Virker collagen? Test af bedste collagen pulver – og gennemgang af collagen i mad

5 okt, 2021 | Inspiration og Oplevelser

Virker collagen, og hvilket collagen pulver er det bedste? Og hvilken mad er der collagen i? Få svaret i min test af collagen pulver og min gennemgang af collagen i mad.

Men først og fremmest…

Virker collagen?

Ja, de fleste oplever en positiv effekt ved at indtage collagen – enten igennem maden eller via tilskud. Virkningen af collagen er påvist ved flere videnskabelige studier, hvor der er vist dokumenteret gavnlig effekt både ifbm. hudtykkelse, hudelasticitet, hydrering af huden samt styrkelse af knoglevæv og brusk.

Jeg selv har også bemærket en positiv effekt ved min egen test af collagen pulver (som du kan læse mere om i kommende afsnit).

Collagen er vigtigt for huden og kan ofte også hjælpe til genopbygning af slidt knogle- og bruskvæv, ved sårheling og ofte også være gavnlig ved tilstanden permeabel tarm.

Når nu collagen er så vigtig en byggesten for os – så fik jeg lyst til at teste det bedste collagen pulver.

Test af Marine Collagen fra Plent – hvordan har det virket?

Mit valg til testen faldt på Marine Collagen fra Plent. Produktet passede mig godt, og også det faktum, at det var udvundet af oprenset torsk, talte til dets fordel.

Jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg kastede mig ud i at tage collagentilskud, og jeg tror, at marine collagen også fremover vil indgå som et naturligt dagligt supplement her hos mig. Jeg er tryg ved fremstillingsprocessen, det er et rent og stabilt produkt og hører faktisk til blandt de billigste af de collagentilskud, der sælges herhjemme.

Min hud føles efter få uger fastere og mere vital, mine led mere smidige, og jeg føler mig godt tilpas med mit valg.

Marine collagen – det bedste collagen pulver?

Jeg vil mene, at Marine Collagen er det bedste collagen pulver på markedet.

Fakta om Marine Collagen: Marine Collagen er 100% ren hydrolyseret marine kollagen, primært udvundet fra torsk fra europæisk fiskeri. Produktet er stort set smags- og lugtneutralt, og det anbefales at tage 5-10 gram om dagen for optimal effekt.

Marine Collagen forhandles i landets helsekostforretninger samt HER.

Collagen i mad – spis dette for at få collagen gennem kosten

Der findes en række naturlige fødevarer, der stimulerer til dannelse af collagen. Følgende er gode kilder til collagen i mad:

  1. Granatæblekerner er meget rige på antioxidanter eller såkaldte polyfenoler, der er effektive i kampen mod rynker og inflammation. Granatæblekerner smager fantastisk og kan spises over salater eller som saft. Du kan også tage granatæbleekstrakt i form af kosttilskud
  2. Vælg C-vitaminrig mad som eksempelvis havtorn, hyben, acai, acerola, bær persille, rød peber samt mange andre økologiske grønsager. C-vitamin indgår i dannelsen af collagen, og spiser jeg ikke ovennævnte råvarer, så supplerer jeg med Plantforce C-vitamin pulver, der netop er fremstillet af ovennævnte naturlige råvarer

En god nattesøvn og tilstrækkelig produktion af melatonin kan udover ovenstående fødevarer også hjælpe dig til en sundere og mere spændstig hud.

Mere inspiration til collagen i mad – gode opskrifter

  • Bone Broth – her kan du finde opskriften på collagenrig Bone Broth
  • Marine Collagen kan blandes i smoothies, supper, te eller vand, for eksempel denne collagen smoothie

Hvilken virkning har collagen?

Særligt marine collagen fra fisk har vist fremragende resultater i forhold til helbredelse af en permeabel tarm samt styrkelse af hud, bindevæv og knogler. Marine collagen optages og anvendes generelt langt bedre i kroppen end det bovine.

Marine collagen stammer fra fisk og indeholder i lighed med bovint collagen den vigtige type 1 collagen samt hydroxyprolin og glycin.

Collagen er en af de mest fremherskende proteinkombinationer vi har i vores krop. Det giver derfor mening, at vi med alderen hjælper kroppen ved at tilføre det i mindre mængder, i særlig grad fordi vi er tilbøjelige til at skære de collagenrige dele af kødet og fisken fra, før vi spiser dem.

For mig at se er collagen derfor et særdeles aktuelt og anvendeligt tilskud, både med henblik på at holde huden vital og elastisk samt bindevævet spændstigt, men også i forhold til at styrke led og knogler samt øge effektiviteten af såropheling med mere.

Er der nogen bivirkninger ved collagen?

Nej, der er ikke nogen kendte bivirkninger forbundet med indtag af collagentilskud.

Virker flydende collagen og collagen på pilleform lige så godt som pulver?

Collagen på pulverform er den form for collagen, der er testet mest med positive resultater. Derfor vil jeg alt andet lige anbefale collagen på pulverform.

Jeg er dog ikke afvisende overfor, at flydende collagen og collagen på pilleform også kan virke.

Tilskud kan bremse naturligt aldersrelateret fald i collagen

Kroppens produktion af naturligt collagen falder med alderen, og derfor er snakken om collagen klart et aktuelt emne for mange af os over 30. Fald i collagenproduktionen er nemlig ofte lig med begyndende rynker og slaphed i huden, noget som mange af os naturligvis gerne vil udskyde så længe som muligt.

Derfor oplever vi lige nu, at collagen i tilskudsform er blevet særdeles populært. De to primære kilder til de collagenprodukter, der sælges i Danmark, er ko (bovine) eller fisk (marine). Læs mere om collagen typer her.

Hvad sænker dine collagenniveauer?

Der findes også en række livsstilsfaktorer, der virker degenererende på collagenniveauerne:

    1. Længere tids solbadning kan nedbryde dit collagen og øge graden af oxidativt stress
    2. Mangel på søvn, vitaminer, mineraler og andre vitale byggesten kan også vanskeliggøre dannelsen af ny collagen
    3. Stress, kaffe, tobak og alkohol kan i for store mængder svække collagendannelse

 

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Æggeerstatninger eller veganer æg

Æggeerstatninger eller veganer æg

Jeg vil gerne fortælle, at der findes en lang række enkle og billige muligheder for selv at lave æggeerstatninger. Du behøver ikke købe dyre Veganer æg - som den veganske erstatning for æg, kaldes for "Alge æg" eller "Veganer æg".  Ønsker du at skifte et par af dagens...

Er kød sundt?

Er kød sundt?

Er kød sundt? Jeg er på ingen måde fanatisk, men vi har i mange år spist rigtig meget kød i Danmark og gør det stadig. Faktisk hører vi stadig til blandt de folkefærd i verden, der spiser mest kød. Derfor er det relevant at spørge, er kød sundt? Der er to veje at gå....

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!