fødevarekvalitet
Slankesuppe

Slankesuppe

Denne sunde slankesuppe kan erstatte en eller to af dagens normale måltider og kan hjælpe dig til et effektivt og sundt vægttab. Den smager godt, og du kan let tilberede suppe til flere dage.

læs mere
Kan Hjerne og Tro Helbrede?

Kan Hjerne og Tro Helbrede?

Vores tanker, tro og overbevisninger påvirker vores fysiske krop, og jo før disse aspekter inddrages i behandlingen af sygdomme i Danmark, jo bedre,
for vi besidder enorme ressourcer, der kan hjælpe os – helt uden bivirkninger.

læs mere
Overvægt – er det noget i maden?

Overvægt – er det noget i maden?

Spiller al den kemi, som vi putter i mad, emballager og plejeprodukter en rolle i forhold til udvikling af fedme? Noget tyder på, at disse stoffer potentielt kan påvirke vores hormonsystem, i særlig grad den fine regulering af sult og mæthed. Du kan i denne artikel læse om den seneste forskning indenfor området.

læs mere
Antiinflammatorisk levevis redder liv

Antiinflammatorisk levevis redder liv

Antiinflammatorisk levevis kan redde menneskeliv, det viser et overbevisende, svensk forskningsresultat. Den antiinflammatoriske levevis kan således hjælpe os og forebygge sygdomme, for høj inflammationsgrad indgår i udviklingen af stort set alle de sygdomme, som vi danskere lider af idag.

læs mere
Hvornår ordinerer lægen mad som medicin?

Hvornår ordinerer lægen mad som medicin?

Vi vil alle sammen gerne holde os sunde og raske hele livet, og vi vil noget så gerne have tillid til de læger og det sundhedsvæsen, der skal hjælpe os, hvis vi bliver syge. God og nærende mad er selve grundlaget for en sund krop, hvornår mon lægen begynder at ordinere mad som medicin?

læs mere
Resistent stivelse

Resistent stivelse

Resistent stivelse ser ud til at have en række sundhedsfremmende fordele, som almindelig stivelse ikke besidder i samme omfang. Det omfatter eksempelvis ved indtag større insulinfølsomhed, lavere blodsukkerpåvirkning, bedre fordøjelse og større mæthedsfølelse. Det kan derfor betale sig at sætte de kogte kartofler til afkøling i køleskabet.

læs mere
Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?

Kan vitaminer og mineraler beskytte dig?

Kan vitaminer og mineraler beskytte dig og hjælpe immunforsvaret mod c*vid? En gennemgang af den foreliggende forskning indenfor mikronæringsstoffers betydning for udvikling af infektioner og c*vid, tegner et billede af, at særligt D vitamin, selen og zink kan være en del af forklaringen på den ofte voldsomme immunrespons, der gør, at denne sygdom kan blive dødbringende.

læs mere
Migræne – ny behandling af migræne

Migræne – ny behandling af migræne

Mange danskere lider hver dag af migræne, der er en voldsom form for hovedpine. Der er ikke kun en årsag til migræne, mange faktorer kan spille ind, og vi er alle vidt forskellige. Danske forskere er dog ved at være klar med en ny medicinsk behandling. Jeg kan dog varmt anbefales at se på livsstil, tarmbiota, vitaminer og mad og drikke også.

læs mere
Halver risikoen for demens

Halver risikoen for demens

Helt ny dansk forskning påviser, at vores valg af mad og livsstil har stor betydning for risikoen for at udvikle demens. Ved at spise mere hjertesundt kan du næsten halvere risikoen for udvikling af demens og samtidig efektivt forebygge hjertekarsygdom på samme tid.

læs mere
Livtag med vægten

Livtag med vægten

Det er ikke let at veje for meget i Danmark, for her sættes det at være slank lig med at være sund. Sådan behøver det ikke at være, du kan sagtens veje nogle kilo for meget og være sundere end din slanke nabo. Vi er alle forskellige, og det skal vi huske på og respektere. Vi har idag en omfattende viden om, hvad det er, der styrer vores vægt, og du vil sikkert blive overrasket, så læs med her.

læs mere
Gode fedtstoffer mod gigt

Gode fedtstoffer mod gigt

Forholdet imellem indtaget af omega 6 og omega 3 fedtsyrer er helt afgørende for de signalleringsprocesser, der sendes i kroppen, men også for graden af inflammation i kroppens væv. Opmærksomhed på disse forhold kan let og enkelt styrke sundheden og afhjælpe symptomer og inflammationssmerter ved gigt.

læs mere
De værste tarmskurke og irritabel tarm

De værste tarmskurke og irritabel tarm

Lider du af irritabel tarm, oppustethed eller andre fordøjelsesudfordringer, så velkommen i klubben af mere end en million danskere. Måske skyldes dine gener glutenholdig mad, vanskeligt fordøjelige proteiner, fibre eller kulhydratforbindelser som eksempelvis fruktaner? Her i artiklen finder du helt ny viden.

læs mere
Greenwashing – kan du stole på din mad?

