Undgå forkølelser og snotnæser i den kolde tid

31 okt, 2016 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Dette indlæg er skrevet af Anette Straadt

Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og forfatter med mere end 15 års erfaring i at arbejde med børn. Hun er selv mor til tre. Anette har specialiseret sig i børns naturlige sundhed og hun er fortaler for, at vi skal bygge vores børn op med optimale næringsstoffer og mælkesyrebakterier for ad naturlig vej forebygge sygdomme. Anette har fokus på behandling af årsagerne til alle de typiske børnesygdomme som snot, kolik, forstoppelse, eksem, uro, allergi, søvnproblemer med mere. Du kan læse mere på www.æblebørn.dk

Det er højsæson for børn med snottede næser. Efterårskulden har ramt os, og her kan du læse mere om, hvordan du kan undgå forkølelser og snotnæser i den kolde tid.

For at undgå forkølelser og snotnæser skal der ses nærmere på, hvordan immunforsvaret kan styrkes indefra. Hvis du kender til, hvordan dit barns krop og immunforsvar er bygget op, så har du også god mulighed for at supplere med de allerbedste byggesten og dermed give dit barn et stærkt fundament for at klare sig godt igennem vinteren.

Cirka 70 % af dit barns immunforsvar er tilknyttet fordøjelsen. Især spiller den fine tarmflora eller tarmbiota en stor rolle, og sammensætningen og balancen af bakterier er således afgørende for sundheden og immunforsvarets muligheder for at beskytte dig. Bakterierne i tarmsystemet spiller nemlig en utrolig stor rolle. Undersøgelser viser, at rigtig mange – både børn og voksne – har for få af de gode tarmbakterier, og det kan påvirke immunforsvaret negativt.

En uafbalanceret tarmflora kan skyldes flere forskellige ting. Eksempelvis kan antibiotikabehandling ødelægge den fine tarmflora og balancen imellem bakterierne i fordøjelsen. Mange lever også for rent, og undersøgelser har vist at lidt mere skidt hver dag kan betyde mindre allergi. Vi spiser ikke nok grønt og får ikke tilstrækkeligt med fibre, som er så vigtige for tarmens konstitution, balance og sundhed, så her kan sættes effektivt ind, hvis ønsket er et stærkere immunforsvar. .

Omega 3 fedtsyrer er sunde og særdeles gavnlige, og de skal helst tilføres via maden hver dag. Nogle spiser også madvarer, som de ikke tåler særlig godt, det kan sætte immunforsvaret i tarmen på overarbejde.

Derfor er der nogle tiltag, som du let kan sætte i værk og som vil styrke dit barns immunforsvar effektivt. Tiltag, som du med fordel kan iværksætte for at give dit barn en mere gavnlig tarmbiota og fordøjelse:

  1. Undgå overdreven hygiejne. Væn dig til at skelne imellem sygdomsfremkaldende bakterier og gavnlige bakterier. Når I er hjemme i vante omgivelser og sammen med raske mennesker, så vær ikke bakterieforskrækkede. Undersøgelser viser derimod, at lidt skidt og at dele bakterier med hinanden afbalancerer immunforsvaret.
  2. Dit barn behøver sandsynligvis kun komme i bad en gang om ugen. Brug ikke håndsprit med mindre I er syge.
  3. Spis masser af grønsager. De er nemlig rige på fibre, der styrker og nærer fordøjelse og tarmbakterier. Du kan eksempelvis lave en smoothie til dit barn med frossen broccoli eller spinat (se opskrifter her på bloggen eller på www.æblebørn.dk)
  4. Undgå sukker og hurtige kulhydrater. Sukker er guf for de dårlige bakterier.
  5. Søg for hver dag, at dit barn får tilstrækkeligt med sunde omega 3 fedtsyrer, der er væsentlige for utroligt mange kropslige processer,   herunder tarmens sundhed.
  6. Spis gerne økologiske fisk et par gange om ugen
  7. Sørg for indtag af gavnlige mælkesyrebakterier. Lav evt. selv fermenterede grøntsager eller køb mælkesyregærede safter i helsekosten. I kan også gå igang med selv at lave kefir eller købe det f.eks. i helsekosten eller i Netto.
  8. Tilbyd meget gerne et kosttilskud med mælkesyrebakterier – også kaldet probitika. Probiotika fås i dråber til helt små børn, som tyggetabletter som pulver og kapsler. Probiotika har vist positiv effekt i utallige undersøgelser – især på alt, der vedrører immunforsvaret. Du kan læse mere om probiotika HER
  9. Hvis der stadig opstår hyppig snot og sygdom – så overvej, om der kan være nogle fødevarer dit barn reagerer på. Det behøver ikke være en klassisk allergi, men en del børn (og voksne) som bliver hyppigt syge, har det bedre med at udelade eksempelvis mælkeprodukter og/eller gluten. Få gerne hjælp til at udrede og til at sammensætte en god og nærende madplan. Husk også at D3 vitamin er afgørende vigtigt for immunforsvaret. Alle – både børn og voksne, bør tage et tilskud af D3 vitamin i vinterhalvåret, gerne omkring 25 mcg dagligt. Dit barn kan også have god gavn af en højkvalitets multivitaminpille. Det nye danske mærke Nani laver kvalitetsvitaminer i food state kvaliteter, hvilket bevirker en høj optagelighed og at du ofte vil kune reducere dosis.
  10. Hvis du ammer dit barn, så gælder alle disse punkter også for dig. Din lille baby optager nemlig alle disse gode bakterier og næringsstoffer gennem modermælken. Hvis dit barn får modermælkserstatning, så vælg gerne en type, der indeholder mælkesyrebakterier (se evt. link herunder) eller giv dråber ved siden af. Husk at bakterierne ikke kan tåle høj varme, så bland aldrig mælkepulver eller dråber med for varmt vand.

Disse superenkle og naturlige tiltag vil forhåbentlig kunne holde forkølelser og snotnæser fra døren i den kolde tid.

Du kan læse Anette Straadts artikel om modermælkserstatninger HER
Du kan læse mere om de nye food state vitaminer og mineraler HER
Du kan downloade Anettes fantastiske bog “Styrk dit barns immunforsvar” HER
D
u kan læse mere Anette Straadt på hendes hjemmeside HER
D
u kan tilmelde dig Anettes nyhedbrev og få en gratis e-bog HER

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!