Demens kan forebygges

6 feb, 2022 | Viden og Forskning

Antallet af ældre, der udvikler demens eller Alzheimer, er stigende i verden, og alene i Europa er der set en fordobling af antallet af borgere med demens siden 1990. The Lancet har i 2020 udarbejdet et review på baggrund af den foreliggende forskning, ligesom der i løbet af 2021 er publiceret nye og interessante resultater vedrørende forebyggende tiltag.

Ifølge disse resultater spiller livsstil som mad, bevægelse, tobak og alkohol en rolle for den stigende udvikling i forekomsten af demens. Også uddannelsesniveau, vægt og søvn har en vis betydning. Enkelte studier har også vist, at tilstrækkelige niveauer af mikronæringsstoffer som D, E, B og C vitaminer samt selen kan have betydning for sygdomsrisikoen, idet disse mikronæringsstoffer har vist en vis beskyttende effekt. Der er dog divergerende resultater og vurderinger ifht optimal kost samt tilskud af vitaminer og mineraler. Set i lyset af sidste uges artikel om E vitaminer i Madforlivet nyhedsbrev kan det oplyses, at i hovedparten af de studier, der er indgået i reviewet ifht E vitamin, har man anvendt syntetisk dl-alpha-tocoferol.

Dette seneste review i The Lancet føjer yderligere tre risikofaktorer til de i forvejen kendte, nemlig overdrevent alkoholindtag, traumatisk hjerneskade samt luftforurening. Disse føjes derfor til de velkendte risikofaktorer som dårlig livsstil, uddannelse, højt blodtryk, hørenedsættelse, rygning, fedme, depression, inaktivitet, diabetes og lav social kontakt.

Denne seneste nye forskning fra blandt andet Rigshospitalet viser, at det at spise og leve hjertesundt næsten halverer risikoen for udvikling af aldersrelateret demens. Studiet, der blev publiceret 6. oktober i European Heart Journal, viser, at en sund livsstil kan forebygge både hjertekarsygdomme og demens på samme tid.

Mennesker, der lider af demens eller Alzheimer, er på mange måder en udsat gruppe, idet en ny undersøgelse viser, at de ofte indtager mere medicin og også mere bivirkningstung medicin end andre ældre. Med en skræddersyet og målrettet livsstilsindsats, så er det til dels muligt at forebygge disse frygtede sygdomme. Det viser en gennemgang af foreliggende forskning fra blandt andet The Lancet samt fra Nationalt Videnscenter for Demens. En effektiv indsats mod demens og Alzheimer har således effekt.

Type 2 diabetes, fysisk inaktivitet, overvægt og forhøjet blodtryk er nogle af de faktorer, der dokumenteret kan fremskynde udviklingen af demens. Alzheimers sygdom bliver ligefrem kaldt type 3 diabetes. Udviklingen af sygdommen er nemlig tæt knyttet til for høje insulinniveauer, blodsukkerubalancer. øget inflammation og oxidativt stress i hjernens væv. Særligt ni faktorer, der kan øge risikoen for demens:

Rygning menes at være årsag til 14 pct af alle demensdiagnoser i verden. Rygning øger risikoen for demens med 60 pct.
Depression menes at være årsag til 10 pct af alle demensdiagnoser i verden. Depression øger risikoen for demens med 90 pct.
Høretab øger risikoen for demens med 94 pct de første 9-17 år efter høretabet.
Kort skolegang (til femte-sjette klasse) giver 59 pct øget risiko for demens. Studier tyder på, at denne risikofaktor helt kan elimineres, hvis alle børn i verden går i skole til 15-16 års alderen, fordi de dermed oparbejder en såkaldt kognitiv reserve.
Type 2 diabetes øger risikoen for demens, derfor hold dine blodsukkerniveauer stabile
Forhøjet blodtryk øger risikoen for demens
Fedme øger risikoen
Social isolation – ensomhed kan medføre demens
Fysisk inaktivitet

Resultaterne er særdeles brugbare, for vi har i dag ikke en effektiv behandling af demens. Den amerikanske læge Dale Bredesen publicerede for cirka syv år siden den første forskning i verden, der viste, at mad, kosttilskud og livsstil spiller en afgørende rolle i forbindelse med forebyggelse og behandling af demens. Hans behandlingsprogram er omfattende men effektivt, og indsatsen er helt og aldeles bivirkningsfri. Nu har danske forskere nået et lignende resultat, men fremlægger et mere enkelt behandlingsprogram, som alle vil kunne efterleve.

