Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste Bøger

"Kolesterolkogebogen"

Kun 149 kr hos Saxo.com

den glutenfri kogebog

"Den Glutenfri Kogebog"

Kun 169 kr hos Saxo.com

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 49,-

 

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 903 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Derfor skal du vælge økologisk!

Statskontrolleret Økologisk

Mange spørger mig ofte, hvorfor det er så vigtigt at købe økologiske fødevarer, om det ikke er godt nok bare at købe dansk frugt og grønt? Men også danske afgrøder er desværre fyldt med pesticidrester og anden farlig kemi. Fødevareministeren har indgået en frivillig aftale med landbruget om mindskning af brugen af sprøjtegifte, men desværre er mængden af anvendt kemi i danske landbrug steget støt lige siden.

I henhold til pesticidrapporten, publiceret i 2012, er der fundet pesticidrester i 66% af al konventionel dyrket frugt. Der findes altså store mængder kemi - også i dansk frugt - hvor der i hele 38,5% er fundet pesticidrester - mod i 71% af frugten fra andre EU lande. Velbekomme siger jeg bare. Derfor er der efter min mening kun en ting at gøre; køb økologisk!

OG netop pesticider, medicinrester, dioxiner og stråforkortere er en af de væsentligste årsager til min anbefaling om at købe økologisk. Dermed undgår du nemlig alskens farlige kemiske stoffer i din mad. Kemiske stoffer, som vi ikke aner, hvordan påvirker din krop. Men der er mistanke til mange af dem; om at de kan fremkalde blandt andet kræft, overvægt og hormonforstyrrelser.

En anden årsag er, at økologiske afgrøder indeholder flere næringsstoffer end konventionelle afgrøder. Ved at vælge økologisk undgår du således uønsket kemi, du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler. 

Et er al den skadelige kemi, der er mistænkt for at kunne virke hormonforstyrrende og muligvis er årsag til at små piger går alt for tidligt i pubertet - et andet er E-numre og farve-, og aromastoffer. Der findes desværre mange hundrede tilladte E-numre. To af dem hedder E249 og E250. De står for nitrit. Nitrit anvendes til at konservere og farve kød rødt. Uheldigvis er nitrit bevisligt kræftfremkaldende. (læs mere senere under "sagen om den økologiske pølse"). E102 er et andet eksempel, der dækker over gult farvestof, der kan være særdeles problematisk og bl.a. virke stærkt allergifremkaldende. Nogle børn kan reagere med hyperaktivitet på dette stof, og der er ligeledes mistanke om dets betydning ifht udviklingen af visse kræftformer. Alt sammen vægtige argumenter for at holde sig til økologiske produkter. Ved at købe økologiske fødevarer er du også med til at beskytte miljøet, at sikre god dyrevelfærd og passe på det danske grundvand. 

Og så lige for at nævne et par af de seneste års pesticid gysere. En af topscorerne var en chiliprøve fra Thailand, som viste sig at indeholde intet mindre end 10 forskellige pesticider, tæt fulgt af en prøve med italienske vindruer, der indeholdt 9 forskellige. Kartofler er ligeledes en af de allermest sprøjtede afgrøder i Danmark. Sommerens favoritter - de skønne jordbær - kan holde på masser af pesticidrester pga deres bulede overflade. De kan være næsten umulige at vaske af, og derfor ryger de med indenbords, når du spiser dem, medmindre du vælger de økologiske af slagsen. Marion Nestle, PhD, der er professor i nutrition and public health på New York University, anbefaler, at vi udover at droppe de konventionelle jordbær også går i en stor bue udenom konventionelle pærer, blåbær, kirsebær og æbler, fordi de typisk bliver behandlet med mange forskellige slags pesticider, og fordi vi oftest spiser dem med skindet på.

Selleri skiller sig ligesom kartofler særligt ud. Fordi stilkene er meget porøse, så de holder på pesticiderne, som de bliver sprøjtet med - der er fundet op til 13 forskellige pesticidrester på dem. Spinat og tomater scorer også højt, specielt tomater og tomatpasta på dåse er problematiske, da dåsernes inderside kan indeholde det skadelige stof Bisphenol A, der kan afgives til tomatindholdet.

Som I kan læse er der rigtig mange gode grunde til at vælge økologisk, og så har vi slet ikke berørt mælkeprodukter og kød fyldt med medicinrester med mere...

Du kan læse min artikel om økologiske afgrøder nu bevisligt ER sundere og mere næringsrige i OrganicToday HER

Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

God mad til vores gamle og ældre

Der er mange følelser i mad. Et faktum, som landets kommunalpolitikere fuldstændig overså, da de i deres spareiver vedtog at vacuumpakke ældremaden. Vacuumpakkede madpakker betyder, at gamle mennesker potentielt kan sætte tænderne i en ni dage gammel leverpostejmad.

Uetisk siger nogle, ulækkert udtaler andre, men uanset, så har beslutningen affødt massiv kritik og en storm af protester over hele landet.

Forståeligt siger jeg, for mad giver os liv og tilfører energi og nydelse. For de fleste mennesker forbindes indtag af mad med noget livsbekræftende. Derfor rammer de uheldige politikere lige ind i hjertet af den danske folkesjæl, hvor de med deres indførelse af vacuumpakket mad til vores forældre og bedsteforældre, kompromitterer ikke alene værdien af gamle menneskers liv, men også vores fælles glæde ved god mad tilberedt af gode råvarer som selve grundlaget for et godt liv.   

