Æg påvirker ikke kolesteroltallet

22 mar, 2017 | Viden og Forskning

Æg påvirker ikke kolesteroltallet. Så er det sagt, for hvor er det bare ikke nemt at være en dansker, der gerne vil leve sundt. Der er stadigvæk læger og kosteksperter, der offentligt udtaler, at hvis du har for høje kolesteroltal, så skal du ikke spise mere end fire æg om ugen. Det er decideret fejlagtig information og strider ret imod al den forskning, der er lavet omkring indtag af æg og kolesteroltal i de seneste 25 år.

Æg har igennem en årrække været dømt ude af den danske Fødevarestyrelse og danske læger. De har frarådet indtag af æg til personer med forhøjede kolesteroltal, og disse mangeårige anbefalinger har været baseret på en formodning om, at kolesterolet i æggene ville øge kolesterolet i blodet. Det viser undersøgelser, at det gør det ikke.

Tesen om æg og kolesterol blev første gang tilbagevist i 1993, altså for 23 år siden, siden gentaget på et stort symposium om æg i 2004, altså for 12 år siden, men først den 5. maj 2014 blev der i det danske Ugeskrift for Læger bragt en artikel, hvor det blev slået fast: „Tidligere tiders kostråd om, at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjertekarsygdom, er der ikke længere videnskabeligt belæg for. Trods højt indhold af mættet fedt anses et øget indtag af æg ikke for at have en negativ virkning på risikoen for hjertekarsygdomme“. Du kan altså roligt spise æg uden at det påvirker kolesteroltallene, og uden at det øger din risiko for udvikling af hjertekarsygdomme.

Der har aldrig været videnskabeligt bevis for, at æg øgede kolesteroltallene, det var formodninger, og undersøgelser viser, at du faktisk kan spise 28 æg om ugen, uden at det kan registreres i dine kolesteroltal.

Når det er sagt, så er vi alle individuelle og reagerer forskelligt på indtag af diverse fødevarer, herunder æg. Noget tyder eksempelvis på, at ekstra påpasselighed i æggeindtaget med fordel kan udvises af mennesker, der lider af diabetes og metabolisk syndrom. Muligvis skyldes det, at høje blodsukker- og insulinniveauer øger oxidations- og inflammationsniveauerne i kroppen, og særligt oxiderede fedtstoffer kan være sundhedsskadelige.

Æg er sunde og næringsrige, og indeholder samtlige essentielle aminosyrer og en lang række vitaminer og mineraler. De er også rige på det vigtige stof cholin, som findes i æggeblommen. Cholin er i godt for hjernen og for hukommelsen.

Nyd derfor roligt æg til morgenmad, frokost og aften, tilbered dem nænsomt, pocher eller blødkog, og husk at vælge økologiske æg fra høns, der har et godt hønseliv, og som får god mad. Sådanne æg smager ikke alene bedre, de er også mere næringsrige end konventionelle æg fra burhøns. Uanset hvad de siger på tv.

Referencer:
Stephen B. Kritchevsky PhD; „First international scientific symposium on eggs and human health: The transition from restrictions to recommendation“; Journal of the American College of Nutrition; 2004; Vol 23: Supplement 6
Flynn MA, Nolph GB et al; „Effect on dietary egg on human serum cholesterol and triglycerides“; AM J Clin Nutr; 1979;32:pp1051-1057
Dawber TR et al; „Eggs, serum cholesterol and coronary heart disease; an epidemiological overview“; J Am Coll Nutr 1982:36: pp 617-625

Du kan læse mere om æg HER
Du kan læse mere om pochering af æg HER
Du kan finde opskriften på Avocadomorgenmad med pocherede æg HER
Du kan finde opskriften på Eggs Benedict HER
Du kan finde opskriften på sunde pandekager HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!