Kinastudiet – nu på dansk

17 apr, 2016 | Bog-omtaler, Bøger og Kurser

Bogen Kinastudiet er nu udkommet på dansk.

Det er nu efterhånden 12 år siden, at jeg hørte forskeren Colin Campbell fremlægge sit store China Study eller Kinastudiet, som det hedder på dansk. Det var på en konference i USA, og han havde kortlagt mange tusinde kineseres madvaner for at kunne sammenholde disse med forekomsten af kræft. Kina havde dengang store områder, hvor der var lav kræftforekomst, og områder hvor forekomsten var ligeså høj som i Vesten. Hovedbudskabet og konklusionen var dengang, at mælkeproteinet kasein, indtaget i for store mængder, formåede at øge kræftcellers vækst. Forskellen i kræftforekomsten lå i indbyggernes indtag af komælksprodukter. De kinesere, der indtog meget, hvilket ofte var i og omkring byerne, havde en højere kræftforekomst end de, der ikke drak komælk.

Et års tid senere fremlagde professor Walter Willett fra Harvard University et delresultat fra sit store Nurse Study, der viste, at drengebørn, der indtog store mængder konventionelle mælkeprodukter i barndommen og teenageårene, havde op til 70% øget risko for at udvikle hormonrelaterede kræftformer, når de blev voksne.

Til trods for at de to stærke forskere Campbell og Willett siden og i mange år har diskuteret deres forskning på dette område, så er de dog enige om en ting: Vi skal spise mere plantebaseret mad og mindre animalsk, hvis vi vil holde os sunde og raske.

Vi er i Danmark et af verdens mest mælkedrikkende lande, men alle forsøg herhjemme på at få undersøgt mælks potentielt sundhedsskadelige effekter er blevet skudt ned. Der blev derimod et års tid efter publiceringen af Kinastudiet i USA, iværksat en dansk metaundersøgelse, der skulle påvise, hvor sundhedsfremmende indtag af mælk er.

Colin Campbell, manden bag The China study, fortsatte dog sin utrættelige kamp og forskning, og trods modstand fra en stærk fødevareindustri, gav han ikke op. Siden den første publicering og udgivelse af bogen The China Study, har han og hans søn fortsat deres studier, og bogen er nu udkommet i en ny og udvidet version, også på dansk. Det kan vi takke Bjørn Kassøe Andersen for, der utrætteligt har arbejdet på at få denne vigtige bog udgivet på dansk. Resultatet er fænomonalt og oversættelsen virkelig god. Kinastudiet, som den foreligger i sin nye og udvidede form, er så god og så væsentlig, at jeg vil kalde den et “must read” for alle sundhedsinteresserede.

I forordet beretter overlæge Mikael Bitsch om den øjenåbner, som det var for ham at møde Campbell i USA og høre om hans forskning. Han er idag ikke i tvivl om, at studiets konklusioner, hvis de efterleves, kan føre til mere sundhed og mindre sygdom. Og som han skriver: “Mange spørger os nu, hvorfor der i Danmark ikke er flere læger, som interesserer sig for madens betydning for vores sundhed. Forklaringen er den samme i Danmark som i USA: Ernæringslære indgår stort set ikke i lægeuddannelsen. Vi træner læger til at diagnosticere, operere og udskrive medicin. Konsekvensen er, at ingen rigtig tror på, at maden har nogen betydning i forhold til sundhed og vores kropslige velbefindende.” og han skriver videre: “Hippokrates sagde for tusinde år siden: Lad maden være din medicin. Dr. Campbell forklarer i Kinastudiet, hvorfor vi endnu ikke har taget dette udsagn til os: Den faktiske forskning er blevet begravet i irellevant eller skadelig information i form af dårligt populariseret videnskab, slankekursdiller og propagande fra fødevareindustien.” Campbell har selv befundet sig midt i det hele i mange år, så han ved, hvad han taler om, når han sidst i bogen fortæller om det.

I bogen står de videnskabelige resultater i kø. Konklusionerne er enslydende og overbevisende. Vil du undgå sygsomme som kræft, hjertesygdomme, diabetes og overvægt, så spis en mere plantebaseret mad og skru ned for alt det animalske. I al beskedenhed kunne jeg ikke være mere enig, og jeg kunne ønske mig, at denne bog måtte indgå som pensum på medicinstudiet. Kinastudiet får mine allervarmeste anbefalinger.

Du kan købe Kinastudiet HER
Du kan læse forordet, se mere om bogen og købe den HER
Du kan læse om mælk og kræft HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Madplan 2.0 – Sund, slank og vital på 3 uger

Madplan 2.0 – Sund, slank og vital på 3 uger

MADPLAN 2.0 - sund, slank og vital på 3 uger er en helt ny e-bog, der tilbyder dig viden, redskaber og indbydende opskrifter på sund og vitaliserende mad. Sammen med daglig bevægelse kan bogens råd og opskrifter hjælpe dig til et sundere, slankere og mere vitalt liv....

Boost dit immunforsvar på 3 dage – NY e-bog

Boost dit immunforsvar på 3 dage – NY e-bog

Få viden og redskaber til, hvordan du kan booste og styrke dit immunforsvar på kun 72 timer. Det er enkelt og velunderbygget, at tre dage på flydende mad kan starte dannelsen af nye immunforsvarsceller i tarmen, sænke inflammationsgraden i kroppens væv og hjælpe...

Hygge Godt — Fredagsslik med god samvittighed

Hygge Godt — Fredagsslik med god samvittighed

Har du også lyst til at få ny inspiration til hygge godt uden en masse tilsat sukker, så kan du hente god viden og inspiration i min nye e-bog, Hygge godt – fredagsslik med god samvittighed. Opskrifterne er enkle, de smager godt, og de frembringes enten helt uden...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!