Behandling af stress med osteopati

5 maj, 2023 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Dette indlæg er skrevet af Anne Sophie N. Christensen

Anne Sophie N. Christensen er Osteopat DO ved Klinik For Manuel Behandling i Aarhus. Hun har 7 års praktisk erfaring med behandling af blandt andet personer med symptomer på stress.
På www.danskeosteopater.dk finder du frem til en osteopat tæt på dig.

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på mange måder, eksempelvis i form af muskelspændinger, humørsvininger, hovedpine, fordøjelses- eller søvnbesvær. Disse signaler er tegn på, at en forandring er påkrævet. Behandling med osteopati kan være med til at støtte op om flere af kroppens vitale funktioner.

Stressorer, som påvirker kroppens balancer negativt, kan stamme fra flere forskellige kilder. Kompromitteres din døgn- og søvn rytme, oplever du psykiske udfordringer, hormonelle ændringer, intolerancer eller allergier eller forstyrrelser i mave og tarm? Det kan være tegn fra kroppen på stress.

Det er når vi oplever os fysisk og mentalt udfordret over en længere periode, uden umiddelbar mulighed for forandring, at kroppen reagerer med bl.a. vedvarende humørsvingninger, muskelspændinger, tankemylder, hovedpine, umotiveret hjertebanken, fordøjelses- og søvnbesvær. Behandling med osteopati kan være med til, at støtte op om kroppens vitale funktioner og derigennem hjælpe dig ud af den negative stressspiral.

Behandling med osteopati

Osteopaten vil i forbindelse med behandlingen af stressrelaterede problematikker vælge, at arbejde med de områder som hos den enkelte, behøver mest støtte, som for eksempel nervesystemet, herunder funktionen af særligt vagus nerven, samt hormonsystemet, bugspytkirtlen, skjoldbruskkirtlen, binyrerne, milten og leverens forhold og effektivitet. Osteopaten kan for eksempel arbejde på, at dæmpe den del af nervesystemet, der står for kamp og flugt, så kroppen kan opnå en større afspænding. Hvad osteopaten vælger at arbejde med, afhænger af netop din krops tilstand, den dag du træder ind på klinikken.

Osteopaten lytter med hænderne, med henblik på, at lokalisere det område, eller system, hvor der er potentiale til en positiv forandring. Din krop arbejder livet igennem med, at opretholde din bedst mulige balance. Det er altså den iboende vitalitet, som osteopaten ønsker, at støtte op om. Eksempelvis kan osteopaten vælge, at støtte op om fordøjelsen, milten, leverens og nyrernes arbejde, for derved at lette kroppens evne til, at udskille affaldsstoffer. Dette kan blandt andet skabe gunstigere forhold for din søvnkvalitet. Med en bedre nattesøvn mindskes behovet for hurtige kulhydrater og stimulanser, der igen betyder mindre belastning af fordøjelse, hormon og nervesystem. Der skal ikke nødvendigvis så meget til, for at støtte op om en positiv forandring.
‘Find Health – Anyone can find disease’ Citat fra grundlæggeren af osteopati, Andrew Taylor Still, 1826-1917.

Hvad kroppen fortæller

Mange mennesker står ofte uforstående overfor den måde, kroppen reagerer på. Især hvis de oplever, at stresssymptomerne fortsætter, selv om de har gjort en indsats for, at ændre flere af de forhold, de var opmærksomme på kunne føre til stress. Det kroppen hermed fortæller er, at den har brug for ekstra støtte over længere tid, for at kunne genetablere de indre balancer.

Kroppens evne til at genvinde balance

Udfordringerne ligger ikke nødvendigvis alene i den stress, du er udsat for, men i højere grad i din krops evne til at regulere stressreaktionerne. Din krops evne til eksempelvis at dæmpe nervesystemets reaktioner, efter at det har været på intenst arbejde, kan være årsagen til, at du kan opleve reaktioner på stress, selvom du ikke længere oplever din situation som værende stressende. Når kroppens selvregulerende systemer tænder og slukker korrekt og ikke alt for ofte, kan kroppen som regel hurtigt genvinde sine balancer efter udfordrende og livstruende situationer. Bliver kroppen derimod over en længere periode udsat for gentagne stressorer, så kan selvreguleringen blive overstimuleret. Nervesystemet kan blive så sensitivt, at vi reagerer på situationer, som egentligt ikke er faretruende. Ved et lavere stressniveau evner kroppen bedre at opretholde homøostase eller balance i alle systemer.

Hvad du selv kan gøre!

Du kan i det omfang, det er dig muligt, skabe omstændigheder, der hjælper kroppen fremfor at stresse den yderligere. Det kan omfatte en god nattesøvn, vitaliserende mad, som du  bruger tid på, at nyde. Minimer dit indtag af hurtige kulhydrater og sukker, samt stimulanser som kaffe, alkohol, tobak og chokolade. Du kan sørge for at få små pauser i løbet af dagen, masser af frisk luft, dagslys og vælge en eller flere træningsformer, som bygger dig og dit velbefindende op fremfor at stresse dig.

Berøring, massage og fysisk kontakt styrker vores immunforsvar, det er smertedæmpende, forbedrer vores søvnkvalitet, bedre vores kognitive funktioner & sænker stress hormonet kortisol. Du skal altså ikke spare på knus og kram. Du kan sørge for mellemrum, med frisk luft & dagslys. Cykle, eller gå til og fra arbejdet, eller gå en rask tur i frokostpausen og give sanserne, et frirum. En patient på klinikken, løber 1 km hver dag, hvilket gør at hun oplever færre ryg og nakke spændinger, samt en bedre vejrtræknings-kapacitet.

Hos os anvender vi en cykelvogn til transporten til børnehaven. Uden el finder man hurtigt ud af nødvendigheden af gear. Max gear, når der er fuld fart på, ned ad bakkerne, så får vi mere drivkraft, når det igen går opad bakke. Og så Heeelt ned i gear, på de stejleste bakker. Det er det vi er skabt til, at kunne skifte mellem dyb ro, hvile & aktivitet. Osteopati kan støtte op om din krops egne ressourcer, så du får lettere ved, at skifte gear.

Har du og din krop behov for en hjælpende hånd, så vil en osteopat (Danske Osteopater) kunne understøtte netop de kropslige funktionsområder, der har størst behov.

Du kan læse mere om osteopati og vagusnerven HER
Du kan læse mere om vagusnerven og stress HER
DU kan læse mere om, hvordan du stimulerer vagusnerven HER
Du kan læse mere om osteopati HER 
Du kan læse mere om naturlig balancering af for højt blodtryk HER

Var du tilfreds med denne artikel Behandling af stress med osteopati? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sundheden sidder i tarmen

Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmmikrobiom kan være din livslange nøgle til...

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!