Pesticider, Samvirke og Fødevare Landbrug

Pesticider, Samvirke og Foedevare Landbrug

Pesticider, Samvirke og Fødevare Landbrug. Det er rystende, overraskende og faktisk helt ubegribeligt, at en forside og en artikel i Samvirke, der velunderbygget og sagligt beskriver pesticidproblematikken, kan skabe så megen ballade. Er vi naive, hvis vi går rundt og tror, at vi har ytringsfrihed i Danmark? Noget tyder på det, for i mellemtiden er redaktøren af Samvirke blevet fyret, Coop har været ude og undskylde, og adskillige Brugsuddelere har fjernet de kontroversielle Samvirkeeksemplarer fra forretningerne. Med mere må jeg hellere tilføje.

Alene de her nævnte reaktioner bør få alle vi forbrugeres nakkehår til at stritte, for Samvirke fortalte jo bare den skinbarlige sandhed. De fremlagde nøgne fakta, der helt enkelt viser, at hovedparten af vores mad er fyldt med kemi, der kan være potentielt sygdomsfremkaldende. Ganske vist flankeret af en opsigtsvækkende forside, men er det virkelig et sådant billede, der skal til for at vække os? Og hvorfor oplever vi modstand mod formidlingen af fakta? Må vi som forbrugere ikke kende vores fødevarers sande tilstand?

Landbrug og Fødevarer og deres medlemmer finder det ganske rigtigt ubelejligt og påstår, at Samvirke med deres forside og artikel er med til at ødelægge debatten? Jeg mener derimod, at Samvirke har fået skabt en øjenåbnende og væsentlig debat, der har ladet vente alt for længe på sig, og som kan vise sig at få afgørende og markante konsekvenser ikke alene for den enkelte danskers daglige valg af fødevarer, men også for vores fremtidige landbrug og fødevareproduktion. Og det er både godt og tiltrængt.

Vi er nødt til selv at tage ansvar for egen sundhed. Det indebærer, at vi nødvendigvis må løfte sløret for en række ubehagelige kendsgerninger, når det kommer til den mad, der sælges hver dag i landets supermarkeder. For nej, den er ikke produceret med henblik på at gøre dig sundere. Og ja, konventionelle afgrøder og fødevarer indeholder ofte pesticidrester, glyphosat fra GMO soja, medicinrester, e-numre og mange andre potentielt sygdomsfremkaldende stoffer. Man kan jo spørge sig selv, hvem det egentlig er, der har truffet beslutning om, at det er ok, at den mad, som skal nære os og gøre os stærke, og det drikkevand, der er livsvigtigt for alle mennesker at få tilstrækkeligt af, må fyldes med sundhedsskadelig kemi? Nogle er jo ansvarlige for disse åbenbare tåbeligheder.

Vi har også selv et ansvar, for vores daglige valg af blandt andet fødevarer har enorm stor effekt på, hvad der produceres og sælges – og for vores sundhed naturligvis. Jeg vil derfor afslutningsvis citere Johnni Hansen, der er ph.d. og seniorforsker i kost, gener og miljø hos Kræftens Bekæmpelse, der I Samvirke artiklen udtaler: ”Sprøjtemidler mistænkes også for at kunne øge risikoen for diabetes, og måske kan det sprøjtemiddel, vi bruger allermest af i Danmark, endda øge risikoen for lymfekræft, jeg er bekymret over, hvad de pesticider, vi får på tallerkenen hver dag, betyder for vores sundhed på længere sigt.”

Så tak, Samvirke, for forsiden og artiklen, der har bevirket, at emnet nu for alvor er sat på dagsordenen. I har gjort det vanskeligt for vi danskere at undskylde os med ikke at vide. Viden forpligter, som bekendt, og derfor har denne artikel betydet alverden. Mit håb er, at mange flere af os siger nej til pesticidrester og anden uønsket kemi og istedet vælger rene og økologiske råvarer i supermarkedet hver eneste dag. Det er nemlig det eneste fornuftige at gøre for sundheden men også som et klart signal om, at vi IKKE ønsker kemi i vores mad og drikkevand.

Kilder: Du kan læse EFSAs rapport her  og du kan læse Samvirkes artikel her 

Var du tilfreds med denne artikel om Pesticider – pesticider er det da bedst at undgå? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Debat