Mad For Livet

Inspiration til et sundere liv Inspiration til et sundere liv

En Passion for Sund Mad

sund mad

Sund mad har været min store passion gennem de sidste 15 år. Jeg blogger om mad, spændende nyheder, gode tips, forskning og sunde opskrifter. Jeg håber, du får gavn af mine indlæg og send mig endelig en email, hvis du har forslag til indhold.

Bedste hilsner Anette

Få Sunde Tips På Facebook

Mine Nyeste Bøger

"Kolesterolkogebogen"

Køb ved Saxo.com

den glutenfri kogebog

"Den Glutenfri Kogebog"

Køb ved Saxo.com

Mine Seneste E-bøger

 magnesium ebog

"Magnesium"
Udkom 7. august 2014
Download her for kun 49,-

mad mod kræft

"Mad Mod Kræft"
Udkom 25. februar 2014
Download her for kun 99,-

din optimale vægt

"Din Optimale Vægt"
Udkom 1. Januar 2014
Download her for kun 49,-

 

Søg på Madforlivet.com

Søg i mere end 976 artikler.

Follow Me on Pinterest

Log på Madforlivet.com

Glutenfri Glutenallergi Cøliaki

Glutenfri Mad (Gratis opskrifter og information)

Det antages, at mellem 50.000 og 100.000 danskere lider af glutenallergi. Tilhører du denne gruppe eller er der mennesker i din familie eller vennekreds der gør, er der hjælp at hente her. Denne side samler gratis information, opskrifter og gode råde til mennesker med glutenallergi, cøliaki, intolerance eller til de, der blot har et ønske om et glutenfrit liv. Indholdet kan forhåbentlig hjælpe dig og din familie til en sund glutenfri tilværelse. Er du glad for indholdet eller har forslag forbedringer, må du meget gerne skrive en kommentar nederst på siden.

Glutenfri opskrifter:

Glutenfrit Brød ala Rugbrød
Glutenfri Boller
Glutenfri Burger
Glutenfri Raw Food Burger
Glutenfri Burgerboller
Glutenfri Quinoa Frikadeller med Squash Spagetti
Glutenfri Pizza
Glutenfri Pizzabund
Glutenfri Raw Food Kage
Glutenfrit Nøddebrød
Glutenfri Æblekage med Mandellåg
Glutenfri Æbletærte (Ubagt)
Glutenfri Æbleskiver
Glutenfri Jødekager
Glutenfri Vanillekranse

Hvis ikke du tåler gluten

Glutenallergi, cøliaki og glutenintolerance kaldes også for "verdens mest underdiagnosticerede sygdomme". Symptomerne er mangeartede, og omhandler ikke alene diarre og vægttab, men også blandt meget andet dårlig trivsel, træthed, vægtproblemer, øget følsomhed, grådlabilitet, udslet og depression. Der forskes i sammenhængene mellem disse lidelser og så udvikling af stofskifteproblematikker, overvægt og autoimmune sygdomme. Cøliaki, glutenallergi eller intolerance er oversete lidelser, der desværre ubehandlet kan medføre store sundhedsproblemer.

Hvad er Cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor gluten forårsager en afkortning af tyndtarmens fimrehår. Det kan medføre nedsat optagelse af vitale næringsstoffer fra maden, og kroppen kan herved komme til at lide under manglen på livsvigtige vitaminer og mineraler og andre næringsstoffer. På grund af sygdommens autoimmune karakter kan den påvirke alle kroppens organer negativt. Det er en alvorlig lidelse, og den eneste effektive kur mod sygdommen er fuldstændig afholdenhed fra gluten. Der er af samme årsag særlig stor opmærksomhed på mulige sammenhænge mellem udviklingen af autoimmune lidelser og reaktioner på gluten. 

Tidligere fik man diagnosen cøliaki stillet via en tyndtarmsbiopsi, men sygdommen er i dag, jf. nye internationale retningslinier, mulig at konstatere ved en simpel blodprøvetagning. Det drejer sig om markørerne IgE,  IgG, IgA samt tTg (vævs transglutaminase). De spiller hver deres rolle i immunforsvaret. De forhøjes individuelt, afhængig af om immunforsvaret reagerer allergisk, intolerant, sensitivt eller autoimmunt. Anti DGP (deamineret gliadin peptid) kan ligeledes være en udmærket markør at undersøge for. De nye guidelines for udredning af cøliaki eller glutensensitivitet anbefaler, at samtlige af disse markører undersøges. Tidligere supplerede man disse undersøgelser med en tyndtarmsbiopsi for at se, om der var sket skader på tyndtarmens slimhinde. Det gør man til dels stadig, særligt i Danmark, men de nye retningslinjer giver faktisk i dag mulighed for anvendelse af en blodanalyse for genvarianterne HLA-DQ2 samt HLA-DQ8 i forbindelse med diagnosticering. Er man bærer af disse gener, så tilhører man en gruppe med særlig høj risiko for udvikling af sygdommen cøliaki og muligvis andre autoimmune lidelser.