For mange ældre og gamle er appetitten ikke hvad den har været. Dannelsen af fordøjelsesenzymer falder med alderen, smags- og lugtesansen aftager, og energiniveauerne ligeså. De daglige måltider skal derfor udgøre et højdepunkt på dagen. Synet og duften af god mad spiller en stor rolle, for det sætter gang i produktionen af fordøjelsesenzymer. Vi ved alle sammen, hvordan tanken om et godt måltid mad kan få mundvandet til at løbe. Det er særligt vigtigt at få aktiveret denne mekanisme hos landets ældste generation, så derfor skal de selvfølgelig hver dag have serveret frisklavet mad, tilberedt af de bedste økologiske råvarer. Økologiske råvarer indeholder flere næringsstoffer end konventionelle, og de fleste ældre mangler vitaminer og mineraler.

De skal have lune, smørstegte frikadeller med nye kartofler og en frisk salat af agurker og dild. De skal have rigtigt hjemmebagt rugbrød med et tykt lag gammeldags kærnet smør på og sild, nye kartofler i skiver, hjemmelavet, økologisk leverpostej eller laks ovenpå. De skal have rodfrugtmos med masser af krydderurter og gammeldags kærnet smør sammen med en lækker flødestuvet gryderet med vildtkød og tranebær. Og sådan kunne jeg blive ved. Jeg tror, at rigtig god mad hver dag vil kunne øge mange gamles livskvalitet og bedre eventuelle symptomer. Vi skal passe rigtig godt på vores ældste generation, og de skal forkæles med den allerbedste mad, der kan tilberedes, for det fortjener de. De har passet på os og bidraget til vores liv og samfund. Derfor vil alt andet end den bedste mad være en samfundsmæssig falliterklæring.  

Læs mere om hvordan en sund fordøjelse kan være nøglen til livslang sundhed HER Få opskriften på laksefrikadeller med hjemmerørt remoulade og nye kartofler HER

Danmark er Europas bedste i økologisk fiskeopdræt

Herhjemme hos os har vi i flere år kun spist økologiske fisk. Det skyldes den massive forurening af verdenshavene, som afspejler sig i fiskenes indhold af toxiske stoffer. Det skyldes også, at eksempelvis norske opdrætslaks fodres med transfedt og GMO soja, og ikke indeholder særlig mange omega 3 fedtsyrer.

I starten var det vanskeligt at købe økologiske fisk i Danmark. Det er derfor en stor glæde, at kunne viderebringe nyheden om, at Danmark nu er EU's største producent af økologiske opdrætsørreder i dambrug og havbrug. Vi har ligeledes produktioner af økologiske blåmuslinger og økologisk tang i Danmark. I dag drives 11 dambrug og 2 havbrug økologisk i Danmark, men der opleves stor interesse fra konventionelle dambrug for omlægning til økologisk drift.

Økologiske fisk fra danske, økologiske dambrug produceres under yderst kontrollerede forhold. Alt lige fra vandkvalitet til foderkvalitet er af højeste kvalitet, og så virker brugene samtidig genoprettende for den omkringliggende natur og miljøet.

Til lykke til de fantastiske ildsjæle, der utrætteligt har arbejdet for økologisk fiskeopdræt. Jeg kan varmt anbefale jer at købe og spise økologiske fisk. De smager godt, du støtter miljøgenoprettende tiltag og naturligt foder, rigt på omega 3 fedtsyrer. Du undgår dioxiner, kviksølv, hormonforstyrrende stoffer fra de forurenede have, medicinrester og anden uønsket kemi, så prøv det af. Du kan i dag købe økologiske fisk hos mange fiskehandlere, hos Aarstiderne.com, hos Irma.dk, i Brugsen og Kvickly samt økologisk fersk røget laks og ørreder i Føtex. Rigtig god fornøjelse.

Du kan læse mere om økologiske fisk HER

Zink mod infektioner - Undgå zinkmangel

Tilstrækkeligt høje zinkniveauer i kroppen reducerer risikoen for infektioner og inflammation. Vil du således gerne undgå vinterinfluenza, efterårsforkølelse eller andre dårligdomme, så test dig selv for eventuel zinkmangel og tag et tilskud, hvis du mangler.

Zink indgår som cofaktor i mere end 200 enzymatiske processer i organismen, det stabiliserer enzymdannelsen og har derfor betydning for såvel fordøjelse som stofskifte, energiproduktion, fertilitet og dannelse af nyt væv f.eks. ved sårheling. Det indgår i omsætningen af A-vitamin i øjnene, er væsentligt for hjernens funktionsevne, for hudens elasticitet samt for smags- og lugtesansen. Det har betydning for fedtstoffernes omsætning, det har antioxidant og antiviral effekt, og zink indgår i flere hundrede biokemiske processer i kroppen.

Zink er således afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os, og zinkmangel er idag næsten en folkesygdom, som altså kan påvirke immunforsvaret negativt. Tidligere fik vi tilstrækkeligt med zink via maden. Idag spiser vi næringsdrænede afgrøder, som ikke indeholder særligt mange vitaminer og mineraler. Der er meget zink i østers, så er østers din favoritspise, så mangler du sikkert ikke zink :-). For alle os, der ikke er så begejstrede for østers, store bøffer eller baked beans, kan et dagligt tilskud af zink være aktuelt. Der er dog også zink i frø, kerner, rigtigt fuldkorn og nødder, eksempelvis indeholder økologiske cashewnødder pæne mængder zink.