Cirka 90.000 danskere over 65 år lever med en demens- eller Alzheimerdiagnose, og disse sygdomme er i hastig udvikling. Nye statistikker viser, at netop demente indtager flere forskellige og mere risikable former for medicin end andre ældre. Demens og Alzheimers sygdom hører til blandt tidens mest frygtede sygdomme, med tab af blandt andet hukommelse og kognitiv formåen til følge. Heldigvis viser helt ny forskning også, at riskoen for at udvikle demens kan halveres ved at ændre livsstil.

Her kan bl.a. anbefales flg. tiltag:
Lev sundt, grønt og økologisk
Tilstræb at holde en for dig optimal vægt
Sørg for stabile blodsukker- og insulinniveauer
Tilstræb et velbalanceret blodtryk via det du spiser og får dig rørt
Få dig rørt hver dag, gå, dans, svøm eller andet, som du kan lide
Suppler din gode mad med højkvalitets vitaminer og mineraler
Lad være med at ryge
Lad være med at drikke for meget alkohol
Prioriter en god nattesøvn i fuldstændigt mørke
Motioner din hjerne med sukoku, kryds og tværs eller andet
Gør noget hver dag, der gør dig glad

Ved at spise god mad med masser af økologiske grønsager, sunde fedtstoffer og gode proteiner fra fx fisk, fjerkræ eller bælgfrugter til hvert eneste af dagens måltider, så kan du komme langt i sundhedens tegn. Ved også at gøre gode ting for dig selv, lave hjernegymnastik og bevæge din krop hver dag, hjælper du også din hjerne til mindre inflammation og større fleksibilitet.

Der er meget, du selv kan gøre, og det kan du finde meget mere viden om og redskaber til i min bog Hjernegod mad
Du kan læse mere her i artiklen Halver risikoen for demens
Her kan du læse mere om en Effektiv indsats mod demens og Alzheimer
Her kan du læse artiklen Hjernens vaskemaskine renser bedst under dyb søvn
Du kan helt GRATIS tilmelde dig mit e-kursus Madforlivets Blodsukkerkur
Du kan læse mere her om Støj fra trafikken kan forårsage demens

Referencer:
Global, regional, and national burden of Alzheimer’s disease and other dementias, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016; Lancet Neurol. 2019; 18: 88-106
Gao S Burney HN Callahan CM Purnell CE Hendrie HC; “Incidence of dementia and alzheimer disease over time: a meta-analysis”; J Am Geriatr Soc. 2019; 67: 1361-1369
Hersi M Irvine B Gupta P Gomes J Birkett N Krewski D; “Risk factors associated with the onset and progression of Alzheimer’s disease: a systematic review of the evidence”;Neurotoxicology. 2017; 61: 143-187
Prof Gill Livingston, MD, Jonathan Huntley, PhD, Andrew Sommerlad, PhD, Prof David Ames, MD, Prof Clive Ballard, MD, Prof Sube Banerjee, MD et al.;”Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission”; The Lancet Commissions, vol. 396, Issue, pp413-446, August 08, 2020
Ida Juul Rasmussen, Katrine Laura Rasmussen, Børge G Nordestgaard, Anne Tybjærg-Hansen, Ruth Frikke-Schmidt; “Impact of cardiovascular risk factors and genetics on 10-year absolute risk of dementia: risk charts for targeted prevention”; European Heart Journal

Var du tilfreds med denne artikel om Demens kan forebygges? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!