Fremtidens Fødevarer

Forsiden Sund inspiration Fremtidens Foedevarer. Vi maa noedvendigvis reducere vores produktion og indtag af koed og i hoejere grad prioritere at saette eksempelvis aarstidens økologiske afgroeder, insekter og tang på menuen som gode kilder til det protein, som vi skal have.

     7
Fremtidens Foedevarer

Fremtidens Fødevarer. FN vurderer, at vi indenfor de næste 25-30 år, vil være cirka 3 milliarder flere mennesker her på jorden. Skal vi alle have mad til den tid, så er vi nødt til indenfor de kommende år at lægge vores madvaner om. Vi må nødvendigvis reducere vores produktion og indtag af kød og i højere grad prioritere at sætte eksempelvis årstidens økologiske afgrøder, insekter og tang på menuen som gode kilder til det protein, som vi skal have.

Forskere ved University of Edinburgh og Skotlands Rural College vurderer, at vi i fremtiden vil kunne opleve, at cirka halvdelen af det nuværende udbud af animalske produkter erstattes af insekter eller imiteret kød. (AHO: eller bønner, tang, hamp og linser)

Der må og skal nemlig gøres noget radikalt ved vores nuværende levevis og vores gigantiske indtag af kød. Ikke alene ud fra en sundhedsbetragtning men i allerhøjeste grad også ud fra en miljømæssig betragtning, for vi vil ikke kunne være her i fremtiden, hvis vi fortsætter vores enorme produktion og forbrug af kød.

Kødproduktion er en belastende og ineffektiv måde at producere protein på. De skotske forskere vurderer, at vi ved at halvere det globale forbrug af animalske produkter, og i stedet spiser flere insekter eller imiteret kød (AHO: eller bønner, tang, hamp og linser) vil kunne frigøre 1680 millioner hektar jord. Det er 70 gange Storbritanniens størrelse. Produktionen af kød vurderes at belaste miljøet med cirka en tredjedel af det samlede CO2, der udledes.

Argumenterne for at ændre adfærd og madvaner er således overvældende, og mange vurderer, at vi i fremtiden vil komme til at se meget mere til insekter i vores daglige favoritretter. Således vil insekter, som eksempelvis mellarver, kunne udgøre ”bøffen” i en burger, ”kødet” i lasagnen eller anvendes i paneringen af fisk med mere. Insekter er betydeligt mere bæredygtige at fremstille end kød, og de indeholder alle essentielle aminosyrer samt tillige de vigtige fedtsyrer omega 3 og omega 6.

Vi producerer allerede insekter, mellarver etc. her i Danmark, og Heimdal Entofarm i Tarm er netop blevet fødevaregodkendt med en produktion af larver, der på sigt skal være økologiske. Larverne fodres lige nu med økologiske gulerødder og konventionelt hvedeklid, men tanken er en 100% økologisk produktion, udtaler Dorte Svenstrup fra Heimdal Entofarm. Fordelen ved at dyrke insekter er, at de ofte kan leve af restprodukter, som normalt ville være smidt ud. Her omdannes de bæredygtigt og effektivt til protein. Larverne optager meget lidt plads, forbruger næsten intet vand og udledningen af ammoniak og drivhusgasser er også minimal. Så alt i alt en win win situation.

Men, så er der selvfølgelig bare lige den overvindelse tilbage rent faktisk at sætte tænderne i de små dyr, og at få integreret insekter og larver i de daglige måltider rundt omkring i de danske hjem. Det kan blive en udfordring, men vi må hjælpes ad. Jeg har smagt proteinbars, lavet på larver samt salater, garneret med sprøde larver, og det smagte faktisk ok. Jeg indkøbte også for nylig en lille dåse med mellarver eller måske var det melorme, der i dag sælges i både helsekostforretninger og supermarkeder samt på nettet, og har forsøgt mig med dem her i køkkenet. Jeg har prøvet det af, og det smager ok, men kræver lidt tilvænning og arbejde at få det integreret i lækre retter. Alt i alt er jeg dog særdeles positivt overrasket.

Herunder kan du finde et par spændende opskrifter med melorme, men du kan jo også starte med mine grønne frikadeller eller sellribøfferne, som du finder opskrifterne på herunder.

Du kan læse min omtale af den spændende kogebog Insectivore HER
Du kan finde opskriften på Melormemysli med skyr HER
Du kan finde opskriften på Melormepanerede fisk HER   
Du kan finde opskriften på grønne frikadeller HER     
Du kan finde opskriften på selleribøffer HER

Var du tilfreds med denne artikel om Fremtidens Fødevarer, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.