Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste Bøger

"Kolesterolkogebogen"

Køb ved Saxo.com

den glutenfri kogebog

"Den Glutenfri Kogebog"

Køb ved Saxo.com

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 49,-

 

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 999 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Er Kolesterol Farligt?

Er Kolesterol Farligt?

Debatten om kolesterol raser, og det efterlader mange danskere forvirrede og usikre. Er kolesterol så farligt, som vi hører, og er det virkelig sundest at holde et total kolesteroltal på under 5, som det foreskrives?

Efter min mening er den ensidige fokus på kolesterol som den store synder i forhold til udvikling af hjerte/kar sygdomme løbet helt af sporet. For det første er et for højt kolesteroltal kun farligt, såfremt kolesterolet er oxideret, og kun såfremt der er inflammation i karvæggen. Faktorer, der bør undersøges før en eventuel medicinering iværksættes. Den mad vi spiser har sammen med vores øvrige livsstil også betydning for såvel inflammationsniveauer i kroppen som for graden af oxidativt stress. Det vil sige, at vi selv i en vis udstrækning via vores aktive valg i dagligdagen kan have indflydelse på disse forhold.

Studier har påvist, at ældre med let forhøjet kolesterol lever længere og er bedre beskyttede mod sygdomme, end ældre med lavt kolesteroltal. Den beskyttende effekt kolesterol også har i organismen er desværre stærkt underkendt, og måske var det på tide, at vi fokuserede mere på samspillet mellem kolesteroltyperne, og alle de væsentlige funktioner kolesterol også har i organismen, fremfor den ensidige skræmmekampagne og efter min mening overdrevne anvendelse af kolesterolsænkende medicin, de såkaldte statiner.

Der er meget vi selv kan gøre for at fremme sunde kropslige balancer, herunder et fornuftigt kolesteroltal. Vi behøver på ingen måde at være fedtforskrækkede, vi skal blot vælge de gode og sunde fedtstoffer og holde os langt væk fra de ulødige såsom alle former for margariner, raffinerede olier og andre ødelagte fedtstoffer, der iblandes en lang række fødevarer. Desværre lader de officielle retningslinjer i denne forbindelse meget tilbage at ønske, så det er alene op til os selv at sætte os ind i og træffe aktive, sunde og bevidste valg i hverdagen.

Det kolesterol vi indtager via maden spiller ikke den store rolle for det samlede kolesteroltal, idet det kun udgør cirka 20% af det kolesterol vi har i blodet. Du kan derfor roligt spise æg og godt smør. Derimod udgør det kolesterol vi danner i leveren cirka 80% af det kolesterol, der cirkulerer i blodet. Og i relation til denne produktion er det i høj grad muligt at gøre en aktiv og effektiv indsats, idet sukker, hvidt brød og pasta i kombination med dårlige fedtstoffer fra margariner og færdigretter netop provokerer leveren til øget dannelse af kolesterol. Rygning bør undlades (det kan øge oxidationen) og det at få os rørt dagligt, er positivt og tillige befordrende for et afbalanceret kolesteroltal. Ved at spise masser af grønsager og fuldkorn øger vi også tarmens muligheder for at binde brugt kolesterol til sig og føre det ud af kroppen. I modsat fald kan det brugte kolesterol genoptages og skabe ballade.

Ganske få promille af befolkningen har et såkaldt arveligt forhøjet kolesterol, og i disse tilfælde kan det være vanskeligt at sænke tallet af naturlig vej. Kolesterolsænkende medicin har dog størst effekt blandt yngre mennesker med såkaldt familiær hyperkolesterolæmi, hvorimod ældre ser ud til at have mindre gavn af behandling med statiner, der kan have en lang række bivirkninger. Indtag af statiner skal bl.a. altid suppleres med indtag af minimum 200 mg. CoQ10 dagligt, da statinbehandlingen ellers kan medføre stor træthed.

Summa summarum, forskningen viser med stor tydelighed, at ældre mennesker med let forhøjet kolesterol lever længere og er raskere, end mennesker med lavt kolesterol. Det kunne da være interessant om det i højere grad var dette budskab, der blev formidlet til os danskere og at der blev fokuseret på dette aspekt i forskningen fremfor den meget ensidige fokus på medicinske løsninger.

Læs mere om sundt fedt og kvaliter her på bloggen.

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Kommentarer   

 
#1 Ulla Larsen 26.-11.-2012, 10:31
Du skriver, at det kolesterol, vi indtager via maden kun udgør 20% af det kolesterol, vi har i blodet. Du skriver også, at de 80% dannes i leveren, og at nogle af synderne er sukker, hvidt brød, pasta og færdigretter - altså ting vi spiser. Hvordan hænger det nu sammen?
Citér
 
 
#2 Maiken madsen 26.-11.-2012, 13:52
Tak for al den viden du deler, tak for nogle fantastiske bøger (0; jeg er lidt nysgerrig på hvornår man er ældre, har debatten med min søde mor og genbo om kolesterol medicin - de er først i 60'erne... Vh maiken
Citér
 
 
#3 Emilie 03.-12.-2012, 17:15
Måske nogen vil synes om at høre Anders Højs bud på kolesterol problematikken. Han er immunolog og han ved hvad han snakker om. Men døm selv.

http://www.radiofrihed.dk/?s=anders+h%C3%B8j
Citér
 
 
#4 Helle køstner 06.-12.-2012, 07:51
Hej glæder mig til at lærer noget vedr de sunde fedtstoffer. Jeg har forhøjet kolesteroltal, tåler ikke medicinen, så kikker på hvad jeg så kan gøre.
Citér
 

Følg mig på Facebook