Hvorfor dør bierne?

14 maj, 2022 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Hvorfor dør bierne? Gennem de sidste årtier er antallet af bier i flere lande faldet drastisk. Også i Danmark, hvor Danmarks Biavlerforening har meldt ud, at de oplever høj dødelighed blandt bier. Tre ud af 29 humlebiarter er allerede uddøde, mens yderligere ni arter er truede. Hvorfor dør bierne?

Der er formentlig flere grunde til, at de små, flittige og vigtige flyvere dør, men en rapport fra EU’s agentur for fødevaresikkerhed fastslår, at pesticider (i særlig grad de såkaldte neonikotinoider) udgør en alvorlig trussel mod biernes liv, idet de blandt andet forårsager desorientering, som svækker deres navigationsevner, så de får svært ved at finde vej til føden og også hjem til bistadet. Det kan beskrives som, at neonikotinoider kan fremkalder en slags Alzheimer blandt bierne. Desuden kan pesticiderne nedsætte biernes immunforsvar, så de bliver mere modtagelige overfor sygdomme, herunder angreb fra varroa-miden, som er en anden kendt trussel mod biernes eksistens.

EU forbød allerede i 2013 brugen af neonikotinoiderne i blomstrende afgrøder, der tiltrækker bier – og for nylig stemte langt de fleste medlemslande for at forbyde dem helt. Desværre var Danmark ikke imellem dem. Modsat EU’s agentur vurderer Miljøstyrelsen herhjemme nemlig, at den danske anvendelse af sprøjtegiftene ikke udgør en reel risiko for bierne. Og det eksisterende EU-forbud til trods har Danmark i tre år givet landmændene dispensation til at bejdse vinterraps med netop neonikotinoider.

Heldigvis er der kræfter, der arbejder for, at Danmark skal følge EU-forbuddet. Hvis det lykkes, vil det være gode nyheder! Ikke bare for bierne, men også for os mennesker. Bierne er en vigtig del af vores fødekæde. Sammen med andre insekter står de for bestøvningen af omkring tre fjerdedele af vores afgrøder, så uden levende og aktive bier ville det blive hårdere tider for vores fødevareproduktion.

Bier, sommerfugle og andre insekter er vigtige bestøvere og afgørende for vores biodiversitet. Bliver der færre bestøvere, så bliver der  færre plantearter og afgrøder. Faldet i antallet af bestøvere som bier, sommerfugle og andre insekter har betydning for fødevareforsyningen og -sikkerheden.

Problemet er dog ikke nødvendigvis løst med at forbyde neonikotinoiderne. For hvis de blot erstattes af andre giftige sprøjtemidler, kan vi i værste fald være lige vidt. I mine øjne er det blot endnu en god grund til at vælge de økologiske råvarer hver gang. Ikke bare er de sundere – de er også uden rester af sprøjtegifte – og så er økologisk fødevareproduktion med til at passe på naturen omkring os – på bierne, og på hele den samlede fødekæde.

Vi har en enorm magt som forbrugere, lad os nu bruge den, for er det ikke en grundlæggende syg tanke, at vi sprøjter vores mad med potentielt giftige substanser, som ikke alene kan skade os mennesker, vores jord og drikkevand, men også slår de insekter ihjel, der skal sørge for at vi kan få æbler, pærer, citroner og krydderurter med meget mere? Lad os nu påvirke, hvor vi kan; køb økologisk – hver gang.

Du kan læse artiklen “Sandheden om din mad” HER
Du kan læse artiklen om økologi HER

Var du glad for denne artikel Hvorfor dør bierne?, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!