Sådan laver du en opbagt sovs

15 jan, 2015 | Sund Aftensmad, Sunde Opskrifter

Mange har spurgt mig, hvordan man laver en god opbagt sovs. Den tykke brune sovs, som jeg ærligt må indrømme ikke serveres så ofte her på matriklen, laver jeg dog engang imellem, blandt andet til julemiddagen eller hvis jeg fremstiller en rigtig lækker middag til familien eller til gode venner, og så nyder vi virkelig den herlige og velsmagende sovs. Sovs er jo næsten ligesom kage, den er ikke nødvendig, men den smager godt.

En god opbagt sovs kan ofte være det, der sætter prikken over i’et på en god middag. Det er ikke svært at lave opbagt sovs, og der er givetvis rigtig mange forskellige måder at lave en god sovs på, men her får du min fremgangsmåde til en god opbagt sovs.

Man kalder en sovs, der er fremstillet på smør og mel og mælk, fløde, fond eller bouillon for en opbagt sovs. Det kan være eksempelvis bechamel sauce, persillesovs eller brun sovs. Til julemiddagen herhjemme serveres der brun sovs til den farserede kalkun, de brunede kartofler og de mange forskellige salater. Sådan her laver jeg sovsen til fire personer:

Ingredienser:
20 g gammeldags kærnet smør
1½-2 spsk mel
2 dl fond fra kalkunen. Du kan også bruge bouillon
Uraffineret salt og friskkværnet peber
1 spsk æblegele
Et par dråber kulør

Fremgangsmåde:
Varm fonden eller bouillonen op og stil den til side. Sovsen bliver bedst, hvis væden, der tilsættes, er samme temperatur som sovsen. Smelt herefter smørret ved middelvarme i en gryde. Det skal være helt smeltet, når du drysser melet i. Det er vigtigt at røre eller piske grundigt. Du skal fortsætte med at piske eller røre, til du har en homogen og smidig masse, og træk den gerne lidt, for fonden eller skyen skal ikke tilsættes for tidligt. Hæld herefter lidt varm fond i, mens du stadig rører eller pisker. Det gør du ad flere omgange, og du må ikke forlade sovsen, det er vigtigt at være over den, så den ikke brænder på. Du hælder herefter lidt efter lidt mere og mere væde i og rører grundigt, lige indtil sovsen har den ønskede tykkelse.

Smag herefter sovsen til med salt og peber, tilsæt et par dråber kulør, til den har den ønskede brune farve, og så klæder det ofte en julesovs med en klat æblegele. Rigtig god fornøjelse og rigtig god jul.

Var du tilfreds med denne opskrift? Så må du meget gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sund marmelade

Sund marmelade

Sund hindbær- eller jordbærmarmelade, sødet med abrikoser og dadler i stedet for sukker. Let og delikat. Ingredienser til 1 portion 3 dl hindbær eller jordbær, friske eller optøede 1 dl tørrede abrikoser og dadler (udblødte) Saften af en ½ citron 1 tsk vanillepulver...

Gazpacho med jordbær

Gazpacho med jordbær

Denne opskrift på jordbær gazpacho med chili er frisk og delikat og velegnet til sol og sommer og varme dage. Opskriften stammer fra Anette Hoeg Nielsens bog Det grønne Årstidskøkken. Ingredienser til 4 personer 40 g cashewnødder 75 g løg (renset vægt) 1 sød rød...

Sommer på terrassen

Sommer på terrassen

Denne skønne e-bog, fyldt med nye opskrifter og sunde råd, kan du downloade helt gratis. Det er min sommergave til dig. Holder du af en drink på terrassen før eller efter middagen, så finder du også et par skønne opskrifter i bogen på cocktails og mocktails - altså...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!