Arne Astrup trækker sig som ekspert i medierne

14 nov, 2013 | Viden og Forskning

Efter massiv kritik af Arne Astrup, hans optræden i DR programmet Bitz og Frisk og hans interessekonflikter i forhold til industrien, udtaler Arne Astrup i dag til Jyllands Posten, at han nu trækker sig som ”ekspert” i medierne. 

Debatten har raset i de seneste uger, og DR er blevet mødt med en regn af klager, efter at Arne Astrup og Christian Bitz frejdigt og for åben skærm udråbte Kærgården som det sundeste fedtstof danskerne kunne smøre på brødet. En udokumenteret og efter min mening helt fejlagtig påstand, der samtidig var en ubetalelig reklame for Arla i den bedste sendetid. Arne Astrup glemte lige i den forbindelse at fortælle, at han blandt mange andre industrielle hverv også bestrider en rådgivende funktion for mejeribranchen. Arne Astrup har tidligere i Ugeskrift for Læger fået en påtale for netop ikke at oplyse om eventuelle interessekonflikter i forhold til hans udtalelser i medierne. Arne Astrup meddeler derfor i dag i en mail til Jyllands-Posten, at han på baggrund af kritikken af hans interessekonflikter ikke længere stiller sig til rådighed for medier som ekspert.

Det er dybt problematisk, at vores sundheds- og ernæringseksperter ikke er uafhængige. Det betyder, at deres udsagn kan være farvet af industrielle og monetære interesser, og spørgsmålet er, om vi kan stole på deres udsagn. Ligeså problematisk er det, at vores officielle kostråd udarbejdes i samarbejde med industrien. Kan vi som landbrugsland således stole på Fødevareministeriets råd om, hvad der er sundest for os at spise? Kan vi stole på Hjerteforeningens, Gigtforeningens og Kræftens Bekæmpelses råd? Patientforeninger finansieres nemlig også ofte af industrien. Når Hjerteforeningens læger anbefaler Becel, så behøver det således ikke nødvendigvis betyde, at det er fordi Becel er sundere eller bedre end for eksempel ekstra jomfru olivenolie i forhold til nedbringelse af kolesterol. Det kunne også være fordi Unilever er villig til at betale højere summer til foreningen end producenterne af olivenolie.   

Professor Peter Gøtzsche, Nordisk Cochrane Center og medlem af Læger uden Sponsor, drager en parallel mellem ernæringseksperters dobbeltspil og så læger, der er i lommen på medicinalindustrien. Han udtaler: ”Hvis man har et samarbejde med f.eks. mejeribranchen, bør man slet ikke udtale sig om mejeriprodukter”.

Jeg er fuldstændig enig, og der er i de seneste år sket en alvorlig skævvridning i forhold til såkaldte ekspertudtalelser i medierne, i forhold til vores forskning indenfor fødevarer og så industriel finansiering i såvel privat som offentligt regi. Vi har i Danmark brug for en klar lovgivning i relation til i hvor høj grad vi ønsker at lade industrien betale for forskning og ”eksperter” inden for fødevare og sundhed. Vi har brug for et uvildigt sundhedsorgan bestående af uvildige eksperter og hvis udtalelser er baseret på uvildig forskning. I dag står industrien for langt hovedparten af forskningen, efter min mening bør der lovgives, så det udgør maximalt 40% ligesom i andre lande. Ligeledes bør det gøres lovpligtigt, at al forskning skal offentliggøres – uanset resultatet. Mens vi venter på det uvildige Sundheds- eller Ernæringsråd til at sætte fokus på sunde kostråd og sundere danskere, så er vi som forbrugere og danskere nødt til at tage sagen i egen hånd og tage ansvar for vores egen sundhed. 

Læs Smør eller Kærgården HER

Læs om Uvildighedens betydning i ernæringsdebatten HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.