Mangel på magnesium?

8 dec, 2016 | Viden og Forskning

Mangel på magnesium? Jeg ved det godt. Jeg har skrevet rigtig meget om magnesium, men der er faktisk behov for at skrive endnu mere. Hører du også til de mange, der har symptomer på mangel på magnesium? Muligvis, for mange i den vestlige verden er i mangel på magnesium, og dette livgivende mineral er så væsentligt og indgår i så mange kropslige processer, at vi med stor sundhedsfordel kan have endnu større opmærksomhed rettet imod at få tilstrækkeligt hver eneste dag.
Rigtig mange danskere er i mangel på magnesium, og det kan blandt andet skyldes, at den mad vi spiser indeholder mindre magnesium end tidligere. Det skyldes også vores lave indtag af grønne grønsager og vores høje indtag af sukker og mælkeprodukter. Disse forhold kan i kombination med en stresset livsstil føre til mangel. Nogle forksere taler ligefrem om en epidemisk mangel på magnesium i den vestlige verden.
Også mange ældre mennesker mangler magnesium, og det er desværre ikke standard at udlevere organisk magnesium til natten på landets plejehjem. Det ville lellers på en naturlig måde kunne spare mange ældre for gener, urolige ben og dårlig nattesøvn, udover at det også ville spare mange penge på medicinbudgettet.  Derfor burde organiske magnesium efter min mening være en hel naturlig del af vores tilbud til ældre. Men det er ikke kun landets ældste, der har behov for magnesium, det har vi allesammen, og en lang række undersøgelser har vist, at mennesker, der har tilstrækkeligt høje magnesiumniveauer har lavere blodtryk, bedre hjertesundhed, får færre hjerteanfald, har et mere stabilt blodsukker, bedre knoglesundhed, færre migræneanfald og bedre hukommelse. Magnesium afhjælper også urolige ben og dårlig nattesøvn og er vigtigere for knoglesundheden end calcium.
Vi får for lidt magnesium igennem maden og for megen calcium. Balancen er forrykket, og det er usundt og kan afføde en lang række uheldige kropslige reaktioner. Det kan idag være særdeles vanskeligt at spise sig til tilstrækkeligt magnesium, men økologiske afgrøder indeholder flere mikronutrienter end konventionelle, så der kan der hentes lidt ved at købe økologisk. Grønne grønsager, persille, grønkål, brændenælde, mandler og rigtigt fuldkorn kan være udmærkede kilder, men er du i mangel, så kan jeg varmt anbefale dig at tage et organisk food state magnesiumtilskud til natten, eksempelvis Nani magnesium. Suppler med en god food state multivitaminpille om morgenen, eksempelvis også fra Nani, suppler med D3 vitamin her i vinter og en god økologisk fiskeolie eller hørfrøolie hver eneste dag.
Mangler du magnesium, giver det sig ofte udtryk i form af:
uro i benene, højt blodtryk, migræne, træthed, dårlig nattesøvn, ondt i led og muskler men også mere alvorlige lidelser som knogleskørhed, hjerte-kar lidelser, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom kædes sammen med magnesiummangel. For mange kan et dagligt tilskud til natten (det er her det optages bedst) være en let og effektiv måde at bedre eventuelle symptomer på.
Faktisk kan den manglende fokus på magnesium minde om D vitamin sagen for 15 år siden. Der var D vitamin et aldeles overset og ikke hyppigt anvendt vitamin. Det har i allerhøjeste grad ændret sig, og D3 vitamin anses idag som et af de væsentligste vitaminer, som vi overhovedet kan danne, og vi tilrådes D3 vitamin tilskud vinteren igennem i Danmark. Mangel på D3 vitamin er idag bevisligt forbundet med øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme. Jeg forudser derfor, i lighed med mange af verdens ypperste forskere indenfor området, at magnesium bliver det næste D vitamin og at vi om få år vil se, at vi anbefales et dagligt tilskud.
Og er det egentlig ikke tankevækkende, hvordan vores sundhedsmyndigheder kan anerkende enkelte vitaminer og mineraler som livsvigtige og anbefale daglige tilskud med disse (eksempelvis D3 vitamin, calcium og jern), for så samtidig fuldstændig at neglicere – for ikke at sige at fraråde – indtag af andre livgivende og livsnødvendige vitaminer og mineraler. Det hænger bare ikke sammen, og er der monstro en anden agenda, en bagvedliggende dagsorden, som vi ikke kender til? Måske skulle vi starte med at uddanne vores dygtige læger i anvendelsen af vitaminer og mineraler og lære dem forskellen på former og optagelighed og hvor langt vi kan nå ad denne naturlige vej. Det kunne være et godt sted at starte, og også et område, hvor der er mulighed for at spare rigtig mange penge på sundhedsbudgettet. En overlæge fra Odense Universitetshospital har estimeret, at hvis alle danskere tager tilstrækkelige mængder D3 vitamin året rundt, så kunne der spares 15-16% på de samlede danske sundhedsudgifter. Så der er stort potentiale. Så lad os indføre lødig, uvildig undervisning i mikronæringsstoffer på medicinstudiet og i den praktiske anvendelse heraf. DET vil kunne hjælpe rigtig mange og samtidig spare ikke blot penge men også mange mennesker for medicinske bivirkninger.
Du kan læse meget mere om det vigtige mineral magnesium HER
Du kan læse meget mere om magnesium og knoglesundhed HER
Du kan læse mere om myndighedernes potentielt skadelige calciumanbefalinger HER
Du kan læse meget mere om det livsvigtige D3 vitamin HER
Du kan læse mere om Nani vitaminer HER
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!