Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer

Forsiden Sund inspiration Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer

     8
Prioriter oekologi og undgaa hormonforstyrrende stoffer

Vi kender ikke konsekvenserne af det stærkt øgede antal af pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske stoffer, som vi udsættes for hver dag. Noget tyder på, at de både kan forstyrre vores hormonelle balancer, men måske også påvirke vores intelligens og sygdomsrisiko. Derfor er der al mulig god grund til at læse med her, for det kan i den grad betale sig at prioritere økologiske råvarer i dit liv og dagligdag.

Der er mange grunde til at prioritere økologiske råvarer og masser af økogrønt i dagens måltider. Et er nemlig, at unge piger går langt tidligere i puberteten og har vanskeligere ved at blive gravide. Andet er, at antallet af kræfttilfælde i Danmark stiger, og vores generelle intelligens stagnerer. Alvorlige ting, vi står overfor, og mistanken falder naturligt på vores stærkt øgede forbrug af pesticider og anden kemi.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean kobler blandt andet den lavere fertilitet og intelligens blandt danskerne sammen med de mange pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske substanser, som vi i stigende omfang udsættes for. Dyreforsøg har vist, at visse pesticider, herunder organochloriner, kan være kræftfremkaldende, og blandt andet arsenforbindelser samt nogle insekticider er klassificeret som kræftfremkaldende stoffer af Det Internationale Agentur for Kræftforskning.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, anbefaler i en nylig artikel i Samvirke, at vi danskere i højere grad vælger og prioriterer økologiske råvarer. Det betyder nemlig, at vi på denne måde undgår de potentielt skadelige rester af pesticider og andre kemiske stoffer, som findes i stigende grad i konventionelle fødevarer.  Samvirke har netop sat fokus på danskernes stagnerede intelligens, og har i den anledning interviewet Philippe Grandjean.

Men et er den stagnerende intelligenskvotient, hvor man blandt andet mistænker indtag af pesticidet chlorpyrifos for at kunne være en af årsagerne. Andet er dalende fertilitet, der hos kvinder forbindes med høje niveauer af methyl kviksølv, eksempelvis fra indtag af tun og laks. Du kan læse mere om chlorpyrifos og methylkviksølv via links herunder.

Både Philippe Grandjean og andre miljømedicinske forskere mistænker mere end 1000 forskellige kemiske stoffer, som mange danskere er i kontakt med hver dag, for at kunne påvirke vores organisme negativt.

En af konsekvenserne fra disse påvirkninger kan være det faktum, at danske piger går langt tidligere i puberteten idag end tidligere. Københavns Universitet har netop publiceret en meta undersøgelse, hvor de har gennemgået en lang række forskningsresultater indenfor området, og konklusionen er entydig; ikke kun danske piger, men piger over hele verden, går markant tidligere i puberteten end tidligere. Årsagen til den tidligere pubertetsstart er ikke entydig, udtaler forsker ved Afdeling for Vækst og Reproduktion Camilla Eckert-Lind i pressemeddelelsen; ” Vi ved ikke, hvorfor piger starter med at gå i pubertet tidligere end hidtil. Vi har dog en mistanke om, at stigende fedme og udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i miljøet spiller en stor rolle, men vi kan ikke bevise disse sammenhænge”.

Der findes pesticidrester i konventionelle fødevarer, derfor skal du vælge de økologiske. Der findes tungmetaller som fx. methylkviksølv i tun og laks, derfor skal du vælge økologiske ørreder og laks i stedet, ligesom der i cremer, shampooer, rengøringsmidler og mange andre produkter, der kommer i kontakt med huden, kan være hormonforstyrrende stoffer. Derfor er det også i denne sammenhæng en god ide at vælge de økologiske varianter.

Måske er det på tide, at vi lader tvivlen om de sundhedsmæssige risici ved brugen af disse stoffer, komme os almindelige danskere til gode? Indtil da; køb økologisk – for din egen og dine kæres skyld.

Referencer:
Camilla Eckert-Lind, MB; Alexander S. Busch, MD, PhD; Jørgen H. Petersen, PhD; et al; “Worldwide Secular Trends in Age at Pubertal Onset Assessed by Breast Development Among Girls”; JAMA online, February 10, 2020 
Keiding, Niels; Budtz-Jørgensen, Esben; Grandjean, Philippe; “Prenatal methylmercury exposure in the Seychelles”;Lancet, Vol. 362, No. 9384, 2003, p. 664-5; 

Du kan læse mere om fertilitet og methyl kviksølv HER
Du kan læse mere om Chlorpyrifos, børn og intelligens HER
Du kan læse mere om den største men mest oversete sundhedstrussel HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER
Læs med, hvordan økologi kan brødføde verden HER

Var du tilfreds med denne artikel om at prioritere økologi? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.