Vi spiser mindre kød
Vi spiser mindre kød. Kød fylder mindre og mindre på vores middagstallerkener, og det er umiddelbart en rigtig god og sund udvikling. Der er ingen tvivl om, at det høje indtag af kød i Danmark har bidraget til såvel helbredsmæssige som miljømæssige udfordringer igennem de seneste mange år.
Vi har haft noget nær verdensrekord i indtag af kød i Danmark, men i denne tid kan man tale om frikadellens hastige frugt fra middagstallerkenen, for flere og flere danskere vælger mindre kød og mere grønt til måltiderne. En udvikling, som også mærkes hos landets største kødproducent Danish Crown. Her påvirker det faldende kødindtag salget af kød og kødprodukter negativt, og topchefen for Danish Crown udtrykte på en netop afholdt kødkonference, Meat 2030, udviklingen sådan her; ”En ny virkelighed, som vi må forholde os til”.
Et er de rent sundhedsmæssige aspekter ved indtag af store mængder kød, andet er de rent klimamæssige konsekvenser. Oksekød belaster miljøet cirka seks gange mere end eksempelvis kyllingekød, ligesom svinekød ligeledes i høj grad belaster miljøet ved fremstilling. En betragtelig del af den globale opvarmning kan tilskrives vores høje produktion og forbrug af kød.
En undersøgelse fra DTU om danskernes madvaner oplyser, at vi i gennemsnit spiser 137 gram kød om dagen. Et tal, som vi med såvel stor sundheds- som klimafordel kan halvere. Det er vi også på vej til, idet salget af okse- og svinekød i disse år er stærkt faldende, og meget tyder på, at vi i de kommende år vil se en markant ændret forbrugeradfærd.
Det er blevet mere almindeligt med kødfrie dage, særligt blandt unge mennesker, der ser ud til at tage miljøudfordringerne mere alvorligt end ældre generationer. Sjovt nok er det forbrugere i og omkring København, der holder salget af dyrt oksekød oppe, hvorimod forbrugere i Sønderjylland kun spiser halvt så meget culotte, som i resten af landet. Det kan læses i Coops såkaldte ”mad-O-meter”, der måler danskernes madvaner.
Vi behøver ikke at leve vegetarisk eller vegansk for at passe bedre på os selv og vores miljø, men jeg kan kun varmt opfordre til, at vi alle sammen begynder at tænke anderledes i forhold til andelen af kød og kødpålæg på vores tallerkener. I stedet for at lade kødet være det bærende på tallerkenerne, så lad det grønne fylde, det smager også meget bedre, ser mere indbydende ud, og så er det billigere. Der er meget rigtig mad i et blomkål og endnu mere i en pose bønner. Der er en klar trend i hele verden omkring større bæredygtighed, og vi kan med stor helbreds-, miljø- og smagsfordel følge den trend, så vi også bidrager til en god, sund og bæredygtig udvikling, der både smager og beriger.
Du kan læse mere om de nye kostanbefalinger HER
Du kan hente inspiration til flere grønne og glade dage i min nye e-bog HER
Du kan finde opskriften på suveræn plantebøf HER
Du kan finde opskriften på selleribøffer HER
Du kan finde opskriften på blomkålsfrikadeller HER
Du kan læse mere om frikadeller HER
Du kan finde opskriften på Grønne frikadeller med Puy linser HER
Du kan finde opskriften på Kålsalat med kokosdressing HER
Du kan finde opskriften på Stegte rosenkål med feta HER
Var du tilfreds med denne artikel Vi spiser mindre kød? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.