Greenwashing – kan du stole på din mad?

I takt med at danske forbrugere bliver mere og mere bevidste om klima, miljø og sundhed, følger desværre også en anden tendens: Opfindsomme mærkninger, der skal få os til at tro, at vi tager bæredygtige, grønne og økologiske valg, selv når det ikke er tilfældet. Begrebet hedder greenwashing, og det kan som forbruger betale sig at være yderst opmærksom på fødevareproducenternes store opfindsomhed.

læs mere
Din vigtige tarmbiota

Din vigtige tarmbiota

Noget af det vigtigste for din sundhed er en velafbalanceret og mangfoldig tarmbiota. Tarmbiotaen er et udtryk for de cirka to kilo mikroorganismer, du har i dit tarmsystem. De koder indirekte og modulerer dit immunforsvar, hormon- og nervesystem. Derfor kan det betale sig at være opmærksom på at stimulere den hver dag.

læs mere
Aubergine frikadeller

Aubergine frikadeller

Aubergine frikadeller er superlækre og lette at tilberede. Du kan servere dem med en fyldig salat og en god pesto eller med bagte rodfrugter. Det er let og velsmagende aftensmad, men husk at lave ekstra af de skønne aubergine frikadeller, så du også har til frokost næste dag.

læs mere
Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

Vi kan spare liv og milliarder ved at spise sundere

Vi danskere kan spare liv og milliarder ved at spise sundere. Det konkluderer en helt ny rapport, udarbejdet af forskere på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på vegne af Miljø- og Fødevareministeriet. Vi kender alle til de danske kostråd, og særligt de seneste grønnere og mere klimavenlige forslag er blevet populære. Det lader også til, at en grønnere levevis med mindre kød, kødpålæg og salt vil kunne øge livskvaliteten og spare såvel menneskeliv som milliarder.

læs mere
Type 2 diabetes – spis dig fra type 2 diabetes

Type 2 diabetes – spis dig fra type 2 diabetes

Fedmekirurgi fremhæves i et helt nyt studie som den mest effektive kur mod type 2-diabetes. Er det ikke en total falliterklæring og accept af den glidebane i kvaliteten af vores mad, som vi har oplevet igennem de seneste år. Mon ikke tiden er til at tage sagen i egen hånd, kræve gode, næringsrige råvarer på supermarkedernes hylder og lære os selv og vores børn at lave god mad fra bunden. For det KAN lade sig gøre at spise sig fra type 2-diabetes, men det kræver en indsats i dagens Danmark, hvor medicin og nu også fedmeoperationer tilbydes som nemme løsninger.

læs mere
Drikkevandskvaliteten i fare

Drikkevandskvaliteten i fare

Det danske grundvand er ødelagt af pesticider. Nu viser det sig, at Miljøstyrelsen i årevis, og i direkte strid med lovgivningen, har ladet en række vandværker få dispensation til at overskride grænseværdierne for pesticider. Disse ulovlige dispensationer er blevet givet år efter år UDEN at Miljøstyrelsen har oplyst skiftende miljøministre om dette. Endnu værre; vi er som borgere heller ikke blevet orienterede om disse forhold med stor betydning for sundheden.

læs mere
Forkæl dine tarme og tab dig effektivt

Et nyt syn på kalorier

I mange år har vi valgt fødevarer ud fra deres indhold af kalorier samt næringsstofferne fedt, protein og kulhydrat. I dag er vi klogere, og ved, at fødevarernes struktur og kvalitet måske har en større effekt på vores sundhed, vægt og tarmbiota end kalorieindholdet og den procentuelle fordeling af næringsstofferne i maden.

læs mere
Kosttilskudsproducent stævner Fødevarestyrelsen

Kosttilskudsproducent stævner Fødevarestyrelsen

Den danske kosttilskudsproducent Pharma Nord har dokumenteret, at flere af deres mikronæringsstoffer, der er bundet op på en fødevarematrix, har en højere optagelighed end andre ikke kombinerede produkter. Det har betydning for kvaliteten af produktet, men også for forbrugeren, om optageligheden af det givne produkt er eksempelvis 20 procent eller 90 procent. Til trods for, at denne information er videnskabeligt veldokumenteret, så tolkes den af Fødevarestyrelsen som en anprisning, som ikke må deles med forbrugeren. De forlanger informationen fjernet fra al emballage og information om produkterne. Derfor har Pharma Nord nu stævnet FVST.

