Antibiotika i svineproduktion – Alarm fra læger
Lægerne slår nu alarm, fordi landbrugets anvendelse af farlig antibiotika til svin stiger og stiger. De resistensskabende Tetracykliner udgør en tredjedel af svinelandbrugets samlede antibiotikaforbrug.”Helt uacceptabelt. Vi kan ikke acceptere så højt et forbrug af bredspektret antibiotika i landbruget, fordi det er den type antibiotika, der har størst risiko for at fremkalde multiresistens”, udtaler Mads Koch Hansen, der er formand for Lægeforeningen.
Lægerne er særligt bekymrede over landbrugets stærkt øgede forbrug af stoffet Tetracyklin, der er et bredspektret antibiotikamiddel. Det er betænkeligt fordi netop den øgede brug af Tetracyklin kan skabe mulighed for øget udbredelse af såvel MRSA og ESBL producerende colibakterier. De er begge antibiotikaresistente bakterier, og smittes vi med disse bakterier kan det således få fatale følger. De bakterier, der tidligere effektivt lod sig slå ned med antibiotika, kan i dag ikke behandles effektivt. Landbrugets øgede forbrug af antibiotika, som gives forebyggende til alle konventionelle grise, har bevirket resistens overfor MRSA og ESBL bakterierne.
Derfor slår lægerne nu alarm. Stigningen i mennesker, der inficeres med resistente bakterier, er øget markant. “Det er et meget voldsomt forbrug. Derfor er det helt nødvendigt, at landbruget finder ud af en måde at nedbringe det på – også uden bare at erstatte det med et tilsvarende stof”, udtaler Mads Koch Hansen om landbrugets høje forbrug af antibiotika i produktionen af konventionelle grise.
Fødevarestyrelsen sætter ikke de nødvendige grænser for landbrugets uhæmmede brug af antibiotika. Men deres ansvarsfralæggelse har enorme konsekvenser for os alle sammen. Derfor er det godt, at lægerne advarer. Vælg det økologiske kød, det er med garanti uden uønsket kemi og medicin.
Læs også mit blog-indlæg om hvorfor økologi er så vigtigt HER samt min mening om dansk svineproduktion HER.