Fermentering 2.0

Forsiden Sunde Opskrifter Sunde Drikke og Smoothies Fermentering 2.0 er en helt ny bog, skrevet af Ditte Ingemann og Søren Ejlersen. Fermentering er super sundt

     8

Fermentering 2.0 er en helt ny bog, skrevet af Ditte Ingemann og Søren Ejlersen. Fermentering er super sundt, og sammen med min gode veninde Inga, har jeg netop været på kursus hos Aarstiderne for at lære mere om fermentering og for at hente inspiration til nye sunde og delikate tilbehørsretter. Det var en rigtig god og hyggelig oplevelse med yderst kompetent undervisning, god stemning og velorganiseret praktik.

Formålet med fermentering var oprindeligt at kunne konservere og bevare fødevarer i længere tid. Idag fermenterer vi fordi det er sundt, for de fermenterede produkter understøtter på fænomonal vis tarmens vigtige flora og biota. Fermenterede fødevarer tilfører også vores mad dimensioner af surt, salt og bittert. Fermentering har således udviklet sig fra at være en praktisk konserveringsmetode til idag at udgøre en forfinende, smagsøgende og sundhedsfremmende praksis.

Det er bakterier og enzymer, der igangsætter fermenteringen eller gæringsprocessen, og de bevirker, at visse af madens indholdsstoffer nedbrydes. Det ER en rigtig god ide at tilegne sig viden om, hvordan du fermenterer, for særligt mælkesyregæringsprocesserne er super sunde og fremmer din vigtige tarmflora.

Den bedst kendte fermenterede kålret er sauerkraut. Hertil anvendes hvidkål, hvis blade er fyldt med mælkesyrebakterier. I kombination med den snittede kåls sukkerstoffer og salt sker magien henover de næste uger. I takt med at sukkeret nedbrydes, øges dannelsen af mælkesyrebakterier, mælkesyre og eddikesyre. Kålen bliver “sur” og får en mere fyldig smag. Men fermenterede råvarer er meget mere end surkål, og blandt andet Ditte ingemann og Søren Ejlersen har været med til at åbne vores øjne for de mange smags- og sundhedsmæssige fordele ved fermenterede råvarer. Og mulighederne er mange for at tilføre skønne og sunde smagsdimensioner til dine retter. Herunder kan du udover opskriften på surkål, også finde inspiration til salsa, chutney, kvas og fermenteret kål.

Ditte Ingemann og Søren Ejlersen mestrer om nogen fermenteringens kunst, og de har netop skrevet en ny bog om Fermentering, som de slet og ret kalder Fermentering 2.0. De to pionerer indenfor kunsten at fermentere bringer successen fra deres første bog Fermentering et skridt videre og udfordrer os denne gang med opskrifter på salsas, chutneys, pickels, spreads og dressinger. Og det lykkes overmåde godt for de to kompetente og erfarne forfattere at overbevise os om, at vi absolut må servere en veltillavet mango chutney, en ananas salsa med lime og chili eller en indisk inspireret citron pickles til maden. Det er ikke alene sundt, det tilfører også maden nye og interessante smagsdimensioner af surt, salt og bittert.

Bogen er smuk, billederne indbydende og opskrifterne detaljeret forklaret, så selv om du er uerfaren indenfor fermenteringskunsten, så kan du roligt kaste dig ud i tilberedningen af disse skønne og sunde retter, der vil kunne berige dine retter med smag og kraft. Mine varmeste anbefalinger.

Du kan købe Ditte Ingemann og Søren Ejlertsens bog Fermentering 2.0 HER
Du kan læse mere om fermentering og den første bog Fermentering HER
Du kan finde opskriften på fermenteret kål med tang HER
Du kan finde opskriften på fermenteret rødbedekvass HER
Du kan finde opskriften på ananas salsa med lime og chili HER
Du kan finde opskriften på Mango chutney HER
Du kan finde min opskrift på sauerkraut HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.