Julemad og sunde traditioner

1 nov, 2017 | Inspiration og Oplevelser, Sund inspiration

Julemad og sunde traditioner. Julemad og traditioner hører sammen, og det kan være uendeligt vanskeligt at ændre på såvel julemaden som traditionerne. Jeg husker stadig det år, hvor jeg (som eventyrlysten kogebogsforfatter :-)) havde krydret ris a manden med lidt reven citronskræl. Det affødte voldsomme protester fra hele familien. Den gamle og traditionsrige opskrift på ris a la mande måtte der ikke røres ved.

De fleste af os fører traditionerne videre og serverer juleaften enten andesteg, flæskesteg eller kalkun med brun sovs, rødkål og brunede kartofler. Det har sikkert også givet god mening engang, også sundhedsmæssigt, men for os moderne mennesker med stillesiddende arbejde og absolut ingen udsigt til hungersnød i den mørke tid er traditionel julemad både sød, fed, salt og fiberfattig, og samtidig alt-alt for overdådig. Men vi ved det jo godt, og hvis ikke, så mærker vi det i juledagene, hvor maven kan brokke sig, bukserne stramme og energiniveauerne falde.

Et lidt dybere dyk ned i traditionerne vil ikke desto mindre afsløre adskillige sunde elementer på det traditionelle julebord. Elementer, vi med fordel kan prioritere og betone og måske endda bygge nye sunde madtraditioner op omkring.

Sur forsagelse bliver vi hverken glade eller sunde af, og derfor er der hjælp at hente her, for tænk, at du selv i gløggen kan finde kim af sundhed. Derfor har ikke bare jeg men mange andre i årevis eksperimenteret med at udvikle nye opskrifter, der hylder julens madtraditioner og får englene til at synge med masser af god smag, men mindre dårligt fedt og sukker og flere fibre og bevidste tilvalg af sunde næringsstoffer. Glem alt om citron i ris a la manden, for herunder får du en lang liste med traditionelle juleingredienser, som er værd at bygge videre på. Du kan ovenikøbet downloade alle opskrifterne i en samlet Jule e-bog helt gratis via linket herunder:

  • Nødder og mandler er supersunde og rige på gode fedtstoffer, fibre og energi. Forskning har blandt andet vist, at mandler kan være med til at holde vægten i ave, at valnødder booster hjernen og at syv-otte nødder om dagen reducerer risikoen for en række sygdomme såsom diabetes, cancer, samt lunge-, hjerne-, og hjertesygdomme. Nødder mætter godt og kan dæmpe sukkertrangen. Du kan finde opskriften på mandel-nøddeguf med kanel HER.
  • Æbler er en juleklassiker, og som råvare burde æblet hyldes meget mere på julebordet. Du kan læse mere om, hvorfor æbler er så sunde HER
    Du kan finde opskriften på hjemmelavet marcipan, sødet med æbler HER
    Du kan finde opskriften på æbleflæsk med rødløg og timian HER
    Du kan finde opskriften på den lækreste rosenkålsalat med æbler HER
  • Citrusfrugter har traditionelt været en del af julens luksus, der blev sejlet hertil fra varmere himmelstrøg. De er blandt andet rige på C-vitamin og deres syrlige sødme passer godt til julens mange smagsindtryk.Desværre bliver der fundet rigtig mange sprøjterester i konventionelt dyrkede citrusfrugter, så vil du servere de dejlige og sunde frugter i julen, så gå efter de økologiske af slagsen. Du kan læse mere om det HER
  • Kål er fiberrige sundhedsbomber, fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Mange typer kål kan hjælpe kroppen til afgiftning, og bidrager med knasende tekstur til julemaden. I traditionel julemad serveres kålretterne med – lidt for meget – fløde og sukker, men der er virkelig basis for at supplere julemiddagen med skønne, knasende sprøde salater med spændende smagsindtryk, hvis du bare tør lege lidt. Du kan finde masser af opskrifter på min hjemmeside samt i e-bogen Jul med Anette og venner.
  • Tranebær fås både tørrede, syltede og friske her op til jul. De kan holde sig i ugevis i køleskabet og går også under betegnelserne antinflammatoriske og superfoods. Mulighederne for at bruge tranebær på julebordet OG i juledekorationer er mange. Du kan finde en opskrift på småkager med tranebær HER
  • Kirsebær kan faktisk lidt af det samme som tranebær. Dog holder de sig ikke nær så godt og gør sig egentlig bedst friske om sommeren.

Julens krydderier er et helt kapitel for sig. Både krydderier og krydderurter styrker immunforsvaret, bidrager med vitaminer og mineraler samtidig med at de er en fryd for øjet. Det sidste skal man ikke undervurdere. Det er svært at lave valid forskning på krydderier, fordi mængderne i maden er så små. Men de er blevet brugt i folkemedicinen i århundreder og bliver det stadig. Jeg vælger at tro på dem, der siger, krydderier har en sundhedseffekt. De får i hvert fald maden til at smage af mere, og så ser de smukke ud. Det er også værd at tage med i denne tid.

  • Ingefær har faktisk ret veldokumenterede effekter mod akut inflammation, gigtsmerter og kvalme. Du kan læse mere om ingefær HER
  • Kanel vel at mærke ægte Sri Lanka kanel – har i forsøg vist sig at have en gunstig blodsukkerregulerende effekt, ligesom de kan forbedre insulinresponsen hos diabetespatienter. Du kan læse mere om kanel HER
  • Kryddernelliker er tørrede blomsterknopper fra det indonesiske nelliketræ, Syzygium aromaticum. Hele og stødte nelliker indeholder en olie, eugenol, som dels konserverer julens pynteappelsiner dels leverer duft og smag til gløgg, brunkager og pebernødder. Medicinsk bruges nelliker primært som bakteriedræbende middel, der kan koges eller tygges rå mod begyndende ondt i halsen eller dårlig ånde.
  • Kardemomme er i familie med ingefær og bliver blandt andet anbefalet mod oppustethed samt for at styrke leveren, immunforsvaret og fordøjelsen. Et krydderi, der med fordel kunne bruges meget mere i det danske køkken. Du kan læse mere HER.

OBS: Hvis du selv har eller udvikler lækre, sunde juleopskrifter, så vil jeg blive meget glad for alle dine tips, tricks, fotos og opskrifter. Mail endelig, hvis du har lyst. Rigtig glædelig jul.

Du kan downloade den GRATIS Jule e-bog med alle julens bedste opskrifter HER
Du kan finde opskriften på julens bedste gløgg HER
Du kan finde opskriften på hvid gløgg med og uden alkohol HER
Du kan finde opskriften på delikat rødkålssalat HER
og få en toplækker Julesmoothie HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!