Acrylamid er kræftfremkaldende

Forsiden Viden og Forskning Acrylamid er kraeftfremkaldende, udtaler engelske og amerikanske forskere. Acrylamid er et stof, der dannes, naar stivelsesholdige foedevarer ristes eller varmebehandles ved temperaturer over 120 grader

     5

Acrylamid er kræftfremkaldende, udtaler engelske og amerikanske forskere idag til BBC News. Acrylamid er et stof, der dannes, når stivelsesholdige fødevarer ristes eller varmebehandles ved temperaturer over 120 grader under fremstilling eller produktion. Det vil sige, at knækbrød, kiks, havregryn, brød, pommes frites, chips og de fleste morgenmadsprodukter potentielt indeholder acrylamid. Kaffe og cigaretter indeholder også store mængder af dette kræftfremkaldende stof.

Brød, chips og kartofler skal tilberedes skånsomt, toast kun til de får en svag, gylden farve, det må helst ikke blive brunt. Det er nemlig ved hård varmebehandling, at dannelsen af acrylamid øges. Knækbrød, mange morgenmadsprodukter og chips indeholder af denne årsag acrylamid, fordi stivelsen i disse fødevarer omdannes, når de udsættes for høj varme.

Det er ikke ny viden, at ovennævnte fødevarer indeholder acrylamid, ejheller at acrylamid er kræftfremkaldende. Alligevel advarer engelske og amerikanske forskere i dag mod fødevarer med et højt indhold af acrylamid. DTU fødevareinstituttet har også advaret danske borgere om stoffet akrylamid, og Jørgen Schlundt, tidligere direktør på DTU, har udtalt: “Vi kan med meget stor sandsynlighed sige, at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid, og så kræft.”

Tidligere undersøgelser har været overbevisende men baseret på muse- og rotteforsøg. Nyere undersøgelser fra USA, England og Danmark viser en klar sammenhæng mellem udvikling af kræft og indtag af acrylamid hos mennesker. Acrylamid er kræftfremkaldende.

Det er muligt at reducere indholdet af acrylamid i vores fødevarer ved at reducere temperaturerne under forarbejdningen, og det burde være overskueligt at få et sådant regelsæt implementeret, også i danmark. Heldigvis ser det i dette tilfælde ud til, at en række lande nu bakker op om en hurtig indsats omkring fastlæggelse af lavere grænseværdier for acrylamid. Vi må håbe, at den danske fødevareminister følger trop.

Du kan reducere indtaget af acrylamid på flg. måder:

• Undlad rygning

• Drik mindre kaffe, og lav kaffe med let tempereret vand, ikke helt kogende vand

• Undgå alle former for frituremad

• Når du tilbereder ovnkartofler, så tilbered dem ved max. 150 grader

• Reducer indholdet af acrylamid i kartofler ved at lægge skrællede kartofler i vand før tilberedning

• Når du steger, så undgå for høje temperaturer og for lang stegetid. Sænk temperaturerne og forlæng stegetiden

• Tilbered mest mulig af din mad i ovn. Ovnbagning er bedre end stegning

• Undgå megen knækbrød, kiks, kager og chips

• Lad være med at spise færdige morgenmadsprodukter som cornflakes etc.

• Økologiske havregryn fra fx. Aurion har et lavere indhold af acrylamid end konventionelle

• Bag dit brød selv og bag det med surdej og af økologisk fuldkornsmel. Langtidshævet og langtidsbagt

Du kan således reducere dit indtag af acrylamid ved at implementere disse enkle tiltag i din dagligdag. Ønsker du at riste dit brød, så rist det til det får en lys, gylden farve. Rist det aldrig, til det bliver helt mørkt. Ønsker du selv at bage dit brød, så lad det surdejshæve og langtidsbag det ved lave temperaturer.

Indtag af mange grønsager, gerne økologiske, ser ud til i kombination med en reduktion i indtaget af acrylamidholdige fødevarer, at kunne reducere acrylamids skadelige effekter på det menneskelige DNA.

Fakta
Acrylamid dannes, når kulhydrat- eller stivelsesholdige fødevarer steges, bages, grilles eller friteres ved temperaturer, der overstiger 120 grader. I sådanne tilfælde interagerer aminosyren asparagin med sukkerstoffer i maden, og der dannes acrylamid. Jo højere temperaturer din mad tilberedes ved og jo længere opvarmningstid, des højere indhold af acrylamid.
Fakta
Acrylamid er kræftfremkaldende, det kan skade nervevæv, arveanlæg og fertilitet. Acrylamid omdannes delvist i kroppen til stoffet glycidamid, der kan forårsage skader på vores DNA – arveanlæg. Det er denne mekanisme, der kan føre til udvikling af kræft.

Læs mere om kaffe og acrylamid HER
Læs mere her om acrylamid  i havregryn HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.