men der er faktisk et par ret gode tricks til effektiv og hurtig udkerning.
 
1. Skær top og bund af, rens hybenbærrene, flæk dem og frys dem ned. De genstridige kerner er langt lettere at fjerne fra frosne hyben med en teske, end fra friske.
2. Skær top og bund af, rens hybenbærrene, flæk dem og blend dem i mindre portioner. Læg herefter mosen i et stort glas med vand. Da kernerne vejer mindre end bærrene, vil de flyde ovenpå, og kan således let fjernes. Tilbage har du en hybenmos, som kan anvendes til nedenstående marmelade, til kager eller i smoothies. 
 
P.S. Det er bedst at fjerne kernerne, da de også er kendt som "Kløpulver", og kan fremkalde ubehagelig kløe, hvis de kommer på kroppen eller spises. 
 
Du kan finde opskriften på hybenmarmelade HER
Du kan læse mere om inflammation HER

Pesticid alarm! Danskerne udsættes for pesticidrester i et omfang, som aldrig set tidligere

Ekstra Bladet afslørede i går, at danskerne udsættes for pesticider i så stort et omfang, at det kan udgøre en helbredsrisiko. En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet viser, at i særlig grad udenlandsk frugt og grønt indeholder så store mængder pesticidrester, at det kan udsætte danske forbrugere for en sundhedsrisiko at spise dem.

Adskillige danske og udenlandske forskere advarer mod det stadigt stigende forbrug af pesticider. Ikke alene er grænseværdierne blot anslåede værdier, der er heller ingen, der kender den samlede effekt af indtaget af mange forskellige pesticidrester på en gang. De interagerer og mange kan forstærke effekten af et enkelt pesticid flere hundrede gange. Fænomenet kaldes for cocktaileffekten, og netop den cocktail kan det betale sig at have den allerstørste respekt for.

Pesticidrester selv i mindre mængder har vist sig at kunne skade børns hjerner og påvirke deres indlæringsevne negativt. Det er desuden påvist, at pesticidrester kan skade vores centralnervesystem, sænke immunforsvarets evne til at beskytte os, øge risikoen for udvikling af kræft samt sænke forplantningsevnen. Indtag af flere forskellige pesticidrester, som vi får ind i os gennem al konventionel frugt og grønt, såvel dansk som udenlandsk, kan udgøre en sådan helbredsfarlig cocktail.

De fleste forbrugere har tillid til danske politikere, der påstår, at vi har verdens højeste fødevaresikkerhed. Danske forbrugere er ikke klar over, at de sammen med deres børn intetanende deltager i det største menneskelige eksperiment nogensinde. De er slet ikke klar over, hvor farlig al den kemi de spiser er. Og politikerne løfter ikke en finger for, at give danskerne et reelt valg. Tværtimod, de har netop stemt for et EU forslag om højere grænseværdier for enkelte pesticider.

Det er ikke alene uacceptabelt, at der overhovedet sælges varer med rester af sundhedsfarlig kemi, som ikke er udførligt mærkede med, at de indeholder disse stoffer. Det er uanstændigt, at danske politikere, DTU og Fødevarestyrelsen forsøger at nedtone debatten og problemet. Det vil givetvis blive betragtet som både barnligt og naivt at forlange klar mærkning og dansk stop for brug af pesticider, men ærlig talt, er det rimeligt, at fødevareproducenter og konventionelle landmænd skal have lov til at ødelægge vores mad? Den mad, som vi er afhængige af, og som skal nære os og skabe basis for sundhed og balance. Derfor er der kun en vej for os forbrugere; at købe økologisk. Dermed undgår du pesticidrester og sender et klart og utvetydigt politisk signal om, at det her vil du hverken finde dig i eller deltage i.

Det nytter ikke noget at købe dansk, for dansk frugt og grønt er også fyldt med pesticider. Læs mere HER              

Du kan læse om, hvordan pesticidrester skader børns hjerner HER                                                                              

Du kan læse mere om cocktaileffekten HER

Miljøministeren lader økologiske æbleavlere i stikken


Økologien er stærkt udfordret. Et er gensplejsede afgrøder, der spreder sig som lynets hast, noget andet er sprøjtemidler, anvendt i det konventionelle landbrug, der nu også forurener økologiske afgrøder. Et helt konkret tilfælde er danske, økologiske æbleavlere, der i år oplever, at deres æbler forurenes af sprøjtemidlet prosulfocarb. Sidstnævnte udfordring kan der helt konkret gøres noget ved, hvis man altså vil…

