Eksamen kan motivere selv teenagere til sunde kostændringer

26 jun, 2018 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Eksamen kan motivere selv teenagere til sunde kostændringer. At der er god plads til forbedringer i gennemsnitsteenagerens kostplan og livsstil, kan de fleste forældre vist skrive under på. Pludselig kommer den sunde madpakke uspist retur i tasken. Sengetider bliver trukket i langdrag, og de første lektioner i skolen gennemføres på tom mave og i halvsøvne.  Vanddunken bliver glemt hjemme og erstattes med hvinende søde softdrinks (med eller uden alkohol og koffein). Slankekure og spiseforstyrrelser bliver mere udbredte. Den ugentlige motion består pludselig i at springe træningen over.

Kan du som forælder nikke genkendende til nogle af ovenstående udsagn, og kan du også skrive under på, at det kan være vanskeligt at motivere de unge til en sundere livsstil?  Løftede pegefingre og selv veldokumenterede advarsler preller ofte af. Men lige her i eksamenstiden har vi voksne måske en chance for at få vendt nogle af ungernes dårlige vaner til gode. Eller bare til lidt bedre…

For maden betyder rigtig meget for præstationsevnen, og ja, meget tyder på, at man spise, drikke, motionere og sove sig adskillige point op ad karakterskalaen.

Du kan vælge at belønne din teenager for at leve lidt sundere og selv mærke forskellen. I kan også gøre det til en lille konkurrence derhjemme. Prøv i hvert fald at introducere livsstilsændringerne som en leg. Beslut eksempelvis at mindst tre af nedenstående ti sundhedsråd skal være opfyldt hver dag. Opfylder man flere, udløser det ti point:

1. Drik tilstrækkeligt med vand hver dag, gerne mindst 1 1/2 liter.
Fordi: Vand er livsnødvendigt, for kroppen og for hjernen. Indtag af kaffe, sort te og alkohol øger vores behov for rent og friskt drikkevand.

2. Sov mindst 7-8 timer hver nat, og gå gerne i seng før midnat.
Fordi: Teenagere har brug for mindst 7-8 timers søvn, nogle endda for mere. Det kan bare være vanskeligt at nå, og endnu uafbalancerede hormoner kan holde de unge mennesker vågne i timevis, og skoledagen begynder jo ofte klokken otte. Når teenagere har (læse-)fri, kan de være tilbøjelige til at vende om på dag og nat. Det er bare ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis man skal op i dansk onsdag morgen. Man bliver både smukkere, gladere, klogere og raskere af at sove godt. Teenagere glemmer bare, at det dummeste man kan gøre, er at stjæle tid fra søvnen.

3. Spis mindst 500 gram økologisk grønt og frugt hver dag.
Fordi: Grønsager, bær og frugt indeholder sunde fibre, vitaminer, mineraler og sporstoffer, og de har betydning for både velvære og præstationsevne. Tomater, peberfrugter, ærter, jordbær og måske en banan inden sengetid kan gøre det. Bare at få teenageren til at spekulere over, hvad han/hun kan lide at spise af de farverige råvarer, kan være en rigtig god øvelse.

4. Spis omega 3 hver dag.
Fordi: Essentielle fedtsyrer, især omega 3, er en forudsætning for, at hjernen og centralnervesystemet kan udvikle sig og fungere. Omega 3 findes blandt andet i økologiske, fede fisk, avocado, hørfrø, hampefrø og olier heraf. Men man kan også købe det koncentreret i flydende form eller kapsler. Her er kvaliteten af produkterne afgørende. Det kan du læse mere om her på siden. Der er generelt for lidt omega 3 i danskernes kost i almindelighed og i teenageres i særdeleshed.

5. Spis fuldkorn.
Fordi: Fuldkornsprodukter indeholder flere former for B-vitamin herunder B6, B12, folinsyre og tiamin (B1), der forbedrer hukommelsen og beskytter hjernen mod aldring. Kornets skaldele indeholder desuden langsomt omsættelige kulhydrater, brændstof til hjernecellerne, der holder blodsukkeret stabilt, så energiniveauet ikke rutsjer op og ned. Selv om rugbrød ikke er, hvad det var, er det stadig sundere end hvidt brød.

6. Spis sund morgenmad.
Fordi: En god start er vigtig for præstationerne resten af dagen. Spis havregryn i stedet for søde morgenmadsprodukter. Frisk frugt og grønt, avocado og æg er rene hits på morgenbordet, og husk, at kombinationen af gode proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater fra grønt, bær og frugt stabiliserer blodsukkeret og giver den optimale start på dagen.

7. Spis æg.
Fordi: Æg indeholder stoffet cholin, der øger hukommelsen og koncentrationsevnen, sænker reaktionstiden og som hjælper kroppen i håndteringen af stress.

8. Spis 400 gram dampet broccoli.
Fordi: De grønne kålbuketter har flere sundhedsfremmende effekter. Blandt andet indeholder de stoffer, der indirekte øger kroppens afgiftningsprocesser. Broccolien dyppes i kogende vand og kan for eksempel blive til en lækker pure, salat eller spises sammen med sennep, peberrod og wasabi for at øge de sunde effekter.

9. Motioner en halv time.
Fordi: Motion og ilt sætter gang i hjernen og alle kroppens øvrige funktioner. Det er ok bare at gå eller cykle en tur, men pulsen skal op. Så noget af turen skal være op ad bakke.

10. Undgå sukker og usundt fedt.
Fordi: Overvægt er ikke godt for noget og en enkelt dags forsagelse kan få det unge menneske til at reflektere lidt over, hvilke sunde fødevarer, der rent faktisk smager godt. Det kræver lidt mere omtanke end bare at sætte den første og den bedste minipizza eller burger til livs. Og omtanke er godt for meget….

Sund omsorg
Teenagere skal inspireres, motiveres og ofte også serviceres. Det kan du som forælder faktisk udnytte ved netop at servicere med gode vaner:
Server vand i smukke glas med bær, agurk og isterninger for din teenager i liggestolen. Det giver rigtig meget mening at gøre vand interessant.
Ha’ lidt snackgrønt med i bilen, når I skal på tur. Teenagere har det med at glemme at spise, og hvis du så lige kan fremtrylle en pose skrællede gulerødder og mandler, kan du både stabilisere blodsukker og humør i bilen, samtidig med at du måske får sået et lille spirende frø til en god vane.
Kend din kræsne teenagers smag indenfor sunde madvarer. Begynd med det, han eller hun kan lide og lad det unge menneske selv tage initiativ til at prøve kræfter med det, der vækker afsky. Teenagere har det med at føle, at ingen forstår dem. Du vinder ved at vise forståelse. Forbud og påbud virker til gengæld ikke.

Du kan læse mere om blodsukkerstabiliserende tiltag her
Du kan læse mere om gode alternativer til saft og sodavand her
Du kan finde opskriften på broccoli pure her
Du kan finde opskriften på broccolisalat her
Du kan finde opskriften på sundt dip og grønt her
Du kan finde opskriften på sund pizza her
Du kan finde opskriften på sund burger her

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sundheden sidder i tarmen

Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmmikrobiom kan være din livslange nøgle til...

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!