Det er let at teste sig selv for eventuel zinkmangel. Du kan i de fleste helsekostforretninger eller på nettet købe enten flydende zink eller en zinktest, som også består af flydende zink. Undlad at spise eller drikke noget i en lille times tid, tag lidt flydende zink og kør det langsomt rundt i mundhulen, mens du tæller til 25. I den periode skal du smage, hvordan væsken smager. Det er fortyndet metal (zink), så du vil givetvis have en let metallisk fornemmelse i slimhinderne, men det er væsken du skal koncentrere dig om. Den kan smage enten af vand, sødligt metallisk eller helt forfærdeligt. Smager den af vand, så mangler du zink, og kan med fordel tage food state eller wholefood zink til natten. Smager det sødligt metallisk, så har du let mangel, og smager det helt forfærdeligt, så har du tilstrækkeligt høje niveauer i kroppen og behøver ikke at tage ekstra tilskud.

Zink optages bedst om natten og allerbedst i food state eller wholefood former. Du kan derfor med fordel have din zink stående på natbordet og tage en eller to lige før sengetid (sammen med din magnesium :-)). Det kan have endog meget stor immunstyrkende effekt, det kan sikre en effektiv enzymdannelse, det kan modvirke strækmærker (læg særligt mærke til unge teenagedrenge, hvis de har strækmærker på lår og baller, kan det være zinkmangel), unge, der lider af acne mangler ligesom mange ældre mennesker ofte zink. Mennesker, der lider af sukkersyge, insulinresistens eller vejer for meget, har også hyppigt lave zinkniveauer.

Du kan læse mere om food state vitaminer og mineraler HER

De Bedste Madmarkeder i London

Jeg må tilstå, at jeg er begejstret for de skønne, økologiske markeder, som de har masser af i London. Der er de store og omfattende som Borough Market, Camden Lock Market og Berwick Street Market, men også masser af små og beskedne rundt omkring i lokalområderne. Næsten uanset hvor du bor i London, så er der let adgang til friske økologiske råvarer, og små markeder, hvor lokale farmere kommer rejsende til med deres økologiske produkter, fra Notting Hill Food Market til Maltby Street Market.

Et godt eksempel var Shepherd's Bush marked hvor vi mødte Paul, der producerer de skønneste gede- og fåreoste fra egne geder og får. De smagte fantastisk godt. Vi mødte dedikerede tomatavlere, juicere, pølsemagere, bagere og små chutneyproducenter, der alle delte fællespassionen; god og økologis mad. Og så fik vi tidligt om morgenen på et lille lokalt marked, serveret den absolut bedste flat white kop kaffe, som vi nogensinde har smagt.

Tænk om vi kunne få etableret sådan nogle markeder, fyldt med specialiteter og økologiske råvarer her i Danmark. Det ville i sandhed være en hyldest til det gode måltid.

PS. Hvis du kun har tid til ét marked i London, så er min personlige favorit helt klart Borough Market. Der er enormt mange mennesker, men

Tidslernes selvhjælpskursus: The Healing Code

Den 19.-21. september deltog min mand og jeg på Tidslernes selvhjælpskursus The Healing Code. Kurset foregik på Kursuscentret Slettestrand, og undervisningen blev varetaget af Mette og Peter Junker fra Body Mind Academy. Kurset var helt fyldt op af dejlige, livskraftige Tidselmedlemmer, og tonen var fra første øjeblik slået an i et humoristisk og glædesfyldt leje.

Mette og Peter indførte os nænsomt og blidt i hemmelighederne bag de enorme og unikke selvhelbredende kræfter, som vi hver især råder over. De demonstrerede, hvordan vi, via vores daglige valg, påvirker ikke blot vores omgivelser, men i høj grad også vores egen indre biokemi. De viste os, hvordan vi ved at være bevidste om vores grundlæggende overbevisninger og forholde os til dem, og ved opmærksomt at handle ud fra hjertet frem for ud fra egoet, kan påvirke vores forhold til andre mennesker men også vores opfattelse af os selv, positivt. Vi skal ikke være nærige med at løfte andre mennesker og vise dem kærlighed. Det beriger ikke kun dem men også os selv i rigt mål.

Det allerbedste af det hele var, at vi med i rygsækken fik en række enkle, dybtgående og effektive redskaber og teknikker til selvhealing, bevidsthedsgørelse og stressreducering. Ved at arbejde med disse teknikker hver dag, er det muligt at aktivere kroppens egne selvhelbredende kræfter, få energi, indre ro og ikke mindst hjælp til at tro på, at uanset hvad der sker, så er alt som det skal være. Min mand og jeg kørte opløftede hjem. Vi havde overgivet os helt og aldeles; til Mette og Peters budskab og dejligt inspirerende selskab, til alle I skønne Tidsler, der deltog, for kraftfuldt og livsbekræftende selskab, og til vores dejlige forening Tidslerne for at gøre det muligt for alle os at deltage for et nærmest symbolsk beløb.

Tidslerne er en uvildig forening, der arbejder ihærdigt for at hjælpe og oplyse om komplementære og nye behandlingsformer indenfor kræft. De fortjener al den støtte, som det er muligt at give. Du kan støtte og læse mere på www.tidslerne.dk

Du kan læse mere om Mette og Peter fra The Body Mind Academy på www.bodymindacademy.dk

Lars Muhl: Man kan ikke spise penge!

Gæsteindlæg af Lars Muhls (www.larsmuhl.com/dk/)

I skrivende stund – samtidig med at danske svineproducenter, godt støttet af såkaldte eksperter fra Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen samt diverse politikere, hårdnakket nægter at tage MRSA-problemet alvorligt – er mindst ti nyfødte konstateret smittede i Nordjylland, mens tre soldater netop er blevet hjemsendt, alle smittede med MRSA. I Limfjorden er samtlige muslinger inficeret efter udledning af gylle. Og nu er der også fundet MRSA i kød. I København er en af vores bekendte, der i et halvt år har kæmpet med et åbent sår, der ikke ville hele, også blevet konstateret smittet med MRSA. På bare et år er der sket en tredobling af smittede. Men hvad med alle dem, som ikke er registrerede? I Norge kan man godt håndtere og løse problemet. Hvorfor vil man ikke i Danmark? Her kan man kun råbe "skræmme-kampagne" og "stigmatisering" i en sådan grad, at det bliver virkeligt skræmmende. Hvad med befolkningens ve og vel? Når overlæge Henrik Westh fra Videncenter for MRS siger, at problemet er mere end alvorligt og ude af kontrol, så bør man vel lytte til ham.

