Arne Astrup trækker sig som ekspert i medierne

14 nov, 2013 | Viden og Forskning

Efter massiv kritik af Arne Astrup, hans optræden i DR programmet Bitz og Frisk og hans interessekonflikter i forhold til industrien, udtaler Arne Astrup i dag til Jyllands Posten, at han nu trækker sig som ”ekspert” i medierne. 

Debatten har raset i de seneste uger, og DR er blevet mødt med en regn af klager, efter at Arne Astrup og Christian Bitz frejdigt og for åben skærm udråbte Kærgården som det sundeste fedtstof danskerne kunne smøre på brødet. En udokumenteret og efter min mening helt fejlagtig påstand, der samtidig var en ubetalelig reklame for Arla i den bedste sendetid. Arne Astrup glemte lige i den forbindelse at fortælle, at han blandt mange andre industrielle hverv også bestrider en rådgivende funktion for mejeribranchen. Arne Astrup har tidligere i Ugeskrift for Læger fået en påtale for netop ikke at oplyse om eventuelle interessekonflikter i forhold til hans udtalelser i medierne. Arne Astrup meddeler derfor i dag i en mail til Jyllands-Posten, at han på baggrund af kritikken af hans interessekonflikter ikke længere stiller sig til rådighed for medier som ekspert.

Det er dybt problematisk, at vores sundheds- og ernæringseksperter ikke er uafhængige. Det betyder, at deres udsagn kan være farvet af industrielle og monetære interesser, og spørgsmålet er, om vi kan stole på deres udsagn. Ligeså problematisk er det, at vores officielle kostråd udarbejdes i samarbejde med industrien. Kan vi som landbrugsland således stole på Fødevareministeriets råd om, hvad der er sundest for os at spise? Kan vi stole på Hjerteforeningens, Gigtforeningens og Kræftens Bekæmpelses råd? Patientforeninger finansieres nemlig også ofte af industrien. Når Hjerteforeningens læger anbefaler Becel, så behøver det således ikke nødvendigvis betyde, at det er fordi Becel er sundere eller bedre end for eksempel ekstra jomfru olivenolie i forhold til nedbringelse af kolesterol. Det kunne også være fordi Unilever er villig til at betale højere summer til foreningen end producenterne af olivenolie.   

Professor Peter Gøtzsche, Nordisk Cochrane Center og medlem af Læger uden Sponsor, drager en parallel mellem ernæringseksperters dobbeltspil og så læger, der er i lommen på medicinalindustrien. Han udtaler: ”Hvis man har et samarbejde med f.eks. mejeribranchen, bør man slet ikke udtale sig om mejeriprodukter”.

Jeg er fuldstændig enig, og der er i de seneste år sket en alvorlig skævvridning i forhold til såkaldte ekspertudtalelser i medierne, i forhold til vores forskning indenfor fødevarer og så industriel finansiering i såvel privat som offentligt regi. Vi har i Danmark brug for en klar lovgivning i relation til i hvor høj grad vi ønsker at lade industrien betale for forskning og ”eksperter” inden for fødevare og sundhed. Vi har brug for et uvildigt sundhedsorgan bestående af uvildige eksperter og hvis udtalelser er baseret på uvildig forskning. I dag står industrien for langt hovedparten af forskningen, efter min mening bør der lovgives, så det udgør maximalt 40% ligesom i andre lande. Ligeledes bør det gøres lovpligtigt, at al forskning skal offentliggøres – uanset resultatet. Mens vi venter på det uvildige Sundheds- eller Ernæringsråd til at sætte fokus på sunde kostråd og sundere danskere, så er vi som forbrugere og danskere nødt til at tage sagen i egen hånd og tage ansvar for vores egen sundhed. 

Læs Smør eller Kærgården HER

Læs om Uvildighedens betydning i ernæringsdebatten HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!