læs mere
Råd om børns sundhed kommer fra industrien

Råd om børns sundhed kommer fra industrien

Officielt udseende tryksager om børns sundhed og trivsel runddeles hvert år gratis til danske forældre. Bøgerne indeholder råd om børns kost, og man kan forledes til at tro, at der her er tale om velunderbyggede officielle kostråd. Det viser sig dog, at bøgerne er udarbejdet af repræsentanter for fødevareindustrien, nærmere bestemt Mejeriforeningen og Landbrug og Fødevarer. Umiddelbart en ganske sympatisk gestus, hvis det da ikke lige var, fordi udgiveren kan have ganske stor interesse i, hvilke råd forældrene bliver præsenteret for.

læs mere
B12 vitamin – manglende fokus på B12 vitamin

B12 vitamin – manglende fokus på B12 vitamin

B12 vitamin er et særdeles vigtigt vitamin, der findes primært i kød, fjerkræ og fisk. Flere og flere danskere lever plantebaseret, hvilket øger risikoen for mangel på B12 vitamin. Nu sætter en række sundhedsordførere fokus på den manglende opmærksomhed på problematikken B12 vitamin mangel i det danske sundhedssystem. Læs med her…

læs mere
Overvægt – årsag søges?

Overvægt – årsag søges?

Sundhedsstyrelsens forslag til nye retningslinjer om opsøgende fedmebehandling af danske borgere har mødt modstand hos de praktiserende læger, og bevirket, at DSAM har forladt arbejdsgruppen. DSAM finder Sundhedsstyrelsens retningslinier forældede og mener tillige, at strategien er udtryk for ufin og uetisk indblanding i privatlivets fred. Jeg er enig. Læs med her…

læs mere
Jordbær – verdens bedste jordbær

Jordbær – verdens bedste jordbær

Jordbær er super sunde, og jeg kan kun på det varmeste anbefale, at du finder en økologisk gårdbutik og jordbæravler i dit område, og tager familien med derud. Det er en god og stor oplevelse at se, hvor maden kommer fra, og opleve at kvalitet og friskhed vitterlig har stor betydning, også når vi taler mad og afgrøder. Se links herunder og bor du andre steder i landet, så søg på Google efter økologiske jordbær og selvpluk eller køb.

læs mere
Naturlig hjælp til børn med eksem

Naturlig hjælp til børn med eksem

Eksem er en kløende og inflammatorisk hudlidelse. De sidste 30 år har flere og flere børn fået diagnosen børneeksem, og det kan være en stor hjælp til dit barn at finde årsagen til eksemen. Sundhedsplejerske Anette Straadt giver dig i denne artikel flere bud på mulige årsager.

læs mere
Kan Covid-19 forebygges?

Kan Covid-19 forebygges?

Læge Claus Hancke står bag denne artikel. Han mener, at Covid-19 til en vis grad vil kunne forebygges, men at vi bare ikke hører om det. Befolkningen kastes ud i øget smitteeksponering uden at få konkrete redskaber til at styrke deres immunforsvar. Uden et effektivt immunforsvar er vi chanceløse, mener læge Claus Hancke. Læs hele artiklen herunder:

læs mere
Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer

Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer

Vi kender ikke konsekvenserne af det stærkt øgede antal af pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske stoffer, som vi udsættes for hver dag. Noget tyder på, at de både kan forstyrre vores hormonelle balancer, men måske også påvirke vores intelligens og sygdomsrisiko. Derfor er der al mulig god grund til at læse med her, for det kan i den grad betale sig at prioritere økologiske råvarer i dit liv og dagligdag.

læs mere
Det Kærlige Måltid

Det Kærlige Måltid

Det Kærlige Måltid er en velgørende organisation, der tilbereder og leverer måltider til familier, der er ramt af akut sygdom eller på anden måde er i midlertidig nød. Det er velgørende arbejde af allerhøjeste kaliber, hvor unge frivillige laver mad til midlertidigt kriseramte familier. På denne måde opnåes der en positiv kombinationseffekt, hvor både kriseramte familier hjælpes med sund mad, men hvor også mange unge mennesker kan finde mening og læring.

læs mere
Grundvandet er forurenet med svampemidler

Grundvandet er forurenet med svampemidler

En ny rapport dokumenterer, at rester af lovlige sprøjtegifte er havnet i vores grundvand. Det er første gang forskerne med hundrede procents sikkerhed kan slå fast, at landbrugets anvendelse af svampemidlet 1,2,3 -triazol havner i grundvandet. Flere steder er mængderne over den tilladte grænseværdi. Resultaterne er dybt bekymrende.

læs mere
Bagte rodfrugter – Opskrift på bagte rodfrugter med krydderurter og hummus