MRSA er jo ikke nogen nyhed, problemet har været kendt i årevis, hvor bl.a. professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos og andre, forgæves har forsøgt at råbe myndigheder og landbrug op. Nu ser vi konsekvenserne. Landbruget siger at MRSA er kommet for at blive, og at vi skal lære at leve med den. Men hvordan lever man med noget, man i sidste ende kan dø af? Hvor langt skal vi ud? Først når den sidste gris er død, den sidste mark forurenet, den sidste vandboring lukket, og den sidste borger smittet, vil vi indse, at man ikke kan spise penge.

Du kan læse mere om MRSA bakterien HER

Laurentius - dejlig forretning i Skagen

På Sct. Laurentii vej i Skagen, er der kommet en ny forretning. Den hedder Laurentius. De to dejlige piger bag forretningen, Charlotte og Susanne, tager hyppigt til Frankrig for at finde ægte fransk køkkentøj. Det, de kan lide, køber de med hjem, og sælger i forretningen sammen med mange andre skønne specialiteter. Smukke, papirstynde tallerkener fra Afrika, de skønneste jernpander fra Frankrig i et væld af størrelser, søde glas, krukker og knive. Ja, jeg må tilstå, at jeg gik lidt amok derinde, for sjældent har jeg oplevet så meget lækkert køkkengrej samlet på et sted. Laurentius i Skagen er i den grad et besøg værd. Jeg er allerede begyndt at spare op til mit næste besøg! :)
 

Inspiration til spændende madpakker

Går du også op i sunde madpakker, og har du brug for frisk inspiration, så er denne bog lige noget for dig. "Kram i madkassen" er en fantastisk samling af Sif Orellanas største madpakke-hits fra hendes forfatterskab, krydret med et læs helt nye. Bogen byder på hele 72 sunde, velsmagende og mættende madpakkeindslag.

I denne særlige "Award-udgave"* finder du et nyt bonuskapitel på 32 sider med 12 helt nye hits under overskriften "Børnenes egne favoritter". Alle opskrifterne er udviklet, afprøvet og gennemtestede i Sifs eget køkken. Hendes sønner og deres kammerater har fungeret som kvalitetsbevidste smagsdommere.

Sif Orellana er en af Danmarks mest afholdte og betroede familiekogebogsforfattere. I "Kram i madkassen" tilbyder hun en bred vifte af idéer og indslag til madpakken, dit barn vil elske – fra lækkert madbrød med fyld, til sunde snacks, farvestrålende salater, forvandlingsdeje og små søde overraskelser. Alt er præsenteret i et univers fuld af stemningsfulde og skønne fotografier.

"Kram i madkassen" er for nylig kåret til "Danmarks bedste" og nomineret til titlen som "Verdens bedste" af verdens største internationale kogebogskomité Gourmand World Cookbook Awards. Derfor denne særlige award-udgave med ekstra opskrifter.

Du kan købe Kram i Madkassen - NY AWARD udgave HER

Har dansk landbrug glemt forbrugeren?

Danske forbrugere ønsker i stigende grad kvalitetsråvarer fri for pesticidrester, GMO soja og antiobiotika. Flere og flere danskere er optaget af, hvad de putter i munden, og salget af økologiske varer er stærkt stigende.

Fornylig kunne vi i nyhederne høre, at danske konventionelle landmænd er presset af svigtende priser og stor gæld. Brugene bliver færre og større i kampen om overlevelse, hvilket bevirker højere forbrug af pesticider, vækstfremmere, antibiotika og GMO soja og lavere kvalitet og dyrevelfærd.
Er landmændene i virkeligheden helt ude af trit med forbrugernes ønsker?

For mig at se er mange landmænd presset ud i stordrift, hvis hovedformål er stor mængde til lav pris. Kvaliteten af slutproduktet er ligesom dyrevelfærd og miljøhensyn, efter min mening ikke i tilstrækkelig grad prioriteret.

Som eksempel kan nævnes danske svineproducenters stadigt stigende forbrug af antibiotika til deres dyr. I 2012 eksporterede danske svineproducenter over 9 millioner smågrise. De fragtes rundt i Europa på lastbiler, sjovt nok for at holde prisen nede. De får store mængder antibiotika, ikke fordi de er syge. Nej, de får antibiotika forebyggende, for IKKE at blive syge. Landbruget kalder det for vækstfremmere, det lyder bedre.

Dyrenes Beskyttelse udtaler, at danske smågrise er stressede og presset til det yderste. Antibiotikaen bruges blandt andet til at kompensere for de unaturlige og stressende forhold. Overlæge Hans Jørn Kolmos udtaler at: "Antibiotika er udviklet som et lægemiddel til mennesker, nu bliver det brugt til at producere discountfødevarer. Det hører ingen steder hjemme". Flere overlæger advarer mod det stadigt stigende forbug af antibiotika i landbruget, og vi nærmer os et scenarie, hvor vi mennesker risikerer at dø af småinfektioner, fordi overdreven brug af antibiotika i landbruget har gjort bakterierne resistente overfor antibiotikaen.
 
Er det egentlig ikke odiøst at vi producerer så mange landbrugsprodukter af så ringe en kvalitet og med så store omkostninger for dyr, miljø og mennesker, og så tjener vi slet ikke nogen penge på det? Hvor er selvransagelsen, hvor er overvejelserne om retning, kvalitet, sundhed, forbrugerønsker og dyrevelfærd?

