Kolesterol, mættet fedt og olivenolie

5 apr, 2010 | Viden og Forskning

Kolesterol er et udskældt fænomen, og mange forbinder kolesterol med noget, der er farligt for helbredet. De færreste er klar over, at kolesterol er et livsvigtigt fedtstof for vores krop. Kolesterol har vi brug for til forskellige processer bl.a. til dannelse af kønshormoner, i dannelsen af stresshormonet kortisol, D vitamin og galdesalte, der er med til at nedbryde den mad, vi spiser. Kolesterol indgår også som en væsentlig komponent i cellemembranerne og giver disse en større fasthed.

De fleste er af den opfattelse, at det kolesterol vi spiser os til f.eks. gennem mættet fedt eller æg, at det har betydning for kolesterolindholdet i blodet. Men det forholder sig faktisk sådan, at kroppens egenproduktion af kolesterol i leveren udgør ca. 80% af det kolesterol, vi har i kroppen. Det betyder, at det kolesterol vi spiser via vores mad, har væsentlig mindre betydning i forhold til det samlede kolesteroltal, end egenproduktionen. Leveren producerer altså ca. 4 gange mere kolesterol, end du spiser. Derfor viser undersøgelser også, at du kan spise op til 2 æg om dagen uden at det giver målbare udsving i blodets kolesteroltal. Du kan derimod påvirke din egen produktion af kolesterol i leveren. Jo flere kalorier fra hurtige kulhydrater, du f.eks. indtager, des mere kolesterol presser du din krop til at producere. Hurtige kulhydrater får du bl.a. fra sukker, hvidt brød, pasta, kager, slik, sodavand etc. Dårlige fedtstoffer, friturefedt og transfedtsyrer kan også øge din levers dannelse af det dårlige kolesterol.

En ny sammenfattende rapport frikender mættet fedt i relation til risikoen for hjerte/kar sygdomme. Det betyder ikke, at vi bare skal mæske os i is og flæskesteg, vi skal selvfølgelig, som altid når det gælder den mad vi spiser, være kvalitetsbevidste. Men det betyder også, at vi ikke behøver være så fedtforskrækkede, at vi med sindsro kan nyde lidt gammeldags kærnet smør, at vi kan stege i ekstra jomfru kokosolie, at vi kan nyde vores æg fra høns, der lever et godt liv og at vi kan tillade os en god flødesovs i ny og næ.

Er dit kolesteroltal blevet lidt for højt, så er det et tegn på, at din krop er ude af balance, ikke nødvendigvis pga for højt indtag af mættet fedt, men måske nærmere fordi du bevidst eller ubevidst spiser for meget sukker og raffineret hvidt mel. Der sukker i rigtig mange fødevarer, så check altid varedeklarationerne og det danske raffinerede hvedemel virker desværre som sukker i kroppen.

Der er rigtig meget, du selv kan gøre for at bringe kroppen og kolesteroltallet tilbage i balance. Et samlet kolesteroltal over 6 bliver af de fleste læger betragtet som kritisk. Ligger du i en gruppe med højere kolesteroltal end 6, så kan du prøve at droppe sukker og hvidt brød, i stedet spise flere fiberrige grøntsager, mindst ½ kg. gode økologiske grøntsager dagligt, spise fuldkornsprodukter, spise fisk og få lidt god, økologisk ekstra jomfruolivenolie hver dag. Motion, mindst ½ time dagligt, fremmer et godt resultat. Fibrene fra grøntsager og fuldkorn hjælper til udskillelse af brugt og dårligt kolesterol, plantenæringsstofferne fra den gode olivenolie afbalancerer kolesterolet, idet det hæver det ”herlige” HDL kolesterol og sænker det ”lede” LDL kolesterol. En rigtig god olivenolie på mørk flaske er derfor en god investering, 1-2 spsk. hver dag er tilstrækkeligt, og det er efter min mening til hver en tid sundere, bedre og billigere end alskens unaturlige margariner, der reklamer med kolesterolsænkende effekt. God fornøjelse.

Læs også meget mere om kolesterol her på bloggen.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!