Arveligt forhøjet kolesterol

16 maj, 2016 | Viden og Forskning

Tilhører du gruppen, der lider af familiær hyperkolesterolæmi, arveligt forhøjet kolesterol, så kan det betale sig at være opmærksom på proteinet Lp(a), også kaldet Lipoprotein (a). For muligvis er Lp(a) den egentlige risikofaktor i forhold til forhøjede kolesteroltal og øget risiko for hjerteanfald, har udenlandsk forskning vist. Nu er danske forskere kommet frem til samme resultat som de udenlandske, og de har netop offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Lancet Diabetes & Endocrinology.

Forskningsgruppen tegnes af overlæge og professor Børge G. Nordestgaard og læge Anne Langsted fra henholdsvis Herlev Hospital og Københavns Universitet. Anne Langsted udtaler: ”Vi har fundet, at individer med arveligt forhøjede kolesteroltal og høje niveauer af Lp(a) har fem gange så stor risiko for at få et hjerteanfald i forhold til individer, der ikke har nogen af de to.” Der testes ikke rutinemæssigt for Lp(a), og derfor er høje Lp(a) niveauer en særdeles underdiagnosticeret lidelse i Danmark, til trods for, at det kan føre til for høje kolesterolniveauer og øget risiko for hjerteanfald.

Traditionel kolesterolsænkende medicin har ingen effekt på for høje Lp(a) niveauer, så hvis det er det, der er det reelle problem og årsag til forhøjede kolesteroltal, så kan der være mange, der indtager bivirkningsfuld medicin uden at opleve effekt.

Høje niveauer af Lp(a) er i høj grad arveligt bestemt. Forskerne mener, at cirka en ud af fem danskere har for høje niveauer af proteinet. Måske kunne det være en ide at igangsætte rutinemæssige analyser af Lp(a) samtidig med måling af kolesterolniveauerne.

Det kan derfor forekomme relevant at få sat øget fokus på dette væsentlige og potentielt skadelige lipoprotein. I samme forbindelse får jeg lyst til at gøre opmærksom på en overset faktor i kolesteroldebatten. Nemlig, at vores høje indtag af sukker, hvidt brød, pasta og alkohol er en tikkende bombe under vores sundhed, og at indtag heraf indirekte provokerer leveren til dannelse af LDL kolesterol. Det påvirker blodsukkerbalancen negativt og øger samtidig frigivelsen af insulin. Høje insulinniveauer kan føre til høje inflammationsniveauer, og en ond cirkel kan være skabt.

Læs også: Er let forhøjet kolesterol overhovedet farligt? HER
Læs også: Ældre med let forhøjet kolesterol lever længere HER
Du kan købe Kolesterolkogebogen HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Du kender det sikkert godt, nervøsitet, angst, tristhed eller stress kan ofte mærkes i maven. Udtryk som at have "sommerfugle i maven” eller kvalme og ondt i maven viser os, at der er en tæt forbindelse imellem hele vores tarmsystem, vores tarmmikrobiom og så vores...

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Vi mennesker har alle et forskelligt tarmmikrobiom. Trillioner af mikrober bebor vores tarme, og de påvirker ikke kun vores fordøjelse og tarmsundhed, men også vores generelle sundhedstilstand. Ubalance i mikrobiomet kan ligesom øget forekomst af visse mikrober i...

Den bedste blender

Den bedste blender

Jeg får meget ofte spørgsmål om, hvilke pander jeg anvender, og hvilken blender jeg kan anbefale og så videre. Og ja, jeg undersøger da også nøje markedet og mulighederne, før jeg investerer i nyt køkkengrej eller maskiner til madlavningen. Spørgsmålene skyldes...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!