Det konventionelle landbrug sprøjter lystigt. De lader sig på ingen måde begrænse af aftalen om nedbringelse af brugen af sprøjtegifte, for det er jo en frivillig aftale, og dermed ikke bindende for landmanden, der stædigt fortsætter med at anvende flere forskellige former for kemi og større mængder sprøjtegifte år for år. Godt hjulpet på vej af Fødevare-Landbrug, den danske regering og EU. Det ikke alene ødelægger vores grundvand, det er også sundhedsskadeligt, kræftfremkaldende, dårligt for fertiliteten og nu også faretruende tæt på at ødelægge den økologiske fødevareproduktion i Danmark.

Lige nu står landets økologiske æbleavlere frem med chokerende nyt. Sidste år viste en stikprøvekontrol, at 12 ud af 17 økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, til trods for, at de økologiske æbler var avlet økologisk og dermed slet ikke sprøjtede. Det er anvendelsen af pesticidmidlet prosulfocarb, der i særlig grad giver æbleavlerne problemer. Brugen af dette middel udfordrer dermed også alle os, der lever af økologiske råvarer, fordi vi ikke ønsker al kemien fra de konventionelle landbrugsprodukter indenbords.

Prosulfocarb anvendes blandt andet som et ukrudtsmiddel og sprøjtes over konventionelle korn- og kartoffelmarker. Når landmanden sprøjter eller lige har sprøjtet, så fordamper en del af sprøjtemidlet op i atmosfæren. Det fortættes og spredes igen via regnvandet, uforudsigeligt bredt drypper det, og således også over økologiske marker og frugtplantager.

Det er ikke bare dybt urimeligt, det er også uacceptabelt, at det overhovedet er kommet så vidt. Jeg tror ikke, at nogen danskere har stemt på politikere, der ønsker mere kemi og mindre økologi. Jeg kender heller ikke nogen danskere, der med fornøjelse sætter tænderne i fødevarer, fyldt med rester af prosulfocarb eller andre kemiske stoffer. De fleste mennesker ved det bare ikke, eller ønsker ikke at vide det. Men politikerne ved det og har ansvaret, og den almindelige dansker betaler nu sammen med de økologiske frugtavlere prisen. Vi er ganske enkelt blevet taget som gidsler i denne beskidte affære, der i bund og grund handler om penge.

Så, fru miljøminister Kirsten Brosbøl, det er her du skal vise flaget og hvad du står for. Det nytter ikke at se tiden an eller at gemme sig bag floskler, tom politikersnak eller frivillige ordninger. Det her handler om giftige kemiske stoffer, der gør os mennesker syge, ødelægger vores miljø og vores gode, økologiske afgrøder. Der er brug for handling lige NU. Mit råd er; Sæt for en gangs skyld folkesundheden øverst på dagsordenen,lyt til forbrugerne og forbyd brugen af pesticider i Danmark. Vi gik enegang i udfasningen af transfedtsyrer tilbage i 2001, ganske enkelt fordi vi bliver syge af at spise dem. Vi kan gøre det samme med pesticider. Forbyd brugen af skadelige pesticider i det konventionelle landbrug nu, ellers har vi ikke økologisk råvareproduktion om få år.

Det allerbedste du som forbruger kan gøre er stadig at købe økologiske råvarer, også økologiske æbler. De checkes og sorteres, og indeholder de for mange sprøjterester, så nedklasseres de til konventionelle æbler, selvom de er avlet og dyrket økologisk. Hvert økologisk køb du foretager er en stemme på en politiker, der støtter sunde, økologiske og kemifri fødevarer. Så ønsker du at kunne købe giftfri fødevarer og æbler også fremover, så er det her du kan påvirke…og det er IKKE nok at købe dansk, for danske landmænd bruger rigtig megen kemi, det skal være økologisk.

Du kan læse mere om indholdet af pesiticidrester i dansk frugt og grønt HER

Du kan læse mere om grønsager fyldt med pesticidrester HER

Og om hvordan pesticidrester kan påvirke børns hjerner HER

Og om økologien er i fare HER

Blåbær er sunde

Det har været udfordrende for forskerne at påvise blåbærs reelle sundhedseffekt, men nye studier viser, at blåbær er sunde, de forbedrer vores kognitive formåen samt optimerer hjerte- og kredsløb. Et studie viste, at indtag af blåbær kan forebygge diabetes og hjertesygdom – hos rotter. I studiet blev der påvist forbedringer i hjerte, kar og kredsløb blandt de rotter, der fik en kost rig på blåbær. Et delstudie fra Harvards store nursestudy har vist, at kvinder, der jævnligt spiser bær – blåbær eller jordbær – har mindre risiko for at få et hjerteanfald sammenlignet med kvinder, der sjældent spiser bær. Meget tyder derfor på, at det også for os mennesker er en god ide at spise bær, gerne blåbær eller jordbær, et par gange om ugen eller hyppigere.