Herunder kan du læse om en af de helt store omkostninger ved dansk svinelandbrugs høje antibiotikaforbrug, nemlig MRSA bakterien. Bakterien er helt ude af kontrol, og den kan gøre os alvorligt syge. Lars Muhl har gjort sig tankevækkende overvejelser i artiklen: "Man kan ikke spise penge".

Læs mere om dansk svineproduktion HER

Kunstige sødemidler kan øge risikoen for sukkersyge og fedme

 

Helt ny forskning viser, at indtag af kunstige sødemidler, som for eksempel aspartam og saccharin, øger risikoen for udvikling af type 2 diabetes (sukkersyge) og fedme. Forskningen påviser, at de kunstige sødestoffer påvirker bakteriesammensætningen i tarmen negativt. Tarmbakterier har stor betydning for vores sundhed, og sammensætningen af dem har vist sig afgørende i forhold til udvikling af en lang række velfærdssygdomme. Dette går stik imod de generelle kostråd og regulativer fra henholdsvis EU og Fødevarestyrelsen.

Forskningen er foretaget af en gruppe israelske forskere, som har påvist, at når såvel mus som mennesker indtager kunstige sødemidler, så påvirkes blodsukkerniveauerne og dermed også bugspytkirtlen til udskillelse af insulin. Indtaget påvirkede således også sammensætningen af tarmbakterier og dermed deres signalleringsevne og funktion.

Det viste sig, at når såvel forsøgsmusene som menneskene, der deltog i forsøget, indtog kunstige sødemidler, så steg deres blodsukker markant. Kroppen lader sig ikke snyde af de kunstige sødemidler og opfatter dem som sukker. Det igangsætter udskillelse af insulin. Insulin fremmer inflammation, som igen indgår i uviklingen af stort set alle velfærdssygdomme. Forsøget viste også, at efter nogle dage med indtag af kunstige sødemidler, så ændrede tarmfloraen blandt forsøgspersonerne og musene sig. Den ændrede sig ikke ved indtag af almindeligt sukker, ligesom blodsukkerniveauerne ikke i samme grad blev påvirket af indtag af almindeligt sukker som af kunstige sødemidler.

En af forskerne bag studiet, Dr. Eran Elinav fra Afdelingen for Immunology på Weizmann Institute of Science i Israel udtaler: ”Vores resultater viser, at kunstige sødestoffer ufordøjede fortsætter igennem fordøjelsessystemet, ned i tarmene, hvor de påvirker bakteriefloraen negativt”. En anden af forskerne bag studiet professor Eran Shagal udtalte: ” I ingen af vores forsøg fandt vi, at der var en fordelagtig effekt af kunstige sødemidler. Tværtimod viste alle studierne en skadelig effekt. De viste alle, at kunstige sødemidler er forbundet med forhøjede blodsukkerniveauer”.

Det er dejligt, at dette nu langt om længe er solidt dokumenteret, at kunstige sødestoffer er skadelige for vores helbred og blandt andet kan øge risikoen for udvikling af såvel sukkersyge som fedme. Blandt andet. Vi har bedt om sådanne undersøgelser i mange år, men modstand og industrielle interesser har vejet tungere end hensynet til befolkningssundheden. Nu er studiet her, det er velgennemført og overbevisende, og vi må så håbe, at denne forskning giver anledning til øjeblikkelige ændringer i vores officielle anbefalinger samt indvirkning på den rådgivning der gives blandt andet til sukkersyge og overvægtige på landets hospitaler. Kilde:  Jotham Suez, Eran Segal, Eran Elinav et al; ”Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota”;  Nature, 2014; DOI: 10.1038/nature13793

Læs mere om, hvordan kunstige sødemidler kan gøre dig fed  Læs mere om sunde alternativer til sodavand og læs om det sundere sukker; kokossukker

Økologiske æbleavlere får erstatning

Læste du også om de økologiske æbleavleres nedtur, da det viste sig at deres lækre, økologiske æbler indeholdt rester af sprøjtemidler, der stammede fra konventionelle landmænds sprøjten. Stoffet prosulfocarb viser sig at fortætte sig i atmosfæren og de de uvelkomne rester er blevet spredt ud over store områder, altså også økologiske æbletræer, med regnen. Nu får de økologiske æbleavlere erstatning, MEN handlingsplanen halter gevaldigt.

Læs mere på Organic Today HER

Læs om, hvordan de økologiske æbleavleres nedtur HER

Få opskriften på verdens bedste æblekage med mandellåg HER

Få opskriften på de lækreste æblemuffins (også i glutenfri version) HER

C vitamin reducerer risikoen for pludselig hjertedød

C vitamin kan vi ikke selv danne i kroppen, det er vi afhængige af at få gennem maden eller som kosttilskud. C vitamin er et flygtigt vitamin, som hurtigt forsvinder fra vores fødevarer, hvis de står på køkkenbordet, opvarmes eller på anden måde udsættes for ilt, lys eller varme. Appelsiner er kendt for deres høje indhold af rigtigt C vitamin (det du finder i de fleste vitaminpiller, er kun en del af C vitaminet, kaldet ascorbinsyre). Når du skræller en appelsin, så starter iltningsprocessen allerede der, og hvis du ikke spiser den med det samme, så er en stor del af C vitaminindholdet væk efter blot 10-15 minutter. Dette er en af årsagerrne til, at jeg anbefaler, at du drikker din friskpressede grønsagssaft med det samme. På den måde får du størst udbytte og glæde af saftens høje vitamin- og mineralindhold.

