Kaffe – er kaffe sundt?

16 okt, 2018 | Viden og Forskning

Kaffe – er kaffe sundt? Det er et godt spørgsmål, i særdeleshed fordi vi i Danmark hører til blandt de mest kaffedrikkende folkeslag i verden. Vi forbinder ofte kaffe med en hyggestund, og anvender også kaffe, hvis søvnen har været utilstrækkelig eller vi er stressede og trænger til lidt ekstra energi. Hvad siger den seneste forskning om vores kaffedrikkeri, er det sundt eller usundt?

Henholder vi os til forskningen, så står det klart, at konklusionerne varierer. Der er ikke et entydigt svar på, om kaffe er sundt at drikke. Det skyldes muligvis, at det er yderst individuelt, om du tåler kaffe, og om din krop formår at afgifte koffeinen effektivt. Nogle forskere mener, at svaret ligger i vores gener, andre, at det handler om din levers konstitution og effektivitet. Danner du eksempelvis tilstrækkeligt af de enzymer, der skal til for at kunne afgifte koffein effektivt?

Kaffe kan betegnes som vores nationaldrik i Danmark, men der er et par forhold i relation til kaffe, som det kan betale sig at være opmærksom på:

  1. Kaffeplanten er en afgrøde, der sprøjtes meget, og derfor ses der ofte rester af pesticider og andre toksiske stoffer i konventionel kaffe. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale, at du vælger en økologisk, nænsomt ristet kaffebønne. Det er kaffe, der er helt fri for uønsket kemi og som indeholder langt mindre acrylamid end konventionel, hårdtristet kaffe
  2. Kaffe indeholder koffein, der i for store mængder blandt andet kan føre til uro, hjertebanken, forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn
  3. Kaffe indeholder det kræftfremkaldende stof acrylamid og er generelt meget syre- og vanedannende
  4. Indtag af kaffe kan ikke anbefales, hvis du har gigt, da kaffe virker stærkt syredannende, eller hvis du lider af mavetarmproblemer, da kaffe kan irritere tarmslimhinden
  5. Kaffe blokerer også for optagelsen af vigtige vitaminer og mineraler fra maden, i særlig grad zink, jern, magnesium samt en række B vitaminer med særligt fokus på B1 vitamin

Forskere fra Københavns Universitet har desuden fundet frem til, at det er sundere at drikke gammeldags filterkaffe fremfor stempelkandekaffe, nescafe eller espresso. Det skyldes, at kaffe indeholder en række usunde stoffer, der er mest forekommende i stempelkandekaffe, nescafe og espresso. Disse stoffer, hvoraf den ene gruppe er acrylamider, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, andre hedder diterpener, cafestol og kahweol. Sidstnævnte kan eksempelvis øge kolesterolniveauerne med 5-10 procent, hvis du drikker mere end to kopper kaffe dagligt.

Kaffebønnen indeholder også fedtstoffer, og disse fedtstoffer kan harskne, såfremt de udsættes for for høj varme i form af kogende vand, lys og ilt. Når kaffebønner males, så øges risikoen dermed for harskning og oxidation, hvorfor det kan anbefales at købe hele, økologiske kaffebønner og male dem i en kaffekværn, lige når du skal lave dig en kop kaffe, som brygges med max. 90 grader varmt vand (IKKE kogende vand).

Du kan nemlig undgå hovedparten af ovennævte stoffer, hvis du drikker filterkaffe i stedet for stempelkandekaffe, nescafe eller espresso, idet hovedparten af stofferne filtreres fra, når du laver gammeldags kaffe igennem et filter eller anvender en aero press. Det er årsagen til, at jeg anvender denne smukke, gammeldags slow coffee maker, der har messingfilter, så du ikke behøver at anvende filterposer. Du kommer blot den nymalede kaffe direkte ned i filteret og hælder 90 grader varmt vand over. Filteret kan tåle opvaskemaskine, og metoden bevirker, at du får mest mulig aroma og smag ud af kaffen. Jeg har også en aero press, der følger mig overalt på rejser rundt omkring i verden. På den måde kan jeg altid nyde en, max to daglige, gode kopper frisk, økologisk filterkaffe.

Det kan du også, hvis du altså tåler kaffe og kan afgifte koffeinen. Jeg kan derfor opfordre dig til at mærke efter, hvordan din krop reagerer på kaffe. Det bedste er at holde en pause med kaffe i en eller to uger. Du vil blive overrasket over, at du kan opleve en form for abstinenser med hovedpine og træthed, for koffein er vanedannende. Når du så tager en kop kaffe igen efter en til to uger, så kan du med langt større tydelighed mærke, hvad kaffe gør ved din krop. Du kan også bruge denne metode til at finde frem til, hvor meget kaffe dagligt din krop har det bedst med. Tåler du kaffe, så kan det alligevel anbefales, at du ikke lader kaffe være en sutteklud. Lad være med bare at have dårlig kaffe stående i termokande på skrivebordet. Gør derimod en kaffestund til en særlig stund og lav og drik EN god kop kaffe, fremfor ti dårlige.

Det kan også betale sig at undlade kaffe efter kl 14, da det kan påvirke din nattesøvn negativt. Koffeinet fra bare en kop kaffe tager cirka otte timer for leveren at afgifte. Har du for meget koffein i blodet, kan det bevirke, at du sover dårligere.

Måske vil du nu have den indvending, at kaffedrikning har vist en vis forebyggende effekt i relation til sygdomme som Alzheimers, Parkinson’s og diabetes. Jeg vil hertil sige, at det stadig er afhængig af, om din krop er i stand til effektivt at afgifte koffeinen. Er den ikke det, oplever du syredannelse, sure opstød, tarmproblemer, ondt i leddene eller hjertebanken, så er det bedst for dig at undlade kaffe. Tolererer du derimod fint kaffe, så nyd en eller to kopper dagligt af høj kvalitet, baseret på nænsomt ristede, økologiske bønner, friskmalede og som filterkaffe. Jeg ønsker dig gode kaffestunder.

Du kan læse mere om kaffe HER
Du kan læse om, hvorfor du ikke skal indtage kaffe og vitaminpiller samtidigt HER
Du kan læse om hvorfor filterkaffe er bedst HER
Du kan læse mere om acrylamider HER
Du kan læse mere om aero press HER

Den smukke slow coffee maker på billedet øverst har jeg købt hos Laurentius HER
Du kan finde opskriften på den skønneste kaffe-kokos-is HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!