Autoimmune sygdomme, dårlig fordøjelse og utæt tarm

Forsiden Viden og Forskning Autoimmune sygdomme, dårlig fordøjelse og utæt tarm

     1

Autoimmune sygdomme, dårlig fordøjelse og utæt tarm kan hænge sammen. Autoimmune lidelser er sygdomme, hvor immunforsvaret reagerer modsat hensigten. I stedet for at beskytte os, så angriber immunforsvaret kroppens eget væv. Af autoimmune sygdomme kan for eksempel nævnes gigt, type I diabetes (sukkersyge), stofskiftelidelser, lupus og cøliaki, en lidelse hvor immunforsvaret reagerer negativt på gluten. Der er flest kvinder, der udvikler autoimmune sygdomme. Således er der cirka 70% kvinder og cirka 30% mænd, der oplever, at et ofte forvirret og overreagerende immunforsvar optræder uhensigtsmæssigt. Forskerne taler om en triade af årsager til at immunforsvaret reagerer autoimmunt:

1. Genetisk disposition
2. Reaktioner på gluten / cøliaki
3. Leaky gut / utæt tarm

Cirka 70% af vores immunforsvar sidder knyttet til tarmen, og det kan derfor være relevant at tænke på tarm og tarmflora i forbindelse med udviklingen af autoimmune sygdomme, ligesom reaktioner på fødevarer eller toxiske substanser kan spille en rolle for sygdomsudviklingen

En af de primære årsager til, at vores krop normalt kan tackle alle de forskellige mikroorganismer vi påvirkes af hver dag, eksempelvis gennem det vi spiser og drikker, er blandt andet, at vores omfattende overflade i fordøjelseskanalen normalt er foret med et lag af beskyttende bakterier. Dette tykke lag af primært mælkesyrebakterier hindrer, at patogene organismer, parasitter, toxiner og ufordøjet mad kan forårsage ballade i kroppens indre biokemi.

Et godt eksempel er mælkesyrebakterien bifidobacter; en mælkesyrebakterie som findes i rigt mål i vores tarmepitel. Bifidobacter indeholder et dipeptid, der kaldes Muramil Dipeptide. Det er en væsentlig substans, der indgår i aktiveringen af immunforsvarets lymfocytter. Tarmslimhinden er i det hele taget tæt pakket med immunforsvarsceller, der beskytter os mod indtrængende uønskede stoffer. Hvis altså og såfremt vi har en tilstrækkelig god balance i mælkesyrefloraen. Er floraen ikke velafbalanceret, så påvirkes immunforsvarets evne til at beskytte os negativt. Vi bliver således særligt modtagelige og sensitive overfor påvirkninger udefra men også fra substanser i maden vi spiser, og i det vi drikker.

En anormal tarmflora er en flora, hvor niveauerne af mælkesyrebakterier er lave. Det giver optimal grobund for den opportunistiske flora og kan medføre en ubalance i de cirka 1½ kilo mikroorganismer vi går rundt med i vores fordøjelses- og tarmkanal. Mangel på gavnlig flora og overvækst af opportunistisk flora kan medføre øget risiko for allergi, intolerance, symptomer, ubehag, autoimmune reaktioner og i værste fald sygdom. Mange af de sygdomme vi udvikler har således deres rod i en uafbalanceret tarmflora, og derfor ER etablering af en sund tarm og tarmflora den bedste investering vi kan gøre i egen sundhed.

Danske forskere har sammen med udenlandske forskere forestået et forskningsprojekt, der for nylig blev offentliggjort i videnskabsmagasinet Nature. Deres forskning viste, at cirka hver fjerde af os har alt for få gavnlige tarmbakterier. Forskningen viste yderligere, at for få af de gavnlige bakteriestammer kunne føre til for mange af de mindre gavnlige bakterier, og at dette misforhold blandt andet kunne øge risikoen for udvikling af fedme og diabetes.

Der er således skabt dokumentation for, at en uafbalanceret tarmflora kan øge risikoen for udvikling af sygdom. Et andet område, der er i forskernes søgelys, er fænomenet leaky gut eller utæt tarm. Leaky gut  kan være knyttet til udviklingen af autoimmune sygdomme som eksempelvis gigt, type I diabetes (sukkersyge), stofskiftelidelser, lupus og cøliaki.

Normalt danner vores tarmoverflade en helt tæt adskillelse mellem tarm og blodbane. Tarmepitelet er bundet sammen af det, der kaldes tight junctions, der er helt tætsiddende celler. Imellem disse er der placeret en række proteinporrer. Det er igennem disse porrer, via et nøje udviklet og selektivt system, at næring fra tarmen optages til blodbanen. I det øjeblik at de tætte bindinger i tarmens overflade brydes, og det kan eksempelvis ske ved mangel på gode mælkesyrebakterier, ved mangel på næringsstoffer eller ved at fødeemner irriterer eller ødelægger slimhinden, så giver det mulighed for at mikroorganismer og ufordøjede rester af vores mad kan entre blodbanen. Det kan forvirre et ellers velfungerende immunforsvar og bevirke, at det reagerer modsat hensigten. I stedet for at beskytte os, så kan det angribe vores eget væv og gøre os syge.

Et overreagerende immunforsvar kan beroliges, dæmpes og styrkes ved at fjerne de fødevarer eller det i omgivelserne, der får det til at overreagere. Ved samtidig at styrke og nære tarmslimhinden og ved at vælge netop den mad og drikke, som styrker og beroliger immunforsvaret, så behandles den dybereliggende årsag til problematikken, og der kan på denne måde for mange skabes mulighed for at vende udviklingen og blive symptomerne kvit.

Dette kan du gøre:

  • Få årsagen kortlagt, få checket for utæt tarm, allergier, vitamin-mineral status etc. Herefter kan det være en god ide at behandle selve årsagen frem for eventuelle symptomer. Det betyder, at eventuelle allergener udelades fra maden, eventuelle mikronutrienter tilføres ved mangel eller en eventuel utæt tarm repareres. Denne behandling kan med fordel følges op af flg. tiltag i en periode:
  • Udelad alle former for spiritus, øl, vin andre former for alkohol
  • Udelad gluten, mælk og eventuelt fødevarer, der tilhører natskyggefamilien ved mistanke
  • Styrk mælkesyrefloraen ved tilskud af mælkesyrekulturer (tages SAMMEN med maden og opbevares på køl, eksempelvis Udo’s probiotic. Suppler med godevelsyrnede yoghurter som eksempelvis Acido eller Skyr, prøv også kefir eller mælkesyregærede grønsager
  • Styrk leverens afgiftningsevne via bitre urter, glutathionscreme eller plastre samt sauna
  •  Styrk og berolig immunforsvaret med vitaminer og mineraler men vær opmærksom på ikke at overaktivere det, det skal beroliges. D3 vitamin er suverænt her ligesom omega 3 olier af høj kvalitet beroliger og styrker
  • Dyrk motion mindst 30 minutter hver dag for at styrke afgiftningen og fremme en god nattesøvn og melatonindannelse. Du kan læse mere om en god og naturlig nattesøvn på www.madforlivet.com

     Du kan læse mere om tarmflora og betydningen af mælkesyrebakterier HER og HER
Du kan læse mere om glutenfrilevevis HER

     Denne artikel har jeg skrevet til magasinet Naturli’ og den har været bragt i Naturli’. 

      Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.