Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag?

Forsiden Inspiration og Oplevelser Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag? Miljoe- og Foedevareministeriet har idag meddelt, at de rejser erstatningskrav mod miljoelaboratoriet Eurofins for igennem ti år at have leveret misvisende vandmiljoeprøver.

     5
Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag?

Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag? Miljø- og Fødevareministeriet meddelte igår, at de rejser erstatningskrav mod miljølaboratoriet Eurofins for igennem ti år at have leveret misvisende vandmiljøprøver. Vandmiljøprøver som eksempelvis har dannet grundlag for vedtagelsen af den omdiskuterede landbrugspakke.

Det er en særdeles alvorlig sag, og det siger sig selv, at for at kunne træffe rigtige beslutninger, kræves et korrekt vidensgrundlag. Det har Folketinget ikke haft i forbindelse med vedtagelsen af Landbrugspakken. Et kontrolcheck, foretaget af Aarhus Universitet, viser med stor tydelighed, at eksterne laboratorier har anvendt forkerte måleteknikker for målinger af blandt andet kvælstof og fosfor. Det har givet forkerte målinger, som altså har dannet grundlag for vedtagelsen af den omdiskuterede Landbrugspakke, der blandt andet tillod landbruget at gødske mere og tilføre hele 20% ekstra kvælstof.

Der har i denne forbindelse været rejst kritik af, at det laboratorium, der udførte vandmiljøprøverne, også agerede som rådgivere for Miljøstyrelsen, og dermed altså ikke var et uvildigt laboratorium.

Der har igennem de seneste måneder været øget fokus på forureningen af grundvandet og det danske drikkevand. Høje pesticidrester, 100 lukkede boringer årligt og senest fundene af høje niveauer af stoffet desphenyl-chloridazon, der er et nedbrydningsprodukt fra et sprøjtemiddel, der er blevet anvendt indtil 1996. Det har idag nået grundvandet i foruroligende mængder.

Hør, hvad professor i Miljømedicin Philippe Grandjean mener på DR1 om hele denne sag

En nylig undersøgelse fra Københavns Universitet har også vist, at selv små mængder nitrat i drikkevandet kan øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft. Grænseværdierne for nitrat i dansk postevand har hidtil været 50 mg/l, men mange boringer har langt højere niveauer. Forskernes undersøgelse viste, at helt ned til 3,8 mg/l kunne øge risikoen for udvikling af kræft markant, hvis man drak vandet hver dag. Du kan læse mere om disse faktorer via links og relaterede artikler herunder.

Du kan læse mere om Landbrugspakkens tilladelse af flere pesticider og mere kvælstof HER
Du kan læse mere om nitrat i drikkevandet kan gi’ kræft HER
Du kan læse mere om høje mængder pesticidrester i postevandet HER

Var du tilfreds med denne artikel om Landbrugspakken vedtaget på forkert grundlag? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.