Acrylamid er kræftfremkaldende

23 jan, 2017 | Viden og Forskning

Acrylamid er kræftfremkaldende, udtaler engelske og amerikanske forskere idag til BBC News. Acrylamid er et stof, der dannes, når stivelsesholdige fødevarer ristes eller varmebehandles ved temperaturer over 120 grader under fremstilling eller produktion. Det vil sige, at knækbrød, kiks, havregryn, brød, pommes frites, chips og de fleste morgenmadsprodukter potentielt indeholder acrylamid. Kaffe og cigaretter indeholder også store mængder af dette kræftfremkaldende stof.

Brød, chips og kartofler skal tilberedes skånsomt, toast kun til de får en svag, gylden farve, det må helst ikke blive brunt. Det er nemlig ved hård varmebehandling, at dannelsen af acrylamid øges. Knækbrød, mange morgenmadsprodukter og chips indeholder af denne årsag acrylamid, fordi stivelsen i disse fødevarer omdannes, når de udsættes for høj varme.

Det er ikke ny viden, at ovennævnte fødevarer indeholder acrylamid, ejheller at acrylamid er kræftfremkaldende. Alligevel advarer engelske og amerikanske forskere i dag mod fødevarer med et højt indhold af acrylamid. DTU fødevareinstituttet har også advaret danske borgere om stoffet akrylamid, og Jørgen Schlundt, tidligere direktør på DTU, har udtalt: “Vi kan med meget stor sandsynlighed sige, at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid, og så kræft.”

Tidligere undersøgelser har været overbevisende men baseret på muse- og rotteforsøg. Nyere undersøgelser fra USA, England og Danmark viser en klar sammenhæng mellem udvikling af kræft og indtag af acrylamid hos mennesker. Acrylamid er kræftfremkaldende.

Det er muligt at reducere indholdet af acrylamid i vores fødevarer ved at reducere temperaturerne under forarbejdningen, og det burde være overskueligt at få et sådant regelsæt implementeret, også i danmark. Heldigvis ser det i dette tilfælde ud til, at en række lande nu bakker op om en hurtig indsats omkring fastlæggelse af lavere grænseværdier for acrylamid. Vi må håbe, at den danske fødevareminister følger trop.

Du kan reducere indtaget af acrylamid på flg. måder:

• Undlad rygning

• Drik mindre kaffe, og lav kaffe med let tempereret vand, ikke helt kogende vand

• Undgå alle former for frituremad

• Når du tilbereder ovnkartofler, så tilbered dem ved max. 150 grader

• Reducer indholdet af acrylamid i kartofler ved at lægge skrællede kartofler i vand før tilberedning

• Når du steger, så undgå for høje temperaturer og for lang stegetid. Sænk temperaturerne og forlæng stegetiden

• Tilbered mest mulig af din mad i ovn. Ovnbagning er bedre end stegning

• Undgå megen knækbrød, kiks, kager og chips

• Lad være med at spise færdige morgenmadsprodukter som cornflakes etc.

• Økologiske havregryn fra fx. Aurion har et lavere indhold af acrylamid end konventionelle

• Bag dit brød selv og bag det med surdej og af økologisk fuldkornsmel. Langtidshævet og langtidsbagt

Du kan således reducere dit indtag af acrylamid ved at implementere disse enkle tiltag i din dagligdag. Ønsker du at riste dit brød, så rist det til det får en lys, gylden farve. Rist det aldrig, til det bliver helt mørkt. Ønsker du selv at bage dit brød, så lad det surdejshæve og langtidsbag det ved lave temperaturer.

Indtag af mange grønsager, gerne økologiske, ser ud til i kombination med en reduktion i indtaget af acrylamidholdige fødevarer, at kunne reducere acrylamids skadelige effekter på det menneskelige DNA.

Fakta
Acrylamid dannes, når kulhydrat- eller stivelsesholdige fødevarer steges, bages, grilles eller friteres ved temperaturer, der overstiger 120 grader. I sådanne tilfælde interagerer aminosyren asparagin med sukkerstoffer i maden, og der dannes acrylamid. Jo højere temperaturer din mad tilberedes ved og jo længere opvarmningstid, des højere indhold af acrylamid.
Fakta
Acrylamid er kræftfremkaldende, det kan skade nervevæv, arveanlæg og fertilitet. Acrylamid omdannes delvist i kroppen til stoffet glycidamid, der kan forårsage skader på vores DNA – arveanlæg. Det er denne mekanisme, der kan føre til udvikling af kræft.

Læs mere om kaffe og acrylamid HER
Læs mere her om acrylamid  i havregryn HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Kampen om vores sundhed

Kampen om vores sundhed

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede...

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Det at drikke kaffe forbinder vi for det meste med en hyggestund, en nydelse, hvis altså vi lige tåler og kan lide kaffe. Men kaffe kan også være befordrende for tarmens mikrober, og dermed gavnligt for dit vigtige tarmmikrobiom. Det viser forskning, publiceret i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.