Hjemmelavet yoghurt – Lav selv din yoghurt

2 feb, 2020 | Sund Morgenmad, Sunde Opskrifter

En sund tarmflora med høje niveauer af mælkesyrebakterier spiller en stor rolle for bevarelse af sundhed og balance. En velsyrnet, økologisk yoghurt som eksempelvis Acido kan derfor være god at få lidt af hver dag, idet den tilfører de vigtige mælkesyrebakterier i et vist omfang. Det smager godt i kombination med lidt bær og mysli, og kan dermed være en løsning på let mangel på mælkesyrebakterier, hvis altså du tåler komælksprodukter. Økologisk Skyr kan også være ok, det er fedtfattigt og proteinrigt, men indeholder langt færre mælkesyrebakterier end Acido.

Gå derimod i en stor bue udenom lyn- og enzymsyrnede yoghurtprodukter, der ofte er fyldt med E-numre, sukker og andre mærkværdigheder. Disse har ofte et lavt indhold af de gavnlige mælkesyrekulturer. 

Det allerbedste du kan gøre, hvis du gerne ad naturlig vej vil stimulere og optimere din vigtige tarmbiota, er at lave din egen yoghurt. Jeg har i mange år lavet yoghurt af såvel biodynamisk (uhomogeniseret) mælk fra Naturmælk, græsmælk eller Urmælk fra Thise Mejeri samt af kokos. Vores favorit herhjemme er så absolut kokosyoghurt lavet af kokosnød, kokosmælk, vand og kokos. Råvarerne indeholder en lang række gavnlige fedtsyrer, der kan hjælpe tarmen til balance. Fidusen ved at lave din egen yoghurt er at du kan optimere indholdet af gavnlige mælkesyrekulturer, og du kan lade yoghurten syrne i den tid en yoghurt skal syrne. På den måde får bakterierne optimale vækstforhold og formår delvist at fordøje såvel mælkeproteiner som sukker, så yoghurten tåles og fordøjes bedre. 

Anvender du komælk, så varm det forsigtigt op til 40 grader, pisk mælkesyrekulturerne i og hæld mælken med kulturer på glas. Sæt glassende i en yoghurtmaskine eller i en køletaske med 40 grader varmt vand i bunden, som du løbende tilsætter varmt vand til, så temperaturen holdes konstant på 40 grader. Lad yoghurten syrne i cirka 12-14 timer ved en konstant temperatur på 40 grader. Du kan købe kulturer og youghurtmaskine via Dansk Hjemmeproduktion, se link herunder. Husk at gemme et glas yoghurt, som du så bruger til næste produktion.

Det er let at lave din egen yoghurt, og yoghurten får ovenikøbet en høj koncentration af gavnlige mælkesyrebakterier. Du kan anvende en køletaske eller købe en lille yoghurtmaskine, der holder temperaturen konstant i de mange timer, som yoghurten skal syrne.  Jeg har anvendt en køletaske, men købte for et par år siden et lille yoghurtapparat. Det har tjent mig godt, der laver seks glas yoghurt ad gangen.  Rigtig god fornøjelse. 

P.S. De bedste købe yoghurter er efter min mening Acido fra Thise mejeri, der er rig på mælkesyrekulturer, har fået lov at syrne og ikke indeholder sukker eller e-numre.

Du kan læse mere om, hvorfor mælkesyrebakterier er så vigtige HER
Du kan læse mere om din tarmbiota og den 3. hjerne HER
Du kan finde opskriften på hjemmelavet kokosyoghurt HER 
Du kan læse mere om Skyr HER
Du kan købe yoghurtkulturer og yoghurtmaskine HER 
Du kan læse mere om probiotika og mælkesyrebakterier HER
Her kan du finde opskriften på kokosyoghurt

Var du tilfreds med denne opskrift på hjemmelavet yoghurt? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Artiskokhjerter på krydderurtecreme

Artiskokhjerter på krydderurtecreme

Artiskokhjerter på krydderurtecreme er en virkelig delikat, velsmagende og let ret, der kan serveres som forret eller tilbehør til middagen. Ingredienser til 4 personer som forret eller tilbehør 300 g artiskokhjerter (på glas, marinerede i olie) 100 g græsk yoghurt...

Grønsagsgryde – let og sund grønsagsret

Grønsagsgryde – let og sund grønsagsret

Grønsagsgryde er en let og sund grønsagsret, der passer som tilbehør til stort set alle former for grønne bøffer, frikadeller og kød. Ingredienser til 4 personer 1 squash 4 gulerødder 1 broccoli 2-3 rødbeder 1 rød eller gul peberfrugt 1 rødløg 2 persillerødder 2 fed...

Professorens rødbedekick – sund morgengrød

Professorens rødbedekick – sund morgengrød

Måske kan du lide juice med rødbede og ingefær? Denne kombination taget denne kombination til nye højder i en grød, der smager, har en flot, intens rød farve, og som indeholder masser af energi. Opskriften stammer fra Oluf Borbye Pedersen og Mette Mølbaks...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!