Blåbær er efter min mening naturens gave til os mennesker. De modvirker inflammation i kroppen, de har også en beskyttende effekt på hjernecellerne, og dyrestudier har vist, at de gavnlige stoffer i blåbær kan modvirke Alzheimers og demens og har en gavnlig effekt på blodtrykket. Desuden smager de godt, og jeg nyder at få blåbær iblandet Skyr og med hjemmelavet mysli til morgenmad. En lækker blåbærsmoothie næsten emmer af sundhed og sammen med agurk, æble, citron, banan, hampeprotein og hampefrøolie kan det faktisk gøre det ud for et helt måltid. Båbærsmoothien kan også fryses ned os spises som is.

Blåbær kan også hjælpe til en bedre fordøjelse i særlig grad, hvis de spises sammen med et godt surmælksprodukt som eksempelvis Skyr eller Acido, der samtidig er rige på mælkesyrekulturer. Kombinationen er optimal, og når de skønne bær smager godt og samtidig kan fremme vores kognitive formåen, så er der vist ikke noget at vente på; spis løs af de skønne bær. Og husk at vælge de økologiske, så du undgår al den unødige og giftige kemi.

Du kan anvende friske blåbær i sæson, og kender du et blåbærsted med vilde blåbær, så er de ekstra rige på de gavnlige plantenæringsstoffer, blandt andet antocyaniner. Antocyaniner er kendt for deres høje ORAC værdi, der er en angivelse af deres antioxidative virkning i krop og hjerne. Udenfor sæson kan du anvende frosne blåbær, for næringsstoftabet ved frysning er minimalt. Koges blåbærrene derimod, så er næringsstoftabet markant og kan nærme sig firs procent. Det kan desværre være nødvendigt at give importerede, konventionelle og frosne bær et opkog for at slå uønskede bakterier ned. Derfor er danske, økologiske blåbær bedst. 

Du kan finde opskriften på blåbærsmoothie HER 

Åbent brev til Fødevareminister Dan Jørgensen

Kære Dan Jørgensen,

Tak for dit indspark i debatten om danskernes madvaner. Du har ret, de er alt for ringe, og en debat hilses derfor velkommen. Ved at rejse denne debat, har du dog for mig at se stillet dig selv i lidt af et dilemma. Det er nemlig ikke kun danskerne selv der har et ansvar for at købe sundere mad, det har du og regeringen også, og det har industrien i særdeleshed. Det handler grundlæggende om udbud, kvalitet, dyrevelfærd og uvildig rådgivning.

Den alliance, der igennem mange år, har eksisteret imellem Fødevare-Landbrug og den øvrige fødevare- og medicinalindustri og så Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og dine ministerielle embedsmænd, har været og er en livsfarlig cocktail for danskerne. Officielle kostanbefalinger, der udformes sammen med industrien og landbruget, tilladelser til produktion, forarbejdning og salg af fødevarer, der efter min mening intet har med mad at gøre, manglende support til små, økologiske landbrug til fordel for stordrift, og jeg kunne blive ved. Det er ikke danskernes sundhed, der står øverst på dagsordenen, når der skal lovgives, rådgives eller produceres.

Derfor Dan Jørgensen, er dit initiativ prisværdigt, men start med at rydde op i egen hønsegård. Skab vandtætte skodder imellem industri og dit ministerium og dine styrelser. Vær kritisk, og lad som udgangspunkt industrien dokumentere, at en ny fødevare, raffineret synder og sammen og fyldt med tilsætningsstoffer, ikke er farlig for menneskers helbred, frem for omvendt.

