Salget af buræg styrtdykker
Produktionen og salget af buræg styrtdykker. Hovedparten ad landets supermarkedskæder har måttet følge forbrugernes krav og udfase buræg. Irma og Kvickly var de første til at meddele, at de ikke ønskede at sælge buræg fremover, og Dagrofa har som de sidste i rækken sat gang i udskiftningen af buræg til æg fra fritgående og økologiske æg i deres forretninger.
Cirka 60% af de æg, der hidtil har været solgt i Danmark, stammer fra buræg. Buræg stammer fra høns, der lever i bure lavet af trådnet, og de står tæt, for der må være 13 høns per kvadratmeter. De fleste stalde er uden vinduer, hønsene kommer ikke ud i frisk luft, og foderet stammer fra konventionelle afgrøder, heriblandt GMO soja.
Det er pres fra os forbrugere og fra dyrevelfærdsorganisationer, der i kombination med mange supermarkeders ønske om at sætte højere kvalitetskrav til en række fødevarer, der har bevirket, at stort set alle supermarkeder idag har meddelt, at de udfaser salget af buræg. Produktionen lægges om til enten skrabeæg eller økologiske æg, og det skulle ikke undre mig, om flere og flere æggeproducenter får lagt om til økologi. Efterspørgslen efter økologiske fødevarer af høj kvalitet er stærkt stigende, og det er forståeligt, at vi danskere gerne vil spise flere økologiske æg, for ikke alene er de mere næringsrige, de smager også bedre end de konventionelle skrabeæg.
Cirka 14% af de danske æg produceres idag økologisk. Økologiske æg lægges af høns, der lever i huse med max 6 høns per hus. De skal kunne bevæge sig frit, have adgang til en udendørs hønsegård og dermed dagslys og frisk luft. Økologiske høns spiser økologisk dyrket foder uden genmodificerede afgrøder og har adgang til naturligt grovfoder som eksempelvis græs og økologiske gulerødder eller roer. Lad os sammen hæve dette tal, og lad økologiske æg erstatte buræg i fremtiden.
Det er nemlig både interessant og tankevækkende at se, hvor stor magt vi som forbrugere og udbydere har. Udbyderne i form af supermarkeder og købmænd etc. kan stille krav til industrien om kvalitet. Den gamle og ansvarsforflygtigende parole om, at “vi tilbyder det, som kunderne vil have” er fortid. Idag forventer vi som kunder, at forretningerne udviser et medansvar for såvel dyrevelfærd, miljøetik og kvalitet af de fødevarer, som de udbyder. Vi har også som forbrugere et kæmpe ansvar og stor indflydelse. Det skal vi huske på, når vi handler ind, for hvis vi gerne vil have flere friske og næringsrige økologiske råvarer i forretningerne, så skal vi bare prioritere økologien, når vi handler ind. Vores adfærd i dag vil afspejle sig i fødevareudbuddet i morgen.
Du kan læse mere om, hvorfor æg er så sunde HER
Du kan læse mere om, at æg ikke påvirker kolesteroltallet HER
Du kan læse mere om, hvorfor økologiske fødevarer er sundere HER
Du kan læse mere om, hvordan økologi er godt for samfundsøkonomien HER
Du kan finde opskriften på pocherede æg HER
Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.