Sådan undgår du møl og larver i mel og gryn

31 okt, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Sådan undgår du møl og larver i mel og gryn. Irriterende er de, de små møl og udelikate larver, der pludselig kan dukke op og boltre sig i dit gode økologiske og stenkværnede mel og i dine havregryn, sesamfrø og kerner. Jeg har selv haft besøg i mine køkkenskabe og skuffer og ærgrer mig over at få mine gode råvarer ødelagt.

Mel- og frømøl er ikke skadelige eller farlige, og er du mere hardcore end jeg, så kan du fryse dit mel og dine kerner i et par døgn, så dør de. Jeg må dog tilstå, at jeg finder møllenes æg og larver så ulækre, at jeg smider inficerede råvarer ud. Det er også det sikreste at gøre ud fra en sundhedsmæssig betragtning, men det har været en dyr fornøjelse, og derfor formidler jeg her et par af de tiltag, som har hjulpet mig.

Der findes ofte flere æg og larver, frø- og melmøl i økologiske og biodynamiske kornprodukter, for også de små dyr foretrækker råvarer uden glyphosat- og pesticidrester. Mange konventionelle tørvarer gasses før de sendes ud til forretningerne. Så dør møllene og deres æg og larver, og du oplever derfor ikke dette problem så ofte i konventionelle produkter som i økologiske og biodynamiske. Jeg vil dog ikke gå på kompromis med kvaliteten af mel og gryn, og jeg foretrækker til hver en tid at bage mine brød af rene og næringsrige økologiske, stenkværnede meltyper, fremfor de konventionelle, der kan indeholde rester af glyphosat og andre pesticider. Så lever jeg med at skulle tage nedenstående forholdsregler:

  1. Hold dine skuffer og skabe rene. Gennemgå dem mindst en gang om måneden, støvsug og gør grundigt rent, også i hjørner og sprækker, hvor møllene kan lægge deres æg. Finder du inficerede produkter, så smid dem ud og hold øje med og fjern eventuelle små larver, der dukker op fra sprækker og hjørner. De skal helst fjernes hver dag.
  2. Opbevar dine råvarer i tætsluttende beholdere, så kan du holde møl og larver væk fra dit gode mel, gryn, frø og kerner. Larverne kan trænge igennem selv småbitte sprækker, så også uåbnede poser kan inficeres. Hæld derfor nyindkøbte produkter på glas med tætsluttende låg eller i beholdere, der kan lukkes grundigt. Køb for eksempel så store glas, at hele posen kan kommes deri. Det har den fordel, at køber du en pose, der er angrebet, så isoleres møllene. Det kan også være en fordel, hvis du har mulighed for at opbevare dine gryn på glas ved lavere temperaturer, eksempelvis 15 grader, så kan møllene ikke udvikles.
  3. Har du fået besøg af de uønskede gæster, så kræver det en daglig indsats i en periode at komme problemet til livs. Det er ikke tilstrækkeligt blot med varmt vand på en klud. Der skal støvsuges og desinficeres i hjørner og sprækker med sprit eller andet.

Møllene, såvel melmøl som frømøl, vælger at lægge deres æg, hvor der er mad – og hyppigst i eller på tørvarer som mel, gryn, frø, kerner og tørrede frugter. Jeg har sågar oplevet dem i en dåse økologisk kardemomme. Lidt grynrester, der er spildt i skuffen eller bagest i skabet kan desværre nære møl og holde liv i udklækningen af nye. Derfor er det vigtigste, at opbevare tørvarerne under tætsluttende låg og holde skuffer og skabe helt rene.

P.S. En læser anbefaler at lægge laurbærblade i skuffer og skabe, det har jf. hende afhjulpet problemet helt naturligt. Det er absolut værd at prøve.

Du kan finde opskriften på delikate grovboller med græskar HER  
Du kan finde opskriften på glutenfrit stenalderbrød HER
Du kan finde opskriften på sundt og nemt grovbrød HER

Var du tilfreds med denne artikel om Sådan undgår du møl og larver i mel og gryn? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!