Arveligt forhøjet kolesterol

Forsiden Viden og Forskning Arveligt forhøjet kolesterol

     2

Tilhører du gruppen, der lider af familiær hyperkolesterolæmi, arveligt forhøjet kolesterol, så kan det betale sig at være opmærksom på proteinet Lp(a), også kaldet Lipoprotein (a). For muligvis er Lp(a) den egentlige risikofaktor i forhold til forhøjede kolesteroltal og øget risiko for hjerteanfald, har udenlandsk forskning vist. Nu er danske forskere kommet frem til samme resultat som de udenlandske, og de har netop offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Lancet Diabetes & Endocrinology.

Forskningsgruppen tegnes af overlæge og professor Børge G. Nordestgaard og læge Anne Langsted fra henholdsvis Herlev Hospital og Københavns Universitet. Anne Langsted udtaler: ”Vi har fundet, at individer med arveligt forhøjede kolesteroltal og høje niveauer af Lp(a) har fem gange så stor risiko for at få et hjerteanfald i forhold til individer, der ikke har nogen af de to.” Der testes ikke rutinemæssigt for Lp(a), og derfor er høje Lp(a) niveauer en særdeles underdiagnosticeret lidelse i Danmark, til trods for, at det kan føre til for høje kolesterolniveauer og øget risiko for hjerteanfald.

Traditionel kolesterolsænkende medicin har ingen effekt på for høje Lp(a) niveauer, så hvis det er det, der er det reelle problem og årsag til forhøjede kolesteroltal, så kan der være mange, der indtager bivirkningsfuld medicin uden at opleve effekt.

Høje niveauer af Lp(a) er i høj grad arveligt bestemt. Forskerne mener, at cirka en ud af fem danskere har for høje niveauer af proteinet. Måske kunne det være en ide at igangsætte rutinemæssige analyser af Lp(a) samtidig med måling af kolesterolniveauerne.

Det kan derfor forekomme relevant at få sat øget fokus på dette væsentlige og potentielt skadelige lipoprotein. I samme forbindelse får jeg lyst til at gøre opmærksom på en overset faktor i kolesteroldebatten. Nemlig, at vores høje indtag af sukker, hvidt brød, pasta og alkohol er en tikkende bombe under vores sundhed, og at indtag heraf indirekte provokerer leveren til dannelse af LDL kolesterol. Det påvirker blodsukkerbalancen negativt og øger samtidig frigivelsen af insulin. Høje insulinniveauer kan føre til høje inflammationsniveauer, og en ond cirkel kan være skabt.

Læs også: Er let forhøjet kolesterol overhovedet farligt? HER
Læs også: Ældre med let forhøjet kolesterol lever længere HER
Du kan købe Kolesterolkogebogen HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.