Mandler – Sunde Mandler, Sundhed og Vægttab

mandler sunde mandler sundhed

Jeg har i mange år anbefalet mandler i mine bøger og til mine foredrag. Mandler er en fantastisk kilde til de sunde fedstoffer og mandlers sundhedsfremmende effekter for f.eks. kolesteroltal, hjerte/kar sygdomme, blodsukker og kropsvægt har været velkendte og anerkendte i rigtig mange år.

Mandler og vægttab: Mandler har i lang tid haft ry for at fede, og det er da også rigtigt, at mandler indeholder fedt. Men der er forskel på fedt. De fedtstoffer der findes i mandler er af den sunde slags, som vi gerne må spise mere af (Læs eventuelt mere i min bog “Fedt for Life”). Studier har vist, at spiser du mandler dagligt, mandler sunde mandler sundhedså har det ikke alene kolesterolsænkende effekt men også stofskiftefremmende effekt. I et studie, der omhandlede den kolesterolnedsættende effekt ved mandler, viste det sig overraskende for forskerne, at den gruppe mennesker, der spiste 84 g mandler dagligt, udover et lavere kolesteroltal også havde et vægttab – sammenlignet med den gruppe, der ikke spiste mandler. [Kilde: “International Journal of Obesity 23”, 2003]. Så indtag af mandler hjælpe med vægttab. Endnu en go’ grund til at spise dem!

Skallen på mandler er vigtig: Et relativt nyt studie (fra Maj 2011) har sat fokus på yderligere fordele ved at spise mandler. Det er specielt skallen på mandlerne, der menes at kunne styrke visse dele af immunforsvaret. Det kan derfor anbefales at spise økologiske mandler med skal sammen med f.eks. frugt til mellemmåltider. En anden årsag til fordelen ved at kombinere mandler og frugt er at kombinationen af kulhydrater fra frugten og fedt og protein fra mandlerne har en blodsukkerstabilisrende effekt. mandler frugt appelsinSkallen på mandler virker, udover at styrke immunforsvaret, også stabiliserende på blodsukkeret og har en basedannende effekt. Mandler tilfører desuden kroppen vigtige mineraler og sporstoffer som  kalk, magnesium, jern, mangan, kobber, zink, fosfor og kalium. [Kilde: “Immunomodulatory and antiviral activity of almond skins” af A, Bisignano C, Stassi G, Mandalari G, Wickham MS, Bisignano G, Immunol Lett. 2010 Aug 16;132(1-2):18-23].

Mandler og blodsukker: Mandler indeholder gode fedtstoffer og lidt protein, næringsstoffer der også har en fremragende blodsukkerstabiliserende effekt. Derfor er det smart at spise frugt og bær sammen med et par mandler. Det mætter mere og det sikrer, at dit blodsukker ikke ryger i vejret med raketfart. mandler sundeMandler indeholder bl.a. også calcium og magnesium samt det vigtige B6 vitamin. Derfor er mandler et perfekt og sundt supplement til din daglige mad, enten i morgenmyslien, som mellemmåltid sammen med et stykke frugt eller hakket over salaten. Køb økologiske mandler, og spis dem enten som de er, eller læg dem i blød i vand natten over, så bliver de bløde og lækre.

Så spis roligt løs af gode, økologiske mandler. De er sunde for dig, de stabiliserer dit blodsukker, holder dig mæt og er samtidig en super kilde til sunde fedtstoffer og uundværlige vitaminer og mineraler.

Debat