En meta-analyse, publiceret i Journal of the American Heart Association, viser med stor tydelighed en sammenhæng mellem høje C vitaminniveauer og lav forekomst af pludselig hjertedød eller slagtilfælde. De personer, der havde høje C vitamin nievauer i blodet, havde 38% mindre risiko for at få et slagtilfælde.

Meta-analysen omfattede en lang række studier, omfattende 217,454 deltagere, og flere af disse studier har tidligere peget på, at særligt mænd, der dyrker megen sport, har ekstra behov for tilskud af C vitaminer. Jeg er personligt tilhænger af organiske C vitamintilskud, der opfattes af kroppen som mad, og som indeholder hele C vitaminkomplekset. Det kan eksempelvis være C vitamin fra acerolabær, hyben eller kirsebær (Cherry-C). De fleste C vitamintilskud i Danmark indeholder desværre kun ascorbinsyre, der blot er en del af C vitaminkomplekset. Suppleret med masser af grønsager, friskpressede grønsagssafter og frike bær kan det lykkes at få masser af C vitamin igennem maden, men om vinteren og hvis du dyrker megen sport, så kan et ekstra tilskud hver dag være gavnligt.

Du kan finde opskriften på friskpresset grønsagssaft HER

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler HER

Amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod syreneutraliserende medicin

Lider du af reflux eller sure opstød og tænker du, at det skyldes for megen mavesyre, så vær opmærksom på, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, netop har udsendt en advarsel mod brug af syreneutraliserende medicin. Man har nemlig fundet ud af, at den form for medicin kan gøre dig alvorligt syg. Hvor ville det være dejligt, såfremt den danske Sundhedsstyrelse fulgte trop med en advarsel, for alt for mange behandles med denne medicin uden at problemerne med reflux eller sure opstød skyldes for høje niveauer af mavesyre.

Det er enkelt og billigt at teste for for megen mavesyre, og det er yderst væsentligt at få konstateret, om det egentlig ER for megen mavesyre, der udløser symptomerne. For lidt mavesyre giver nemlig nøjagtig samme symptomer som for megen mavesyre. Desværre er det ikke gældende praksis at teste for mavesyreniveauerne, før eventuel syreneutraliserende medicin udskrives.(Læs mere via linket herunder). 

Døjer du med sure opstød, prøv at spise de mange helt almindelige fødevarer som eksempelvis æbler, der har vist sig at have stor og positiv virkning mod for megen mavesyre. Det er derfor på alle måder en god ide at spise et dejligt økologisk æble hver dag. Suppler med mandler og masser af økologiske grønsager, det har god og basedannende effekt. Du kan også udelade de fødevarer, der er meget syredannende som for eksempel kaffe, cola, kød, sukker, hvidt brød og chokolade og istedet drikke lidt basete. Sådanne små tiltag hjælper hos de fleste, hvis problemet er for megen syre.

Er problemet for lidt mavesyre, så er det væsentligt at få mavesyreproduktionen stimuleret igen. Tilstrækkelig med mavesyre er vigtigt for at kunne fordøje maden effektivt, danne tilstrækkeligt B12 vitamin og holde uønskede bakterier og parasitter væk. Du kan stimulere en eventuel lav mavesyreproduktion med tilskud af Betain HCL eller Bitterstern dråber. 

Du kan læse mere om mavesyreubalancer HER

Vaccine mod cøliaki og glutenallergi på vej

Flere og flere mennesker oplever, at de ikke tåler gluten. Gluten er et proteinstof, der findes primært i hvede, men også i rug og byg. Konventionelle havregryn indeholder også ofte rester af gluten, selvom havregryn ikke fra naturens side indeholder gluten. Cøliaki er en autoimmun sygdom forårsaget af gluten. Sygdommen bevirker en nedbrydning af tarmepitelet med nedsat optagelse af vitale næringsstoffer til følge.  Glutenallergi er en uhensigtsmæssig reaktion fra immunforsvarets side på indtag af gluten.

Avisen Daily Mail oplyste i går, at et amerikansk medicinalfirma nu er ved at udvikle en vaccine mod cøliaki eller glutenallergi. Vaccinen skulle efter sigende kunne kurere sygdommen ved at øge kroppens tolerance overfor gluten. Det foregår ved at injicere små mængder gluten i blodbanen. Ved at gentage denne procedure i flere omgange og langsomt øge dosis, så vil immunforsvaret langsomt kunne vænne sig til indtag af gluten uden at reagere negativt.

Cøliaki og glutenallergi helbredes i dag ved fuldstændig afholdenhed fra indtag af gluten. Spørgsmålet er bare, om glutenallergi eller cøliaki kan betegnes som uhensigtsmæssige kropslige reaktioner på en sund fødevare, eller er det monstro naturlige kropslige reaktioner på en usund fødevare? Ja, jeg spørger bare…

Du kan læse mere om gluten, glutenallergi og glutenfri levevis HER og du kan købe Den glutenfri kogebog HER

Ny tænketank skal ændre danskernes madvaner

Fødevareminister Dan Jørgensen har netop nedsat en tænketank, der skal fremme danskernes madkultur. Umiddelbart et prisværdigt initiativ, tænker jeg, da jeg læser overskriften, og formoder selvfølgelig, at ministerens formål med denne foranstaltning er at højne kvaliteten af fødevarer i Danmark samt danskernes sundhed generelt.  

Men da jeg læser videre i pressemeddelelsen, så skriver Dan Jørgensen; ”at Danmark har et unikt fadebur af gode råvarer”. Jeg tænker umiddelbart på udvalget i danske supermarkeder, der bestemt ikke er en Odysse’ i kvalitet og gode råvarer, men forestiller mig så, at ministeren nok mener, at der netop fremover skal fokus på nye spændende råvarer, bønner i stedet for bøffer, flere økologiske grønsager og mindre kød, kemi og forarbejdede færdigretter.

