Børn og vægttab

Forsiden Viden og Forskning Boern og vaegttab kan vaere en udfordrende kombination, men overlaege Jens-Christian Holm har udviklet en metode, der virker. Den er enkel, kaldes for Holbaek metoden, og den er susende effektiv.

     8
Boern og vaegttab

Børn og vægttab kan være en udfordrende kombination, men overlæge Jens-Christian Holm har udviklet en metode, der virker. Den er enkel, kaldes for Holbæk metoden, og den er susende effektiv.

Slankekure virker ikke, men det gør Holbæk-metoden, for hele familien endda. At blive overvægtig er særdeles let i dagens Danmark, for udbuddet af fast food, sukker, slik og sodavand er konstant tilgængeligt. Problemet er, at menneskekroppen ganske enkelt ikke er designet til tidens stillesiddende livsstil med let adgang til kalorierig mad. Hvor sukker og fedt for stenaldermennesket var en sjælden luksus, er slik og fastfood i dag et allestedsnærværende, billigt, langtidsholdbart, bekvemt og evigt appellerende alternativ til rigtig mad.

Det ses allerede tydeligt på næste generation:

  • 11-16 pct. af alle danske børn er overvægtige, når de begynder i skole.
  • 19-25 pct. af alle teenagere, altså næsten hver fjerde teenager, vejer for meget, og andelen stiger.

Og det er ikke ”bare hvalpefedt”, som de unge mennesker får løbet af sig. Overvægt nødvendigvis forebygges i barndommen, og her spiller forældrene en helt afgørende rolle.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har overvægtige børn og unge blandt andet forøget risiko for at udvikle type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, astma og for nedsat leverfunktion. Mange har problemer med hofter og knæ, fordi kroppen er tungere end knogler, muskler og led er bygget til. Og når overvægtige børn bliver voksne, så er syv ud af ti stadig overvægtige.

Børnenes forældre bærer et stort ansvar, men det gør fødevareproducenterne også, når de markedsfører usunde fødevarer, slik og fastfood, så det bliver endnu mere attraktivt for børn og unge at leve usundt. Fødevareindustrien spiller således også en stor rolle i denne sammenhæng, og industrien kunne efter min mening være meget bedre til at gøre de sunde valg attraktive for alle; børn, unge og voksne.

Overvægt er en kronisk sygdom, og forældre skal lære deres børn at forebygge og bekæmpe overvægt helt fra barnsben. Oplæringen foregår omkring spisebordet, i supermarkedet, når børnene er med til at lave mad, i hyggestunderne og ved at styrke børnenes lyst til bevægelse. En sund livsstil skabes i hverdagen, og der ligger stor kærlighed og omsorg i at lære sine børn gode og sunde madvaner.

Det nemme og søde liv sætter sig desværre, og skulle det lykkes at tabe de overflødige kilo, så bliver vægttabet af helt naturlige, urmenneskelige årsager svært at holde. Menneskekroppen har nemlig et indbygget forsvar mod sultedød, og din krop ved ikke, at årtusinders fødevareknaphed i dag er afløst af overflod. Den er programmeret til at sikre overlevelse ved hurtigst muligt at fylde de tømte fedtdepoter op igen. Godt hjulpet af sultstimulerende hormoner sætter kroppen al overskydende energi ind på kontoen for at kunne stå imod næste tørkeperiode eller hårde vinter. For en sikkerheds skyld bliver der lige sparet lidt mere op på sidebenene end sidst. Man ved jo aldrig, om næste hungersnød bliver endnu strengere.

Det er sagt før, men kan næppe siges ofte nok: Slankekure virker måske kortvarigt, men vægttabet holder ikke. Kroppen er programmeret til at undgå sultedøden. Den har ikke lært at forsvare sig imod overflod og magelighed.

Alt dette og mere til har man taget højde for på Holbæk Universitetets Hospital, hvor overlæge Jens-Christian Holm kan fremvise så gode resultater med varige livsstilsomlægninger i børnefamilier, at flere sygehuse herhjemme nu bruger hans metoder. De er oven i købet relativt simpelt og kan faktisk med fordel følges af alle familier. Her får du et par af Jens-Christian Holms  helt centrale principper:

  • Sukkerholdige drikke som sodavand, kakao, juice, iste og saftevand er tilladt en gang om ugen, hvor barnet maksimalt må drikke en halv liter
  • En gang om ugen må børn over ti år spise slik for ti kroner. Børn under ti år må spise for fem kroner
  • Fjernsyn og computerne må bruges højst to timer om dagen og først efter klokken 17
  • Hvis muligt skal barnet gå eller cykle til og fra skole
  • Barnet skal gå til en organiseret aktiv sport, som barnet har lyst til. For eksempel svømning, dans, håndbold, fodbold eller gymnastik
  • Morgenmadsprodukter som Coco Pops og Cornflakes må slet ikke være i hjemmet
  • Middagsmaden portionsanrettes i køkkenet. Salat og grønt skal udgøre halvdelen af måltidet, og barnet skal vente 20 minutter, før han/hun evt. får portion nummer to

At lære sit barn sunde, gode spise- og levevaner er kærlighed af allerhøjeste kaliber, og udgangspunktet herfor er måltider, tilberedt af de allerbedste, økologiske råvarer, masser af grønt, sunde fedtstoffer og gode proteiner. Skal der hygges imellem måltiderne, så sørg for, at der serveres mellemmåltider, tilberedt af gode råvarer. Det er ikke svært, men det kræver viden og derefter handling.

Du ka læse mere om tarmflora og vægttab HER
Du kan læse mere om vægttab, der holder HER
Du kan finde masser af opskrifter på skønne, sunde og grønne retter HER

Jens-Christian Holm er forskningsansvarlig overlæge i pædiatri (børnesygdomme), klinisk ekstern og forskningslektor ved Københavns Universitet. Jens-Christian Holm er leder af Enheden for overvægtige børn og unge og Den danske biobank for overvægtige børn og unge begge Børneafdelingen på Holbæk Universitets Hospital i Region Sjælland.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.