Kronisk sygdom – hvad er det?
To tredjedele af alle voksne danskere har ifølge en nylig undersøgelse, foretaget af Ålborg Universitet, modtaget en diagnose på ”kronisk” sygdom. Diagnosen får hyppigt følge af en recept på medicin, og flere af de diagnosticerede, som jeg har talt med, har fået det indtryk, at det var medicin, de skulle tage resten af livet. Derfor forbindes ”kronisk” sygdom i Danmark ofte med livslang sygdom.
Den opfattelse vil jeg mene, at vi med stor fordel kan gøre en indsats for at ændre. Kroppen er nemlig ikke statisk. Den er under konstant forandring og påvirkes af det vi tænker, spiser, drikker og bevæger os. Det er disse faktorer, der udgør miljøet i og omkring vores celler, det er det, vi består af, og det er det, der danner grundlag for produktionen af stort set alle signalstoffer, enzymer etc., der sendes rundt i kroppen. Du taler med din krop, via den måde du lever, spiser og tænker.
Definitionen?
Ser vi nærmere på de sygdomme, der i undersøgelsen inddrages under definitionen ”kroniske”, så må man igen undres. Det er blandt andet sygdomme som:
• For højt kolesterol
• For højt blodtryk
• Osteoporose
• Stofskiftelidelser
• Type 2-diabetes og
• Gigt
Mange af disse lidelser er symptomer på kropslig ubalance, signaler eller reaktioner fra kroppen om, at der er noget den ikke er tilpas med. Det vil derfor for mig at se være meningsfyldt at adressere selve årsagerne til disse symptomer. Er der forhold i vores liv, der fremkalder disse symptomer, er det vaner eller levevis, som kroppen reagerer på? Ved at finde frem til årsagerne vil mange via målrettede livsændringer kunne reducere symptomerne og på forholdsvis kort tid dermed spare sig selv og sundhedssystemet for lange, opslidende og ofte bivirkningstunge behandlingsforløb.
Mulige årsager?
Årsagerne til ovennævnte symptomer kan være mange. Voldsomme livsbegivenheder, ændringer i familielivet, tristhed eller stress kan påvirke din indre biokemi. Din levevis, hvor meget du bevæger dig, sover og hvad du spiser og drikker har ligeledes stor betydning, ligesom dine tanker og overbevisninger kan påvirke din fysiske tilstand.
For højt kolesterol er eksempelvis ikke en stationær tilstand. Kolesteroltallet påvirkes blandt andet af stress, af din levevis og af motion. Kolesteroltallene kan de fleste derfor bringe tilbage i balance i løbet af få måneder ved en ændring af bevidsthed og livsstil. Ønsker man at hjælpe processen på vej, så kan ekstrakt af røde ris i mange tilfælde i en periode være et bedre og mere naturligt alternativ end de bivirkningstunge statiner. Eksempelvis kan de fleste også balancere blodtrykket ved at drikke mere vand og mindre kaffe og alkohol, motionere mere og sørge for tilstrækkeligt højt vitamin- og mineralniveau i kroppen. Knoglemassen er heller ikke statisk, men påvirkes konstant af vores levevis, ligesom du via linket herunder kan læse om naturlige tiltag til balancering af stofskiftet.
Nye perspektiver?
Der findes selvfølgelig ikke en enkelt facitliste, for vi er alle vidt forskellige, ligesom dette ikke er et udtryk for, at jeg mener, at vi selv bærer hele ansvaret for, at vi bliver syge. Langtfra, for der er mange faktorer, som vi ikke selv er herre over. Eksempelvis er pesticidrester i maden, forurenet drikkevand samt luftforurening og anden skadelig kemi, alt sammen faktorer, der spiller ind, og som vi ikke selv har en høj grad af indflydelse på.
Men jeg finder det uheldigt, at vi anvender et udtryk som ”kronisk” sygdom i det omfang, som tilfældet er i dag. Hjælpen til den enkelte danskers sundhed er utilstrækkelig, ganske enkelt fordi der symptombehandles medicinsk i et omfang, som ikke set tidligere i historien. Det er vi efter min mening ganske enkelt ikke tjent med. Lad os derfor få vendt bøtten, så der informeres uvildigt, forebygges fornuftigt og årsagsbehandles individuelt – med et minimum af medicin men et maksimum af livsglæde, god mad og motion.
Du kan læse mere om undersøgelsen fra Ålborg HER
Du kan læse mere om kolesterol i balance HER
Du kan læse mere om ekstrakt af røde ris HER
Du kan læse mere om osteoporose HER
Du kan læse mere om stofskiftet HER
Var du tilfreds med denne artikel om Kronisk sygdom – hvad er det? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.