Overvægt – årsag søges?

25 jun, 2020 | Sund inspiration

Sundhedsstyrelsen har planer om fremover at sætte kommunale jobkonsulenter og pædagoger til at opspore overvægtige danskere, råde dem til at tabe sig og gå i fedmebehandling. Vi lader den lige stå lidt, for ved Sundhedsstyrelsen egentlig med 100% sikkerhed, hvad det er, der fører til svær overvægt? Vigtigere endnu, ved de med 100% sikkerhed, hvordan vi effektivt taber os og holder vægten efterfølgende. Nej, det gør de ikke.

Sundhedsstyrelsens forslag til nye retningslinjer om opsøgende fedmebehandling har da også mødt modstand hos de praktiserende læger, og bevirket, at Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har forladt arbejdsgruppen. DSAM finder Sundhedsstyrelsens retningslinier forældede og mener tillige, at strategien er udtryk for ufin og uetisk indblanding i privatlivets fred. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Jeg er meget enig med DSAM. Dette tiltag er et kæmpe fejlskud. Ville man helhjertet hjælpe overvægtige danskere, så gjorde man sig den ulejlighed at granske forskningen på området. Så ville man se, at social udsathed, ensomhed og indtag af forarbejdet mad, fyldt med sukker, dårligt fedt og tilsætningsstoffer, spiller en rolle. Dernæst vil man finde, at kun ganske få procent af dem, der taber sig mange kilo, er i stand til at holde vægttabet med de redskaber vi har i dag. Tiltaget er således en fejlslagen indgriben i en problematik, som ikke altid er indenfor den enkelte borgers kontrol.

Ville man helhjertet hjælpe og forebygge overvægt og fedme, så sørgede man for uvildige og opdaterede kostråd, sund mad i skolerne, og et forbud mod stærkt forarbejdede fødevarer, eksempelvis færdigretter, fastfood, sukkerrige morgenmadsprodukter, lynsyrnede yoghurter, fyldt med sukker og kemi samt sodavand, slik og chips. Slip symbolpolitikken, al snakken og ikke mindst de monetære interesser og vis os, at I virkelig vil hjælpe os danskere i praksis med at forebygge overvægt. Det kunne afføde respekt. Men at lægge hele ansvaret over på de overvægtiges i forvejen hårdt prøvede og ofte stigmatiserede skuldre er intet mindre end usmageligt.

Margarineindustrien fik i 50’erne og 60’erne overbevist myndighederne om, at margarine var sundere end smør. De transfedtsyrer, der dengang var i margarine medførte en lang række dødsfald, indtil dedikerede læger og forskere fik transfedtsyrer forbudt. Her var Danmark foregangsland. I 90’eerne var det fedtet, der fik skylden for overvægt og andre dårligdomme. En snu sukkerindustri betalte læger og forskere for at henlede opmærksomheden på fedtet som den store synder. Det lykkedes med stort held – også herhjemme, hvor fedtforskrækkelsen stadig har tag i os. Resultatet er et svimlende højt sukkerindtag, der netop øger risikoen for overvægt.

Vores myndigheder, læger og forskere har en del af ansvaret for dette, og derfor må der nedsættes en uvildig, fagligt funderet arbejdsgruppe, der ved hvad de taler om, og kan rådgive regeringen i så alvorlig en sag som denne. Alt andet er endnu engang at fralægge sig et ansvar.

God mad, fremstillet af sunde, næringsrige råvarer – med andre or levende mad – er grundlaget for sundhed og indre balance. Lad os starte der og se en indsats på dette område, hvor det IKKE er industrielle interesser, der vejer tungest, men derimod den enkelte borgers sundhed og velbefindende.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Indkøbslister – 7 veje til et langt liv

Her finder du to af mine personlige indkøbslister til min nye bog 7 veje til et langt liv. Du kan printe dem ud eller klikke på produkterne for links. Indkøbsliste 1 Indkøbsliste 2 Her finder du ekstra inspiration til verdens sundeste middelhavsmad: finde opskriften...

Behandling af stress med osteopati

Behandling af stress med osteopati

Flere og flere danskere oplever fysiske symptomer på stress. Det er, når vi bliver såvel fysisk som mentalt udfordrede over en længere periode, og vurderer, at der ikke er udsigt til forandring, at vi oplever fysiske signaler på stress. De kan komme til udtryk på...

Vigtig viden før og under graviditet

Vigtig viden før og under graviditet

Graviditeten og tiden op til graviditeten er væsentlige tidspunkter for dit barns sundhed og for at sikre det det allerbedste udgangspunkt for et godt liv. Under graviditeten næres og bygges det lille nye liv af ”byggesten” fra mors krop. Muskler, organer, kredsløb,...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!