Antioxidanter og kræft

Forsiden Viden og Forskning Antioxidanter og kraeft. Det kan betale sig at saette sig ind i emnet, det handler om kvaliteter og former

     2

Antioxidanter og kræft er et hyppigt debatteret emne. Med jævne mellemrum dukker der overskrifter op som “Vitaminpiller kan gøre dig syg”, Vitamintilskud har ingen effekt” og senest har vi kunnet se overskriften “Antioxidanter fordobler spredningen af kræft blandt mus”. Ved et hurtigt dyk ned i undersøgelsen står det klart, at det er de samme mennesker, som endnu engang står bag en gedigen skræmmekampagne mod indtag af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Lærer vi det aldrig? Herunder får du mine vurderinger af den aktuelle debat:

Først og fremmest er der også i dette studie anvendt syntetisk e-vitamin i form af dl-alpa- tokoferol. Indtag af syntetisk e-vitamin duer ikke, det ved vi allerede. Derimod har indtag af naturlige e-vitaminer, der indeholder såvel alpha- som beta-, gamma- og delta tokoferoler og trienoler vist sig at kunne beskytte raske celler og bekæmpe kræftceller. Desuden virker antioxidanter bedst i samspil. Det ved vi også fra tidligere undersøgelser. Det vil sige, at e- vitaminer selvfølgelig skal have følge af A-vitaminer, C-vitaminer, D-vitaminer, zink, selen med mere. De arbejder sammen og har brug for hinanden. Ligesom når vi spiser bær, der er sprængfyldte med antioxidanter, så får vi jo heller ikke kun en slags indenbords, vi får hele viften. Hvis målet med denne undersøgelse renhjertet havde været at påvise, at e-vitamin og N-Acetyl-Cystein kunne anvendes effektivt i kampen mod kræft, så havde forskerne grebet det helt anderledes an. I tilfældet med denne aktuelle forskning, kan man reelt frygte, at der er tale om et andet mål og helt anden dagsorden.

Dernæst savner jeg så umådeligt meget, at landets mange kompetente journalister tager dette emne seriøst. Sætter sig ind i emnet istedet for bare hovedløst at videreformidle forskernes overskrifter. Det er trist, og det sker på bekostning af den generelle folkesundhed, at sådanne overskrifter formidles uden at der sættes bare det mindste lille spørgsmåltegn ved, hvem der står bag og hvorfor.

Det er tankevækkende, at nøjagtig de samme forskere, som står bag denne advarsel, stod bag en lignende advarsel mod antioxidanter i 2014. Der var også tilsvarende advarsler ude i 2012 og i 2010. Vi har set det et utal af gange, at man tager en enkelt antioxidant, ovenikøbet i en form, som kroppen ikke kan optage særlig godt, og fremstiller et studie, der “overraskende” viser, at det ingen effekt har mod kræftceller. Ofte gør form og dosis, samt det faktum, at de tilføres som enkelte antioxidanter, at der opstår andre, muligvis mindre hensigtsmæssige sideeffekter, og dem kaster man sig så over i overskrifter, som deles ukritisk af medierne.

Det er uværdigt, det er uetisk, og det er så trist at opleve, at fordi vitaminer, mineraler og antioxidanter ikke kan patenteres, så skal de trynes. Jeg ville ønske, at der var flere læger, der udviste nysgerrighed overfor, hvor meget godt vitamin- og mineraltilskud kan gøre. At de ville forlange uvildig undervisning både i mikronæringsstoffer men også i anvendelsen af medicin. Vitaminer og mineraler virker, hvis de tilføres i rette form og dosis.

Kunne vi ikke nok få langt mere uvildig forskning i dette land? Kunne vi ikke nok få lidt mere selvkritik blandt forskere og læger, og kunne vi ikke nok få et par skrappe journalister på banen, som har lyst til at dykke ned i dette morads, i stedet for at formidle overskrifter, der gør en hel masse mennesker unødigt urolige?

Du kan læse mere om vitaminer og mineraler her
Du kan læse mere om e-vitaminer her
Du kan læse mere om C vitaminer her
Du kan læse mere om antioxidanter her

Var du tilfreds med denne artikel om antioxidanter og kræft? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.