Glutenallergi eller glutenintolerance

I takt med at flere og flere danskere oplever problemer med fordøjelsen og måske får diagnosen ”irritabel tyktarm”, kan øget opmærksomhed på, hvad vi spiser, være relevant. De hyppigste fødevarer, som vi reagerer på er; mælk- og mælkeprodukter, hvede og produkter indeholdende hvede og gluten samt æg og soja. Vi spiser mere og mere hvidt brød, pasta og fast food, og de fleste danskere indtager langt mere raffineret hvedemel end godt er. Raffineret, hvidt hvedemel har også et langt højere glutenindhold end for bare 15 år siden. Gluten er et proteinmolekyle, der er mest fremherskende i hvede, men som også findes i andre danske kornsorter som rug og byg. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men de fleste havreprodukter dyrkes eller forarbejdes i forbindelse med glutenholdig hvede og kan derfor indeholder rester af gluten. Vil du være helt sikker, så køb glutenfri havregryn, men de fleste økologiske havregrynsprodukter testere lavt i glutenindhold i modsætning til de konventionelle.

Gluten er det proteinstof der giver brød struktur og får det til at hæve. Det er årsagen til, at danske bagere efterspørger hvede med et højt glutenindhold. Gluten består teknisk set af flere molekyler med hver sit navn, men her anvendes den samlende betegnelse gluten.

Glutenmolekylet kan for mange være vanskeligt fordøjeligt, og et højt indtag kan afføde fordøjelsesmæssige problemer. Man skelner mellem:

HvedeintoleranceDele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på hvede

GlutenintoleranceDele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten

Klinisk glutenallergiDele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten

Non-cøliaki-glutenintolerance - Hvis du er ekstra sensitiv overfor gluten og får reaktioner

Cøliaki eller stum cøliaki - gluten forårsager en autoimmun reaktion

Reaktioner på neuro- eller morfinpeptider - reaktioner på gluten og mælkeprotein 

Irritabel tarm - her kan såvel gluten som mælk spille en rolle 

 

Symptomer på Glutenallergi

Symptomer på manglende nedbrydning og fordøjelse af gluten kan være:

• Oppustethed
• Diarre
• Luft i maven
• Opkast
• Dårlig trivsel
• Kræsenhed
• Madlede
• Småtspisende
• Kolde hænder, fødder og næse
• Flad numse (ingen baller)
• Øget sårbarhed og nærtagenhed
• Gråd labilitet (let til gråd)
• Forstoppelse
• Træthed
• Udslet og uren hud
• Dermatitis Herpetiformis – væskefyldt udslet som typisk ses ved cøliaki
• Negativ livsindstilling
• Depression

Yderligere ses også anæmi, oftest i form af jernmangel eller mangel på B12, B6 og folinsyre.

Symptomerne er nogenlunde de samme, hvad enten der er tale om gluten intolerance eller allergi, og behandlingen vil være udeladelse af glutenholdige fødevarer. Forskellen er imidlertid, at der ved intolerance for de flestes vedkommende kan opnås en vis glutentolerance efter en periode på glutenfri diæt, hvorimod man ved ægte eller skjult glutenallergi (cøliaki) vil skulle indstille sig på livslang afholdenhed fra proteinstoffet gluten. Har du mistanke om at du lider af en af disse lidelser, så kan det svare sig at få taget eventuelle blodprøver før en eventuel glutenfri levevis indledes. 

Glutentest og diagnose

Hos lægen kan du få konstateret, om du lider af cøliaki eller glutenallergi. Det etablerede sundhedssystem opererer ikke med glutenintolerance, ligesom cøliaki som lidelse betragtes som stærkt underdiagnosticeret. Mennesker med stum cøliaki overses ligeledes ofte. (Ugeskrift for Læger; "Cøliaki hos voksne"; januar 2000) 

For diagnosticering af cøliaki i Danmark opererer man stadig med flg.:

Blodprøve i relation til forhøjede værdier af enten cirkulerende antistoffer mod gliadin (IgG og IgA), endomysie eller transglutaminase (Ttg) mod gliadin samt Anti DGP (ikke altid). Herefter kan du blive henvist til tyndtarmsbiopsi. Disse analyser kan kun fremvise et positivt resultat, såfremt der indgår gluten i kosten, idet der ofte ses et hurtigt fald i disse værdier efter introduktion af glutenfri diæt. Det kan derfor ved mistanke anbefales at få foretaget analyserne før en diæt indledes, således at man undgår at skulle provokere ved at spise gluten for at opnå et retvisende resultat. 