Vi ønsker uvildighed, saglighed og kvalitet. Ikke flere margarinesager, sukkersager, svinesager og andre narrestreger. Ryd op, og sæt folkesundheden øverst på dagsordenen. Gør økologiske fødevarer billigere end konventionelle, gør det lettere for de små landmænd at producere kvalitet også selvom de er små. Gør det lovpligtigt, at alle sprøjtemidler, tilsætningsstoffer, GMO soja med mere skal deklareres udenpå varen på store, gule mærkater. Gør Fødevarestyrelsen klart, at de arbejder for forbrugerne, ikke for industrien, og lad sund mad, tilberedt af gode, økologiske råvarer, indgå som et fag i skolen. Så skal du se løjer, hvor hurtigt danske familier kan komme til at leve sundere og nyde mad tilberedt af gode velsmagende råvarer - til gavn og glæde. Det er muligt, og du som ansvarlig minister kan foranledige det. 

Du kan læse mere om, hvordan pesticidrester påvirker vores børns hjerner negativt HER 

Sådan undgår du at blive smittet med MRSA bakterien


De danske myndigheder har vendt det blinde øje til i sagen om den resistente MRSA bakterie. Konsekvensen heraf er, at samtlige svin i konventionelle danske svinebesætninger om få år formodes at være inficerede med MRSA-bakterien.  Svinene bliver ikke syge af bakterien, men det kan vi mennesker blive, hvis vi kommer i kontakt med svinene eller deres ejere. Det værste af det hele er, at på grund af svineproducenternes massive anvendelse af antibiotika, er MRSA bakterien blevet resistent overfor flere typer antibiotika. Det betyder, at de mennesker, der smittes, vanskeligt kan behandles effektivt. Fire danskere er allerede døde af bakterien, som førende professorer og sundhedseksperter mener, vil udgøre en veritabel bombe under hele vores sundhedssystem.

Undersøgelser viser, at såvel mennesker, der bor i nærheden af konventionelle svinelandbrug, som mennesker i tætbefolkede byområder er i risiko for at blive smittede. Så vi er alle udsatte, og det viser sig, at bakterier kan smitte fra grise til mennesker men du kan også blive inficeret ved at spise svinekød. Det er ikke alle mennesker, der smittes med MRSA bakterien, der får symptomer, så derfor kan raske smittebærere give smitten videre uden at vide det. Det er særligt svage og syge mennesker, der rammes af symptomer fra bakterien, men også mennesker med sår eller skader inficeres lettere. Desværre tager myndighederne og fødevareministeren større hensyn til bruttonationalprodukt, omsætning og eksport end til folkesundheden. I Norge har man taget konsekvensen af den farlige bakterie, fundet frem til hvilke svinehold, der var inficerede, slået dem ned og erstattet dem med nye. Det har bevirket, at man nu har overblik over omfang og antal inficerede grise. Danske myndigheder har efter min mening ikke udvist rettidig omhu i relation til behandling af den omfattende sundhedsrisiko, som MRSA bakterien udgør. Tværtimod har man forsøgt at fortie såvel omfanget af inficerede svinebesætninger, alvorligheden af MRSA infektioner samt undladt at oplyse om dødsfald forårsaget af MRSA bakterien. Det er dybt alvorligt og særdeles betænkeligt. Bakterien er nu så udbredt i danske, konventionelle svinebesætninger, at de økonomiske konsekvenser ved samme tiltag som iværksat i Norge, vil være uoverskuelige. Igen er det folkesundheden og den almindelige dansker, der står som tabere, og landbruget og monetære interesser, der prioriteres.

Der er få men enkle råd du kan følge, hvis du vil undgå at blive syg af MRSA bakterien:

1.       Styrk dit immunforsvar ved at spise økologiske grønsager, krydderurter, bær, frugt samt en multivitamin-mineralpille hver dag af høj kvalitet.

2.       Styrk din tarmflora ved at spise masser af mælkesyrebakterier, eksempelvis gennem velsyrnede yoghurter som fx Acido, mælkesyregærede grønsager, Kefir eller hjemmelavet yoghurt. Du kan supplere med en tsk. antibakteriel Manuka honning hver dag.

3.       Hold en god køkkenhygiejne, vask ofte hænder, desinficer knive og spækbrætter og skift karklud hyppigt.  

4.       Undgå så vidt muligt svinekød. Vælg i stedet andre former for økologisk kød, når du skal have kød på bordet og gennemsteg det altid.

5.       Lad være med at besøge svinestalde og undlad at klappe grise.

Du kan læse mere om MRSA bakterien HER                                                                                                                 

Du kan få opskriften på hjemmelavet yoghurt HER

Du kan læse mere om antibakteriel Manuka honning HER 

Middelhavskost er sundt

Der har været talt om den sunde Middelhavsmad i mange år, men nu har forskere fra Harvard's store Nurse Health study påvist, at mennesker med hjertesygdomme kan leve op til syv år længere, hvis de spiser mere Middelhavsmad.

