Værd at vide om sved
Debatten om kemi i deodoranter har kørt på højtryk efter TÆNKs undersøgelse af de deodoranter, der kan købes i danske forretninger. Det er forstemmende, at så mange er fyldt med hormonforstyrrende og skadelig kemi. Det inspirerede mig til denne artikel; værd at vide om sved. For sved er mange ting, og svedlugt kan imødegåes på flere måder. Du kan finde linket til Anettes artikel om kemi i deodoranter efter denne artikel, ligesom link til en artikel om krystaldeodoranter.
Du kan svede af mange årsager. Du kan svede ved motion, dine hormoner kan bevirke, at du sveder, du kan svede angstens kolde sved, eller du kan svede bare ved tanken om noget du skal, har gjort eller er nervøs for. Du kan også være genetisk dispositionet for at svede mere end andre, og der kan være mange andre årsager end disse til at svede. Kroppen bruger sveden til at regulere varmen og temperaturen i kroppen, til at holde balancen og komme af med affaldsstoffer, blandt andet overskud af syre.
I sig selv har sved ingen lugt. Det er først, når det kommer i kontakt med bakterier på huden, at det kan afgive lugt. Der er ingen der har lyst at lugte grimt, derfor sælges der utroligt mange deodoranter hvert eneste år. Langt de fleste danskere bruger en deo hver dag.
Det optimale er faktisk, at få sved og affaldsstoffer ud af kroppen i stedet for at blokere det med deodoranter, så det bliver inde i kroppen. Huden udgør en af kroppens væsentligste og mest geniale afgiftningsveje. Men hvad gør vi så, hvis vi gerne vil sikre os mod svedlugt med en deo.
Først og fremmest giver det mening ikke at bruge antiperspirante deodoranter, der indeholder aluminium, ligesom det også er bedst at vælge creme eller roll-on deodoranter. Aluminium kan udgøre en potentiel belastning for krop og hjerne. Aluminiums indvirkning og eventuelt skadelige virkninger er ved at blive undersøgt nærmere i EU netop nu. Indtil da, anbefaler jeg, at du lader tvivlen komme dig selv og din familie til gode og vælger aluminiumsfri deodoranter.
Der findes en række økologiske, aluminiumsfri deodoranter, tilsat plantealkohol der har en let astringerende (sammentrækkende) effekt. Disse indeholder naturlige ingredienser, der virker såvel bakteriehæmmende som basedannende. Disse produkter indeholder ingen syntetiske parfumer, hormonforstyrrende parabener eller andre skadelige stoffer. Økologiske deodoranter kan ikke købes med antiperspirant effekt. De indeholder derimod naturlige planteingredienser der dræber de bakterier der ellers får sveden til at lugte. Det er eksempelvis deodoranter som Lavera basis sensitiv eller Avivir aloe vera deo naturel. De kan købes i helsekostforretninger eller på nettet.
De, der gerne vil undgå æteriske olier på huden, kan selv lave en effektiv deodorant ved at blande jomfrukokosolie og natron og smøre det på huden under armene. Tåler du æteriske olier, så kan du tilføje lidt pebermynteolie for friskhed, duft og basedannende effekt.
Flere og flere oplever, at de slet ikke behøver at bruge deodorant. Der er mange beretninger om, at det er muligt at undlade deodorant hver dag uden at lugte mere af sved end andre. En af årsagerne kan ligge i, hvad vi spiser. Øget opmærksomhed på en god balance imellem syre og base i kroppen bevirker helt automatisk, at vi lugter mindre. I det hele taget kan en øget bevidsthed på madens sammensætning, at få drukket tilstrækkeligt med vand, hjælpe os til at svede mindre.
Du kan læse en artikel om kemi i deodoranter her
Du kan læse en artikel om krystaldeodoranter her
Du kan læse mere om, hvordan du undgår kemi i hverdagen her
Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.