Prioriter økologi og undgå hormonforstyrrende stoffer

11 feb, 2020 | Sund inspiration

Der er mange grunde til at prioritere økologiske råvarer og masser af økogrønt i dagens måltider. Et er nemlig, at unge piger går langt tidligere i puberteten og har vanskeligere ved at blive gravide. Andet er, at antallet af kræfttilfælde i Danmark stiger, og vores generelle intelligens stagnerer. Alvorlige ting, vi står overfor, og mistanken falder naturligt på vores stærkt øgede forbrug af pesticider og anden kemi.

Professor i miljømedicin Philippe Grandjean kobler blandt andet den lavere fertilitet og intelligens blandt danskerne sammen med de mange pesticidrester, tungmetaller og andre kemiske substanser, som vi i stigende omfang udsættes for. Dyreforsøg har vist, at visse pesticider, herunder organochloriner, kan være kræftfremkaldende, og blandt andet arsenforbindelser samt nogle insekticider er klassificeret som kræftfremkaldende stoffer af Det Internationale Agentur for Kræftforskning.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, anbefaler i en nylig artikel i Samvirke, at vi danskere i højere grad vælger og prioriterer økologiske råvarer. Det betyder nemlig, at vi på denne måde undgår de potentielt skadelige rester af pesticider og andre kemiske stoffer, som findes i stigende grad i konventionelle fødevarer.  Samvirke har netop sat fokus på danskernes stagnerede intelligens, og har i den anledning interviewet Philippe Grandjean.

Men et er den stagnerende intelligenskvotient, hvor man blandt andet mistænker indtag af pesticidet chlorpyrifos for at kunne være en af årsagerne. Andet er dalende fertilitet, der hos kvinder forbindes med høje niveauer af methyl kviksølv, eksempelvis fra indtag af tun og laks. Du kan læse mere om chlorpyrifos og methylkviksølv via links herunder.

Både Philippe Grandjean og andre miljømedicinske forskere mistænker mere end 1000 forskellige kemiske stoffer, som mange danskere er i kontakt med hver dag, for at kunne påvirke vores organisme negativt.

En af konsekvenserne fra disse påvirkninger kan være det faktum, at danske piger går langt tidligere i puberteten idag end tidligere. Københavns Universitet har netop publiceret en meta undersøgelse, hvor de har gennemgået en lang række forskningsresultater indenfor området, og konklusionen er entydig; ikke kun danske piger, men piger over hele verden, går markant tidligere i puberteten end tidligere. Årsagen til den tidligere pubertetsstart er ikke entydig, udtaler forsker ved Afdeling for Vækst og Reproduktion Camilla Eckert-Lind i pressemeddelelsen; ” Vi ved ikke, hvorfor piger starter med at gå i pubertet tidligere end hidtil. Vi har dog en mistanke om, at stigende fedme og udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i miljøet spiller en stor rolle, men vi kan ikke bevise disse sammenhænge”.

Der findes pesticidrester i konventionelle fødevarer, derfor skal du vælge de økologiske. Der findes tungmetaller som fx. methylkviksølv i tun og laks, derfor skal du vælge økologiske ørreder og laks i stedet, ligesom der i cremer, shampooer, rengøringsmidler og mange andre produkter, der kommer i kontakt med huden, kan være hormonforstyrrende stoffer. Derfor er det også i denne sammenhæng en god ide at vælge de økologiske varianter.

Måske er det på tide, at vi lader tvivlen om de sundhedsmæssige risici ved brugen af disse stoffer, komme os almindelige danskere til gode? Indtil da; køb økologisk – for din egen og dine kæres skyld.

Referencer:
Camilla Eckert-Lind, MB; Alexander S. Busch, MD, PhD; Jørgen H. Petersen, PhD; et al; “Worldwide Secular Trends in Age at Pubertal Onset Assessed by Breast Development Among Girls”; JAMA online, February 10, 2020 
Keiding, Niels; Budtz-Jørgensen, Esben; Grandjean, Philippe; “Prenatal methylmercury exposure in the Seychelles”;Lancet, Vol. 362, No. 9384, 2003, p. 664-5; 

Du kan læse mere om fertilitet og methyl kviksølv HER
Du kan læse mere om Chlorpyrifos, børn og intelligens HER
Du kan læse mere om den største men mest oversete sundhedstrussel HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER
Læs med, hvordan økologi kan brødføde verden HER

Var du tilfreds med denne artikel om at prioritere økologi? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Sundheden sidder i tarmen

Sundheden sidder i tarmen

Tarmsundheden er så væsentlig for vores helbred, at læren om, hvordan man holder sin tarm i topform, efter min mening burde indgå som obligatorisk fag i skolen. For sundheden sidder i tarmen, og en sund fordøjelse og tarmmikrobiom kan være din livslange nøgle til...

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

Salatbåde med hønsesalat

Salatbåde med hønsesalat

Skøn og enkel snack, der kan serveres som forret eller til en drink eller mocktail. Ingredienser til 4 stk. 4 hjertesalatblade 8 spsk. hønsesalat, enten købt fra Aarstiderne eller hjemmelavet, se fx link herunder Her finder du opskriften på hønsesalat Krydderurter og...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Fem sunde dage".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.