Studiet, der fornylig er publiceret i Journal of Clinical Nutrition, omfattede ikke mindre end 6,137 mænd og 11,278 kvinder, der alle led af hjertesygdomme. Deltagerne, en mindre gruppe fra verdens største studie af sin art; The Nurse Health Study, hvor 140,000 mennesker har deltaget siden 1976, har indrapporteret cirka hvert fjerde år omkring spisevaner, helbred og en lang række andre sundhedsaspekter. Resultatet viste, at Middelhavskost kunne forlænge levetiden for hjertepatienter med op til syv år. 

Hemmeligheden ligger i at spise masser af grønsager, bær, frugter, krydderurter, fisk, mandler, nødder og supplere alt dette med mindst to spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie hver dag. Gerne en økologisk en af slagsen og på mørk flaske. Det gør vidundere for din krop. Gå derimod i en stor bue udenom for meget kød og kødpålæg, mælkeprodukter og dårlige fedtstoffer som forarbejdede olier og margariner af enhver slags. 

Måske har du lyst til at prøve at spise mere Middelhavsmad henover sommeren, vejret inspirerer lige nu til det. I givet fald kan du hente inspiration i min bog Syv sunde skridt, der er udarbejdet ud fra ovenstående principper og du kan finde opskriften på en ægte Middelhavsklassiker Salade Nicoise HER

Sol og solbadning uden faktor er sundt


Et nyt studie, netop offentliggjort i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, viser med stor tydelighed, at solbadning er sundt og øger livslængden. Særligt vi kvinder nyder godt af solens livgivende stråler, og i undersøgelsen, hvor næsten 30,000 kvinder deltog, var dødeligheden blandt de kvinder der undgik solen, dobbelt så høj sammenlignet med gruppen af kvinder, der nød solens stråler.

Vi er alle forskellige og tåler solen forskelligt, men uanset individualitet og historik er vi alle sammen igennem mange år blevet advaret mod solen. Solens stråler er blevet udråbt som kræftfremkaldende, og vi er blevet indpodet fra vi var ganske små, at solbadning uden solcreme med faktor betød øget risiko for udvikling af forskellige kræftformer, herunder hudkræft og modermærkekræft. Nye forskningsresultater tyder dog på, at vi nok må bede om en revidering af den officielle danske rådgivning på området. Fornuftig soldyrkelse og sollys og den deraf affødte D-vitamin dannelse ser nemlig ud til at være fantastisk befordrende for sundhed og livslængde. Det ser også ud til decideret at forebygge og hæmme udviklingen af visse kræftformer. Solskin og D vitamin ser ud til ligefrem at øge overlevelsesraten blandt mennesker med tidlige stadier af kræftsygdommen malignt melanom, også kendt som modermærkekræft. Overdreven soldyrkelse kan dog stadig være forbundet med øget risiko for udvikling af hudkræft.

D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen, og tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer er ikke alene befordrende for knoglesundheden, det er også afgørende for immunforsvarets og hormonbalancens effektivitet. Og en hel masse andet. D vitamin danner vi via solens stråler, hvis vi har tilstrækkeligt med kolesterol i blodet og hvis vi undlader at smøre os med solcreme med faktor.

Solcreme med faktor blokerer for dannelsen af D vitamin i kroppen, og solcreme med faktor indeholder en lang række problematiske stoffer, som det faktisk er bedst at undgå. Hvad nu, hvis det viser sig, at det er de kemiske stoffer i solcremen, der øger risikoen for kræft og ikke solens stråler?

Vi, der lever og bor i nordlige, solfattige lande, har øget forekomst af en række sygdomme relateret til lave D-vitamin niveauer. Cirka 70% af os mangler D-vitamin om vinteren. Vi har i Danmark kun juni, juli og august måned til dannelse af D vitaminer, fordi kun i disse måneder står solen højt nok på himlen. Derfor vil jeg klart anbefale, at du lige nu nyder solens stråler intelligent, at du undgår direkte sol mellem klokken 12 og 14, at du får mindst en halv times sol dagligt uden solcreme med faktor, at du beskytter dig selv og familiens yngste med solhatte, let tøj og tilstrækkeligt med skygge. Går rejsen til sydlige himmelstrøg med masser af stærk sol, så kommer du nok ikke udenom at bruge solcreme, hvis du vil opholde dig i solen i længere tid. Men du vil sikkert opleve, at når D-vitamin niveauerne er høje, så beskytter D-vitamin til en vis grad også kroppen mod solskoldning. Så nyd solen intelligent hele sommeren, og tag tilskud af D3 vitamin hele vinteren, det er ifølge den seneste forskning langt sundere end at undgå solen eller at smøre den ind i solcreme.