Nødvendigheden af at foretage en tyndtarmsbiosi bliver stadig diskuteret, idet flere og flere specialister indenfor området anbefaler at iværksætte en glutenfri diæt, såfremt alene blodprøverne er forhøjede og indikerer cøliaki eller glutenallergi.  

Der gøres her opmærksom på, at der hersker forskellige "normalområder" fra land til land, og at Sverige eksempelvis har nedsat kriterierne for en cøliaki diagnose, hvorfor incidensen af cøliaki blandt børn i Sverige er cirka 30 x højere end i Danmark. 

Stum cøliaki

Ved stum cøliaki ses der ikke de samme symptomer som ved klinisk cøliaki. Blodprøveresultaterne er nødvendigvis heller ikke alle forhøjede. Det kan med andre ord snyde eller være "stumt", men ved behandling med glutenfri diæt, ses der hyppigt bedring.

Det diskuteres til stadighed, om ikke der i højere grad burde indføres screeninger for cøliaki i større målestok, end det idag praktiseres. Blandt mennesker, der udvikler autoimmune sygdomme som type-I diabetes, bindevævssygdomme, leversygdomme, stofskifterealterede sygdomme, inflammatoriske tarmsygdomme samt Downs syndrom, skizofreni, epilepsi, osteoporose med mere er der ved yderligere undersøgelser herfor, hyppigt fundet en sammenhæng mellem udvikling af disse lidelser og indtag af gluten; cøliaki eller stum cøliaki. 

Andre muligheder

Du kan hos Nordic Clinic i København (www.nordicclinic.dk) blive testet for samtlige ovennævnte lidleser, der forbindes med indtag af gluten. Det er så vidt vides, det eneste sted i landet, hvor der testes for såvel glutenintolerance som for stum cøliaki og morfinpeptider. Gluten intolerance kan give nogenlunde samme symptombillede som klinisk cøliaki. Her kan tilstanden ligeledes genoprettes ved en glutenfri diæt. Hos Nordic Clinic kan du også købe en lille "hjemme" cøliaki test for IgA antistoffer og Ttg mod gliadin. (www.cøliakitest.dk) Husk at du skal have spist glutenholdige fødevarer før du foretager disse tests. Der tilbydes ligeledes en analyse for genvarianter, der kan indikere øget risiko for udvikling af cøliaki. Forud for denne analyse behøver du ikke at provokere med gluten. 

Hvordan påvirker gluten kroppen?

Ved manglende enzymatisk spaltning og fordøjelse af gluten proteinet, kan tyndtarmens overflade ændre sig og slimhinden reduceres. En sund tyndtarm, der fordøjer vores mad optimalt, har en overflade på ca. 5m2. Ved ubehandlet cøliaki kan man se en væsentlig reduktion af dette areal, helt ned til 10% af den oprindelige overflade, altså 0,5 m2. Dette har selvsagt katastrofale følger for tyndtarmens evne til at spalte og optage livsnødvendige næringsstoffer.

I hvilke fødevarer findes der gluten?

Gluten findes i en lang række fødevarer. Disse gælder det selvsagt om at undgå, når du skal leve glutenfrit. Vær derfor yderst opmærksom og læs varedeklarationerne nøje.

Gluten findes i bl.a.:

Hvedemel, durumhvede, spelt, emmer, enkorn, rugmel, rugkerner, byg, grahamsmel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, bulgur, couscous. Du kan ligeledes finde rester af gluten i havregryn samt i produkter hvori der indgår havre som f.eks. havremix, mysli, havreklid etc. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten, men det forarbejdes ofte sammen med hvedeprodukter, hvorfor der vil være spor af gluten i havre. Det er muligt at købe økologiske samt specialfremstillede havregryn, der er garanteret glutenfri.  

Du kan derfor også finde gluten i de fleste købe brød, kager, kiks, samt pasta, rasp, vafler,  morgenmadsprodukter og diverse bageblandinger. Også færdigretter, fast food retter, saucer, færdige farser som f.eks. til frikadeller, farsbrød eller fiskefrikadeller etc., panerede produkter, patéer, pølser, pålæg samt i sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og i mange andre krydderiblandinger.  

Slik kan også indeholde gluten, så undgå lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller og fyldte chokolader. 

