Dansk frugt fyldt med pesticider

Forsiden Viden og Forskning Dansk frugt fyldt med pesticider

     3


Køber du dansk frugt med hjem, når du i dag handler ind, så er du helt sikker på, at få kemiske pesticidrester med i over halvdelen af det frugt du køber. Den nye pesticidrapport er på gaden, og den viser en beskæmmende stigning i mængden af pesticidrester i dansk frugt i forhold til 2011. Fra 39% til hele 58%. Det til trods for tilsagn og målsætninger om lige præcis det modsatte; nemlig frivilligt håndslag fra industrien om nedbringelse i anvendelsen af kemi i produktionen og dermed færre sprøjtemiddelrester i dansk frugt og grønt. I følge rapporten er konklusionen derimod klar; Dansk landbrug er igen dumpet. Denne gang big time, og Fødevareministeren må nødvendigvis indføre skrappere krav og en mere knivskarp lovgivning om brugen af sprøjtemidler, for af frivillighedens vej går det åbenbart slet ikke. Resultatet er simpelthen bare ikke godt nok, og der er kun en løsning; vælg de økologiske produkter, så er du sikker på, at få frugt og grønt uden kemi. Det smager i øvrigt også bedre og indeholder flere sunde mikronæringsstoffer.

Køber du et stykke udenlandsk frugt, så er der i dag kemirester i cirka syv ud af 10 stykker frugt, du køber. Vi opfordres samtidig via kostrådene til at spise mere frugt og grønt, men hvordan hænger det sammen. Er det overhovedet sikkert at spise konventionel frugt grønt, og hvordan påvirker al den kemi os selv og vores børn?

Fødevarestyrelsen udtaler, at giftrester, der findes i frugt og grønt, slet ikke udgør et problem for helbredet. Det til trods for, at en række forskere og læger med Phillippe Grandjean fra Syddansk Universitet i spidsen, advarer voldsomt mod den såkaldte cocktaileffekt. Cocktaileffekten er et udtryk for, hvordan flere forskellige typer giftrester i kombination med hinanden kan øge effekten af det enkelte giftstof i organismen. Særligt gravide og børn er udsatte, men kemien udgør en potentiel sundhedsrisiko for os alle. Det er dokumenteret, at giftrester i vores mad kan virke hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og ligeledes påvirke vores hjerner negativt. Særligt børns hjerner er sårbare, og stofferne kan bevisligt forringe børnenes hukommelse, koncentrationsevne og intelligens.

 

Hvad er det for noget, at vi skal finde os i, at dem der  proucerer vores fødevarer, den mad som skal nære os og som vi består af, har tilladelse til at anvende sygdomsfremkaldende kemi? Ja, undskyld men jeg fatter det ikke. Og jeg fatter ikke, hvordan vi kan lukke øjnene for et så åbenbart vanvid. Vi er nødt til som forbrugere at presse på for mindre kemi og mere økologi, og vi må lære vores børn altid at vælge de sundeste og reneste fødevarer. Vores eneste våben idag er netop vores valg af fødevarer. Vi kan via vores indkøb i supermarkederne vise, at vi ikke vil finde os i mad fyldt med kemi. Derfor kan jeg kun kraftigt opfordre til at du aktivt vælger det konventionelle fra og det økologiske til – hver gang.  

Læs mere om, hvordan kemien påvirker dit barns hjerne negativt HER

Derfor skal du vælge økologisk HER

Og mere om hormonforstyrrende kemi i vore mad HER