Men nej, den nye tænketank, der skal ændre danskernes spisevaner, består af medlemmer fra industrielle interesseorganisationer, forskere og sundhedseksperter, hvoraf mange har tilknytning til industrien, og formanden, han hedder såmænd Søren Gade og er formand for Fødevare-Landbrug.

Derfor får Dan Jørgensen i den grad dumpekarakterer hos mig for dette initiativ. Hvis vi nogensinde skal have sundhed her til lands og gode råvarer, fri for kemi og alskens numre, så kræver det uvildighed. Uafhængighed af industrielle interesser fra såvel Fødevareministeriums, Fødevarestyrelses og Sundhedsstyrelses side.

Den enkelte dansker har ikke en chance for at gennemskue en fødevarers kvalitet eller lødighed, aner ikke at alt konventionelt kød er proppet med GMO soja, at konventionelle kartofler er fyldt med pesticidrester, og at brødet er bagt af næringsdrænet mel, krydret med vækstfremmere. Og sådan kunne jeg blive ved. Den stadige og efter min mening livsfarlige sammenblanding af industrielle og monetære interesser og så officielle såkaldte sundheds- eller kostråd som udokumenterede madpyramider etc. har kostet og koster danskerne dyrt på kontoen for sundhed, livskvalitet og livslængde. 

Du kan læse mere om sunde fødevarer og hvor vanskelige de er at finde HER

Havtorn - Nordens citroner

De gule havtorn bær dufter friskt og sødt, men de snyder lidt, for når du spiser dem, viser de sig at være temmelig sure. De kan tilføre friskhed og markant smag til alt lige fra fiskeretter til kager og marmelade. Og så er de super sunde.

Havtorn bær er rige på vitaminer, særligt på C vitamin. Sådan et lille gult bær indeholder lige så meget C vitamin som en hel appelsin. Havtorn bær indeholder også gavnlige omega 7 fedtsyrer. Omega 7 fedtsyrer er en gruppe fedtsyrer med hormonel effekt. De kan reducere risikoen for udvikling af såvel diabetes type II som åreforkalkning og overvægt. De kan sænke inflammationsniveauerne i kroppen og have en afbalancerende effekt på kroppens kolesterolniveauer.

Det er forskere fra Harvard, der har fundet frem til omega 7 fedtsyrernes store sundhedsfremmende effekt, og du kan finde disse attraktive fedtsyrer i havtorn, i macademianødder og lidt i fisk. Der er udviklet kosttilskud med omega 7 fedtsyrer, hvor netop omega 7 fedtsyren palmitoleinsyre er isoleret og koncentreret, for dermed at kunne have optimal effekt på såvel kroppens fedtsyreniveauer som på blodsukkerbalance og vægt. Bær fra havtorn indeholder cirka 15-25% omega 7 fedtsyrer. 

Havtorn menes oprindeligt at stamme fra Nepal og Tibet, men buskene er i dag fremherskende langs alle danske kyster. De kan ikke plukkes, derimod kan du klippe de små grene af hvor bærrene sidder. Vær varsom når du gør det, for de har lange og stikkende torne. Klip dem til, når du kommer hjem, og frys dem ned (her er det praktisk, at der ikke er for mange store og lange grene). Tag de frosne grene og klaser ud, og ryst dem enten i en papkasse eller brug en gaffel til at tage bærrene af grenene med.

Bærrene kan du juice som de er, og eventuelt fryse juicen ned i små plastbægre, hvis du har mange bær. Juicen kan nemlig kun holde sig et par dage i køleskab. Laver du friskpresset grønsagsjuice om morgenen, kan du med stor fordel bruge en håndfuld friske havtorn bær eller to deri også.

Du kan også koge bærrene op og presse dem igennem en sigte, så har du en puree, som du kan anvende til fiskeretter eller i saucer. Bærrene kan også tørres i en tørremaskine og males til havtornedrys. Det kan bruges over morgenens yoghurt med bær og mysli eller over salater og grønsager. Bærrene er også meget velegnede til marmelade.

Du kan finde opskriften på havtorn marmelade HER  

Du kan finde opskriften på Kokostoppe med havtorn HER

Du kan finde opskriften på en lækker drik med havtorn og ingefær HER  

Du kan købe bogen Havtorn HER og du kan købe økologiske havtorn bær og drys HER

Hvidløg er havens penicillin

Hvidløg betegnes som en krydderurt og er samtidig en flerårig løgplante. Den er næringsrig, kraftfuld og stærk og kaldes også for havens penicillin. Hvidløg blomstrer i juli og august med smukke hvidviolette skærmblomster, og løgene er sammensat af stærktsmagende fed, som pilles og anvendes i madlavningen. 

Udover at tilføre maden smag og karakter kan hvidløg også anvendes som lægeplante. Den har en dokumenteret forebyggende effekt mod blodpropper og for højt kolesterol, den virker antiinflammatorisk og antibiotisk. Hvidløg styrker tillige immunforsvaret og kan modvirke infektioner, forkølelse og snue. Du kan sågar bruge hvidløg som effektiv ormekur, mod svamp og parasitter og meget meget mere.Mod forkølelse er hvidløgste suverænt. Du tager blot to fed hvidløg, skåret i mindre stykker sammen med lidt frisk ingefær og hælder kogende vand over. Lad det trække et par minutter og suppler eventuelt med friske citronskiver og manuka honning, så bliver såvel smag som effekt bedre.  