Øl indeholder gluten, men der findes specialfremstillede glutenfri øl, der sælges i helsekostforretningerne. 

Nogle glutenallergikere kan ligeledes reagere på boghvede, hvorfor det i sådanne tilfælde bør undgås (kan ses på symptombilledet eller der kan testes herfor hos www.nordicclinic.dk

Glutenfri diæt

Det kræver stor opmærksomhed i dagligdagen at leve glutenfrit, men den største udfordring er for mange brødet. Mel, der anvendes i tilberedningen af daglige retter såsom frikadeller eller saucer, kan uden problemer erstattes med rismel. 

Men at bage glutenfrit kræver en lidt særlig teknik, da melet du kan anvende ikke har den samme hæveevne som glutenholdigt mel. Bag f.eks. med groft rismel, majsmel (polenta), quinoamel, amaranthmel, boghvedemel (hvis det tåles) eller hirse. Du kan finde masser af glutenfri opskrifter på www.madforlivet.com

Det er allerbedst at tilberede dejen i en røremaskine eller food processor. På den måde kommer der masser af luft ind i dejen. Den skal ikke være for fast, hellere som en tyk grød, og efter hævning kan du sætte brød eller boller med ske eller med fingrene ved brug af olivenolie eller vand. Lad dejen efterhæve kortvarigt eller endnu bedre, hvis du har hæveprogram i din ovn, og bag dem ved høj temperatur, enten 220 eller 250 grader, hvilket får brød eller boller til at hæve yderligere op. Se mere information under de enkelte opskrifter. 

Vær opmærksom på, at glutenfrit brød hurtigt bliver tørt. derfor kan du med fordel fryse det ned umiddelbart efter bagning i små portionsposer. Når du så har lyst til en glutenfri bolle, så tager du den op af fryseren, stænker den med lidt vand og luner den i ovnen. Så er brødet som nybagt. 

Det er også muligt at tilberede lækre, glutenfri pizzabunde, pitabrød og rugbrød. Se mere under glutenfri opskrifter på www.madforlivet.com.

Mælk- og glutenallergi og –intolerance

Lider du af glutenallergi eller – intolerance, så kan en medfølgende faktor være nedsat tolerance overfor mælk og mælkeprodukter som f.eks. yoghurt og ost. Det skyldes, at tarmslimhinden på grund af glutenallergien kan have forandret sig, således at de enzymer, der indgår i spaltningen af laktose og kasein (mælkesukker og mælkeprotein) kan have vanskeligere arbejdsvilkår. Indtag af mælk og mælkeprodukter kan under sådanne omstændigheder forstærke symptomerne og give øget ubehag. Derfor kan det anbefales, i en periode også at udelade mælk og mælkeprodukter fra kosten. Erstat evt. med rismælk, mandelmælk, nøddemælk eller kokosmælk. Mælk, der anvendes i tilberedningen af bagværk eller middagsretter som f.eks. frikadeller eller saucer, kan uden problemer erstattes med vand.

Gluten- og mælkefri produkter

Har du ikke tid til at bage selv, så tilbyder de fleste helsekostforretninger idag glutenfrit brød eller økologisk, glutenfrit bagemix til hurtig og let brødbagning. Flere og flere helsekostforretninger har ovenikøbet eget lille bageri med friskbagt glutenfrit brød (og mælkefrit) om ikke hver dag, så et par dage om ugen. Så kan du gøre dine indkøb her og eventuelt fryse ned.  

Du kan også shoppe let og glutenfrit på nettet på enten www.helsebasen.dkwww.netspiren.dk eller www.renkost.dk

Det er også her et spørgsmål om at være den opmærksomme forbruger, for mange glutenfri produkter kan indeholde mælk, mælkepulver, sukker og soja etc. og er måske bagt på store mængder kartoffelmel. Det er ikke altid det sundeste, selvom der står "glutenfri" på emballagen. B-Organic forhandler en række glutenfri produkter, bagt på fuldkornsmel, og UDEN mælk, æg. soja og sukker. Se mere på www.b-organicimport.dk  

Mange ville have glæde af mindre hvede

Mange danskere, uanset glutenallergi eller -intolerance, ville kunne have gavn af mindre hvede i dagligdagen. Derfor kunne det være en god øvelse at have større opmærksomhed på, hvor mange produkter, der indeholder hvede, og eventuelt blot anvende rismel i madlavningen istedet for hvedemel, eller vand istedet for mælk. Prøv det, det er lettere end du tror. 