Du kan læse mere om det vigtige D-vitamin HER

Kilder: “Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden cohort”, P. G. Lindqvist1,, E. Epstein, M. Landin-Olsson, C. Ingvar, K. Nielsen, M. Stenbeck and H. Olsson. Journal of Internal Medicine; Vol. 276, Issue 1, pp 77–86, July 2014 samt JNCI J Natl Cancer Inst (2005) 97 (3): 161-163.doi: 10.1093/jnci/dji047

Kokosolie som skønhedsmiddel

Jomfrukokosolie er ikke alene sundt at spise og stege i, det er også effektivt som ansigtsmaske, make-up fjerner, creme, tandpasta og lusemiddel. Du kan med stort held anvende det såvel indvortes som udvortes, og netop fordi Jomfrukokosolie virker fugtgivende, nærende og lægende på huden, så vil du sikkert ligesom jeg, altid have en dåse jomfrukokosolie på dit badeværelse som et uundværligt, effektivt og samtidig billigt plejemiddel.

Jeg bruger det som det er til at rense huden om aftenen, også når jeg har haft makeup på, ligesom jeg bruger det som en slags ansigtsmaske natten over. jeg lægger et håndklæde over min hovedpude, så kommer der ingen fedtede pletter på betrækket. Jeg blander ofte lidt jomfrukokosolie i min økologiske body lotion, særligt om vinteren, det giver den en mere fed og fyldig konsistens. Jeg smører også jomfrukokosolie på albuer og fødder, hvor der har dannet sig lidt hård hud, ligesom jeg blander jomfrukokosolie med kokossukker eller Muscovado sukker til en effektiv bodyscrub. Du kan også anvende olien til en effektiv mundrens, hvor du som det første om morgenen tager en spiseskefuld jomfrukokosolie, som du kører rundt i munden i 15 minutter og derefter spytter ud. Det er virkelig effektivt. Olien skal ikke være kold, når du skal bruge den eller blande den, men gerne have stuetemperatur, så er den blød og cremet. Om sommeren, når det er meget varmt, bliver den helt flydende. 

Jomfrukokosolie indeholder en masse sunde fedtsyrer, som du kan læse mere om HER                                                                                                                               Jomfrukokosolie er et effektivt og naturligt lusemiddel, det kan du læse om HER

Effektiv kur mod lus

Mange børnefamilier oplever fra tid til anden problemer med lus. Og de små kryb kan være genstridige at komme til livs. Det kan også være en dyr omgang, når hele familien skal behandles med lusemidler, måske endda ad flere omgange, for lusene kan udvikle resistens overfor de dyre medicinske præparater. 

I en undersøgelse, publiceret i European Journal of Pediatrics i 2010, sammenlignede forskerne effekten af et lægemiddel mod lus med en kombination af kokosolie og anisolie. Sidstnævnte kombination viste sig langt mere effektivt i kampen mod lus end lægemidlet. Forskerne mener, at årsagen til kokosoliens effektivitet ligger i, at olien lægger sig som en tynd film omkring lus og æg og på den måde, nærmest kvæler dem. 

Du kan gøre flg.for at bekæmpe lus effektivt:

1.. Vask dit hår og skyl det i æblecidereddike. Lad det tørre, så luseæggene "slipper"

2.. Smør håret ind i jomfrukokosolie iblandet anisolie. Blandingen skal blive i håret i mange timer for at lusene slåes ihjel, så du kan pakke håret ind i en badehætte eller et håndklæde natten over. 

3. Red håret med en lusekam og vask det i shampoo som normalt. 

En kur skulle være tilstrækkeligt til at komme lusene til livs, men er de særligt genstridige, kan du kæmme hver dag med en lusekam og gentage ovenstående kur ligeså mange gange det skal være, for det er helt naturlige præparater, der ovenikøbet efterlader håret smukt og skinnende. 

Kilde: Burgess IF, Brunton ER, Burgess NA. "Clinical trial showing superiority of a coconut and anise spray over permethrin 0.43% lotion for head louse infestation" European Journal Pediatrics. 2010 Jan;169(1):55-62

Du kan læse mere om kokosolie HER

Følg mig på Facebook