Hypen om proteiner?
Hypen om proteiner og kan man rent faktisk få proteiner nok uden kød? De fleste tænker nok stadig på kød som det første, når snakken falder på proteinkilder. Men du kan sagtens dække behovet for de livsvigtige aminosyrer gennem en lang række andre og umiddelbart sundere fødevarer. Sundere for vores helbred og sundere for miljøet. Og det går stærkt lige nu med omstillingen til mindre kød på middagstallerkenerne. For få år siden hørte vi i Danmark til blandt verdens mest kødspisende lande. Idag falder salget og indtaget af kød med historisk hastighed.
Mange vil nok stadig idag svare: ”Kød.” til spørgsmålet om, hvorfra de får deres proteiner, og lavkulhydratkure som Palæo (stenalderkuren), LCHF og Keto har alle hyldet kødproteinerne, og har således for alvor været med til at hype animalske proteiner og sætte gang i kødspiseriet. Og kød indeholder da også samtlige essentielle aminosyrer. Det betyder alligevel ikke, at kød altid er den bedste – og i hvert fald slet ikke den eneste saliggørende – kilde til protein.
Vi har gennem den seneste tid for alvor fået øjnene op for, at vi ikke behøver så meget kød og heller ikke så meget protein. Det betyder også, at der nu sættes spørgsmålstegn ved det voldsomt store udbud af madvarer tilsat ekstra protein, proteinpulvere og fitnesscentrenes særdeles velassorterede udvalg af proteinholdige produkter som shakes, smoothies og energibarer. De mest ihærdige proteinelskere har igennem flere år pumpet dem ind i alle måltider. Vi har ganske enkelt redet på en veritabel bølge af proteinrige fødevarer.
Nu er udviklingen ved at vende, og flere og flere får øjnene op for, at det måske slet ikke er nødvendigt med så store mængder protein.
Men lad os lige allerførst slå fast: Proteiner er vigtige. Faktisk er ordet ”protein” oprindeligt et græsk ord for ”af allerstørste vigtighed.” Proteiner indgår i næsten alle vitale processer i kroppen som eksempelvis opbygning af celler, væv og muskler og i produktionen af hormoner og enzymer, ligesom de spiller en vigtig rolle i opbygningen af kroppens immunforsvar. Spørgsmålet er så bare, hvordan vi bedst, jævnfør den seneste nye viden, får dækket vores behov for de livsvigtige proteiner.
Gennem de seneste år er vi også blevet opmærksomme på, at et højt kødindtag ikke bare kan øge vores risiko for kræft og hjertekarsygdomme, men at det ydermere er en af de helt store klimasyndere. Tungtvejende argumenter, der har ført til, at flere og flere mennesker har fået øjnene op for andre sunde og mindre klimabelastende kilder til de proteiner og aminosyrer, som vi har behov for. Og dem er der heldigvis mange af.
Fødevarer som bønner, linser, bælgfrugter, frø, kerner og ris er alle gode vegetabilske kilder til protein. Det samme er mandler, nødder og fuldkornsprodukter. Også animalske fødevarer som fisk, fjerkræ og æg indeholder mange proteiner, men det er en god ide altid at vælge de økologiske råvarer, så du ikke ender med utilsigtet at indtage rester af GMO soja med mere, som desværre anvendes i foderet – og med særdeles rund hånd – i konventionelle opdræt.
I færdigvareindustrien er man heldigvis begyndt at skele mere til plantebaserede proteinrige produkter, og på de store internationale sundhedsmesser er det dem, der har sat dagsordenen de seneste par år. Jeg tror faktisk, at vi indtil nu kun har set toppen af isbjerget herhjemme, i forhold til udbuddet af plantebøffer og -pølser med mere med proteiner fra bønner og ærter.
Proteiner er opbygget af aminosyrer, og de fleste kan kroppen danne selv. Men 8-9 af dem – de essentielle aminosyrer – er kroppen afhængig af at få tilført via maden. Hvor kød i større grad dækker hele spektret af essentielle aminosyrer, er de vegetabilske fødevarer mere ”specialiserede” og vil enten indeholde færre af de essentielle aminosyrer – eller visse af dem i en mindre mængde. Derfor er det vigtigt at spise varieret, hvis du vælger at få størstedelen af dit proteinindtag dækket gennem en plantebaseret kost.
Har du hidtil sværget til at supplere din mad med proteinpulvere, så kan du med fordel leve mere grønt og supplere med økologisk hampeproteinpulver, som eksempelvis Nyborggaards. Hampeprotein har den fantastiske egenskab, at den sikrer kroppen alle de essentielle aminosyrer, er smagsneutral, sund og billig, og så giver den oveni købet en god mæthedsfølelse. Du kan læse mere om, hvordan du anvender bønner og linser og hente inspiration til sunde grønne retter via links herunder.
Du kan læse mere om kød er sundt HER
Du kan læse mer om bønner og linser HER
Du kan finde min opskrift på Grønne frikadeller HER
Du kan finde min opskrift på Bøf uden kød HER
Du kan læse mere om hampeproteinpulver HER
Var du tilfreds med denne artikel Hypen om proteiner? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.