Sarah Britton – My New Roots
Madforlivet.com bringer her et interview med Sarah Britton. Sarah er forfatter til bogen My New Roots, og uddannet Holistisk Diætist fra Institute of Holistic Nutrition i Toronto, Canada. Sarah er bosat i København, dedikeret sundhedsblogger og netop aktuel med bogen My New Roots.
Hvad er din hjertesag?
Jeg har som overordnet målsætning, at folk generelt inspireres til at spise bedre og sundere, og bedre forstår, hvordan mad har en effekt på helbred og humør. Mit motto er: Én ændring i køkkenet kan ændre dit liv.
Jeg har arbejdet som kok på forskellige restauranter i København, indtil jeg valgte at dedikere mig fuldt og helt til min blog; My New Roots. Igennem de seneste otte år har jeg bestræbt mig på at udvikle delikate og velsmagende vegetariske opskrifter. Jeg anretter gerne maden, så det er en fest for øjnene, og lader ingredienserne udfolde alle deres smags- og næringsstoffer.
Hvad er målet med My New Roots?
Målet er, at vise folk, hvordan de hver dag kan foretage simple, sunde valg. Jeg udarbejder opskrifter, der er lækre, lette at lave, og sunde at spise. Jeg forklarer også hvorfor, altså hvad næringsstofferne gør for din krop. Jeg har gjort det i næsten otte år nu, og én ting har overrasket mig: De nye vaner, som folk får i køkkenet, ændrer ikke bare deres helbred, men også deres liv. Og deres families liv. Jeg er på den samme rejse som mine læsere. Jeg prøver stadig at lave én ændring hver dag. Og hver dag bliver jeg én ændring sundere end dagen før. Det kan være så simpelt som at spise brune ris i stedet for hvide ris. Gæt hvad der sker efter én ny ændring hver dag i et år. Det er 365 nye valg. Og det er en livsændring. Hver gang vi tager en bid, er det en stemme for, hvordan vi vil se ud, føle, og tænke om os selv. Bogstaveligt talt. Så det spørgsmål, jeg typisk stiller er: Hvad er dit næste valg?
Hvordan startede My New Roots?
My New Roots begyndte som et sted, hvor jeg kunne dele det jeg havde lært om ernæring og sundhed på mit studie, men det har udviklet sig til meget mere end det. Jeg har fået så meget viden, som jeg mente burde være tilgængelig for alle, ikke kun dem, der studerer ernæring, og derfor blev jeg ved med at arbejde på bloggen. Min idé var, at skabe et neutralt sted, hvor folk kunne komme og lære noget om at behandle deres krop godt, gennem sundere mad og en sundere livsstil, da jeg selv har oplevet store ændringer på min egen krop, gennem små daglige ændringer i min kost og i mine vaner. Gennem årene har mine vegetariske retter af sunde råvarer af sig selv skabt et fællesskab af læsere, der udlever deres passion for mad i køkkenet.
Hvad er din madfilosofi?
Hver bid vi tager har betydning for, hvordan vi har det. Jeg er ikke i tvivl om, at en balanceret kost baseret på bæredygtigt producerede råvarer, primært planter, er god for både os og den planet vi bor på.
Du siger at du er én, der ”elsker uforarbejdede råvarer”. Hvad betyder det?
Jeg forsøger at undgå fødevarer, der er blevet radikalt ændret fra deres oprindelige form. Kort sagt, hvis jeg ikke kan lave det derhjemme, så er ikke interesseret i at spise det (og man kan lave yoghurt, pickles, nøddemælk, granola og meget mere derhjemme). Uforarbejdede råvarer er små perfekte pakker med næring, og langt mere end bare summen af deres vitaminer og mineraler. Når vi begynder at skille råvarer ad, for at forlænge holdbarhed, øge eller formindske deres makronæringsstoffer, eller ændre smagen, piller vi den originale livskraft og balance ud af de bestanddele, der allerede er klynget sammen i synergi, for at give os næring.
Hvad er en af de mest almindelige fejlopfattelser angående ernæring, du hører fra dine læsere?
Jeg bliver ofte spurgt om mælkeprodukter og calcium, da mange mennesker tror at man uundgåeligt vil få mangel på calcium, hvis man ikke drikker mælk. Calcium og mælk er et meget stort emne, så min simple anbefaling er at anvende de mange ikke-animalske fødevarer, der indeholder calcium. At mælk ikke er en garanti for calcium understreges af, at det meget høje niveau af calcium-mangel i befolkningen i USA, som ellers er et land med et af de højeste gennemsnitlige indtag af mælk. Snarere end at drikke mere mælk, anbefaler jeg at man begrænser indtag af fødevarer, der forhindrer optag af calcium, som fx kaffe, sodavand, store mængder protein (fx kød), alkohol og store mængder salt.
Hvad er dine tre bedste råd?
1. Tyg din mad
2. Drik mere vand
3. Tænk gode tanker (det er ikke en kur, men en langsom bevægelse)
For mig er mad kunst, den ultimative kreative udfoldelse, som nærer os på langt højere planer end blot at give os energi. Om det er farverne på en tallerken, opsætningen af et fotografi, eller baggrundshistorien for et helt måltid, så trækker jeg på min visuelle inspiration. Jeg skriver for at oplyse og inspirere mine læsere om madlavning med uforarbejdede råvarer og sund mad, så de kan selv kan vælge sundt for dem selv og deres familer, hver dag. Jeg skrive fra hjertet og om mine egne erfaringer, med håbet om, at de kan føle min passion for alt, der kan få os til at få det bedre. Det, at vide, at der er mennesker, der bliver inspireret til at lave et måltid på grund af en opskrift, som jeg har skrevet… Det er alt hvad jeg kunne ønske, og grunden til at jeg laver det jeg gør.
Du kan læse min omtale af Sarah Brittons bog My New Roots her
Du kan finde opskriften på ærtesuppe med favabønner her
Du kan finde opskriften på rødbedesalat her
Du kan finde opskriften på boghvedepandekager med coleslaw her
Var du tilfreds med denne artikel, så må du mægtig gerne klikke “synes godt om” herunder og dele den med dine venner. Du er også velkommen til at abonnere på mit gratis nyhedsbrev, der udkommer hver måned med nyt om mad og sundhed.