Mere Information om Gluten, Glutenallergi, Cøliaki og Glutenfri Mad

Hvad er cøliaki (glutenallergi)? (July 2011)

Hvad er Gluten? (Maj 2011)

Er Hvede Usundt? (Maj 2011)

Hvordan bager man uden gluten? (Marts 2012)

ADHD kan afhjælpes med gluten- og mælkefri diæt (Marts 2011)

Quinoa - Sundt og Glutenfrit (Februar 2011)

Autister får det bedre på mælke- og glutenfri diæt! (September 2010)

Kan psoriasis og glutenallergi hænge sammen? (September 2010)

Celiac Disease - A Hidden Epidemic (August 2010)

Debatten om ”det gode” danske brød (April 2010)

Brød er bagt på lige dele manipulation og miljøgifte! (Marts 2010)

Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev og få spændende tips én gang hver måned.

Kommentarer   

 
#1 Lotte Nør Larsen 14.-05.-2013, 16:52
Jeg har lige fået konstateret gluten intolerance. Da jeg søgte lidt på nettet, fandt jeg din blog. Jeg har lige prøvet dine glutenfri boller - en stor succes (måtte dog tilpasse opskriften lidt, da jeg ikke kan finde Husk her i Frankrig og heller ikke fandt majsstivelse, men brugte kartofelmel i stedet). Jeg glæder mig til at prøve dine andre glutenfri opskrifter. Tak for hjælpen. Mh Lotte
Citér
 
 
#2 Linda Petersen 27.-05.-2013, 17:42
Vi er ved at få testen den yngste på 9 år( han fik undersøgelsen i morges)og nu skal vi de næste 4 uger prøve glutenfri kost..
Her leder jeg så efter en "førstegangs indkøbsliste" Har du lyst at hjælpe?
Måske også til dem der fremover kommer forbi din hjemmeside lige når de har fået færten af glutenallergi..
Citér
 
 
#3 Linda Lorenzen 05.-10.-2013, 10:12
Blev inspireret til at læse din blog efter en fantastisk radio udsendelse 4/10-13 : Smutvejen.
Vores ældste er netop færdig udredt, og alle prøver incl. Tyndtarmsbiopsi er viste cøiliaki. Vi skal nu igang med en livsstilsændrin g - og jeg vil læne mig op af dine opskrifter. Meget læsevenlig hjemmeside. Hilsner fam. Lorenzen
Citér
 
 
#4 Dorte Jensen 22.-10.-2013, 16:16
Har lige købt din bog - TAK, for gode opskrifter.....
Har fået et super liv uden gluten ved et tilfælde..... Var til tarmundersøgels e på Vejle sygehus pga af sammenvoksede tarme - mens jeg lå der med r.... i vejret, spurgte lægen om jeg havde dirre´ når jeg spiste boller? spiser aldrig boller - får ondt i maven - med sk.... mig ihjel hver
morgen, men egen læge siger sart tarm...
Hvorpå Lægen siger Glutenfri kost fremover, og du vil få fine tarme, dog med sammenvoksning - men ikke de smerter du har haft fremover og du slipper for at stå tidligere op for at sk... du kan få en normalt hverdag...
Og han fik ret, lever også bedre med min slidgigt, osteoporose - kolesterol og stofskiftet er også blevet bedre.... Dejligt at få livet tilbage selvom jeg snart blir 60.
ange hilsner fra Dorte
Citér
 
 
#5 Pia Adeler-Bjarnø 01.-11.-2013, 11:43
Jeg har lige købt din bog og er støt på CAROB. Har prøvet at Google men ser det som der forskellige, er det en bestemt? Har lige fået at vide jeg skal holde mig fra kokos er det ok at bruge noget andet?
Tak for gode opskrifter
Citér
 
 
#6 Hanne 24.-02.-2014, 13:15
Tak for bogen "Den glutenfri kogebog", min mand har cøliaki og den gir' mig inspiration, man kører ofte træt i det samme, men her fik jeg nye ideer. Hanne
Citér
 
 
#7 Lykke 18.-04.-2014, 15:10
Jeg har lidt af det hele mit liv, men først nu er der kommet rigtigt meget fokus på mad allergi, jeg fik diagnosen tilbage i 1978 "cøliaki", dengang anede man ikke så meget om det, det min far valgte var at give mig så rigt et fiber rigt kost som overhovedet muligt, for at holde min krop i balance, der har været perioder i mit liv hvor jeg har skidt på min sygdom, og med konsekvens! jeg elsker fortsat fødselsdags boller med smør på, men jeg kender også konsekvens derefter.. Jeg får ikke diare men hård mave, med blod, som også er en af tegne på cøliaki. Jeg er nu 39 år og har lært at leve med min sygdom, og er også OBS på at mine børn kan udvikle det!
Citér
 

Følg mig på Facebook