Balladen om PFAS og teflon i pander

10 jan, 2023 | Viden og Forskning

Jeg har skrevet en hel del om PFAS igennem de seneste år, også om PFAS i pander og gryder etc. Jeg troede faktisk, at jeg havde sat mig grundigt ind i emnet, alligevel er jeg faldet i, og jeg lægger mig fladt ned. Jeg har taget fejl. Jeg har haft tillid til, hvad jeg vil kalde mere vildledende end vejledende markedsføring – eller bare uvidenhed. ØV.

Det sker sjældent,  for jeg gør en dyd ud af at undersøge tingene til bunds, men åbenbart ikke i dette tilfælde.

Balladen om PFAS og teflon i pander og gryder

Det drejer sig om pander. Det er efterhånden ingen hemmelighed, at vi ikke skal tilberede vores mad på slip-let eller teflon pander. De er nemlig coatede med de sundheds- og miljøskadelige PFAS-stoffer. Tidligere anvendte man PFOA som fedtafvisende overflade på køkkenudstyr, men da PFOA blev forbudt, fordi det viste sig kræftfremkaldende, så skiftede mange fabrikanter det ud med det lignende stof PTFE, som endnu ikke er forbudt at anvende i EU.

Jeg har igennem årene skrevet og fået mange spørgsmål om slip-let og teflon pander og gryder, som jeg advarede imod første gang i 2011 i en artikel om slip-let og teflon pander HER  
Den fik jeg mange henvendelser på, husker også at et par vrede mænd, der synes at det da var spild af penge at udskifte gryder og pander. Det er da også møgærgerligt, at der ikke er eller har været styr på godkendelser og brugen af alle disse stærkt skadelige PFAS-stoffer. Så selvom rigtig mange danskere har – som jeg også selv havde – teflon-pander og -gryder, så kan særligt slidt køkkenudstyr med disse stoffer, både skade miljøet og din sundhed.

Vi mangler viden og overblik over PFAS forureningen

Tilbage til min naivitet, for da jeg igen undersøgte markedet i 2020, blev jeg præsenteret for et helt nyt – og som producenten udtrykte det – revolutionerende produkt. Det var fra mit favoritfirma de Buyer, hvis pander jeg foretrækker og har mange af i både stål og jern, og som jeg flittigt bruger. MEN dette nye produkt blev solgt som en pande, bestående af en aluminiumkerne med en coating, Choc B Bois, der ifølge importøren skulle være fri for skadelige fluorstoffer. Desværre har det vist sig, at overfladen IKKE er fluor eller PFAS fri, man har nemlig anvendt stoffet PTFE (polytetrafluorethylen) i fremstillingen. Med andre ord, god gammeldags teflon. Det stof hører til PFAS gruppen af fluorstoffer, og det er i særlig grad skadeligt for miljøet. Stoffet er i modsætning til PFOA endnu ikke forbudt at anvende.

Det skal også, for god ordens skyld nævnes, at det kræver enten opvarmning til særdeles høje grader (mere end 200 grader) eller en ridset eller slidt overflade, før der afgives PTFE til maden. Det er dog forholdsvist let at komme op på så høje grader, eksempelvis, hvis du steger en bøf eller laver wokmad.  Jeg er ikke imponeret over firmaets viden eller formuleringer på dette område, da de introducerede produktet og jeg købte. Muligvis skyldes dette simpel uvidenhed, og firmaet har da også sidenhen tilføjet en linie om dette i deres katalog.

Så ja, jeg har lært en lektie, og må også erkende, at vores viden på dette område også har udviklet sig med lynfart over de seneste måneder, hvor PFAS katastrofens omfang er blevet åbenbar for os alle sammen. Jeg er overbevist om, at vi er blevet meget klogere, forhåbentlig også forhandlerne, så de kan vejlede os kunder optimalt. Spørgsmålet er så bare, om vores myndigheder vil give både os som forbrugere, men også naturen og drikkevandet, den fornødne hjælp? Hele området er uigennemskueligt, og disse stoffer må og skal forbydes. Alternativt må det markeres med store gule labels, hvilke produkter, der indeholder PFAS stoffer, for eksempel disse pander med PTFE.

PFAS forbud ønskes
Efter min mening må det overordnede politiske mål være at få iværksat en total udfasning af  alle disse skrækkelige PFAS-stoffer, og at Miljøministeriet snarest får formuleret en national handlingsplan for rensning af forurenet drikkevand og opstillet grænseværdier for fødevarer og kosttilskud. Desuden vil det være en stjernegod ide, såfremt hele godkendelsesproceduren blev vendt om. Så når et firma som DuPont, der producerer mange af disse PFAS-stoffer, vil have dem godkendt, så må der kræves bevis for, at de ikke er sundheds- eller miljøskadelige, før vi overhovedet overvejer at godkende og anvende dem i produkter og industrier.

OBS! Teflon er varemærket for polytetrafluorethylen (PTFE) eller fluorpolymerharpiks. Stoffet blev opdaget ved et tilfælde af Dr. Roy Plunkett i 1938 og kom på markedet i 1946. Teflon er et registreret varemærke fra det amerikanske kemifirma Chemours, der er indirekte ejet af DuPont.

Stoffet anvendes mange andre steder end i køkkenudstyr. Det indgår blandt andet i fremstillingen af tæpper, paraplyer, regnfrakker, arbejdstøj, jakker, sko, bolde, strygeplader, strygebetræk, grill, bageplader, kaffekander, anti-stick køkkenredskaber, maling, lak og mange andre produkter. Du kan se mere i filmen Dark Waters på Netflix.

Her kan du læse Sådan vælger du en stegepande uden PFAS
Du kan læse mere om Hvad er PFAS og PFOS og hvad kan du selv gøre?
Du kan læse artiklen Vi ønsker ikke PFAS – forbyd PFAS

Var du tilfreds med denne artikel Balladen om PFAS og teflon i pander? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!