Afføring kan transplanteres og helbrede sygdom

18 nov, 2015 | Viden og Forskning

I dag kan afføring transplanteres og helbrede sygdom. For bare ti år siden sagde en dansk hospitalslæge til mig, at tarmbakterier ikke havde nogen bevislig sundhedsmæssig betydning, idag transplanterer lægerne lystigt fæces fra raske mennesker til syge med fantastisk gode resultater. I dag er det anerkendt, at mangel på enkelte tarmbakterier kan være den afgørende faktor i relation til udvikling af en lang række sygdomme, heriblandt tarmsygdomme, overvægt, type II diabetes, depression og mange andre lidelser.

Hvidovre hospital er et af de hospitaler, der udfører afføringstransplantationer. Det har hospitalet gjort igennem to år, særligt på mennesker der lider af tarmsygdomme og diabetes type II, og resultaterne er virkelig gode. Hospitalet vurderer, at to ud af tre bliver raske efter den første transplantation. Andre skal igennem flere runder, før der er effekt. Transplantationerne foregår ved, at sund afføring fra en rask donor blendes med saltvand og indføres i den syges endetarm.

De fleste af os går rundt med både potentielt sygdomsfremkaldende og en hel masse sundhedsfremmende bakterier i tarmen. De sundhedsfremmende holder de sygdomsfremkaldende i skak, hvis de er mange nok. Sammensætningen, balancen og mængden har således stor betydning for vores sundhed og indre balancer. Det er befriende, at betydningen af en sund tarmflora langt om længe er blevet anerkendt, for bakteriefloraen i tarmen udgør ikke mindre end 70% af immunforsvaret og er nøglen til sundhed livet igennem.

Danske forskere har påvist, at cirka hver fjerde af os går rundt med for få af de sundhedsfremmende bakterier i tarmen. Det kan potentielt øge risikoen for udvikling af en række sygdomme som type II diabetes, overvægt, astma, visse former for kræft og autoimmune lidelser. Der kan også være en sammenhæng imellem sammensætningen af bakterier i tarmen og så udvikling af lidelser som depression og andre psykiske lidelser. Derfor er noget af det bedste du kan gøre at stimulere tarmbiotaen med indtag af masser af fibre fra grønsager og fuldkorn samt dagligt indtag af mælkesyrebakterier, enten fra hjemmelavet eller velsyrnet yoghurt, kefir, mælkesyregærede grønsager eller via et dagligt indtag af mælkesyrekapsler. Husk også altid at tage en kur med probiotikakapsler i mindst 3 måneder efter en eventuel antibiotikakur.

Du kan læse mere om betydningen af en sund tarmflora HER
Du kan få klar besked om mælkesyrebakterier HER
Du kan finde opskriften på hjemmelavet yoghurt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!