Værd at vide om grøn te

Forsiden Sund inspiration Værd at vide om grøn te

     5

Jeg kan godt lide te og har derfor flere gange besøgt teplantager rundt omkring i verden. Jeg troede, at jeg vidste, hvad der var værd at vide om grøn te. Men jeg skulle blive klogere, for da jeg for nylig deltog i et spændende te arrangement på restaurant Foodfein i Aarhus, mødte jeg en rigtig te ekspert. Initiativtager til aftenens tema var nemlig Alexis Kaae, indehaver af te forretningen Simply Tea, og hold da op en viden om te, den kvinde har. Alt, hvad der er værd at vide om grøn te, kan hun fortælle, og arrangementet var særdeles interessant. Allan fra Foodfein havde komponeret en virkelig smuk og velsmagende menu, der var farvemæssigt afstemt efter de fem kinesiske elementer. Maden akkompagnerede således aftenens tema, og de mange små delikate kopper te, på fineste vis.

Det var en dejlig aften, hyggelig og lærerig og med masser af gode teer. En kinesisk naturmedicinsk læge fortalte om, hvordan kineserne også anvender te som et lægemiddel, og hvordan de traditionelt tilbereder den. Alexis Kaae supplerede foredraget med stor viden og sikkerhed og gode fortællerevner.

Der var mødt mange mennesker frem, de fleste var te entusiaster med et i forvejen stort kendskab til god te. Alexis kunne derfor sagtens have fortalt meget mere, for hendes solide og praktiske viden om te, var særdeles efterspurgt. Aftenen igennem fik vi små smagsprøver af de mest delikate sorte, grønne og hvide teer, der alle smagte helt fantastisk. Vinderen blev dog den sublime Oolong te, som Alexis kalder for Gudindens Barmhjertighed.

Grøn te adskiller sig fra sort te ved ikke at være fermenteret. Det er forarbejdningen af tebuskens blade, der afgør, om de ender som grøn, sort, hvid eller Oolong te. Sort te er fremstillet af grønne teblade, der tørres, fermenteres og ristes. Grøn te gennemgår ingen hårdhændede behandlinger, men tørres blot skånsomt. Hvid te er teblade, der plukkes tidligt, altså før tebuskene blomstrer. De dampes og tørres skånsomt og giver den mest næringsrige te med det laveste indhold af koffein. Oolong te er en mellemting imellem grøn og sort te. Teen er yderst populær i Asien, hvor den ofte indgår i teceremonier og kædes sammen med øget fedtforbrænding. Der er forsket allermest i grøn te ud fra formodningen om, at der er flere antioxidanter og andre livgivende næringsstoffer bevaret i den grønne og den hvide te. Derfor er det veldokumenteret, at et par kopper grøn eller hvid te er gode og sunde valg til en hyggestund. Vælg en te af høj kvalitet, gerne økologisk eller garanteret usprøjtet, for det er værd at være opmærksom på, at tebusken i mange lande er en yderst sprøjtet afgrøde.

Grøn te er sundt. Det smager godt, og så er grøn te meget mere end blot en varm, grøn drik. Grøn te er fyldt med plantenæringsstoffer og sunde antioxidanter, der kan være særdeles befordrende for dit helbred. Grøn te indeholder dog også koffein, så derfor kan du ikke bare drikke løs af de sunde dråber. Ønsker du at nyde en kop grøn te, så vær opmærksom på flg.:

  • Anvend kun økologisk grøn te af høj kvalitet. Tebusken er en afgrøde, der sprøjtes meget, og derfor er det væsentligt at vælge de økologiske eller usprøjtede varianter. Sammen med mange konventionelle grønne og sorte teer får du nemlig desværre også en hel del uønskede kemiske stoffer og rester af sprøjtegifte.
  • Grøn te skal tilberedes nænsomt af økologisk eller usprøjtet te i løs vægt. Undgå tebreve, der ofte indeholder te af ringe kvalitet. Når teen skal tilberedes, må vandet maximalt være 80 grader varmt. På den måde bevares flest mulige antioxidanter og flavonoider i teen.
  • Te er en nydelsesfuld drik, og der findes i dag mange gode kombinationer af grøn og hvid te og mange smagsvarianter. Vælg en økologisk eller usprøjtet variant, som du godt kan lide.
  • Grøn, sort og hvid te indeholder koffein, og derfor er det bedst at nyde grøn te før kl. 15 af hensyn til din nattesøvn.

Du kan læse mere om Simply te og købe Alexis’ udvalgte teer HER
Du kan læse mere om Foodfein, der også sælger mad ud af huset HER
Du kan læse mere om grøn te og vægttab HER
Du kan læse artiklen “Er det farligt at drikke grøn te?” HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.