Mikkel Hindhede – kampen om danskernes kost

Forsiden Bøger og Kurser Bog-omtaler Mikkel Hindhede – kampen om danskernes kost

     7
Mikkel Hindhede - kampen om danskernes kost

Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost er titlen på en helt ny bog, udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Mikkel Hindhede var læge i Danmark i starten af 1900 tallet, og han førte utrætteligt en livslang kamp om at oplyse såvel lægestand som myndigheder og danskerne om, at de skulle spise groft og grønt.

Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost er titlen på en helt ny bog, udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Mikkel Hindhede var læge i Danmark i starten af 1900 tallet, og han førte utrætteligt en livslang kamp for at oplyse såvel lægestand som myndigheder og danskerne om, at de skulle spise groft og grønt.

Mikkel Hindhede var en ildsjæl, der brugte sit liv på at oplyse kolleger, myndigheder og os danskere om betydningen af enkle måltider, tilberedt af næringsrige og grove råvarer. Hindhede levede fra 1862 til 1945, lige i den periode, hvor det var fint og tegn på rigdom at kunne spise hvidt, raffineret brød og masser af kød og kødpålæg hver dag. Han arbejdede utrætteligt på at oplyse om risikoen ved den tunge kost for i stedet at inspirere til mindre kød og mere fuldkorn og grønt. Sammen med daglig bevægelse, ville en sådan livsstil kunne holde mange dårligdomme fra livet. Det oplevede han både som hospitalslæge men også på sine mange rejser.

Han rejste til sanatorier i Tyskland, Schweiz, Østrig og England og oplevede der, at disse steder, med den enkle, ofte vegetariske fuldkornskost, der blev serveret samt daglig bevægelse og gymnastik, havde langt bedre resultater med at hjælpe patienterne, end de danske sanatorier, der serverede tung og kødrig kost og hvidt brød.

Hindhede har stort set fået ret i alle sine synspunkter og forudsigelser, og i dag har Fødevarestyrelsen rettet ind og anbefaler nu stort set de råd om mad, som Hindhede brugte sit liv på at overbevise dem og os om. Han levede selv efter principperne og fandt stor lykke i den enkle, grove og nærende kost, holdt sig fra raffinerede og forarbejdede fødevarer samt alkohol.

Han vandt aldrig anerkendelse blandt datidens kolleger, der ikke prioriterede kosten som sundhedsparameter. Hindhede var ikke tilhænger af den mere og mere udbredte medicinske behandling og mente, at lægerne, med deres høje grad af medicinudskrivning, forvekslede helbredelse med symptombehandling. Han var derfor stolt over, at han som ledende sygehuslæge i Skanderborg, fik indført en sund og nærende kost og samtidig nedbragt medicinforbruget til en fjerdedel af andre sygehuses. Han udtalte bl.a.: “Det er den kraftige kost, der er hovedårsag til de fleste kroniske sygdomme”. Med kraftig kost mente Hindhede en kost rig på hvidt brød, sukker, kød og kødpålæg.

Man kunne forsigtigt ønske, at vi havde en nutidens Hindhede, der idag kunne formå at fortælle om madens store betydning for kropslig sundhed og ikke mindst formå at indføre sund, nærende og økologisk mad på landets mange hospitaler til gavn og inspiration for vores syge. Bogen om Hindhede er susende GOD. Her kan du købe bogen Mikkel Hindhede og kampen om danskernes kost.

Synes du om denne bogomtale? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.