Det kan være en god ide altid at have friske hvidløg i huset og anvende dem med rund hånd i maden. Det kan betale sig at tilsætte hvidløgene til allersidst, for således at bevare flest muligt af hvidløgs sundhedsfremmende effekter. Husk altid at anvende økologiske hvidløg, så undgår du unødig kemi. 

Du kan læse mere om antiinflammatoriske tiltag HER

Du kan finde opskriften på bagte hvidløg HER

Børn og fordøjelsesproblemer

Af Anette Straadt, Sundhedsplejerske, www.klubæblebørn.dk

Rigtigt mange børn går rundt med fordøjelsesproblemer. Det er desværre ret almindeligt, at børn får afføringsmidler som Movicol eller Laktulose på fast basis for at holde maven i gang. Apotekerne sælger meget store mængder, og ifølge Statens Seruminstitut blev der i 2012 solgt mere end 40.000 pakker Movicol Junior!

Forstoppelse påvirker et barn rigtigt meget. Det går ud over appetit, humør, immunforsvar og trivsel. Babyer som får modermælkserstatning er meget tit forstoppede og det anses i dag som helt i orden, at de har brug for at få Movicol hver dag. Men også større børn bliver via egen læge eller børnelæge sat på fast behandling med afføringsmidler.

Movicol og andre afføringsmidler kan jo være en stor hjælp til en akut forstoppelse. Men hvis der er brug for at fortsætte behandlingen, så bliver det til en ren symptombehandling i stedet for at se på årsagen. Hvis dit barn eller et barn du kender lider af forstoppelse (eller andre fordøjelsesproblemer) får du her 3 gode råd til at komme problemerne helt til livs:

1) Det er utroligt vigtigt at bakteriefloraen i dit barns fordøjelse er i balance. Giv derfor dit barn et dagligt tilskud af probiotika. Probiotika er gavnlige tarmbakterier som kosttilskud. Og mange har oplevet store bedringer bare med dette råd.
2) Hvis dit barn bliver forstoppet af modermælkserstatning, så er det et tegn på, at det har svært ved at fordøje det. Skift til et produkt, der er nemmere at fordøje f.eks. erstatning lavet på gedemælk (Nanny Care købes via nettet i Tyskland eller England) eller et af apotekets produkter, hvor komælksproteinerne er hydrolyserede (slået i stykker) på forhånd. Hvis dit barn er ældre, så prøv at tage 3 uger helt uden mælkeprodukter i kosten og se hvordan det påvirker fordøjelsen. Hvis det ikke giver jer de ønskede resultater, så få hjælp til at undersøge, hvilke fødevarer dit barn eventuelt ellers reagerer overfor. Husk at lægens allergitests (IgE antistoffer og/eller histamin) kun dækker en meget lille del af de reaktioner, som kroppen kan komme med. Så opsøg gerne en behandler med speciale i børns fordøjelse.
3) Få gerne dit barn tjekket hos en kraniosakral terapeut el. lign for at se, om der er nogle skævheder eller ubalancer i kroppen. De kan nemlig også sætte sig som fordøjelsesproblemer. Rigtig god bedring

Du kan læse mere om en sund fordøjelse og mælkesyrebakteirer HER

Du kan læse mere om Anette Straadt og hendes skønne Klub Æblebørn på www.klubæblebørn.dk

Økologisk Byggræs Juice

byggræs juice

Min gode hvedegræssaft leverandør (www.hvedegraessaft.dk) tilbyder nu også frisk økologisk Byggræs Juice. Byggræs er super sundt og indeholder enzymer, sunde plantenæringsstoffer og antioxidanter i rigt mål. Du kan med fordel blande hvedegræssaft og byggræssaft i morgenens friskpressede saft eller skifte imellem dem fra dag til dag, for de komplementerer hinanden suverænt. Du kan se en opskrift på Byggræs Booster herunder eller hvad med denne super sunde grønsagssaft HER.

Du kan bestille byggræssaft via www.hvedegraessaft.dk. OBS: Når du bestiller minimum 2 poser af hvilken som helst juice fra www.hvedegraessaft.dk, så får du 2 ugers Bonus pakke af det NYE Byggræs Juice GRATIS med (værdi 300kr). Skriv blot 'Festtilbud' på din bestilling, så vedlægges der automatisk 2 ugers byggræsjuice (værdi 300kr) til din levering.

Har du problemer med bestillingen, så kontakt Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

ByLykke Creme - Colostrum Råmælk

Bylykke Råmælk Creme

ByLykke producerer gode cremer og olier til vores hud. Colostrum cremen vakte særligt min interesse, fordi jeg på det tidspunkt havde noget genstridigt udslet på min ene arm. Cremen hjalp efter kun få dages påsmøring.

Råmælk er særdeles næringsrigt. Det siger sig selv, når afkommet skal kunne vokse og leve alene af det, så skal det være fyldt med krudt, næring og andre gode sager. Pia Lykke får råmælken - kaldet colostrum - fra New Zealand. Hun har arbejdet på at få et dansk økologisk colostrum produkt, men det har ikke været muligt at fremstille. Derfor nu den New Zealandske, der er frisktappet og af utrolig høj kvalitet. Den er så ren, at den kan spises. På New Zealand kælver køerne en gang om året, hvor der så produceres colostrum. Det bevirker et højere indhold af gavnlige næringsstoffer i forhold til den danske colostrum, der lider under det faktum, at køerne kælver hele året.

Colostrum har været anvendt i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet i 2007 og ingrediensen blev i den forbindelse vurderet som havende antiinflammatorisk effekt. Mennesker med tør hud, eksem og med lidelsen Rosacea kan have særlig gavn af cremen, der også findes i en lotionudgave.

Du kan købe både creme og lotion på www.netspiren.dk.

Følg mig på Facebook