Billig mad på SU – sådan laver du lækker SU-venlig mad
Er du studerende, er du formentligt ekstra hårdt ramt af de høje priser på madvarer. Heldigvis er det ikke umuligt at spise billig mad på SU uden at gå på kompromis med sundheden.
Jeg har samlet mine bedste råd til at lave både lækker og sund SU-venlig mad i artiklen her, hvor du også får indblik i et nyt studie, der fortæller dig, hvordan du kan spare hele 30 % på madbudgettet med en enkelt ændring.
Få den rette næring som studerende – også med SU-venlig mad
Der er ingen grund til at leve hverken ensformigt eller usundt, blot fordi pengene er små. Med lidt omtanke og planlægning, kan det sagtens lade sig gøre at leve på budget samtidig med, at du gør noget godt for dit helbred og mentale velbefindende.
Forskere har regnet på, hvor mange penge, vi kan spare ved at skære ned på kød og mejeriprodukter til fordel for plantebaserede fødevarer – og det er ikke småpenge, det drejer sig om. Hvis du erstatter kødet i din indkøbskurv med grøntsager, bælgfrugter og andre plantebaserede fødevarer, kan du spare helt op til 30 % på madbudgettet.
Er du fleksitar, kan du spare op til 14 %, mens pescetarerne skal vælge deres fisk med omhu, hvis de skal kunne spare. Fisk som sild, sardiner, ansjoser og skrubber er gode valg og som regel billigere end de fleste andre typer fisk.
Til gengæld kan alle høste godt på sundhed, koncentration og præstationsevne ved at spise rigtigt. Og det er da ikke så ringe endda.
Planlæg og tænk de gode tilbud ind – og undgå take-away fælden som studerende
Når indkomsten består af SU, er det først og fremmest en rigtig god idé at planlægge sine måltider, for eksempel med en madplan. Den giver overblik og sparer både tid og penge, samtidig med at den gør det muligt at tænke i at udnytte dine rester.
Når du planlægger, kan du samtidig tænke de gode tilbud ind fra start, så du ikke bliver fristet til at impuls-købe noget i supermarkedet, blot fordi det er billigt. Ingenting er jo billigt, hvis det alligevel ender i skraldespanden, fordi du ikke får det spist. Undgå også fast food og take-away. Det er sjældent hverken det sundeste eller billigste valg.
Fokuser på grøntsager og gode proteiner
Lad dine måltider så vidt muligt bestå af 50 % grøntsager. Disse er smækfyldt med vitaminer, mineraler og kostfibre, som er gode for dit helbred. Grøntsagerne behøver ikke være rå; slå dig løs og bag, damp, svits og marinér. Gå efter de økologiske grøntsager i sæson – det er nemlig også her, du får mest smag og flest vitaminer for færrest penge.
Lad resten af måltidet bestå af gode proteiner (som f.eks. bønner, linser og kikærter) og sundt fedt i form af for eksempel økologiske fede fisk, avocado, hør- og hampefrø samt ekstra jomfruolier. Suppler derudover med lidt stivelse, som kan være kartofler, brune ris, havregryn, perlebyg eller godt brød.
Det hjælper til god mæthed, og så er disse råvarer rige på flere forskellige B-vitaminer, der blandt andet giver brændstof til dine hjerneceller, forbedrer din hukommelse, holder dit blodsukker og dit energiniveau stabilt. En sund kost sat sammen efter denne model sikrer med andre ord din krop de bedste betingelser for at undgå en lang række livsstilssygdomme.
Bare fordi du er på SU, kan maden godt smage af noget
Som nævnt kan du spare mange penge ved at reducere på indtaget af kød. Men kan du ikke helt undvære det, så prøv i stedet bare at skære ned på dit indtag. Blot en smule kød kan være nok til at give smag til et måltid. Og det vil som sagt kunne ses på pengepungen. Erstat i stedet med masser af fyldige grønsager, bælgfrugter, kikærter og sundt fedt.
Sørg også for, at det, du spiser, har smag. Det er altafgørende for, at de gode vaner holder. Nødder, frø, svampe, hummus, pesto, krydderurter og bagte grøntsager er gode til at peppe et måltid op – og så er det tilmed sundt.
Gør det til en sport at bruge alt, hvad du køber. En rest grøntsag gør lykke i tærter, vafler, brød eller en sund smoothie. Og til slut: Undgå usundt, raffineret fedt og olier samt sukker, som findes i overmål i slik, chips, sodavand, energidrikke og kager. Det er ikke bare noget skidt for kroppen; det er også hundedyrt. Ren lose-lose.
Anden inspiration til SU-venlig mad
Synes du, det er svært at blive ved med at finde på, så lad dig inspirere af andre. Der er masser af nemme og spændende opskrifter på billig og sund aftensmad at hente, og der kan gå helt sport i at kreere det lækreste måltid for de billigste penge. Jeg hepper på dig.
Reference: Marco Springmann, PhD, Michael A Clark, PhD, Prof Mike Rayner, PhD, Peter Scarborough, PhD, Prof Patrick Webb, PhD;
“The global and regional costs of healthy and sustainable dietary patterns: a modelling study”; The Lancet, vol. 5 , Issue 11: E797-807, Nov. 2021
Her kan du læse mere om Sund mad på budget
Her kan du læse artiklen Spar op til 10.000 kr. om året på mad
Du kan finde flere sparetips og opskrifter på sund og billig mad i min nye bog Spar & Spis, som du finder HER
Var du tilfreds med denne artikel om Billig mad på SU? Så må du gerne klikke “kan godt lide” under opskriften. Tilmeld dig også mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.