Årsagen til børneeksem?

Forsiden Viden og Forskning Årsagen til børneeksem?

     3

Hollandske forskere har netop publiceret et studie, der muligvis kortlægger årsagen til børneeksem. De påviser i studiet, at niveauerne af fedtsyren butyrat eller smørsyre i tarmen kan spille en afgørende rolle for udviklingen af børneeksem. Butyrat er en kortkædet fedtsyre, som vi selv kan danne i tarmen ud fra vandopløselige fibre fra eksempelvis grønsager. Butyrat, der også findes i smør, udgør den væsentligste ernæring for tarmens slimhinde, der huser cirka 70% af immunforsvarets hvide blodlegemer. Såvel niveauerne af butyrat som immunforsvaret styrkes og stimuleres af sunde mælkesyrebakterier.

Forskerne fandt, at de børn, der udviklede børneeksem havde lavere niveauer af butyrat i forhold til de børn, der ikke udviklede eksem. Tilskud af sunde mælkesyrebakterier viste sig indirekte at øge dannelsen af butyrat i tarmen og bringe større balance ikke alene i fedtsyresammensætningen men også i bakteriebiotaen. Bedre forhold og balance styrker og koder immunforsvaret og kan dermed forebygge udviklingen af børneeksem. Jeg er selv begejstret for Udo’s probiotika og Biosyms Symbioflor, der også findes til såvel helt små som ældre børn. Et stk dagligt sammen med et måltid, og en god tommelfingerregel er, kun at købe probiotikakapsler med mindst 30 mia levende kulturer per kapsel. På den måde sikrer du dig, at tilstrækkeligt mange kulturer overlever mavesyren og når derhen, hvor de skal udøve deres virkning. Indtag af gode fedtsyrer hver eneste dag er også afgørende for immunforsvarets evne til at beskytte os – også for hud, hår og negle.
Du kan læse mere om betydningen af probiotika her
Du kan læse mere om cellefedt eller dellefedt her

Kilder: Source: http://www.wageningenacademic.com/doi/pdf/10.3920/BM2015.0056, Kim, H.K et al. Probiotic supplementation influences faecal shot chain fatty acids in infants at high risk for eczema. Beneficial microbes 2015: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26565082 samt Bottcher et al 2000, Nylund et al 2014

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.