ForsidenIkke kategoriseretStop brugen af sundhedsskadelig kemi. To af landets ypperste laeger indenfor miljoemedicin advarer nu mod de sundhedsskadelige effekter af vores stigende anvendelse af kemi

Stop brugen af sundhedsskadelig kemi

Viden og Forskning

 
stop brugen af sundhedsskadelig kemi

Stop brugen af sundhedsskadelig kemi. To af landets ypperste læger indenfor miljømedicin har netop sendt en opfordring til Lægeforeningen om at styrke indsatsen mod sundhedsskadelige giftstoffer. De har i dag også publiceret deres opfordring i Jyllands Posten. De to kompetente og modige herrer hedder hhv. Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard University, samt hans kollega Niels Holm-Nielsen, der er formand for embedslægeforeningen.

Et er, at vi med vores miljøskadelige adfærd nu har passeret the point of no return i relation til forureningens skadelige konsekvenser for natur, dyr og miljø. Andet er, om der stadig kan næres et håb for at nå at rette op på de sundhedsmæssige skader, der, affødt af samme skadelige adfærd, ses blandt os mennesker. De to læger mener, at en målrettet og konsekvent indsats mod sundhedsskadelige giftstoffer, vil kunne redde menneskeliv.

Den konklusion bakkes op af en rapport, som en kommission, nedsat af det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet, publicerede sidste år. En rapport, der viste, at miljøforurening i dag forårsager langt flere dødsfald end tobaksrygning. Forskerne bag rapporten vurderer, at hvert sjette dødsfald vil kunne forebygges, hvis forureningen mindskes.

Men det kræver åbenhed, dialog og handling, og indtil nu har vi ikke set skyggen af en sådan adfærd fra vores miljøministerium eller politikere. Skandalerne står i kø med forurenede fisk, forurenet drikkevand og pesticidfyldte fødevarer, men disse forfærdende informationer dysses ned, og de nødvendige forholdsregler tages ikke.

En sundhedsøkonomisk analyse har konkluderet, at forureningens indvirkning på vi menneskers sundhed koster os cirka 10% af bruttonationalproduktet. Alligevel lulles vi ind i politisk spin og mærkværdige rapporter, der alene har til formål at pacifiere alle os godtroende danskere. Landbruget og eksporten frem for alt.

Men er der grundlæggende noget vigtigere end vore helbred? Alle, der har været alvorligt syge ved, at selv ikke alverdens guld og grønne skove kan opveje lidelserne ved sygdom. Så hvem er det egentlig, der træffer disse beslutninger på vores vegne, og bestemmer, at det er ok at vores drikkevand gøres udrikkeligt af pesticider, vores fisk uspiselige af kviksølv, vore grønsager fyldes med pesticider og vores luft visse steder er sundhedsskadelig at indånde?  Er vi blevet fuldstændig vanvittige? Denne adfærd svarer jo i bund og grund til, at vi saver benene over på de stole, vi skal sidde på.

Indtil ansvarlige mennesker får rettet op på disse hovedrystende dårlige og uansvarlige prioriteringer, så er der en del, som du kan gøre for dig selv og din familie; Køb økologisk hver gang, rens dit vand og lad være med at bruge Roundup i din have. For din egen, dine børns og dine børnebørns skyld.

Du kan læse mere om forureningen af vores drikkevand HER
Du kan læse mere om pesticiders sundhedsskadelige effekter HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologiske fisk HER
Du kan læse mere om sandheden om vores mad HER     
Du kan læse mere om, hvordan økologi gavner samfundsøkonomi og miljø HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.