Bagte rodfrugter – Opskrift på bagte rodfrugter med krydderurter og hummus

Bagte rodfrugter er noget så nemt at lave, også til flere dage ad gangen, og denne version med krydderurter og hummus passer både til lidt let aftensmad, men også som en lækker frokostret. De fleste børn kan lide bagte rodfrugter, og derfor er det en god ide at lave denne ret engang imellem, for den tilfører fibre og næring til både din og dine børns maver.

læs mere
Nyt om gluten

Nyt om gluten

Der er stigende opmærksomhed på gluten som en mulig kilde til irritabel tarm. Gluten er et vanskeligt fordøjeligt protein, og rigtig mange mennesker oplever i perioder af livet, at fordøjelsen og tarmen udfordrer dem med blandt andet oppustethed, ubehag eller andre former for irritation. Indtag af gluten eller fibre fra glutenholdig mad kan være en mulig årsag. Læs med her…

læs mere
Spiser vi for meget sukker og slik?

Spiser vi for meget sukker og slik?

Sukker tilsættes rigtig mange fødevarer, fordi det er en billig ingrediens, og fordi vi elsker smagen af sødt. Vi danskere spiser rigtig meget sukker, og vi har faktisk verdensrekorden i slikspisning. Et så højt sukkerindtag belaster kroppen og øger risikoen for udvikling af sygdom. Læs med her…

læs mere
Flydende sukker er skadeligt

Flydende sukker er skadeligt

En ny europæisk undersøgelse sætter fokus på indtag af sodavand og læskedrikke, og det er ikke gode nyheder. Et højt indtag af sodavand – såvel sukkersødede som kunstigt sødede – ses direkte forbundet med højere dødelighed. Læs med her…

læs mere
Diabetes og økologi

Diabetes og økologi

Meget tyder på, at økologisk levevis kan forebygge diabetes og muligvis også andre sygdomme. Lad os få meget mere forskning og fokus på det, men indtil da; prioriter økologi, når du køber ind. Der er nemlig kun fordele. Læs med her…

læs mere
Køb økologiske clementiner

Køb økologiske clementiner

Clementiner, mandariner og andre citrusfrugter hører julen til, men konventionelle citrusfrugter sprøjtes rigtig meget, vel primært for at undgå svampe- og insektangreb. De konventionelle citrusfrugter overfladebehandles desuden med voks og kan indeholde det skadelige stof chlorpyrifos. Små børn er særligt udsatte. Køb derfor økologisk hver gang.

læs mere
Advarsel mod mavesårs medicin

Advarsel mod mavesårs medicin

Mavesårmedicin eller medicin mod for megen mavesyre udskrives i et stadigt stigende omfang trods advarsler om øget risiko for leverskader og tarmdysbiose ved indtag af præparaterne. Nu er der fundet potentielt kræftfremkaldende stoffer i en række af disse medicinske præparater, og Lægemiddelstyrelsen har derfor valgt at trække dem tilbage fra markedet.

læs mere
Probiotika har antiinflammatorisk effekt

Probiotika har antiinflammatorisk effekt

Et nyt studie slår fast, at probiotika har antiinflammatorisk effekt. Flere andre randomiserede kontrollerede forsøg har ligeledes vist, at probiotika i tilskudsform kan virke antiinflammatorisk og have gavnlig effekt ved blandt andet tarmsygdomme og gigt. Men vær opmærksom på kvaliteten af de probiotika tilskud du køber.

læs mere
Uvildighedens betydning i sundhedsdebatten

Uvildighedens betydning i sundhedsdebatten

Er det ikke et rimeligt ønske, at vi skal kunne have tillid til den forskning, de råd og de beslutninger, som træffes og tilbydes af det offentlige? At officielle kostråd, lægens anbefalinger og beslutninger om, hvordan midlerne anvendes, er baseret på et uvildigt grundlag, uafhængigt af monetære interesser men med øje for, hvad der er ubetinget bedst for den enkelte dansker?

læs mere
Manuka honning – køb den rigtige

Manuka honning – køb den rigtige

Manuka honning indeholder stoffet methylglyoxal, der har antibakteriel, antiviral, antioxidant og antiinflammatorisk effekt. Manuka honning er en særlig honning fra New Zealand, og er pga den begrænsede produktion dyr. Derfor forsøger mange honningudbydere også at fortynde eller udnytte Manuka betegnelsen, og det har bevirket, at der nu er udarbejdet kvalitetsbetegnelser, der sikrer dig som forbruger. Det kan du læse mere om herunder.

læs mere
Økologi kan brødføde verden

Økologi kan brødføde verden

Vi hører igen og igen, at omlægger vi til økolog, så dør halvdelen af verdens befolkning. Men det passer ganske enkelt ikke, for det forholder sig lige modsat – økologi kan brødføde verdens befolkning og samtidig gøre kloden til et bedre og renere sted at leve.. Læs med her

læs mere

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Fem sunde dage".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.