Er kød sundt?

9 jan, 2023 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Er kød sundt? Jeg er på ingen måde fanatisk, men vi har i mange år spist rigtig meget kød i Danmark og gør det stadig. Faktisk hører vi stadig til blandt de folkefærd i verden, der spiser mest kød. Derfor er det relevant at spørge, er kød sundt?

Der er to veje at gå. Først og fremmest at se på et højt kødindtag i forhold til den menneskelige sundhed, dernæst i forhold til jordens og planetens sundhed.
Om kød er sundt for den enkelte afhænger derfor efter min mening af :

1. Kvaliteten, arten og mængderne af det kød du spiser
2. Din individuelle biokemi, altså om du tolererer og kan fordøje kød
3. Din generelle levevis og hvor meget du får dig rørt

Kød fra ko, kalv og gris indeholder alle livsnødvendige proteiner, det er positivt, men de nævnte kødtyper tilhører også en af de allermest udskældte fødevaregrupper. Et højt indtag af forarbejdet kød kædes nemlig sammen med en øget risiko for udvikling af kræft og andre dårligdomme. Konventionelle kødprodukter kan indeholde rester af glyphosat (aktivstoffet i Roundup), fordi dyrene i det konventionelle landbrug fodres med GMO soja, der sprøjtes med Roundup. Glyphosat kan potentielt ødelægge vores vigtige tarmflora og er af WHO mistænkt for at være kræftfremkaldende. Forarbejdet kød indeholder desuden rester af antibiotika samt industrisalt og nitrit, der heller ikke er synderligt sundt.

Når det er sagt, så kan kød faktisk være en god, let og sund kilde til de proteiner, som vi skal have hver dag. Vel at mærke, hvis du vælger kød, fra dyr, der har levet et godt og lykkeligt liv og fået sund og nærende mad. Derfor er kød fra økologiske dyr gode valg. Det er dyrere, men du kan også nøjes med meget mindre, end de fleste af os spiser i dag. På den måde vil dine samlede udgifter til mad ikke stige. Tværtimod, for ved at spise mere grønt og mindre kød kan du ikke blot leve billigere, du kan også leve en hel del sundere.

Mange slankekure anbefaler et højt indtag af kød og et lavt indtag af kulhydrater. Det skyldes, at du får stor mæthed og få kalorier, når du spiser kød. Det er dog ikke alle, der efter min mening skal hoppe på stenaldervognen og spise sig mætte i hakket oksekød, kylling og bacon, for de fleste af os oplever forstoppelse, forsuring og ubehag ved en sådan levevis. Du kan efter min mening opnå samme gode resultater ved at spise mere varieret med mindre kød, udskifte kødpålægget med avocado, hummus, tomater og æg, spise flere grønsager til alle måltider, sørge for at få gode, sunde fedtstoffer ligeledes til alle måltider og spise mindre sukker, brød, pasta etc.Du kan også eksperimentere med linser og bønner, der er billige og sunde kilder til proteiner. Du kan finde forslag til opskrifter herunder samt under opskrifter her på siden.

Det kød du vælger at spise til dine grønsager skal ligesom fedtstofferne, og de øvrige fødevarer du vælger, være af høj kvalitet. Det vil i min bog sige økologisk og så ubehandlet som muligt.

Det er også værd at henlede opmærksomheden på de mange, der har for lave niveauer af mavesyre. Det er en udbredt lidelse, særligt blandt mange af landets ældre beboere. Ved lave mavesyreniveauer kan det være endog særdeles vanskeligt at fordøje kød effektivt. Det er nemlig blandt andet mavesyreproducerende enzymer, der indgår i fordøjelsen af kødets proteiner.

Om kød er sundt for planeten bringer andre overvejelser i spil, for:

Vores jord kan ikke holde til det høje kødforbrug og deraf følgende intensive, konventionelle landbrug. Vi har brug for en opgradering af vaner og viden i hele systemet, for hverken natur eller maver kan holde til vores enorme kødproduktion og -indtag. Vi har mindre end 30 år til at vælge, om vi vil omstille vaner og landbrug eller ødelægge kloden. Lykkes det ikke, er chancen er forspildt for altid.

Jeg tænker, at vi ganske enkelt er nødt til som forbrugere at tage fat, aktivt vælge at spise mere grønt og mindre kød, for politisk kommer der ikke til at ske noget.  Skal det lykkes at redde naturen, vandet og planeten, så vores børn og børnebørn kan få gode og sunde liv, så må og skal vi hver især tage ansvar og begynde at leve økologisk, bæredygtigt og mere grønt. Og vi kan godt!

En sådan ændring i forbrugeradfærd vil også presse vores landbrug, der globalt set er en kæmpe miljøsynder, der alt inklusive står for cirka 30-40% af de samlede drivhusgasudledninger. De må og skal ændre adfærd, stoppe med den uhyggeligt store brug af soja i foderet, erstatte det med græs, der heller ikke behøver at blive sprøjtet intensivt med PFAS og Round up/glyphosat, som soja bliver det. Såfremt majs og korn som foder ligeledes erstattes af græs, så kan en meget stor del af vores miljøproblemer minimeres.

Svaret på spørgsmålet; er kød sundt? må således være, at du ikke behøver at være vegetar for at leve sundt, men at du med stor sundheds- og miljøfordel kan være særdeles opmærksom på mængderne, arten og kvaliteten af det kød du indtager. Vi behøver ikke alt det kød og kødpålæg, som vi spiser i dag. Det giver også ofte øgede kolesteroltal, dårlig fordøjelse og andre sundhedsmæssigt negative bivirkninger. De fleste vil med stor fordel kunne mere end halvere deres kødindtag og vælge økologisk lam, fisk, fjerkræ og vildt som primære kødkilder. Dermed vil du ikke alene opleve en bedre fordøjelse, men også en lettere og sundere krop og et mindre belastet miljø.

Reference: The EAT study, The Lancet

Du kan læse her om Fremtidens Mad er grøn
Du kan læse mere om kød og kræft HER
Du kan læse mere om produktionen af svinekød HER
Du kan læse mere om proteiner HER
Du kan læse mere om alkaline eller basekuren HER
Du kan læse mere om lave mavesyreniveauer HER
Du kan finde opskriften på toplækre grønsagsfrikadeller med linser HER
Du kan finde opskriften på grønsagspostej HER

Var du tilfreds med denne artikel Er kød sundt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!