Farverig mad er sund mad

Forsiden Sund inspiration Farverig mad er sund mad, og der er stor lykkefoelelse forbundet med at indtage et smukt anrettet maaltid. At taenke maden i farver...

     8
Farverig mad er sund mad

Farverig mad er sund mad, og der er stor lykkefølelse forbundet med at indtage et smukt anrettet måltid. At tænke maden i farver og servere den smukt og indbydende kan varmt anbefales. Det er nemlig ikke alene øjnene, der dermed tilfredsstilles, men også din indre biokemi, der stortrives med farverige grønsager i alskens nuancer og former.

Fordøjelsen starter allerede ved synet og duften af mad, og derfor er anretningen virkelig værd at ofre opmærksomhed. Jeg serverer ofte maden, anrettet på tallerkenerne, pyntet med krydderurter, pesto, tallerkensmækkere, tørrede morgenfrueblade, hakkede valnødder eller andet, der både smager og pynter. Tænk gerne måltidet i farver, og årstidens grønsager i alle farver må gerne fylde. Hver grønsag med sin specifikke farve indeholder nemlig særlige næringsstoffer, der kan fremme sundhed og balance og forebygge sygdom. Den måde, hvorpå maden sammensættes og serveres, har ikke alene betydning for, hvilke næringsstoffer den indeholder, eller for, hvordan blodsukkeret reagerer, men også for udnyttelsen af madens næring.

Hver farvevariation i grønsager tilfører os specifikke og unikke vitaminer og mineraler. Derfor er det på alle måder godt for fordøjelsen at tænke sine måltider i farver. Tomater, røde peberfrugter og vandmelon indeholder stoffet lycopen, der er det stof, der giver disse grønsager og frugter deres røde farve. Lycopen er særdeles sundhedsfremmende og menes ovenikøbet at have en vis kræfthæmmende effekt, i særlig grad i forhold til prostata- og brystkræft. Lycopen optages bedst fra eksempelvis tomater, der lige varmes op og tilsættes lidt olie.

Broccoli indeholder stoffet sulforaphan, der kan binde potentielt skadelige og carcinogene stoffer til sig og transportere dem ud af kroppen. For at aktivere sulforaphanet skal broccolien lige dampes eller ”kysse vandet”.

Gulerødder kan have en gavnlig effekt i forhold til tarmkræft hos rotter, og gulerødder indeholder samtidig carotener, der er sunde og forløbere for det vigtige A vitamin. For at optimere den sundhedsgavnlige effekt af gulerødder, er det bedst at dampe dem og spise dem sammen med lidt god olie.

Og sådan er det med rigtig mange af de forskellige typer grønsager og frugter. De er alle forskellige og indeholder forskellige gavnlige plantenæringsstoffer, vitaminer og mineraler. Derfor er variationen væsentlig. Gør gerne måltidet ekstra indbydende med masser af krydderurter eller andet, der kan være velegnet. Det er sundt, og så ser det smukt ud.

Måltidet må gerne være en dejlig stund, hvor vi smager, nyder og tygger den indbydende mad. Det foregår allerbedst i fred og ro – uden tv, radio eller andre forstyrrende elementer. Jeg anretter ofte aftensmaden på tallerkenerne. Så er jeg sikker på, at alle får en halv tallerken grønsager. På den måde kan jeg også bedre pynte og gøre måltidet indbydende. Jeg kombinerer de grønne retter med lidt fisk eller på de grønne dage med grønne frikadeller, selleribøffer eller quinoa-rødbede kroketter. Om sommeren kan vi godt supplere med nye kartofler, der vel at mærke ikke hører til blandt den halve tallerken grønsager, men serveres som supplement i stil med ris og hele, kogte korn. Jeg ynder at blende en pesto af frisk oregano, persille, hvidløg, citron, cashewnødder, salt og olivenolie, og servere det som delikat tilbehør. Det ser også smukt ud på tallerkenen. Rigtig god fornøjelse.

Du kan læse mere om lycopen HER
Du kan læse mere om broccoli og sulforaphan HER
Du kan læse mere om gulerødder HER
Du kan lade dig inspirere til en velsmagende gulerodssmoothie HER
Du kan lade dig inspirere til en farverig og delikat salat med rødbeder HER
Du kan lade dig inspirere til en skøn salat med grønkål, brombær og figner HER

Var du tilfreds med denne artikel om at Farverig mad er sund? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.