Collagen – Madforlivet afprøver collagen

Forsiden Inspiration og Oplevelser Collagen – Madforlivet afprøver collagen

     3
Collagen - Madforlivet afproever collagen

Collagen findes i stor stil i vores hud, bindevæv, knogler og brusk, og faktisk er collagen en af de væsentligste komponenter til opretholdelse af struktur og fasthed i bindevævet. Hele tre fjerdedele af vores største organ; huden, består af collagen. Da collagenniveauerne falder med alderen, er snakken om collagen klart et aktuelt emne for mange af os over 30 år.

Collagen er vigtigt for huden og kan ofte også hjælpe til genopbygning af slidt knogle- og bruskvæv, ved sårheling og ofte også være gavnlig ved tilstanden permeabel tarm. Når nu collagen er så vigtig en byggesten for os, og da collagen i studier har vist dokumenteret gavnlig effekt både ifbm hudtykkelse, hudelasticitet, hydrering af huden samt til styrkelse af knoglevæv og brusk, så fik jeg lyst til at prøve det af, også for at opleve, om produkterne holder, hvad de lover.

Kroppens produktion af naturligt collagen falder med alderen, og derfor er snakken om collagen klart et aktuelt emne for mange af os over 30. Fald i collagenproduktionen er nemlig ofte lig med begyndende rynker og slaphed i huden, noget som mange af os naturligvis gerne vil udskyde så længe som muligt. Derfor oplever vi lige nu, at collagen i tilskudsform er blevet særdeles populært. De to primære kilder til de collagenprodukter, der sælges i Danmark, er ko (bovine) eller fisk (marine). Bovine kollagen fremstilles af køernes hud, knogler og muskler, og denne type collagen er særligt rig på type 1 og type 3 collagen. Fisk derimod er særdeles rig på type 1 collagen, der også er hovedkomponenten i kroppens ledbånd, knogler, sener, blodkar, øjne og hud. Faktisk er 80% af den collagen i kroppen type 1 collagen.

Marine collagen stammer fra fisk og indeholder i lighed med bovint collagen den vigtige type 1 collagen samt hydroxyprolin og glycin. Da marine collagen fra fisk derudover har vist fremragende resultater i forhold til helbredelse af en permeabel tarm samt styrkelse af hud, bindevæv og knogler, faktisk optages og anvendes marine collagen langt bedre i kroppen end det bovine. Derfor faldt mit personlige valg på Marine Collagen fra Plent. Produktet passede mig godt, og også det faktum, at det var udvundet af oprenset torsk, talte til dets fordel.

Jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg kastede mig ud i at tage collagentilskud, og jeg tror, at Marine collagen også fremover vil indgå som et naturligt dagligt supplement her hos mig. Jeg er tryg ved fremstillingsprocessen, det er et rent og stabilt produkt og hører faktisk samtidig til blandt de billigste af de tilskud, der sælges herhjemme. Min hud føles efter få uger fastere og mere vital, mine led mere smidige, og jeg føler mig godt tilpas med mit valg.

Collagen er et af de mest fremherskende proteinkombinationer vi har i vores krop. Det giver derfor mening, at vi med alderen hjælper kroppen ved at tilføre det i mindre mængder, i særlig grad fordi vi er tilbøjelige til at skære de collagenrige dele af kødet og fisken fra, før vi spiser dem. For mig at se er collagen derfor et særdeles aktuelt og anvendeligt tilskud til både med henblik på at holde huden vital og elastisk samt bindevævet spændstigt, men også i forhold til at styrke led og knogler samt øge effektiviteten af såropheling med mere.

Der findes en række naturlige fødevarer, der stimulerer til dannelse af collagen:

  1. Granatæblekerner er meget rige på antioxidanter eller såkaldte polyfenoler, der er effektive i kampen mod rynker og inflammation. Granatæblekerner smager fantastisk og kan spises over salater eller som saft. Du kan også tage granatæbleekstrakt i form af kosttilskud
  2.  Vælg C vitaminrig mad som eksempelvis havtorn, hyben, acai, acerola, bær persille, rød peber samt mange andre særligt økologiske grønsager. C vitamin indgår i dannelsen af collagen, og spiser jeg ikke ovennævnte råvarer, så supplerer jeg med Plantforce C vitamin pulver, der netop er fremstillet af ovennævnte naturlige råvarer.
  3. En god nattesøvn og tilstrækkelig produktion af melatonin kan hjælpe dig til en sundere og mere spændstig hud

Der findes også en række livsstilsfaktorer, der virker degenererende på collagenniveauerne:

  1. Længere tids solbadning kan nedbryde dit collagen og øge graden af oxidativt stress
  2. Mangel på søvn, vitaminer, mineraler og andre vitale byggesten kan ligeledes vanskeliggøre dannelsen af ny collagen
  3. Stress, kaffe, tobak og alkohol kan i for store mængder svække collagendannelsen
Fakta om Marine Collagen: Marine Collagen er 100% ren hydrolyseret marine kollagen, primært udvundet fra torsk fra europæisk fiskeri. Produktet er stort set smags- og lugtneutralt, og det anbefales at tage 5-10 gram om dagen for optimal effekt. Marine Collagen forhandles i landets helsekostforretninger samt på HER

Bone Both – her kan du finde opskriften på collagenrig Bone Broth
Marine Collagen kan blandes i smoothies, supper, te eller vand, for eksempel denne Collagen smoothie
Læs også artiklen; Hold din hud i topform med blåbær HER
Læs mere om behandling af Acne eller uren hud HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.